Alavatsakivun mahdolliset aiheuttajat ovat miehillä ja naisilla erilaiset johtuen lisääntymiselinten keskeisestä sijainnista alavatsalla. Yhteisesti alavatsakivun syynä voi olla tavallinen vatsatauti, jonka oireena esiintyy yleisesti myös ripulointia ja löysiä ulosteita. Oikeanpuoleiseen alavatsakipuun liittyy naisella aina umpilisäkkeen tulehduksen mahdollisuuden lisäksi munasarjaperäinen ja muu suolistoperäinen syy, mikä olisi hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla. Myös muualla alavatsalla oleva kipu tai painon tunne voi olla umpilisäkeperäistä.

Naisilla alavatsakivut voivat johtua laaja-alaisesti erilaisista gynekologisista syistä, kuten munasarjoista ja muista synnytinelimistä ja niiden tilasta (kohdunulkopuolinen raskaus, polyyppi, munasarjakysta, myoma ym.). Alavatsakivun aiheuttajina gynekologiset syyt ovat niin keskeisiä, että gynekologinen tutkimus on järkevä ja mielekäs tapa aloittaa epäselvän alavatsakivun selvittely.

Jos gynekologinen tutkimus on normaali, on mahdollisuuksina vielä kolme muuta tärkeää tautilajia. Suolistoperäisiä syitä ovat paksunsuolen tukokset, kiertymät, kasvaimet (polyypit) sekä tulehdukset (umpisuolentulehdus). Kolmanneksi tärkeimpinä alavatsakipujen syinä ovat erilaiset virtsateiden häiriöistä syntyneet kiputilat (virtsatieinfektio, virtsatiekivet). Neljäntenä, mutta ei vähäisimpänä kivun taustalla ovat erilaiset lannerangan ja lantion tukielimistä syntyneet kiputilat. Naisen alavatsan kivun aiheuttajien moninaisuudesta johtuen monipuolisesti asiaan perehtynyt yleislääkäri voi omin tutkimuksin edistää tilanteen selvittelyä paljon.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä alavatsakivun aiheuttaja on usein ollut kuukautiskivut tai endometrioosi. Lisäksi alavatsakipu naisella on voinut liittyä kahdeksaan muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet kivunhoidon yhdistelmävalmisteet ja kipulääkkeet. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

moi! mun kuukautiset on myöhässä nyt jo kaks viikkoo,ja ne on tähän asti ollu säännölliset. raskauden mahdollisuus on,mutta oon nyt tehny kaks raskaustestiä ja molemmat negaa..alavatsakipuakin on ilmentynyt. kun menee lääkäriin,kuinka kauan verikokeiden tuloksissa menee?

13_s

TriDoc
4. tammikuuta

Hei! Mietittävänäsi on kaksi erillistä asiaa. Toinen on mahdollinen raskaus, jonka määrityksessä itse tehtynä raskaustestit ovat olleet kielteiset. Muutaman viikon kestäneeseen alkuraskauteen eivät välttämättä alavatsakivut liity, vaan ne voivat johtua muusta syystä. On hyvä tarkistaa asia, jos se jatkuu. Kaikissa lääkärin kannalta oireiston selvittämiseksi tehtävät tarpeelliset määritykset pystytään tekemään 2pv- 7pvän sisään tulkintavalmiiksi.

1_s

Anonyymi
8. helmikuuta

Hei! Minulla todettiin oikeassa munasarjassa 3 kystaa, kaksi pienempää ja yksi suurempi n.4-5 cm. halkaisijaltaan.Nämä löytyivät "vahingossa" ultrassa, sillä mitään vatsakipuja tms. ei ole ollut.Nyt odotan leikkausaikaa. Joudutaanko toinen munsarjani poistamaan kokonaan ja miten se vaikuttaa hormoonitoimintaan.Voiko kystassa olla syöpä?Miten leikkaus vaikuttaa raskaaksi tulemiseen? Joudunko käyttämään jatkuvaa hormoonikorvaushoitoa jos munasarja joudutaan poistamaan?Miten leikkaus ylensä tehdään,avo-vai tähystyksenä?Kuinka pitkä sairasloma leikkauksesta seuraa?

