Normaali elimistön lämpötila kainalosta mitattuna on 36.5-37.0 astetta. Yksilöllistä vaihtelua esiintyy jonkin verran. Kuumeesta voidaan puhua, kun lämpö nousee yli 37.5 asteen. Alilämpö voidaan liittää hypotermiaan, jossa ruumiinlämpö ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta laskee normaalia alemmaksi.

Oman kehon säätelyjärjestelmät toimivat siten, ettei muussa normaalissa olosuhteissa mitattava alilämpö ole yhteydessä mihinkään sairauteen tai sairauden oireeseen. Peräsuolesta tai suusta mitattava lämpö on n. 0.5 astetta kainalolämpöä korkeampi. Täten kainalosta mitattava lämpötila saattaa olla alttiimpi suuremmalle vaihtelulle, mikä saattaa selittää ainakin osan mitattavista alilämpötuloksista.

Terveydenhuollon puoleen kääntyvät ihmiset tiedustelevat usein alilämmön vaarallisuudesta tai sen liittymisestä johonkin sairauteen. Yleissääntönä alilämmöstä ei tarvitse välittää, jos se ei johdu joutumisesta ulkoisten lämpötilatekijöiden armoille.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
Stub II-tyypin diabetes 2
75_rs Borrelioosi 1
103_rs Somatisaatiohäiriö 1
Stub Hypotermia 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Kehon lämmittäminen 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
19. tammikuuta

Mulla oli 34,8 astetta ja tunsin oloni ihan normaaliksi. Mitään tautia ei ollut ja olin ollut ihan lämpimässä koko ajan. Lääkärikään ei kyennyt selittämään mitään, vaikka hän itse vielä lämmön tarkisti.

1_s

Anonyymi
26. tammikuuta

Mulla oli tänään 34.2 astetta suusta mitattuna ja kahdella mittarilla. Olo oli lähinnä paleleva ja väsynyt.

1_s

Anonyymi
29. tammikuuta

Lämpöni on ollut 34.8 astetta mutta nyt flunssan aikana 36.2 astetta.Olo on tuntunut kuumeiselta joten onko minun normaalilämpöni vaan paljon alempi kun normaali ihmisellä vai onko minulla joku sairaus?

1_s

Anonyymi
30. tammikuuta

minulla oli 33.6 astetta ja Malmin päivystyksen lääkäri oli sitä mieltä,että mittausvirhe ,vaikka mitattiin kahdesti digimittarilla ja kerran elohopemittarilla,joka ei noussut lähellekään 35 C...
lääkäri kehotti seuraamaan tilannetta!!! Olo on lähinnä huvittunut:_)

1_s

Anonyymi
28. helmikuuta

itellä tänään 33.3 kainalosta mitattuna ja koko viikon ollu siinä max 35.4..kylmä ku alaskassa..no mut hei eihän tää oo vakavaa

1_s

Anonyymi
6. maaliskuuta

Joo, niin minullakin koko viikon reilusti alle 36, alimmillaan 34.4. Tämähän ei kuulu koululääketieteen piiriin!. Kerran kun lääkäriasemalla hoitsu sai 35,2, sanoi mittarin olevan rikki! Harvoin on varsinainen kuume noussut, usein tätä alilämpöä tälläisessä flunssantapaisessa olotilassa. Kaipa tää pian on ohi....

13_s

TriDoc
7. maaliskuuta

Tämä on ollut terveydenhuollon ammattilaisille, siis hoitajille ja lääkäreille hankala aihe, emmekä selkästi ole osanneet asian taustoja tuoda esille. Itse en ole osannut valaista alilämpöisyyden ilmiötä ja mittaustulosta riittävän selkeästi potilaalle. Ilmeistä on, että ihon lämpötila vaihtelee kehon ääreisosissa kehon sisäisiä osia huomattavasti enemmän. Eli ulkoiset tekijät vaikuttavat ihon lämpötilaan herkästi, kun kehonsisäinen lämpötila säilyy paremmin vakiona. Onko muilla vielä muita selityksiä näihin mittaustuloksiin, joita on kertynyt runsaasti. käsittääkseni enää ei voi olla kyse mittausvirheestä?

