Tavallinen terveelläkin ihmisellä esiintyvä elohiiri on tavallinen ja tahaton oire. Se syntyy pitkäjuovaisten lihasten tahattoman nykinän seurauksena. Elohiiri voi esiintyä alaraajoissa pohkeen alueella, olkavarressa tai tavallisimmin silmäkulman alueella. Ilmiö on vaaraton ja ohimenevä eikä ole oire tai merkki mistään hermostollisesta sairaudesta.

Perimmäistä syytä elohiiren syntymiselle ei tunneta. Joillakin ihmisillä ylirasitus ja elimistön toimintaa kiihdyttävät aineet, kuten kahvi ja tee saattavat edesauttaa elohiiren syntymistä. Vaiva ei tarvitse yleensä mitään hoitoa, mutta pitkittyneitä oireita on pystytty lievittämään botuliinipistoksilla.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä elohiiren aiheuttaja on usein ollut kilpirauhasen vajaatoiminta. Lisäksi elohiiri on voinut liittyä kolmeen muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
11_rs Kilpirauhasen vajaatoiminta 12
6_rs Elohiiri 2
236_rs Myastenia gravis 2
28_rs MS-tauti 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Luurankolihasten spasmien hoitolääkkeet 1

Keskustelu

1_s

m38-9
10. joulukuuta

Minulla on ollut elohiiri silmässä nyt noin 5 päivää. Olisiko kellään mitään hienoa keinoa millä sen saa pois? Alkaa riittämään tämä nykiminen..

5_s

m49-267
10. joulukuuta

Itse olen huomannut että stressi on yksi elohiiren aiheuttaja... ei kyllä ole oikeastaan mitään sen kummempaa lievityskeinoa, kun stressin välttäminen. Kahvikin saattaa jossain tapauksessa laukaista elohiirtä...

13_s

TriDoc
10. joulukuuta

Valitettavasti elohiireen ei ole olemassa hoitoa, jolla oireen saisi lakkaamaan, muuten kuin lamauttamalla ihohermon botuliinitoksiinilla. Samoilla botuliinitoksiineilla voidaan siloitella otsaryppyjä ym lamauttamalla kyseinen hermokohta ja lihas, jolloin iho siliää. Hyvää elohiiressä on ettei se yleensä ennusta tai edellä mitään muuta fyysistä sairautta, mutta voi liittyä joskus stressitilanteisiin tai väsymykseen.

1_s

m38-9
11. joulukuuta

Täytyypä järjestellä sitten lepoaikoja vaan enemmän.

4_s

ritvamummi
13. tammikuuta

Minulla on ollut monasti elohiiri.Se menee itsestään pois.joskus voi kestää kauan.Jotkut sanoo,että se on kalkin puute tai sen imeytymisen vaje.Vois oataa terveyskaupasta urticalsin tablettia.se ei ainakaan vahingoita. On hyvä hampaille ym.Imettävä puhtaassa suussa ,siis ei muita makuja suussa.Se elohiiri on siirtynyt eri paikkoihin minulla.Älä sitä harmittele,sitä ei toiset huomaa ja kun yrittää näyttä toiselle, niin se loppuu.Ei muuta kun anna kutitella vaan rauhassa.

1_s

m38-9
13. tammikuuta

Hei, kiitoksia vastauksestasi, mutta se alkaa olla sillä asteella, että sen huomaa muutkin ja koitin tuota näyttämistäkin ja hyvin sykytti. 6. viikko menossa..

10_s

Pohjantikka
13. tammikuuta

Minulla elohiiri tuottaa eniten häiriötä pohkeissa ja suupielissä. Pari yötä sitten ilmaantui reiteenkin, polven yläpuolelle raju nykiminen. Minulla kaikki on kyllä yhteydessä mielialoihin. On asioita, joiden vatvomisesta en osaa irroittautua. Vaikka pohjelihas on aika yhtenäinen köntti, elohiiri soittelee lihassyitä merkillisen erottelevasti, kuin pianon koskettimia.

1_s

Anonyymi
9. helmikuuta

Minulla on elohiiriä päivittäin, monta kertaa ja ihan missä vain! Jopa kielessä! Yleensä elohiiren pois saamiseen auttaa hierominen ja elohiiren kohdan paineleminen, puristeleminen ja venyttely!

1_s

Anonyymi
2. maaliskuuta

B-vitamiiniyhdisteellä eli "hermovitamiinilla" lähtee elohiiri. Miksi lääkärit eivät kerro tätä?

1_s

Anonyymi
1. kesäkuuta

Minulla on ollut elohiiri usein jalassa. Juuri nyt elohiiri vaivaa alahuulta. Voi johtua unen puutteesta ja rasitukssta, on ollut raskas viikko.

1_s

Anonyymi
12. kesäkuuta

Mulla on ollu about 2 päivää elohiiri silmässä ja se käy oikeasti hermoille ku tuntuu niin inhottavalta.

1_s

Anonyymi
12. kesäkuuta

tuo vielä pahensi asiaa :O

1_s

Anonyymi
25. kesäkuuta

Magnesiumin tarve tai pitoisuusvaihtelut tmv voi myös johtaa nykimiseen ja suonenvetoihin. Yksi vinkki muiden joukkoon, eli magnesiumtablettikuuri.

1_s

Anonyymi
29. heinäkuuta

mulla on ollu elohiiri nyt suunnilleen viikon silmäkulmassa. on kyllä todella rasittavaa! tekis mieli repiä koko silmä irti...

1_s

m38-9
30. heinäkuuta

Minulla oli elohiiri talven aikana noin 8 viikkoa. Sitten söin jonkin aikaa magnesium tabletteja ja koitin jumpata silmää. Niillä keinoin se sitten hävisi.

1_s

m38-9
30. heinäkuuta

Samaan aikaa oli kyllä todella paljon työkiireitäkin, että ainakin omalla kohdalla stressi vaikutti asiaan.

1_s

Anonyymi
1. tammikuuta

Minä olen kärsinyt elohiirestä vuosia, mutta en kärsi enää, koska otan magnesium tabletteja kaksi kerran vuorokaudessa. Jos jätän magnesiumin ottamatta, niin muutamien vuorokausien kuluttua tuo samainen oire palaa. Minulla on myöskin rytmihäiriöitä, jotka olen saanut kokonaan pois magnesiumilla. Samoin minulla on myöskin jalkojen kouristelua, joka kouristelu pysyy poissa magnesiumilla. Eli siis minun on pakko ottaa magnesiumia, jotta kyseiset oireet pysyvät poissa.