13_s

TriDoc
8. helmikuuta

Munasarjoissa on pelkästään hyvänlaatuisia kasvaimia runsaasti, koska solukossa on nopeasti jakaantuvia solutyyppejä. Yhteistä niille on, että ne antavat oireita melko vähän. Munasarjakysta ei oikeastaan ole edes hyvänlaatuinen kasvain vaan nestetäytteinen rakkula. Se voi syntyä munarakkulasta, joka ei puhkeakaan vaan voi kasvaa aina kanamunan kokoiseksi nestetäytteiseksi rakkulaksi. Tällainen rakkula ei tavallisesti oireile, vaan todetaan sivulöydöksenä sisätutkimuksessa. Tapauksessasi rakkula todettiin ultraäänitutkimuksessa. Valtaosa kystista puhkeaa itsekseen ja pienempi osa leikataan. Myös muualla elimistössä voi syntyä erilaisia kystia, jotka ovat erilaisia limakalvon laajentumia ja nesterakkuloita. Kystat pystytään hoitamaan ilman munasarjojen poistoa, jos muuten ei todeta mitään poikkeavaa, eikä follikkelikystassa voi olla syöpää. Raskaaksi tulemiseen leikkaus tuskin vaikuttaa mitään. Hormonikorvaushoitoa ei myöskään tarvita, vaikka toinen munasarja poistettaisiinkin. Tällöin toinen munasarja on vielä jäljellä. Lääkärisi tietää vielä operaatiotavan ja muut yksityiskohdat tarkemmin. Uskoisin kuitenkin, että tämäntyyppiset leikkaukset tehdään tähystämällä vatsanpeitteiden läpi tehtävistä pistemäisistä viilloista, joten toipuminen toimenpiteestä on mikäli mahdollista, nopeaa.

1_s

Anonyymi
24. helmikuuta

Hei!! Minulla iski pari päivää sitten ensin kova alaselkäkipu ja lievä alavatsakipu joka sitten yön aikana keskittyi voimakkaaseen alavatsan kipuun vasemmalla puolella. Eilen menin päivystykseen ja tuntien jonotuksen jälkeen pääsin lääkärille,kipu oli voimakasta nyt alavatsalla,pääsäntöisesti vas puolella( Mutta välillä tuntuu koko alavatsalla) sekä myös alaselässä. otetiin pika serpi ( 8 ) ja raskaustesti (negat. )myös sukupuolitauteja (negat ) . Sain 1000mg Para-tabsin joka pitää kivun poissa pääsääntöisesti kun oon sitä nyt napsinu noin 7 tunnin välein.. Mitähän tämä voisi olla.. Pelottaa kun en näin voimakasta kipua muista kokeneeni.. ;(
Kiitos jo etukäteen jos saan jotain vastausta. Mitä tutkimuksia kannattaisi tehdä vielä? Gynelle sain ajan reilun viikon päähän..

13_s

TriDoc
24. helmikuuta

Yritän antaa tilanteessasi neuvoja, joista olisi apua tutkimusten valitsemisessa. On hyvä, että kävit lääkärissä ja varmennettiin laboratoriokokeilla että tulehduksellisesta prosessista ei pitäisi olla kysymys näytteiden ottamishetkellä. Myös raskaustesti ja sp-kokeet olivat kielteiset. Gynekologin vastaanotto on erittäin hyvä valinta tilanteessasi. Jos ennen gynekologin vastaanottoa kipukohtaus uusii yhtä voimakkaana, olisi järkevää hakeutua uudelleen päivystykseen. Gynekologilla on mahdollisuus selvittää käyttäen ultraääntä apunaan alavatsan seutua ja mahdollista gynekologista syytä kipujen taustalla, mikä on yleensä keskeinen syy tämäntyyppisten kiputilojen takana. On tärkeää, että alavatsakipujen taustalla käydään läpi ne erikoisalat, joiden piirissä kipu voi esiintyä. Ne ovat 1)gynekologia, 2) suolisto, 3)virtsatiet ja 4) tuki-ja liikuntaelinperäinen kipu. Näiden neljän erikoisalan piiristä vaiva pitäisi selvitä. Toivottavasti saat selvyyden tilanteeseesi!

