Tavallisesti hammassärky aiheutuu hampaiden kiillepinnan rikkoutumisen eli reikiintymisen seurauksena, jolloin suussa elävät bakteerit pääsevät syvemmälle pehmeämpään hammasluuhun. Läpi kovan kiillepinnan päästyään bakteeritoiminta tavallisesti aiheuttaa pehmeässä hammasluussa särkyä. Aluksi vaurioituneessa hampaassa tuntuu kipua vain syödessä tai juodessa, myöhemmin särky muuttuu intensiivisemmäksi ja reagoi esimerkiksi ilmapaineen vaihtelulle, koskettelulle ja tunnustelulle.

Joskus tulehdus voi edetä aina leukaluuhun saakka aiheuttaen lopulta paiseenmuodostusta. Myös ientulehduksesta peräisin oleva kipu voidaan aistia hammassärkynä. Samaten hampaiden öinen narskuttelu saattaa kuluttaa hampaiden pintaa, aiheuttaa vihlomista ja särkyä hampaassa että leukanivelissä. Hammassärky on selkeä syy hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä hammassäryn aiheuttaja on usein ollut poskiontelotulehdus, hampaiden reikiintyminen tai ientulehdus.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
142_rs Hampaiden reikiintyminen 3
143_rs Ientulehdus 3
Stub Poskiontelotulehdus 3

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Kipulääkkeet 2
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

2_s

f33-95
22. lokakuuta

Viisaudenhampaiden puhkeaminen on aiheuttanut minulle aina epämääräistä,tykyttävää ja melko voimakasta hammassärkyä. Tämä kipu lienee melko normaalia, eikä syytä huoleen aina kai ole. Itselläni kipu kesti viime kerralla kuitenkin useita päiviä, johtaen siihen että lopulta pelkkä suun aukaisemin oli tuskaista. Kävin sitten hammslääkärissä, joka leikkasi ientä niin, että hammas mahtui paremmin kasvamaan. Nyt sitten on edessä pian kyseisen hampaan poisto. Minulta on poitettu aikaisemmin jo yksi "viisuri" yläpuolelta, mutta nyt käsiteltävä hammas on pahamaineisella alapuolella -pelottaa!! Lisäksi olen kuullut, että mikäli yksi viisaudenhammas poistetaan niin olisi parasta poistaa ne kaikki!? Lieneeköhän tuo totta?

13_s

TriDoc
23. lokakuuta

Viisaudenhampaiden poistotarve riippuu suurelta osin niiden oireista, rakenteesta ja kasvutavasta. Viisaudenhampaat saattavat joskus kasvaa ikäänkuin poikittaisessa suunnassa aiheuttaen ärsytystä ja paineen tunnetta muissa hampaissa. Oireet voivat ilmetä molemmilla puolillla yhtäaikaa. Hampaistosta ja rakenteesta saadaan lisätietoa ottamalla erityinen hammasrtg-tutkimus(ortopantomogrammi), jonka perusteella oireet mukaanlukien voidaan miettiä viisaudenhampaiden poistoa. Poiston jälkeen saattaa useamman päivän aikana otetusta särkylääkekuurista olla apua poiston jälkeisessä kivun ja turvotuksen hoidossa. Jos poisto onnistuu kevyellä tekniikalla, jää hammassärky todennäköisesti vähäiseksi. Hampaita ja suun hygienian hyvä hoito on tärkeä kannattava satsaus terveyteen!

1_s

Anonyymi
24. marraskuuta

Voikos viisaudenhampaat aiheuttaa toispuolista päänsärkyä?Jo vuoden kärsinyt inhottavasta tunteesta ohimolla ja nyt tuntuu jo leuassa asti.Alhaalta poistetaan viisaudenhampaat viimeistään puolen vuoden päästä.Juuret kasvavat koukkuun, korviin päin.Olis hienoa tietää voiko oireet johtua viisaudenhampaista vai tulisiko painella neorologille?Puoli vuotta on pitkä aika odottaa jos oireet ei johdukaan hampaista...