1_s

Anonyymi
4. huhtikuuta

minulla on normaali lämpö 35.5.onkohan se kova kuume jos nousee 37.5.Sanotaanhan,että jos on ns.normaali lämpö 37 ja nousee 39 niin silloin on.Molemissahan on 2 asteen ero.

1_s

Anonyymi
17. huhtikuuta

No mulle ei mene läpi tuo ulkoisten tekijöiden vaikutus alilämpöön. Itse makasin peiton alla, päälläni kaksi paitaa, pitkät housut ja sukat ja silti en saanut mittaria nousemaan yli 35,6. Huoneen lämpötila oli myös täysin normaali. Itselläni flunssan aikaan ei nouse kuume, vaan lämpö laskee alle 36. Eli jokin yhteys on olemassa, myöntääpä sitä lääkärit tai ei.

1_s

m33-2384
11. toukokuuta

Hei olin tossa luultavimmin vatsataudissa. Mulla oli unirytmit aivan sekaisin ja kaikki mitä söi tuli vatsasta heti läpi. Paino tippui 4 kiloa, mutta olen nyt saanut painon nostettua takaisin. Mulla nousi lämpö 36,8 ja 5 minuutin sisällä se laski 34,7 ja taas 5 min ja normaali olo. tämmöstä poukkoilua oli pari kolme päivää. Nyt on ruoka maistunut koko ajan ja unirytmit on normaalit. Vielä tänäänkin 4-5 pv jälkeen oli alilämpöä. Illaksi olo yleensä paranee. Vanhempien kanssa vähän käytiin pohtimaan jo, että voiko tämä johtua jostain muusta? Väsyttää vaikka olen nukkunut yli 10 h yöunia. äsken oli 35,7 lämpö. mikä voisi olla ?

13_s

TriDoc
23. toukokuuta

Hei! Kuvaamasi terveydentila selittyy mahdollisella viruksen aiheuttamalla vatsataudilla, jossa oireet voivat olla välillä yksilöllisiä eikä taustalla siten tarvitse ilmetä muuta sairautta. Yhteisenä nimittäjänä nousee esille yleinen voimattomuuden, väsymyksen, lämmönsäätelyn ja vireystilankin alenemisen tunne, joka on piilevällekin vatsataudille tyypillinen ja jonka itsekin myös tunnistit. Vatsan kautta saamme elimistön käyttämää energiaa, jonka välitys taudin iskiessä hetkellisesti heikkenee eikä tila parane muuta kuin ottamalla rauhallisemmin, nesteyttämällä ja lepäämällä. Antibiooteista ei tavallisessa vatsataudissa yleensä ole hyötyä paranemisessa.

6_s

kirmar
23. toukokuuta

Hei kaikki alilämpöiset ja TriDoc !

Sairastan kroonista neuroborrelioosia, olen sairastanut vuosikymmenet, ja siihen alilämpöisyys kuuluu yleisenä oireena. Minulta on löytynyt myös selkäydin-nesteestä vesirokkovirus joka aiheuttaa myös alilämpöisyyttä. Oltuani nyt vuoden Doximycin ja Valtrex kuurilla on kehoni lämpötila pysynyt melko tasaisesti lähellä 37 astetta.

1_s

Hoitonetti.fi
16. heinäkuuta

Hyvä hoitonetin käyttäjä! Olette tuoneet hyvin esille tämän runsaan peruslämmön vaihtelun eri ihmisillä. Olisi mielenkiintoista jatkaa keskustelua aiheesta vielä kun meille kertyisi riittävästi käyttäjien omien lämpötilan mittaustuloksia ja taltioimista omalle sivulle. Silloin arvot näkyvät terveysarvosivulla, jossa ovat näkyvillä kaikkien rekisteröityneitten ja ruumiinlämpönsä ( samoin kuin muidenkin arvojen kohdalla) taltioineiden arvot ja niitä voi verrata anonyymisti muiden käyttäjien arvoihin Käykää täydentämässä tietojanne ja pääsette osaksi koko yhteisön jakamaa tietoa!

