Alhaisen verenpaineen merkki voi olla ajoittainen silmien sumeneminen ja pyörtyily, esimerkiksi nopeasti ylös noustessa. Nuorella murrosikäisellä lapsella alhainen verenpaine ja silmien ajoittainen sumeneminen pystyyn noustessa liittyy osaksi murrosiän kasvu-ja kehitysvaihetta ja on yleensä ikään kuuluva täysin vaaraton tilanne. Se saattaa myös jatkua läpi koko iän, jolloin sitä pidetään yleisesti hyvänlaatuisena ominaisuutena. Alhainen verenpaine liittyy moniin äkillisiin tilanteisiin, kuten äkilliseen verenhukkaan/vuotoon, elimistön shokkitilaan tai äkilliseen allergiseen reaktioon tai lämpöhalvaukseen. Tällöin elimistön säätelymekanismit ovat pettäneet ja ihminen tarvitsee nopeasti ulkopuolista hoitoa.

Pysyvänä ominaisuutena alhainen verenpaine on hyödyllinen ominaisuus. Se vähentää verisuonten seinämiin kohdistuvaa painetta niin, että verisuonen seinämä säilyttää paremmin kimmoisuutensa ja on siten vähemmän altis kovettumiselle, jäykistymiselle ja verenvuotoa aiheuttavalle haurastumiselle. Käytännössä alhainen verenpaine on yksi pitkän elämän mahdollistavista tekijöistä, koska verisuonten peruskunto pitkälti ratkaisee ihmisen biologisen iän, jos hän ei muuten sairastu.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä alhaisen verenpaineen aiheuttaja on usein ollut paniikkihäiriö tai Äkillinen yliherkkyysreaktio. Lisäksi alhainen verenpaine on voinut liittyä yhteen muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
97_rs Paniikkihäiriö 6
46_rs Äkillinen yliherkkyysreaktio 3
75_rs Borrelioosi 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 2

Keskustelu

1_s

Anonyymi
26. toukokuuta

mitkä lukemat kuuluu alhaiseen verenpaineeseen

13_s

TriDoc
26. toukokuuta

Verenpaine tasolla 120/80 on keskimääräinen normaali, tavoiteltava ja keskitasolla oleva verenpaine. Tästä alemmat, esimerkiksi 110/70 (lievästi alentunut), 100/70 , 90/60 (matala verenpaine) ovat kaikki osa matalaksi luokiteltuja verenpainearvoja. Matalan verenpaineen taustalla ei useinkaan tarvitse olla sairautta vaan voi johtua yksilöllisestä vaihtelusta. Matalan verenpaineen omaava henkilö voi kokea joskus lievää huimausta tuolilta ylös noustessa, mutta muutoin matala verenpainetaipumus on hyvänlaatuinen ominaisuus, jonka rasitus verisuonistolle on normaalia ja koholla olevaa painetta vähäisempi.

1_s

Anonyymi
26. syyskuuta

Lasketaanko matala verenpaine silloinkin hyvänlaatuiseksi ominaisuudeksi jos se haittaa lähes jokapäiväistä elämää, vai onkohan kyse jostain muusta vastaavat oireet omaavasta ongelmasta?

Omalla kohdallani on usein päiviä, jolloin en meinaa päästä edes sängystä ylös, koska huimaa ja väsyttää. Olo on usein kuin känniläisellä, keskittymisestä ei voi haaveillakaan. Kroppa on raskas ja päätä särkee. Töistä on toisinaan jäätävä pois, kun ei meinaa pystyssä pysyä. Asioiden muistaminen on välillä vaikeaa.

Olen 26-vuotias, urheilen päivittäin (vaikka paine olisi kuinka alhaalla tahansa), juon paljon vettä ja syön omasta mielestäni terveellisesti. Veriarvot ovat kunnossa. En polta, ja alkoholin käyttö on satunnaista.

Lääkärit vain tyytyväisiä että on alhainen verenpaine. Itseä ehkä toisinaan _Hieman_ häiritsee. Mitä tällaisessa tilanteessa voi tehdä oman elämänlaadun parantamiseksi? Vai onko vaan oltava tyytyväinen että on pitkä mutta sumuinen elämä edessä?

