Hartiakipu on yleisimpiä tuki-ja liikuntaelinoireita, mutta se voi liittyä myös muihin sairauksiin kuten äkillisiin tai kroonisiin hengitystieinfektioihin, kroonisiin hengitystieairauksiin kuten astman ja kroonisen ahtauttavan keuhkosairauden pahenemisvaiheeseen sekä sydänperäisiin sairauksiin. Varsinkin kroonista sydänsairautta sairastavalla hartiakipu voi olla ainut varoittava kipuoire sydämen hapenpuutteesta. Toisaalta äkillisiin henkisiin vastoinkäymisiin, ahdistukseen ja masennukseen saattaa liittyä niska-hartiaseudun lihasjännityksen lisääntymisen kautta vaikeita kiputiloja.

Hartiakipu voi tuki-ja liikuntaelinperäisenä johtua kaularangan ja siitä lähtevän hermo- ja verisuonikimpun erilaisista sairaustiloista, kulumasta, hermojuuriahtaumasta tai vain lisääntyneestä staattisesta lihasjännityksestä. Erilaiset hartian alueen pinnetilat, lihastulehdukset ja jäykistymät ovat tavallisimpia hartiakipujen selittäjiä. Niiden hoito on usein oireenmukainen ja hartian lihasten ja jänteiden liikkuvuutta aktivoivaa. Harvinainen hartiaseudun kipua aiheuttava tila syntyy perna-ärsytyksen seurauksena, esimerkiksi infektion aiheuttaman pernan repeämän seurauksena, jossa kipu välittyy palleahermoa pitkin vasemman solisluun ja lavan seutuun pistävänä kipuna. Oireyhtymästä käytetään nimitystä Kehrin oire.

Nykyisin vaihtelevan, yläruumista notkeuttavan työn väheneminen ja staattisen jännityksen lisääntyminen toimisto- ja ATK-yöskentelyn muodossa on aiheuttanut oireiston lisääntymistä. Sitä on pyritty ehkäisemään erilaisin ergonomisin ratkaisuin. Ihmisten vähentynyt luonnollinen liikkuminen ja tietotyön lisääntyminen ei kuitenkaan jatkossa vähentäne niska-hartiaseudun oireiden määrää.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä hartiakivun aiheuttaja on usein ollut fibromyalgia tai yleinen ahdistuneisuus. Lisäksi hartiakipu on voinut liittyä 23 muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet kipulääkkeet, liikunta ja lepo. Myös kahta muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

5_s

m49-267
18. marraskuuta

ootteko saaneet apua hartiakipuun hieronnasta? millainen hieronta on parhainta silloin jos hartiat sattuu olemaan jumisa

1_s

Anonyymi
18. marraskuuta

on se auttanut ihan hyvin. urheiluhierojat on ollut hyviä hieromaan ja avaamaan jumiutuneita lihaksia

1_s

Anonyymi
19. marraskuuta

Paras tapa on pyytää kumppania hieromaan esim. hierontavoiteella, joka sisältää eukalyptysöljyä. Se myös samalla helpottaa päänsärkyä, kun aromaattiset öljyt haihtuvat hieronnan yhteydessä.

1_s

Anonyymi
19. marraskuuta

tuo edellinen on huokea ja mukava tapa. Tietysti urheiluhieroja on paikallaan jos haetaan tuloksia esim. liikunnasta/yksipuolisesta liikkeestä aiheutuneeseen kipuun...

1_s

m32-5157
12. syyskuuta

Mistä olette havainneet hyötyä jos kyseessä on tulehdus hartioissa? Olen nyt jo yli kuukauden syönyt tulehduskipulääke+lihasrelaksanttikuuria (Burana600 x3 päivässä ja Norflex aina yöksi) ja en ole vieläkään onnistunut saamaan tulehdusta pois. Se on itseasiassa täysin yhtä paha kuin alussa.
Silloin tällöin olen kylmäpussia pitänyt hartioilla.

7_s

Taape
12. syyskuuta

Niska-hartiaseudun kipuun olen saanut tehokkaan avun kiropraktikolta. Olen käynyt sekä amerikkalaisen että englantilaisen koulukunnan kiropraktikolla ja molemmat ovat saaneet hartiani kuntoon, vaikka menetelmät ovatkin hieman poikenneet toisistaan. Myös hieronta ja fysioterapia ovat auttaneet. Jos sinulla on akuutti tulehdus päällä niin voi olla, että näitä hoitoja ei voi vielä käyttää. Ammattitaitoinen kiropraktikko osaa kuitenkin arvioida voiko em. hoitoja käyttää.

