Sukukypsän naisen kuukautiskierto kestää tavallisimmin 28 päivää, joskin se voi vaihdella 24–35 vrk välillä. Kuukautisten muuttuminen epäsäännöllisiksi johtuu yleensä hormonaalisista syistä tai muusta ulkoisesta tekijästä, joka aiheuttaa hormonitasapainoon muutoksia. Tällaisia tekijöitä voivat olla erilaiset stressitilanteet ja väsymys sekä erilaiset ruumiilliset sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta.

Normaalisti kyseessä on siis hyvänlaatuinen tilanne, joka yleensä asettuu muutamassa kuukaudessa. Tilanteen jatkuessa pidempään olisi hyvä selvitellä asiaa gynekologin vastaanotolla.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä epäsäännöllisten kuukautisten aiheuttaja on usein ollut vaihdevuodet, anoreksia, kuukautiskivut, pitkäaikainen masennus, myoomat tai endometrioosi. Lisäksi epäsäännölliset kuukautiset on voinut liittyä kolmeen muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Ei tietoa

Keskustelu

2_s

Anemone
13. heinäkuuta

Hei!
Olen 31-vuotias nainen, ja ongelmana ovat kummalliset kuukautiset. Pari vuotta sitten kiertoni oli täsmälleen 28päivää, vuoto kesti 3-4päivää, ja kuukautiset olivat todella kivuliaat. Parina viime vuonna kuukautiset ovat välillä jääneet pois useammaksikin kuukaudeksi, ilman selvää syytä, en siis ole ollut raskaana ja palanneet taas välillä normaali rytmiin, välillä taas kadoten. Viime toukokuun 19 päivä alkoivat kivuton vuoto epäsäännöllisenä. Välissä päiviä jolloin ei vuotoa ollenkaan. Sitä kesti kesäkuun toiselle viikolle. Tein raskaustestin, tulos negatiivinen. Sitten n.2 viikon tauko ja taas kuukautiset, runsaana ja kivuttomina. Ja edelleen vuoto jatkuu... Mistähän tämä johtuu? Ehkäisyä en käytä, olen naimisissa, tällä hetkellä työtön, mutta aloitan elokuussa työt. Lapsia en ole saanut.Olen ylipainoinen, nuoruudessa saatu kondylooma hoidettu ja seurattu. Viimeksi papa koe 30-v. tarkastuksessa. Hiivatulehduksia sillointällöin.
Minulla on myös suurentunut kilpirauhanen, suvussa Basedownin syndroomaa. Toivottavasti joku jaksaa lukea litanian ja vielä vastatakkin :)
Anemone

Aiheen kysymykset