13_s

TriDoc
27. syyskuuta

Alhaiseen verenpaineeseen ei ole olemassa täsmähoitoa. Vanhemmilla ihmisillä alhainen verenpaineen aiheuttama huimaus pystyyn noustessa voi liittyä verisuonten jäykistymiseen, jossa säätelymekanismit ovat hidastuneet. Nuoremmilla kyseessä on yleensä "hyvä" perusominaisuus, jolla kuitenkin on käytännön koettuja haittoja.
Osa ihmisistä pyrkii nauttimaan nestettä riittävästi, jotta verenpaine pysyisi riittävän korkealla. Myöskään suolan käytössä ei tarvitse samanlaisia rajoituksia, kuin esimerkiksi verenpainetautia sairastavilla.
Hyvin vaikeissa tapauksissa voi käynti sisätautilääkärillä olla aiheellinen, jos esimerkiksi esiintyy tahattomia tajunnanmenetyksiä tai loukkaantumisia alhaisen verenpaineen johdosta. Tällöin on mahdollisuus punnita hormonaalisia hoitoja verenpaineen nostamiseksi. Rutiiniluonteisia ne eivät kuitenkaan ole.
Tulee yleisesti muistaa, että miltei kaikilla hoidoilla on haittavaikutuksensa. Hoidon hyödyn on myös oltava haittavaikutusta suurempi, jotta se olisi kannattava käyttäjälleen. Tämä perussääntö luonnollisesti nostaa hoidon aloittamisen kynnystä ja käytännössä kyseenalaistaa hoitojen aloittamisen järkevyyden potilaan kannalta "hyvälaatuisimmissa" sairaustiloissa. Tämä pätee meihin kaikkiin tasapuolisesti.

1_s

Anonyymi
9. lokakuuta

Oli kyllä melkoinen järkytys kun verenpaineeni oli 90/55..

13_s

TriDoc
10. lokakuuta

Viitearvojen ulkopuolella esiintyvät arvot ymmärrettävästi herättävät monilla ihmisillä huolta, mistä on kysymys. Kaltaisesi alhaiseen verenpainearvoon onneksi yleensä tottuu ja kysymys on yleensä hyvänlaatuisesta ja terveyttäkin jossain määrin edistävästä ilmiöstä. Valitettavasti on sellaisiakin, tosin oireettomia harvemmin, joilla sitten esiintyy haittavia oireita ja tarpeen olisi silloin miettiä alhaiseen verenpaineeseen hoitoja.

1_s

Anonyymi
22. joulukuuta

Olen 64v.
Käytän verenpainelääkkeenä emconcor 5mg päivässä. Paineet tahtoo vaan olla normaalisti 150-180/65-80. Pulssi 47-55. Mutta kun käyn saunassa niin paineet putoaa. Viimeksi piti kävellä melkein seiniä pitkin sieltä pois. mittasin paineet 72/46 pulssi 48. Naama ihan valkoinen ja vapiseva ja hikinen olo. Olen ns.lähes normaalipainoinen ja muuten suht. hyväkuntoinen. Epävarma sepelvaltidiaknoosi on kuitenkin. Mistähän noin suuri paineenvaihtelu voi johtua?

1_s

Anonyymi
3. maaliskuuta

Minulla on välillä etovaa oloa,pään särkyä ja alilämpöä.

Sekä tulee tunne että huimaa.

Tänään lähdin töistä aikaisemmin kun oli paha olo.

Kotiin päästyäni mittasin verenpaineen 117/66 pulssi 65.

Ikäni on 63. Onko normaalia?

1_s

Anonyymi
3. maaliskuuta

Jatkoa edelliseen, käyn kuntosalilla 4x viikossa ja välillä 10km sauvakävelyllä. Työ matkani kävelen, yhteensä 4km.