1_s

Anonyymi
25. helmikuuta

Kiitos pikaisesta vastauksesta!! Kipu kyllä jatkuu koko ajan voimakkaana ,onneksi tuo särkylääke jollakin lailla vaikuttaa kun ottaa säännöllisesti. Kipu on keskittynyt edelleen tuohon alas vasemmalle ja selkään alas. Sain aikastettua gyne-aikaa ylihuomiseksi. Toivon pärjääväni siihen asti,vaikka välillä iskee epätoivo ja kipu on pelottavaa kun ei tiedä mistä johtuu. Wc:ssä käynti kouristaa alavatsasta kipeästi.

1_s

Anonyymi
7. maaliskuuta

Hei! Minulla onli vasemmalla puolella alavatsassa pari viikkoa sitten kovia kipuja jotka kestivät pari tuntia, sitten ne hävisivät ja nytten niitä tulee satunnaisesti mutta paljon lievempinä, sekä siihen sattuu kun virtsaan. Mikä se voisi olla ja mitä voisin tehdä?

13_s

TriDoc
7. maaliskuuta

Naisilla alavatsakivut ja erilaiset tuntemukset (kouristuksenomaiset kivut) ovat melko yleisiä liittyen yleisesti pelkästään kuukautiskierron vaihteluun. Kipuihin ei voi kuitenkaan suhtautua välinpitämättömästi, koska osa kipuoireista kertoo esimerkiksi infektioon liittyvästä tilanteesta tai muusta sairaudesta. Gynekologisen infektion mahdollisuus on aina olemassa parisuhteessa tai muuten aktiivisessa elämänvaiheessa elävälle naiselle. Tavallinenkin virtsatieinfektio voi olla vähäoireinen. Myös muut infektioita aiheuttavat sairuadet olisi hyvä poissulkea. On mahdollista, että oireesi on toiminnallinen, mutta se tulisi varmentaa esimerkiksi omalääkärin vastaanotollasi ja siihen liittyvillä laboratoriokokeilla. varsinkin nuorilla naisilla oman kehon itsetuntemuksen paranemista on hyötyä alavatsavaivoja arvioitaessa, koska tässä ongelmassa yhdistyvät toisaalta runsaat toiminnalliset, hyvänlaatuiset oireet ja sitten erilaisista infektiooseista sairauksista johtuvat oireet, joita ei voi aina erotella pelkkien oireiden perusteella. Säännölliset gynekologiset tarkastukset ovat siinä suhteessa keskeisiä kehon hyvinvoinnin kannalta.

11_s

f41-2209
17. maaliskuuta

Heippa.Saitko tietää mikä sulla on?Minulla on itselläni samanlaisia oireita ja olen menossa gynegologille kun sain lähetteen.

2_s

f51-2341
20. huhtikuuta

heipä hei !!! Tässä lueskelin viestiäsi... totesin että oireesi ovat samanlaisia kuin minullkin oli. Jouduin monet testit käymään läpi ja tutkimukset kunnes todettiin SAPPIKIVET. jos sinullakin on sappikivet niin tarkkaile kohdistuuko kivut heti syönnin jälkeen tai vähän sen jälkeen.
Mutta myös hormonikierukan hormonitason laskettua rupeaa alavatsa kipuja olla vuosi ennen määrätyn ajan lähestymistä.