13_s

TriDoc
24. marraskuuta

Periaatteessa on tämäkin mahdollista. Tyypilllisimmin ja todennäköisesti oireet tuntuvat viisaudenhampaan kohdalla, jossa voi tuntua erilaisia paineoireita, painon tai paineen tunnetta ja turvotusta sekä purenta-arkuutta. Pelkkä ohimosärky ilman paikallisia hammasoireita tuskin on viisaudenhampaasta johtuva. Silti suosittelisin viisaudenhampaiden poiston kiirehtimistä, jos olet jo jonossa siihen. Tämän jälkeen tiedät poistuvatko ohimosäryt.

1_s

Anonyymi
13. tammikuuta

hei mimulla oli samanlaisia oireita syy oli ylä poskihampaan juuritulehdus joka ei näkynyt rongen kuvissa.Hammaslääkäri ei uskonut vaan sain turhaan lähetteen neurologille. menin uudestaan päivystykseen ja käskin avata hampaan. Hammaslääkäri sanoi vain että joskus pitää uskoa potilasta.

1_s

Anonyymi
12. helmikuuta

Minulla on yläpuolen viisaudenhammas ilmeisesti kasvanut jotenkin kieroon kun kipu tuntuu jo viereisessä hampaassa? Olin senverran omatoiminen (tyhmä) että nykäisin viisaudenhampaasta palan irti niin särky hellitti hetkeksi ja palasi taas kahta kauheampana. Särkylääkkeistäkään ei enää tunnu olevan apua.

1_s

Anonyymi
1. toukokuuta

Miten voi olla mahdollista että kaksi eri hammaslääkäriä on paikannut hampaan (vas.alhaalla) yhteensä neljä kertaa ja nyt sitä on taas särkenyt jo kolmatta päivää (ja tottakai ei toivoakaan hammaslääkäriin pääsystä ennen ensi viikkoa!). Voiko homman oikeasti vaan tehdä huonosti? Ekan kerran hammas paikattiin 2,5 vuotta sitten, viimeksi tammikuussa. Kannattaisiko vaihtaa se pois vai riittäiskö hammaslääkärin vaihto? Joka muutenkin on edessä, muuton takia jouduin luopumaan hyvästä hammaslääkäristä jo 5 vuotta sitten nyt olen ravannut paikasta toiseen eikä hyvää löydy. Itselläni lääkäripelko joten kynnys mennä vastaanotolle on erittäin suuri (lääkäri kuin lääkäri). Olen perunut ajan useammin kuin käynyt eläissäni hammaslääkärillä. Voisiko nukutusta harkita yhtä hammasta varten? Mitä sellainen kustantaa ja milloin sen voi saada? Kanttuvei antaisin tehdä mitä vaan...

1_s

Anonyymi
14. marraskuuta

Huomasin pari aamua sitten, että hampaani särkee. Yöllä olin herännyt siihen, että puren hampaita yhteen ja kun avasin purennan tuohon hampaasen sattui. Kävin kurkkaamassa peilistä ja toiseksi viimeinen takahammas näyttää siltä, että siinä on sellainen lohkeamaviiva. Hampaiden pesun yhteydessä purskuttaminen on TUSKAA. Muutenkin särkee hieman. Mitäköhän meinaa?

13_s

TriDoc
14. marraskuuta

Hampaan lohkeaminen varsinkin nuoruusiän ohittaneilla on melko tavallinen vahinko, eikä välttämättä jokaisen tapauksen kohdalla taustalla tarvitse olla selvää lohkeamisen tunnetta kovaa ruokapalaa puraistessa ym. Asia on varmimmin hammaslääkärin selvitettävissä "puolikiireellisenä" ensimmäisinä arkipäivinä, kun ensimmäisiä vapaita vastaanottoja on saatavilla.

1_s

Anonyymi
12. tammikuuta

mul o vasemmasta ylä hampaasta haljennu puol hammasta ja se oli eka et ei täs mitää ei sattunukku hetken nyt o kulunu 3kk ja viikko sit alko kipu ja ite kans pelkään hammas lääkäriä mitä tehdä?