13_s

TriDoc
3. maaliskuuta

Osalla ihmisistä on luontaisesti alhainen verenpaine. Tuollainen 110/60-80 pidetään ikäihmisellä jo melko alhaisena, ja sellaisen omaava voi hetkittäin tuntea huimausta,päänsärkyä ja jopa lievää huonovointisuutta verenpaineen vielä hetkellisesti laskiessa,esimerkiksi pystyyn noustessa tai vaikkapa saunassa käydessä. Terveyden kannalta tällaiset verenpainearvot ovat kuitenkin erittäin edullisia ja optimaalisia, jos nämä tyypilliset alhaisen verenpaineen sivuoireet eivät liiaksi haittaa päivittäistä elämää.
Hyvää kohtuullisen alhaisessa verenpaineessa on vähäinen verenkiertoelimistön kuormitus ja verisuonten kimmo-ominaisuuksien säilyminen siten, että ne siten vähemmän jäykistyvät ja kalkkeutuvat alhaisemman verenpaineen johdosta. Tämä realisoituu usein käytännössä vähäisempinä sydänsairauksina ja pidempänä elinikänä.

1_s

Anonyymi
3. maaliskuuta

Hei. Olen 64-v. nainen, normaalipainoinen, syön suositusten mukaisesti, vähä suolaista, vähärasvaista kasvispainotteista ruokaa ja liikunkin jonkin verran. Minua askarruttaa verenpaineeni vaihtelut. Aamumittaukset yleensä 115/80, mutta on aamuja jolloin se on vain 90/68 ja pulssi 85, ja on aamuja jolloin se on 150/90 ja pulssi 90. Mikä aiheuttaa moiset vaihtelut? Verenpainelääkkeet lopetettu 3-vuotta sitten, lääkärin valvonnassa, elämäntapamuutosten seurauksena. (.tupakoin jonkin verran) Onko normaalia? Onko syytä huoleen. Kiitän etukäteen.

13_s

TriDoc
3. maaliskuuta

Yleisesti mainitsemasi vaihteluväli verenpainearvojesi suhteen sopii sinänsä olemaan vielä normaalin vaihtelun rajoissa. Tämä tarkoittaa, ettei taustalla tarvitse olla välttämättä paineen vaihtelua aiheuttavaa hoidettavaa sairautta. Kuten kuvasit, olet aiemmin nauttinut verenpainelääkitystä ilmeisesti koholla oleviin verenpainearvoihin. Ilmeisesti lääkitys on lopetettu elintapakorjauksen edistymisen myötä tarpeettomana?
Verenpainelääkityksen lopettaminen pysyvästi kerran sen aloittamisen jälkeen ei ole kovin yleistä. Yleensä verenpainelääkityksen tarve jää pysyväisluonteiseksi, kun hoidon tarve on ensin luotettavasti selvityksin todennettu. Poikkeuksen muodostavat ihmiset, joilla on lisääntyvästi määrätietoisuutta viedä elintapakorjaus tehokkaasti eteenpäin siihen pisteeseen niin, että itse lääkitystä ei enää tarvita. Yleensä näin ei kuitenkaan ainakaan lääkityksen lopettamista ajatellen yleensä käy eikä kaikilla saata onnistuakaan.
Muutkin tekijät kuin jokin selkeä sairaustila aiheuttavat verenpaineen suhteen vaihtelua eri päivinä. Näitä voivat olla elimistön nesteytystilan vaihtelu, verivolyymin vaihtelu, mieliala, ravitsemustila ja yleisesti koko fyysinen sekä psyykkinen kehon tila. Osalla ihmisistä verenpaine on jatkuvasti tasainen, osalla se saattaa heitellä. Jos asia aiheuttaa oireita tai on muuten häiritsevä, ansainnee asiaa jossain vaiheessa selvittää. Yksilöllinen selvitys onnistuu ainoastaan lääkärin fyysisellä vastaanotolla. Tällaisilla keskustelupalstoilla voidaan asiaa lähestyä tietysti vain yleisellä tasolla.