1_s

Anonyymi
20. huhtikuuta

Varhainen keskenmeno(ko)? Itsellä tilanne, jossa jo pidempään ollaan oltu miehen kanssa ilman ehkäisyä, ajatuksella saa tulla jos on tullakseen, eli siis ei olla mitenkään yritetty. En ole myöskään kovin täsmällisesti seurannut kiertoani, esim. olin unohtanut viimeisten kuukautisten ajakohdan merkitä ylös. Kuitenkin taaksepäin ajattelemalla ehkä noin 5 päivää-viikon myöhässä alkoivat. Ja todella kipeinä, kipua on nyt kestänyt hiljalleen lieventyen 3 päivää, alkoi jo päivää aiemmin, kuin itse vuoto. Vuoto on mielestäni paljon limaisempaa, kuin normaalisti. Ja tähän vuotoon liittyy myös pieni lämpöily (36,8->37,7), sellainen nuutunut ja kuumeinen olo. Normaalimenkat ovat minulla suht kivuttomat, ensimmäisenä päivänä hieman muistuttavat itsestään, mutta eivät yleensä elämää haittaavasti. Nyt en todellakaan olisi ollut tämän kivun takia edes työkuntoinen (onneksi olen lomalla). Ennen tätä mielestäni esim. valkovuoto oli lisääntynyt ja muitakin "raskausoireita" saattoi olla, esim. hajuherkkyyttä yms. Testiä en ennättänyt tehdä, ajattelin, että olisin tehnyt tällä viikolla, kun muistin mukaan olisi ollut noin 5-6 vko ed. kuukautisista. Jos kyseessä on varhainen keskenmeno, niin olisi hyvä varmaan tietää, että jos siitä saattaa kysymys, niin osaa sitten seurata jatkossa... testi ei enää tässä vaiheessa kerro kai mitään?

1_s

Anonyymi
17. kesäkuuta

Olen 56-v,naimisissa oleva nainen,3 aik. lasta.Tammikuussa 09 sairastin ensimmäiset elämäni virtsatietulehdikset,2 noin kahden viikon välein.Sain antibiootti kuurit ja oireet hävisivät ja kontrollissa virtsa oli puhdas.Parin viikon jälkeen alkoi jatkuva kipu
virtsaputkessa,painon tunne alamahassa,kipu ei liity virtsaamiseen.
Sain bakteeri-hiiva-emätinpuikkoja gynekolilta,ei apua.Sain kuukauden
antibioottikuurin urologilta,ei apua.Papa otettu,munuaisten ja virtsarakon ultraääni norm.Kipu oli pariviikkoa poissa,mutta nyt taas pahentunut.Kipu pilaa elämäni ja yöuneni,avioelämästä puhumattakaan.Kipu säteilee myös pakaroihin ja nivusiin.Emätin kipua ei ole.Olen lukenut netistä virtsatie oireyhtymästä,olisiko sitä?Eikö ole olemassa hoitoa ja lääkitystä?Mihin lääkäriin voisi vielä mennä,yleislääkäri, gynekogi ja urologi jo käyty laihoin tuloksin.

13_s

TriDoc
17. kesäkuuta

Hei! Hankala tilanne. Olet käynyt ongelmanasettelun suhteen oikean alan lääkäreillä. Neuvoisin Sinua hankkimaan vielä käyntikertomukset käynneiltä itsellesi, jotta voisit tarvittaessa näyttää niitä vielä, jos tarve tulee lisäselvityksille.
Hyvä sinänsä, ettei hälyttävää tutkimusten kautta löytynyt. Joskus naisilla virtsateiden infektion perimmäinen syy jää arvoitukseksi, kun tulehdukset yhtäkkiä aktivoituvat. Syitä voi välillä vain arvailla.Epämääräisissä vaivoissa, kun asia on esimerkillisesti selvitetty, kuten kohdallasi on kokeiltu mm. virtsan happamoittamista säännöllisellä puolukan nauttimisella, mikä ehkäisee uusia tulehduksia. Yleisen kokemuksen mukaan on odotettavissa, että tämäntyyppiset vaivat saattavat helpottaa yhtä nopeasti kuin ne syntyivätkin, mutta asian pitkittyessa tulisiko asiaa kontrolloida gynekologilla?

2_s

f34-2532
6. heinäkuuta

Hei!

Olen kärsinyt alavatsakivuista vasemmalla maaliskuusta asti. Kivut säteilevät välillä selkään. Minua on tutkittu u-stix: normaali, sappikiveä ei ole, laparoskopiassa ei endometrioosia. Syyskuussa pääsen keliakia kokeisiin. Joudun syömään päivittäin 500mg- 1g Panagodia. Alan olla väsynyt jatkuvaamn kipuiluun. Osaisiko kukaan auttaa????

