Fasettilukko-oireilla tarkoitetaan selkänikamien välisten pienten nivelten liikkuvuuden ja elastisuuden vähenemistä (”lukkiutumista”). Selkänikamat niveltyvät toisiinsa päällekkäin pienten nivelten välityksellä. Kun selkänikamarakenne menettää normaalia elastisiteettiaan, syntyy tukikudoksen rasituksessa helposti luisissakin rakenteissa kulumia sekä ärsytys/tulehdustiloja ja tämän myötä myös selkänikamien niveliä suojaavat nivelkapselit jäykistyvät, mitä kansanomaisesti kutsutaan fasettinivelten lukkiutumiseksi, vaikka mitään mekaanista lukkoa ei selässä olekaan syntynyt.

Fasettilukko-oireistoa esiintyy yleisimmin rinta- ja kaularangan alueella ja mm. skolioosi, staattinen työskentely ja rasitus altistavat niille. Oireeseen kuuluu hermostuttava jäytävä kipu ja jäykkyys. Rintarangan alueen lukko-oiretta poteva saattaa tuntea jopa hengen salpautumista ja pakahtumistunnetta rintakehällä, ja kivut säteilevät molemminkin puolin rintakehää.

Fasettilukko-oireiden helpottamisen periaatteet ovat samankaltaiset kuin muidenkin kuluneiden, ärsyyntyneiden ja kimmoisuutensa kadottaneiden nivelten hoitaminen. Tulehdusta helpottavat kipulääkkeet ja rauhoittuneessa vaiheessa nikamien luonnollisen elastiteetin palauttaminen erilaisilla venytyksillä sekä harjoitteilla tulevat kysymykseen samoin kuin fysioterapeuttinen hoito, jossa selkänikamien fasettinivelten normaalia liikkuvuutta pyritään palauttamaan.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä fasettilukko-oireiden aiheuttaja on usein ollut iskias. Lisäksi fasettilukko-oireet on voinut liittyä seitsemään muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet lepo, kipulääkkeet ja itsehoitokipulääkkeet. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
12_rs Lepo 3
Stub Kipulääkkeet 2
Stub Itsehoitokipulääkkeet 2

Keskustelu

10_s

f73-1944
2. maaliskuuta

Fysioterapeutilta tulee apu. Lämpöä ja selän manipulointia, tarkemmin en tiedä miten. Lisäksi lämpötyynyä, RELAXANT-voide ja joku tulehduskipulääke viikon kuurina. Ja aluksi lepoa. Onko avuksi?

11_s

Ft-Marko
14. lokakuuta

Selän fasettilukko-oireet täytyy aina yksilöllisesti tutkia ja kartoittaa, miksi niitä on syntynyt, kuinka kauan vaiva on jatkunut ja mitä syitä sille mahtaa olla.

Joskus selkäkivut voivat johtua esim. munuaiskivistä tai jostain muusta säteilyoireesta. Siksi onkin tärkeää olla tekemisissä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, joka pystyy analysoimaan minkä tyyppisen hoidon tarpeessa asiakas on ja lähettämään hänet tarvittaessa oikean ammattihenkilön vastaanotolle.

Jos vaiva johtuu fasettilukosta, niin useinmiten 1-3 käsittelykerran jälkeen vaiva poistuu pitemmäksi aikaa. Varsinkin, jos vaiva on pitkittynyt, useampi käsittelykerta on tarpeen, pitemmän hoitovasteen saamiseksi. Tästäjohtuen lähetteet fysioterapiaan kirjoitetaan useinmiten vähintään 10 käyntikerraksi. Jos asikas saa avun vähemmillä käyntikerroilla, lähete voidaan säätää alaspäin sopivaksi.

Lihasrelaksantit auttavat joskus. Myös yllättävän usein kuulee, että ihmiset "painavat" toistensa selkiä avatakseen lukkoja. Periaatteessa kaikki ammattitaidoton voiman kohdistaminen toisen ihmisen kehoon saattaa aiheuttaa vaurioita. Myös selän kohdalla tämä pitää paikkaansa. Suosittelen siksi aina kääntymään ammattimaisen selän käsittelijän puoleen myös fasettilukko asioissa. Sitä kautta saat avun ja ohjeet, miten ongelmia voi jatkossa välttää.

1_s

Anonyymi
3. marraskuuta

moi minulla on tullut useita kertoja vuodessa fasetti lukko, ja jälleen todella paha :( en saa sitä millään auki ja kävin ta lääkärillä kysymyssä ja vastaus oli venyttele tai lihasten rentouttojat. mutta ensimmäistä olen tehnyt jo liikaa ja toiseen en halua edes tutustua koska on pieni lapsi.

miten voisin saada pois tämän mies yriti jopa niksauttaa mutta ei ollut apua kun lapa on kun puukolla pistäis koko ajan ellei sitten seiso vähä välii..

13_s

TriDoc
3. marraskuuta

Fasettilukon hoito, kuten fysioterapeuttimmekin toi esille, vaatisi useamman kerran lukko-alueen aukaisevaa käsittelyä pehmentyäkseen ja saavuttaakseen jälleen normaalin liikkuvuuden ja joustavuutensa, jotta kipu ja liikerajoitus poistuisivat. Tekniikoita on useita alkaen tukikudoksen joustavuutta ja omaehtoista harjoittelua korostavasta fysioterapiasta aina kipukohdan manuaalisen käsittelyyn ja mobilisointiin. Tärkeää olisi joustavuuden ja normaalin liikkuvuuden saavutaminen ja ylläpitäminen. Suosittelisin tämäntyyppisen vaivan hoitamista fysioterapeutin tai osteopaatin vastaanotolla.