1_s

Anonyymi
18. maaliskuuta

HeiOlen 25-vuotias tyttö. Söin aikaisemmin Yaseminelle-ehkäisypillereitä, jolloin verenpaineeni oli 130-150/70-90. Lopetin pillerit kaksi kuukautta sitten, ja olen nyt alkanut seuraamaan verenpainettani. RR nyt: 108-123/61-74 p.72-85. Tunnen oloni ihan hyväksi. Niskoissani on jumitusta näyttöpäätetyön vuoksi, joten päänsärkyjä esiintyy välillä. En kuitenkaan ole huomannut päänsärkyjen lisääntymistä pillereiden lopettamisen myötä. Liikun säännöllisesti aerobista liikuntaa 3-4 kertaa viikossa. Ruokavalioni on suhteellisen monipuolinen ja terveellinen. Mielestäni pulssini kohoaa suhteellisen nopeasti, ja urheilussa työskentelyalueenikin on n. 150-180. Minulla ei ole huimausta eikä pyörtymisiä. Onko tämän tasoisesta verenpaineesta minulle jotain haittaa/vaaraa? Onko normaalia, kun makuulla ollessa ei tunne ranteesta pulssia kunnolla? istuma-asennossa pulssi hyvin tuntuu. Makuulla pulssi hyvin tunnettavissa rauhallisena n70 kaulalta. Kiitos paljon jo vastauksesta etukäteen.

2_s

ilia
18. maaliskuuta

Hei
Itselläni on aina ollut verenpaineet alhaiset 110/ 70 p 60 ja olen voinut todella hyvin ( olen jo 53v). Toki olen myös liikkunut ja pitänyt huolen itsestäni. Kysyessäni asiasta kerran lääkäriltä hän sanoi minun olevan onnekas koska alkuasukasheimoilla verenpaineet ovat samaa luokkaa.Meillä länsimaisilla ihmisillä kun on niin kiire elää, että elimistömme ei sopeudu siihen ja saa aikaan monenlaisia oireita ja sairauksia. Hoitamaton verenpaine on vaarallinen sairaus mutta sinun kohdalla näkisin asian olevan päinvastaisen.Kerroit ettei sinulla ole huimausta tai ettet ole pyörtyä pöksähdellyt, oma kokemuksesi voinnistasi on hyvä joten voisiko ajatella kyseisten verenpaineiden olevan sinulle juuri ominaiset. Liikut ja pidät itsestäsi huolen ja olet vielä nuori niin en olisi huolissani veranpaineista, mutta voithan kysellä omasta tk:sta asiasta. Kaikkea hyvää sinulle ja pidä huoli itsestäsi

1_s

Anonyymi
20. maaliskuuta

Hei,
Olen 23-vuotias vähähiilihydraattisella (ja aika runsasrasvaisella) ruokavaliolla elävä nuori nainen, lapsia on kaksi. Hiilihydraattitietoisen ruokavalion myötä verenpaineeni on laskenut. Pitkään aikaan sitä ei ole mitattu, mutta viimeksi oli n. 110/70.

Ongelmanani on nyt huimaus ja silmien musteneminen noustessa. Nousemisen ei tarvitse edes olla suuri, ja silmissä sumenee. Pari kertaa olen romahtanut lattialle (melkein pyörtynyt) noustessani.
Nyt on mukaan tullut vielä huonovointisuutta tällaisten huimauskohtausten kanssa.

Olisiko syytä käydä lääkärissä?

1_s

Anonyymi
20. maaliskuuta

edelliseen vielä lisäyksenä, että raskauksien aikana verenpaineeni on ollut normaalin ylärajoilla, n. 120/85 tms. Sitäkin ennen verenpaineeni on ollut korkeampi kuin nykyään. Suolaa syön enemmän kuin suosituksissa neuvotaan.

1_s

Anonyymi
13. huhtikuuta

Hei!

Olen nelikymppinen 100/60 nainen, mutta huolissani olen enemmän 10 vuotiaasta tyttärestäni. Hänellä on pitkään ollut lyhyitä päänsärkyjä pään takaosassa ja laella, ajoittaista huimausta ja lieviä tasapainohäiriöitä, varsinkin äkillisissä liikkeissä. Silmät, purenta, niskat ym on tutkittu. Kävimme muilla asioilla t-keskuksessaja käytiin kokeilemassa verenpaine. Hammaslääkärikäynnin jälkeen verenpaine oli 90/56 ja pulssi 74. Mahtaisiko syy päänsärkyyn löytyäkin matalasta verenpaineesta?