13_s

TriDoc
7. heinäkuuta

Naisten alavatsakivut ovat usein pitkällinen ja hankala selvitettävä ongelma johtuen oireiden yleisyydestä ja monesta mahdollisesta alkuperästä. Niiden selvittämisessä tulee johdonmukaisesti edetä ja olisi tärkeää keskittää käyntitiedot eri erikoislääkäreiden selvityksistä esimerkiksi omalle lääkärille, joka voi tarvittaessa lähettää potilaan joustavasti sairaalaan uuteen konsultatioon kokonaistilanteen ja tutkimustarpeen perusteella. Olisi tärkeää nyt vain jatkaa selvityksiä, joita mahdollisesti olisi uskottu omalääkäri tulkitsemassa yhteen ja määrittämässä jatkoselvityksen tarpeet aiempien selvitysten ja tulosten pohjalta. Tässä selvitystyössä sairaaloiden erikoispoliklinikoiden tutkimusjonot aiheuttavat välillä hankalia odotusaikoja ja tässäkin olisi omalääkärin rooli tärkeä haettaessa ja sovitellessa tutkimusaikoja. Ylivoimaisessa tilanteessa joskus joudutaan turvautumaan sitten yksityisen terveydenhuollon apuun. Toivon, että saisit vaivaasi selvennettyä mahdollisimman nopeasti, koska nimenomaan epätietoisuus oireiden alkuperästä on usein hankalin juttu.

1_s

Anonyymi
30. heinäkuuta

Hei! Olen 26 vuotias nuori nainen,käyttänyt e-pillereitä kymmenisen vuotta. Minulla on ollut jo n. 3 kuukauden ajan lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta,kuukautisten yhteydessä erittäin voimakkaita alaselkä- ja alavatsakipuja,kokkareista ja runsasta valkovuotoa sekä kuukautiskierrosta riippumatonta lämpöilyä ilman flunssaoireita(normaali lämpö 36,6, kohonnut lämpö korkeimmillaan 37,3). Näiden lisäksi minulle tulee aivan mieletön makean himo joitakin päiviä ennen taukoa ja painoni tippui viitisen kiloa ja on nyt lähtenyt nousuun,myös ihoni oireilee niin että tuntuu kuin murrosikä olisi tullut uudelleen. Voivatko nämä oireet olla yhteydessä toisiinsa ja voisivatko ne johtua mahdollisesti jostain sukupuolitaudista? Olen tehnyt kaksi raskaustestiä parin kuukauden välein ja tulokset ovat olleet negatiivisia. Olen seurustellut nykyisen poikaystäväni kanssa kohta vuoden ja hän on joitakin vuosia sitten sairastanut klamydian. Voisiko minulla olla kyseinen tauti oireettomana ja olisiko suotavaa käydä testeissä? Kiitos jo etukäteen!

13_s

TriDoc
30. heinäkuuta

Hei! Kuvaamasi oireet voivat periaatteessa johtua monesta eri syystä ja kaikki mahdollisuudet ovat olemassa kuvaamiesi oireiden taustalla. Lisääntynyt virtsaamisen tarve ja lämpöily ovat usein läsnä infektion yhteydessä. Asian herättäessä Sinussa epävarmuutta kannattaisi perustutkimukset tarkistaa gynekologilla tai gynekologisen tutkimuksen taitavalla yleislääkärillä. Terveyskeskuksissa toimii monia gynekologisista asioista hyvin selvillä olevia naislääkäreitä,joita voisi konsultoida asiassasi ja ottaa perusnäytteet. Jotta ei pääsisi syntymään mitään pidempiaikaisempia tulehduksia, ei ole väärin epävarmassa tilanteessa kääntyä asiaa tuntevan lääkärin puoleen, koska varsinkin nuorempana riskit ovat selkeästi suuremmat seksuaalisesti aktiivisemman kanssakäymisen vuoksi.