2_s

Muikkunen
14. elokuuta

Minulla on koko ikäni ihmetelty kummia mittaustuloksia, myös sairaalassa, jossa vika arveltiin olevan minussa (mittaria pidetty väärin) tai sitten mittari rikki tai tai .... kuitenkin matalia lämpöjä olen vuosien mittaan mittaillut silloin tällöin ja etenkin aamuyön aikaan. Joskus nimittäin herään aamuyöstä aivan hirveään paleluun ja jos mittaan lämpöni niin useimmiten se on jotain 35 ja 36 asteen välillä. Myöskään kuume ei tahdo nousta, esim. jalkaruusun kanssa on vaikeuksia, milloin mennä lääkäriin, kun tauti on ilmeisesti kroonistunut ja kuumetta ei nouse ollenkaan. Sitten jos esim. influenssassa nousee kuume niin jo 37 asteen ylittyessä olen niin kipeä, että luulisi kuoleman tulevan, kivut aivan hirveät. Isäni on muuten samanlainen ja äidillänikin tavattoman alhaisia mittaustuloksia aika ajoin.

Harmittavaa tämä "matalalämpöisyys" on siksi, että terveysasemalla yleensä heti kysytään lämmöstä ja tauti kuitataan heti mitättömäksi jos ei kuumetta ole ollut.

1_s

Anonyymi
11. syyskuuta

Mulla on välistä samoja yöhikoilu oireita ja jos pistää vaikka käden peiton alta ulos niin tulee niin kylmä että sattuu oikein. Niiden aikaan lämpö on aina alle 35.5. Yleensä on myös vähän flunssainen olo.

Työterveyslääkäri sanoi, että toisilla ei nouse kuume vaan lämpö laskee eli jonkinlainen käänteinen kuumetila. Kuumelääkettä saisi silti ottaa, koska muuten perusterveen ihmisen ruumiinlämpö ei ilman jääkylpyjä (ym vastaavia) voi laskea vaarallisen alas.

Samat oireet ovat olleet kierron keskellä ja kierron alussa, joten ei mielestäni ainakaan mulla liity kuukautisiin.

1_s

Anonyymi
3. lokakuuta

Mulla on normaalilämpä 35,5, tällä viikolla oli vähä huono olo, niin mittasin ja tulos oli 33,7. Pojalla näytti 36,5 kun käskin kokeilla, että toimiiko mittari. Muutenkin ollut omituisia oireita koko viikon, oon ollut väsyneempi ja selkä on ollut tulessa koko viikon.

1_s

Anonyymi
8. lokakuuta

Minulla normaalisti on lämpö 36,4 ja kun lämpö nousee 37,2, tuntuu kuin kuumetta olisi enemmänkin ja olo hirveä.

1_s

Anonyymi
17. lokakuuta

Itellä on tässä parin kuukauden aikana joinakin viikkoina iltaisin alilämpöä ollut. Ei joka päivä mutta ehkä noin kerran pari viikkoon. Normaalilämpöni on 36.5 ja nyt mittari on ruennu näyttämään 34.7. Olisiko aika rueta huolestumaan?

13_s

TriDoc
17. lokakuuta

Nuorena vasta terveyskeskukseen töihin tulleena lääkärinä 1980-luvulla kyselin vanhemmilta kokeneemmilta lääkäreiltä muiden potilaitani askarruttavien asioiden asioiden lisäksi "alilämmön jatkotutkimuksista". Sain vanhemmilta aika suorasukaista palautetta silloin, ettei alilämmöstä tarvitse välittää, koska se ei ole yhteydessä yleisesti mihinkään sairauteen. Aina on tietysti poikeuksia säännössä, mutta todellakaan ainakaan omien työkokemusteni kohdalla ei alilämpö ole osoittautunut jonkin merkittävän sairauden osoittajaksi tai merkittäväksi ensioireeksi. Toki kilpirauhasen erittämä tyroksiinihormoni hoitaa yleistä lämmönsäätelyä ja asia olisi sitä myöten huomioitava, mikäli lämmönsäätelyssä koetaan ongelmia. Mistä sitten on kysymys, kannattaa varmasti tälläkin palstalla pohtia. Onko muilla vastavia oireita kokeneilla antaa selitystä omalla kohdallaan, miten vastaava asia on edennyt? Tämä olisi mielenkiintoinen tutkittava asia, jossa potilaiden anatama palaute olisi tärkeää.