1_s

Anonyymi
13. huhtikuuta

Minulla on verenpaine tauti ja 3 lääkettä.Tauti ollut jo pari kymmentä vuotta.vuosi sitten ryöstaytyi aivan lukemiin:210/120 .minulle määrättiin yhden verenpaine lääkkeen sijaan 3.Sillai pysynyt hyvissaä lukemissa,mutta ihmetyttää aamu paineet??miksi korkeat,ennenkun ottaa lääkkeet.Lukemat n.tunnin noustessa :170/110.luulisi että aamusta on matalammat,kun päivällä.Rasitus kokeet ym..otettu.

1_s

Anonyymi
28. toukokuuta

Heips!

Minulla on jatkuvasti RR 90-98/52-55, p. 55-72. Suolankäytön nosto ei ole auttanut. Inhottavaa tämmöinen,kun koko ajan huimaa ja silmissä mustenee. Mistä apua?

2_s

f57-4858
15. elokuuta

Heippa

Minulla on ollut koko ikäni matalat paineet RR 90-100/49-60, p.55-60. Oireeena huimaus ja päänsärky jne...
Suolaa olen syönyt ja suolaista koko ajan ja lääkäri kehoitti syömään vaan suolasta, alkaa tökkiä jo koko suola. Sitten ihan turvoksissa hyvä et silmät näkyy päästä ja koko keho nestettä täynnä..
ei ole tähän vaivaan lääkettä. Olen nyt 49 vuotias ja hyvin ainakin suolattu, mut paineet vaan matalat. Apua ei ole tähän vaivaan sanoisin kokemuksesta näin. Ei äkkiliikkeitä ja varovasti sängystä ylös ja silleen.
Nalletar

12_s

mummeli52
24. helmikuuta

Olen 59v mummeli ja saanut erilaisiin sairauksiin nesteenpoisto lääkettä. Jo kahdesan vuotta käytin Diurex mite ja nyt kun nestettä tullut lisää, niin määrättiin Furesis ensin 40mg josta meinasi taju mennä sekä tuli tosi huono olo, sekä päänsärky, vatsakipu. Annos muutettiin 20mg, josta verenpaine laski tosi alas, jota mittasin kun epäilin et jokin on pielessä? Minulla on ollut suht tasainen n. 125-135/65-70 yleensä mutta lääkäri "kammo" nostaa sen. Nyt paineet ovat olleet 111-117 max/ 58-45 sekä huimausta ja keinumista, päänsärkyä ja voimattomuutta. Kysyisin et tasaantuuko tämä tai pitäisikö vaihtaa takaisin edelliseen diurexiin ja ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin? Olen tätä annosta nyt käyttänyt 1kk. Siis mikä neuvoksi.
Ruokavalio on terveellinen, liikunta olematon ja kroonisia sairauksia monta (esim. kml)

11_s

SOBA
3. maaliskuuta

Terve!

Olen 15-vuotias tyttö ja olen mittaillut vähän väliä verenpainettani. Tulokseksi saan aina alhaisia lukemia; tänään 96/36.

Aamuisin huippaa kun nousen sängystä. Välillä jopa niin että en nää mitään pariin sekuntiin. Onneksi tämä ei ole joka aamuista! Välillä tulee sellainen olo kuin ei olisi siinä hetkessä oikein mukana, johtunee kenties verenpaineesta joka ei tiedettävästi ole kovin korkea (?)

Siispä, kyselisin että mikä olisi hyvä verenpaine ikäiselleni, johtuuko huimaus alhaisesta verenpaineesta, ja että onko verenpaineeni liian alhainen?

Olisi mahtavaa jos joku vastaisi, koska asia on minulle kovin tärkeä/huolestuttavakin. Se on myös ajankohtaista. Kiitos jo etukäteen :-)