Haju-ja makuaisti ovat suuressa määrin liitoksissa toistensa kanssa. Suurin osa erilaisista makuaistimuksista itse asiassa haistetaan ja vain pieni osa suussa olevia makurauhasia pystyy aistimaan makua. Haju-aistinrauhaset toimivat nenäontelon katossa, josta aistimukset kulkeutuvat yhtenäistä maku-ja hajuhermoa myöten aivoihin.

Hajuaistin menetys voi tapahtua esimerkiksi aivotärähdyksen ja käytännössä usein takaraivolleen kaatumisen seurauksena. Kaatumisen aiheuttamana aivot voivat "heilahtaa", jolloin kallon etuosasta työntyvä hento hajuaistimen hermo voi vaurioitua tai jopa katketa. Aivotärähdyksen seurauksena menetetty hajuaisti voi palautua aina vuoteen saakka onnettomuuden jälkeen, jonka jälkeen syntynyt makuaistin menetys katsotaan pysyväksi. Haju-ja makuaisti heikkenevät luonnollisesti erilaisten nenän limakalvon tulehdustautien seurauksena, kuten allergisessa tai kroonisessa nuhassa sekä sjögreenin syndroomassa.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
21. heinäkuuta

Löin vasemman puolen kasvoistani pari viikkoa sitten. Silmä mustui, mutta parani nopeasti, mutta tärähdyksestä asti vasemmalla puolella on tuntunut lieviä puutumisoireita. Suunnilleen samanlaatuisia, kun hammaslääkärissä käydessä puudutettaessa hampaita. Kuinkahan kauan tällaiset "oireet" kestävät? Muuten olo on ihan ok.