1_s

Anonyymi
22. marraskuuta

Mulla alilämpö 34 - 36 välillä vaihtelee liittyy ilmeisesti A-viruksen jälkitautiin. Niin ainakin lääkäri sanoi edellisellä kerralla ja sitä kesti parisen viikkoa. Nyt ollut pelkkää alilämpöö jo viikon enkä tiedä sairastaneeni muuta. Liekkö tämä sitten suoraan jälkitautia esim. possutaudista.

1_s

Anonyymi
22. marraskuuta

Jatkoa edelliseen. Oireita ovat vaan huimaus eli sama tunne kuin olisi kova kuume.

1_s

Anonyymi
11. joulukuuta

mulla aamulla herätessä klo 12 päivällä kova pääkipu otsan vasemmalla puolella ja kahvin juotua tuli heikko olo niinkuin kovassa kuumeessa ja sitten tuntui alaselässä oikealla puolella painetta ja pientä kipua, sitten mittasin kuumeen niin se oli 35.6 sitten 2 min päästä niin 35.3 ja sitten otin 600mg buranan, nukuin 30min ja lähdin tk:een ja siellä sanoivat että ihan normaalia ja siellä oli sitten lämpö 36.1 mutta olin ottanut buranan ja se oli jo vaikuttanut ja nyt alkaa taas mennä olo huonommaksi ja käsissä vapinaa ja lämpö laski 35.3 asteeseen. onko mitään vialla? ja miten lämpö voi laskea näin alas perusterveellä ihmisellä kun ei ole edes tullut sairastettua viimeisen puolen vuoden aikana??

13_s

TriDoc
11. joulukuuta

Mietin juuri, että oireesi (lämmönvaihtelu) ovat mielenkiintoisia sinänsä, mutta mikä taustalla oleva elimistön prosessi sitten on. Mahdollista, että kysymyksessä olisi viruksen aiheuttama oireisto, joka tuli kohdallasi esille pääkipuna ja lämmönsäätelyn häiriöinä.
Virustaudit ovat yleisimpiä tartuntasairauksia, ja merkittävässä määrin virustartunnan aiheuttama taudinkuva voi olla toisenlainenkin kuin perinteinen kaikkien tuntema flunssaoireisto( lihaskipu, kuume, kurkku kipeä).
Juuri epämääräinen päänsärky ja huonovointisuus/lämmönsäätelyn häiriö voi olla "hiljaisen" virustartunnan laukaisemaa. Joskus myös esimerkiksi äkillisten vatsaoireiden taustalla voi olla virustaudin laukaisema tilanne, "vatsaflunssa".
Virustautien tutkimuslinjana on yleisesti ollut, ettei niitä lähdetä tutkimaan ja eristämään virusnäyttein, jos sairauden vakavuus ei sitä edellytä, mikä käytännössä tapahtuu useimmiten sairaalatasolla. Virustaudin diagnoosi tehdään siis usein vastaanotolla tapahtuvan tutkimuksen perusteella. Syynä on virustaudeissa tutkimuksen (seeruminäytteen) toisto muutaman viikon välein eli käytännön hankaluudet sekä potilaalle että laboratoriolle ja toisaalta virustyypitys hyvin harvoin aiheuttaa muutosta hoitolinjaan. Vain harvempiin virustauteihin on spesifistä lääkitystä ja infektiot paranevat yleensä elimistön oman vasta-ainetuotannon ansiosta.
Näitä asioita on kuitenkin mielekästä ja hyvä pohtia juuri yleisellä tasolla, koska meille kaikille olisi hyvä saada ainakin yleisellä tasolla selitys erilaisille oireille, jotta pystyisi suhteuttamaan sen muuhun terveytensä seurantaan.