1_s

Anonyymi
27. tammikuuta

Mulla vedettiin ylhäältä viisaudenhammas puolitoista kuukautta sitten. Viisaudenhampaan kanssa ei ollut mitään ongelmia, ei siis särkyä tms., mutta poistamisen jälkeen ei ole muuta ollutkaan kuin vaivaa.

Purukalusto särkee vieläkin ajoittain todella pahasti ja heijastelee koko päähän. Välillä voi mennä päivä, ettei ole vaivaa, mutta sitten yhtäkkiä se taas alkaa.

Varasin huomiselle ajan hammaslääkäriin, niin katsovat mitä siellä näkyy. Mites kustannukset? Tarviiko minun taas itse maksaa 100-150 euroa käynnistä, vaikka vaiva on hammaslääkärin aiheuttama?

1_s

Anonyymi
3. helmikuuta

elikkäs, olen 16 vuotias tyttö ja minulla on juuri puhjennu viisauden hammas/puhkeamassa (ei siis vielä kokonaan näkyvissä) kipu on välillä aivan sietämätöntä. Kysymys kuuluukin että kuinka paljon tähän tulisi ottaa särkylääkkeitä ? vai kannattaako ottaa ollenkaan ? muita konsteja ? koska nyt parin päivän aikana kun kipu on ollut pahimmilaan, olen ottanut aamulla sekä illalla nelisataista panadolia. ja ihan hyvin on kuitenkin tehonnut.
jostain myös luin että viisaudenhampaat puhkeavat 20 ikävuoden tienoilla, onko minulla tämä puhkeaminen jotenkin ajoissa?

13_s

TriDoc
4. helmikuuta

Kipu on yleensäkin merkki elimistön vaaratilanteesta. Nyrkkisääntönä on että selvittämätön kipu tulisi ensin "luokitella" ennen sen hoitamista, jotta ei kipulääkkeellä peitettäisi kivun välittämää "tietoa" elimistölle haitallisesta tulehduksesta, vammasta tai muusta hoitoa vaativasta tilanteesta. Yksilön tulisi aina miettiä kohdallaan, onko kiputilanteeni riittävästi selvitetty, jotta hoitosuunnitelman mukaan voin kipua järkevästi ja elimistölle haittaa tuottamatta lääkitä. (" voinko sammuttaa mahdollisen elimistön vaarasta hälyttävän kiputunteen särkylääkkeellä?")
Kohdallasi kerroit viisaudenhampaan puhkeamisesta, johon voi liittyä toki muutakin puhkeamiseen liittyvää puristusta, ärsytystä tai tulehdusta. Jos asia on tyhjentävästi selvitetty, voi kipua hoitaa säännöllisellä särkylääkityksellä.
Tavalliset särkylääkkeet toimivat hammassäryn hoidossa hyvin. Esimerkiksi viisaudenhampaan poiston jälkeiseen kipuun suositetaan särkylääkityksen käyttöä useitakin päiviä säännöllisesti, ohjeen mukaan nautittuna, mikä vähentää pahoinvointityyppisen kivun ilmaantumista.

13_s

TriDoc
4. helmikuuta

Puhkeamassa olevat viisaudenhampaat+ sietämätön hammassärky antavat aiheen käydä tilanne tarkistuttamassa hammaslääkärillä, jotta kysymys ei olisi hoitoa vaativasta tilanteesta (viisaudenhampaiden syntymisessä usein ongelmia, tulehdukset, visaudenhampaan puhkeamisen aiheittamat häiröt).

1_s

Anonyymi
29. huhtikuuta

Tehoaako esim Kefexin 750 mg hammastulehdukseen?

1_s

Anonyymi
19. kesäkuuta

minulla alkoi vasemman ala ja ylä hampaitten särky 2pv sitten. aluksi särky ei ollut tuskallista mutta seuraavana päivänä SÄRKY ON NIIN JUMALATONTA ettei sitä voi kestää ja melkein joutuu itkemään sen puolesta.. Mikään lääke ei ole auttanut.. Jos olen halunnut säryn vähäksi aikaa pois esim 5-15min olen syönyt jotain ja se on auttanut.Yöllä heräsin niin pahaan kipuun, eikä sille voinut mitään

Aiheen kysymykset