1_s

m32-5157
12. syyskuuta

Akuutti tulehdus on ollut päällä jo pidemmän aikaa. Kaapissa olisi Voltaren Emulgelia, jonka pitäisi hoitaa tulehdusta, mutta se sisältää tulehduskipulääkettä ja en tiedä saanko sitä enää burana-kuurin lisäksi käyttää.

7_s

Taape
12. syyskuuta

Kyllä paikallista tulehduskipulääkettä (Voltarenia) voi käyttää yhtä aikaa Buranan kanssa. Ja Buranaakin voi ottaa tilapäisesti 4x600 mg/vrk jos tarvis vaatii. Mies söi selkäkipuunsa 800 mg Buranaa x 3/vrk. Nykysuositusten mukaan myös kaikki liikunta on sallittua kivun sallimissa rajoissa. Eli varovasti vaan liikettä lihaksiin, liike on lääke :)

1_s

m32-5157
21. syyskuuta

Kiitos vinkistä, akupunktiota voisin kokeilla. Ei ole ollut tulehduskipulääkkeistä ja lihasrelaksanteista tulehdukseen mitään vaikutusta.

1_s

m32-5157
20. lokakuuta

Vielä jos jollain tulee mieleen muita tapoja kun akupunktio pitkittyneen tulehduksen hoidossa, niin avusta olisi hyötyä.

Akupunktiota siis kokeiltu samoin kun hierontaa, mutta kummastakaan ei ollut apua. Fysioterapeutti kehotti alkaa nostelemaan puntteja ja tekemään venytyksiä ohjeen mukaan. Molempia olen tehnyt, mutta punttien nostelun jälkeen hartiat ja niska ovat usein äreät, joten kauheasti ei pysty.

Tuttuni sanoi, että hänellä on aikaisemmin ollut samantapainen pitkittynyt tulehdus hartioissa ja sai sen pois vain antibioottikuurilla. Tämä vain kuulostaa oudolta, koska eivätkö antibiootit tehoa vain jos kyseessä on bakteeriperäinen tulehdus?

7_s

Taape
20. lokakuuta

Puntteja nostaessa muista oikea tekniikka, tarvittaessa pyydä apua salin ohjaajilta. Samoin silloin, kun niskassa/hartioissa on tulehdus punttiharjoittelussa pitää muistaa sääntö: pienet painot ja paljon toistoja. Painojen tulee olla niin kevyet, että helposti pystyy tekemään 20-30 toistoa, sen jälkeen tauko (jonka aikana voi tehdä vaikka jalka/vatsatreeniä) ja uudelleen 20-30 toistoa. Tämä sarja yhteensä 3-4 kertaa max 2-3 päivänä viikossa.
Itse treenaan aluksi niskavetolaitteella; 20 toistoa eteen ja 15 toistoa taakse, sen jälkeen jalkaprässi ja takaisin niskavetolaitteeseen, ja uudelleen jalkaprässi ja niskavetolaite. Sitten siirryn punttien kanssa penkille missä teen kulmasoutua vuorotellen molemmilla käsillä 3x15 sarja. Seuraavaksi päänylivetoja 3x20 sarja niin, että vaihdan käsien asentoa 10 vedon jälkeen. Ja lopuksi puolen kilon painoilla seuraavaa liikettä: kädet vartalon vierellä, molemmissa käsissä paino, käsien nosto kämmenet ylöspäin etukautta hartiatasolle käsivarret suorina, ylhäällä kääntö kämmenet alapäin ja käsien 'avaaminen' hartioiden 'jatkoksi', mistä lasketaan kädet takaisin alkuasentoon vartalon vierelle. Liike tehdään yhtäjaksoisesti ilman taukoja 15 kertaa. Lopuksi verryttelyt jumppakepin kanssa, ohjeita keppijumppaan löytyy netistä. Korostan vielä, että näiden punttiharjoitusten tarkoitus ei ole voiman ja lihasmassan kasvattaminen vaan hartioiden ja selän liikkuvuuden parantaminen, sen tähden painot eivät saa olla suuret!