1_s

Anonyymi
29. joulukuuta

Lienee vanhanaikaista väittää, ettei alilämpö liittyisi mihinkään sairauteen. Itselläni ainakin se liittyy flunssaan ihan suoraan. Parhaillaan olen aika kovassa flunssassa - kurkku kipeä, yskää, nuhaa, päätä särkee - kuumeinen olo, mutta kun mittaan kuumeen, mittari näyttää 35.5 - 35.9. Toissatalvena minulla oli flunssa myös, ja lisäksi tärisin kylmähorkassa ja ihmettelin, mistä oli kyse. Silloin oli reilusti alilämpöä, ja kun kyselin asiasta työterveyshuollosta, sieltä sanottiin, että joskus virukset tuottavat alilämpöä (bakteerit kuumetta). Silloin istuin saunassakin lämmittelemässä, mutta se auttoi vain hetken, kun kylmyys oli "luissa ja ytimissä" eikä sieltä minnekään lähtenyt ennenkuin tauti helpotti. Parin täkin alla ja paljon vaatetta päällä... Paras apukeino oli juoda kuumaa juomaa, se vei lämmön kehon sisälle ja auttoi sieltä käsin pidemmän aikaa kuin ulkoiset lämmittelykeinot.Normaalisti ruumiinlämpöni on 36.6 paikkeilla. Kuume ei ole helposti noussut oikein koskaan (ehkä lapsena kyllä), mutta aikaisemmin kylläkin kuitenkin yläsuuntaan eikä alasuuntaan. Mutta jo 37 asteen kuume on tuntunut korkealle, ja olo on ollut sen mukainen. Saa nähdä, onko tästä lähtien vain alilämpöä vai vieläkö joskus tulee kuumettakin. Mutta olen näiden kahden alilämpökokemukseni perusteella oppinut suhtautumaan alilämpöön kuten kuumeeseen, eli poden flunssani rauhassa kotona ja lepäilen kuten kuumeessakin.

1_s

Anonyymi
13. tammikuuta

Minulla alkoi muutama päivä sitten kova "räkätauti", tuntuu että räkä pursuisi jo korvista ulos. Tänään jäin viimein kotiin kun oli niin kipeä olo, tuntuu kuin olisi 39 astetta kuumetta - mutta ei. Mittasin kahdella eri mittarilla moneen kertaan eilisen ja tämän päivän aikana ja huomasin että ruumiinlämpötilani on vaihdellut 35.3 - 35.5 välillä. Eli ei 'kuumetta', mutta lihakset ovat aivan voimattomat ja kosketusarat, välillä on kovia vilunväreitä ja välillä niin kuuma että tuntuu kuin pää räjähtäisi, hikoilua molemmissa. On todella nuutunut olo, ääni on maassa, silmiä, nenää ja korvakäytäviä polttelee ihan niin kuin kuumeessakin yleensä polttelee. Nielu on hieman turvonnut ja kipeä, ruokahalu kadoksissa, päätä särkee myös kovasti ja päässä huojuu kuin humalaisella.

Aluksi ajattelin että lähden töihin kun ei minulla kerran ole kuumettakaan, bussipysäkille päästyäni päätin kuitenkin lähteä kotiin että eihän tästä mitään tule, olo on silti yhtä karmea kuin 39asteen kuumeen vuodepotilaalla.

Kovasti ihmetyttää kun monet kuitenkin vähättelevät sitä jos on normaaliolosuhteissa alilämpöä ja kipeä olo. "Ethän sä mitään kipeä ole kun ei ole edes kuumetta"

1_s

Anonyymi
17. tammikuuta

Olen potenut pientä flunssaa koko alkuvuoden. Tässä yhtenä iltana olo muuttui todella kuumeiseksi ja oudoksi. Mittari näytti 34.7 ja olo oli kurjempi kuin osuuskaupan hevosella. Kävin päivystävällä, jossa otettiin verikoe ja nieluviljely. Tulehdusarvot olivat normaalit ja nieluviljely selviää huomenna.

Lämpö vaihtelee 34.7 - 35.8 edelleen.Jos tämä on virusperäistä, niin kurjaa oloa voi kestää jopa kaksi viikkoa, kertoi lääkäri. Sainpahan kuitenkin tulehduskipulääkkeitä, jotta pääsen töihin.