1_s

Anonyymi
4. marraskuuta

kiitos vasatuksesta.
perjantainan pääsen vasta lääkärille nyt olen laittanut kuuma geeliä kipuu mutta ei paljon helpota.

1_s

Anonyymi
4. marraskuuta

mitkä ovat yleisimmät syyt fasetti lukkoon.? koska liikun paljon ja olen alle 2-vuotiaan kanssa kotona myös ja hän on kova liikkumaan..

1_s

Anonyymi
4. marraskuuta

ja tämä fasetti lukko aiheittaa myös kipua muualle esim alaselkään ja jalkojen hermoihin pelkkä tärinä sattuu ja kävelemine on tuskaa tällä hetkellä

13_s

TriDoc
4. marraskuuta

Fasettinivel eli selkärangan pikkunivelet muodostuvat vastakkaisista anturamaisista nivelpinnoista, joita ympäröi aina nivelkapseli. Ilmeisesti kysymyksessä on monimutkainen ärsytys/tulehdusprosessi koko pikkunivelen alueella, johon liittyy joskus nivelpinnan kulumaa ja nivelkapselin jäykistymistä, jolloin pikkunivelten entinen joustavuus ja liikkuvuus vähenee jäykistymisen myötä. Tämä käytännössä aiheuttaa kivuliaan tilan, jossa on yleensä mukana myös kudosärsytystä/kudostulehdusta.
Fasettilukko on eräällä tavalla liioiteltu termi, koska "lukon" muodostaa usein jäykistynyt ja tulehtunut nivelkapseli. Fasettilukon yllättäessä anti-inflammatorisesta lääkityksestä saattaa olla siten hyötyä oireiston tukihoidossa fysikaalisen ja avaavan hoidon lisäksi.

1_s

Anonyymi
4. marraskuuta

kiitos:) mutta mitä tarkoittaa anti-inflammatorisesta lääkitys..

13_s

TriDoc
4. marraskuuta

Anti-inflammatorisen lääkityksen suomalainen vastine on "Tulehdusta poistava/vähentävä särkylääkitys". Tätä lääkärislangia olisi tärkeää yrittää välttää, kun puhutaan näistä asioista. Toiseksi meillä on kaunis ja rikas kotimainen kieli, josta löytyy erinomaisia vastineita miltei kaikille erilaisille vierasperäisille termeille!

1_s

Anonyymi
6. marraskuuta

on mukava,mutta mulla ei ole auttanu venyttely eikä geelikään! et toivon että saan tänään apua lääkäri käynnillä.
ihan on lukossa että en voi nukkua ees! et oleppa sinä siinä pienen lapsen kanssa. eikä lääkkeet ole siihen ratkaisu mielestäni,vaan avaus lukon.

1_s

Anonyymi
25. marraskuuta

Kiropraktikko "avasi" ainakin mun lukot..oli tosi mukava olo hoidon jälkeen. Hoito saattaa tuntua rajulta, kun niveliä painellaan, mutta koulutuksen saanut kiropraktikko tietää mitä tekee ja on luotettava. Ja kyllä sen maksunkin maksaa, kun olo helpottuu..

1_s

Anonyymi
3. joulukuuta

no paljon maksoit?

1_s

Anonyymi
15. kesäkuuta

Kalevalainen jäsenkorjaaja on auttanut minua useamman kerran rintarangan ja ristiselän fasettilukkojen avaamisessa. Hoito on pehmeää lihasten ja nivelten venyttelyä/liikuttelua, jolloin selkään tulee liikkuvuutta ja lukko aukeaa. Käsittely ei satu ollenkaan vaan tuntuu miellyttävältä. Lukko ei aukea levolla tai kipulääkkeillä vaan helpoiten manipulaatiolla.

1_s

Anonyymi
15. elokuuta

Kyllä. Olen samaa mieltä parin viimeisen kirjoittajan kanssa. Yleisesti lääkärit on ihan pihalla näistä asioista. Itse söin 2 vuotta tulehduskipulääkkeitä ja lihasreklaksantteja ennenkuin tajusin kokeilla manipulaatiota (kukaan lääkäri ei tietenkään sellaista edes ehdottanut.) Manipulaation jälkeen kivut poistuivat heti. koko hommaan kului n. 5 min. eikä sattunut eikä ollut muutenkaan epämiellyttävää.

1_s

Anonyymi
13. syyskuuta

Liittyikö näihin selkäoireisiin päänsärky?

1_s

Anonyymi
14. syyskuuta

Minulla kanssa ollut usein fasettilukkoja varsinkin alaselässä. (johtuen hieman yliliikkuvasta selästä) Varsinkin rajujen kiertoliikkeiden jälkeen selkään tulee helposti lukkoja. Kukaan lääkäri tai fysioterapeutti ei ole onnistunut auttamaan tilanteessa, mutta onneksi löysin osaavaan hierojan, joka manipuloimalla (naksauttamalla) laittaa nikamat paikalleen.Hierojani sanoi, että selkään saattaa tulla pienimuotoisia tulehduksia, varsinkin jos hoitoonpääsy kestää kauemmin. (yli viikko) Silloin olen syönyt viikon kuurin buranaa, jolloin viimeisetkin pienet vihlomiset ovat jääneet pois.Käsittelyn jälkeen kannattaa myös välttää nopeita liikkeitä, ettei selkään tule uusia lukkoja. Olen myös tämän kokenut. En halua enempää arvostella lääkäreitä, mutta käynti jollain kokeneella hierojalla tai kirolla saattaa laukaista tilanteen nopeasti. Usein nämä ammattilaiset myös tuntevat lukon heti sormissaan ja apu löytyy nopeaa.

Aiheen kysymykset