Halvaus on yleensä vakava oire, joka kuvastaa jonkin ruumiinosan lihaksen tai lihasryhmän toiminnan heikentymistä. Sen lisäksi hermon lamaantuminen voi synnyttää tuntoalueen, näön ja puheen alueen vajavuuden.

Halvaus voi syntyä monella eri mekanismilla. Yleisimmin tunnettu halvaus syntyy keskushermoston sairaustilan vuoksi, jolloin halvaantuu se kehonosa, josta keskushermoston alue on huolehtinut. Keskushermoston halvauksen syynä on useimmiten verenkiertohäiriö. Verenkiertohäiriö voi ilmetä joko aivoverenvuotona tai valtimon tukoksena. Molemmat aiheuttavat samantyyppisiä oireita. Harvinaisempia syitä ovat kallonsisäiset kasvaimet.

Halvauksia voi syntyä myös ääreishermoston alueelle, esimerkiksi hermon venymisen tai pinnetilan vuoksi sekä muista syistä kuten esimerkiksi tulehduksellisen sairauden seurauksena (MS-tauti). Hermoon tai hermokimppuun kohdistunut paine tai venytys voi aiheuttaa päiviä tai jopa kuukausia kestävän hermon halvaustilan vaikka hermo ei olisikaan poikki. Tyypillinen halvaus voi syntyä toisen yläraajan alueelle esimerkiksi käden päälle nukahtaessa (Saturday-night palsy eli suomennettuna "lauantai-illan halvaus"). Harvinaisempia ovat lihasperäiset halvaukset, joissa halvauksen aiheuttava tekijä on lihaksen sisäinen tai lihaksen ja hermoliitoksen rajalla, esimerkiksi lihassurkastumataudissa.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä halvauksen aiheuttaja on usein ollut migreeni. Lisäksi halvaus on voinut liittyä 14 muuhun sairauteen.

Keskustelu

4_s

Birke
20. helmikuuta

Hei, kyselen tässä, että onko jollain toisella samanlaisia oireita kuin minulla. Heräsin taas kerran viime yönä noin kello yhden aikoihin siihen, että vasen puoli kropasta ei toiminut ja kasvot roikkuivat. Ilmeiseti olin myös kouristellut nukkuessani, koska olin aika erikoisessa asennossa. Jopa silmien avaaminen oli hankalaa ja kivuliasta, etenkin vasemman. Odottelin siinä sitten aikani, että kroppa alkaisi toimimaan, mutta sitten noin 15 min. päästä, kun mitään ei tapahtunut, aloin hiljalleen oikealla jalalla ja kädellä vetää itseäni oikealle kyljelle. Mutta se tietenkin aiheutti erittäin kivuliaan kouristelun vasempaan käteen. Käsi kramppasi ja samalla vispasi puolelta toiselle. No, kun tämä oli ohitse, sain sitten jotenkin kännettyä itseni oikealle kyljelle ja siinä tuntuikin niin hyvältä, että nukahdin. Mutta heräsin tunnin päästä, kun vasen jalka ja käsi kouristeli ja pää vispasi puolelta toiselle. Taas tämän loputtua nukahdin, mutta tällä lailla mentiin aamu viiteen asti, eli aina tunnin välein heräsin kouristeluun. Nyt olenkin sitten kuin hakattu, käveleminen on hankalaa, kun jalka ei oikein toimi kunnolla, käsi on voimaton, niska ja pää tuntuu tosi raskailta. Ja koko vasenta puolta särkee. Aina näihin kohtauksiin liittyy myös puheenmenetys ja nielemisen hankaloituminen, sekä todella kova turvotus.Päänsärky tulee sitten aina kun kaikki on ohi. Tällaisia kouristelu/halvauskohtauksia minulla on ollut jo 10 vuoden ajan, useinmiten rasituksen jälkeen. Lääkärit eivät ole löytäneet mitään syytä, eikä minua ole enää kolmeen vuoteen tutkittukaan. Rasituskokeilla ovat kyllä saaneet aikaan ko. kohtaukset, mutta eivät ole löytäneet aiheuttajaa. Epilepsia on poissuljettu.

Aiheen kysymykset