Eihän sitä voi olla pois töistä, kun ei ole " kuumetta ".

1_s

Anonyymi
25. tammikuuta

olin viikonloppuna 38.2 c kuumessa sunnuntaina oli alilämpöä 35.5c normaali lampöni on 36.5c mitä voisi olla porukoilla on ollut oksennustautia johtuisiko se siitä en ole kumminkaan oksantanuy maha möyryy jonkun verran?

1_s

Anonyymi
2. helmikuuta

minua paleltaa koko ajan,vaikka olen sisälläkin fleecetakissa. lämpöä en ole mitannut. voisikohan johtua hormoonihoidosta,joka tuli syopähoitojen jälkeen?

1_s

Anonyymi
20. helmikuuta

Juu, täällä maataan kolmatta päivää nokka valuen ja "kylmeessä". Äsken tuntui huonolta ja kuumeiselta olo kun olin vähän aikaa valkeilla, mittasin kuumeen ja näytti 35.4 C?. Normaali ruumiinlämpöni lämminverisenä minulla lienee jossain 36,5 C?tienoilla.

Ei kuulemma alilämpöä ole olemassakaan. Tiedoksi: minulla on!

Petteri Kivimäki, Jyväskylä

1_s

Anonyymi
20. helmikuuta

P.S. Jatkoa edelliseen vielä hieman: lääkäriselitys alilämmölle, että mittaus kainalosta olisi vääristänyt mittaustulosta, on epäuskottava.

Ensiksikin, koskaan aiemmin eläessäni (38-v.) en ole kainalosta saanut alilämpöistä tulosta, vaan saman kuin esim. suusta mitattuna. Miksi nyt yhtäkkiä kolmena päivänä peräkkäin olisin alkanut mittaamaan kainalostani mitä sattuu? Toiseksi, rouva kävi varta vasten epäuskoisena hakemassa uuden hienon digitaalisen Omronin. Samaa näyttää.

Sama

1_s

Anonyymi
19. huhtikuuta

Kyllä vaan alilämpöä on. Mulla oli eilen kuumeinen olo, olin kuin horkassa. Päätä särki kuten kuumeessa. Mittasin kainalosta kuumeen, ja tulos oli 35,3 C. Olin viltin alla ja uusi mittaus näytti 35,6 C. Se ei muuttunut mihinkään siitä koko iltana. Aamulla taas mittari näytti 35,5 C. Tulin töihin kun en oikein tiedä mitä pitäisi tehdä. Eihän oikein buranaakaan vois ottaa, eikö sillä ole laskeva vaikutus joten tästä ei lämmön täydy laskea.

4_s

Eva
19. huhtikuuta

Mulla on ollurt joskus samanlaista oiretta. Tuntuu että olis kuumetta, mutta mittarissa alle 35 astetta. Oliskohan kilpirauhasen vajaatoimintaa?

6_s

kirmar
29. huhtikuuta

Alilämpöisyys on yksi borrellioosin oire. Minulla alilämpöisyys alkoi vuonna 1958 sairastettuani vakavan ja harvinaisen munuaistulehduksen. Silloin kuume oli korkea mutta sen jälkeen on ollut vain alilämpöisyyttä. Kehossani elää jatkuvasti sekä bakteeri että virus eikä kukaan ole pystynyt sanomaan kumpi sen aiheuttaa.

1_s

Anonyymi
27. heinäkuuta

minulla ainakin alilämpö johtuu kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Jos lämpö laskee alle 36 niin silloin tuo kilppis ei skulaa kunnolla

1_s

Anonyymi
28. syyskuuta

Itselläni on taas alilämpöä ja räkätauti. Olo on kuin olisi kuumetta, mutta kuumetta ei tule. Sellainen kävi mielessä, että kuumehan on elimistön puolustusmekanismi. Jos siis tämä virus, tai mikä nyt onkaan ei nosta kuumetta juuri sen takia, että säilyisi paremmin hengissä elimistössä. Nyt täytyy lähteä tutkimaan kuinka saisin kuumeen nousemaan.

Aiheen kysymykset