1_s

Anonyymi
29. elokuuta

Heippa! Olen 23-vuotias nainen ja kärsinyt alavatsakivuista jo jonkin aikaa. Vasemmalla puolella ajoittain tuntuva viiltelevä kipu on vaivannut jo lähes kaksi vuotta. Olen käynyt gynegologilla tänä aikana kaksi kertaa ja valittanu asiasta. Ensimmäisellä kerralla lääkäri teki ultran eikä nähnyt mitään poikkeavaa. Tämän vuoden puolella kävin jälleen ja gyne otti tällöin papan, joka oli normaali. Ultraa hän ei tehnyt. Nyt noin alkukesästä asti mahakivut ovat pahentuneet. Olen ravannut kunnalla lääkärissä, mihinkään syvällisempiin tutkimuksiin minua ei ole laitettu. Keliakiaa eikä laktoosi-intoleranssia minulla ei ole. Lääkärit ovat todenneet, että kyseessä todennäköisesti on vain jotain suolistoperäsiä kipuoireita, koska kärsin myös milloin ripulintuntuisista oireista ja millon ummetuksesta. Viimekertainen lääkäri sanoi, että kyse voi olla sekä suolistoperäistä että gynekologista.

Alavatsaani kramppaa todella kovasti ja kipu ei rajotu enää pelkästään vasemmalle sillon tällön enää, vaan se on epämääräisesti kaikkialla alavatsassa. Kipu ajoittuu erityisesti ovulaation aikaan ja kestää aina kuukautisiin saakka ja pari ensimmäistä vuotopäivää. Mutta esimerkisti näitä ovulaatiokipuja en ole kärsinyt aiemmin. Ainoastaan noin puolen vuoden ajan. Liikkuminen helpottaa kipua. Olen kärsinyt noin 17-vuotiaasta asti kovista kuukautiskivuista. Vuoto kestää noin 7 päivää, tosin tämänkin suhteen viime aikoina on ollu muutoksia. Vuotoa tulee vähemmin. Kierto on 27-30 päivää. Tällä hetkellä olen kauhusta kankeana, koska munasarjasyöpä on ensimmäisenä mielessä. Toisena mahdollisuutena olena ajatellut endometrioosia. Onko järkevää hankkitua jälleen gynekologin vastaanotolle ja vaatia kaikki mahdolliset testit?

1_s

Anonyymi
29. elokuuta

Lisäisin tuohon edelliseen, että pillereitä ei ole koskaan tullut syötyä ja raskaana en testien mukaan myöskään ole. Virtsatietulehdus ja sukupuolitaudit suljettiin myös pois viime laboratoriokokeissa.

13_s

TriDoc
29. elokuuta

Hei! Nuorella naisella esiintyvät tämäntyyyppiset alavatsakivut ovat tärkeitä selvitettäviä ongelmia. " Sudenkuoppana" lienee myös, että ongelman selvittelyssä ei löydy syystä tai toisesta riittävää pitkäjänteisyyttä selvittää kivun taustalla olevia syitä poissulkemalla mahdollisia kivun syitä. Todennäköisen selityksen löytyminen olisi kuitenkin tärkeää, jotta epävarmuus tilanteesta poistuisi. Kuvaamassasi ongelmassa luottaisin naispuolisen gynekologista tuntemusta omaavan yleislääkärin ammattitaitoon terveyskeskuksessa tai sitten yksityisellä puolella, joka parhaiten pystyy samaistumaan tilanteeseesi ja listaamaan yhteen tähän mennessä tehdyt tutkimukset ja ehdottamaan jatkotoimenpiteet, jolla todennäköinen syy selviäisi. En myöskään olisi oireiden puolesta ensisijaisesti huolissani syövän tai muun vakavan alavatsaperäisen sairauden mahdollisuuden vuoksi, koska oireiston taustalla saattaa hyvinkin olla toiminnallinen syy. Asian selvittäminen/ luotettavan selityksen saaminen on kuitenkin tärkeää.

1_s

Anonyymi
13. syyskuuta

Hei!

Olen 40-vuotias nainen ja vaivanani ovat alavatsakivut. Noin kaksi vuotta sitten hakeuduin lääkäriin myös alavatsakipujen vuoksi. Diagnoosi oli endometrioosi ja hoitona e-pillerit 3-4 laatan jaksoissa. Viime jakson aikana alkoi kuitenkin tulla tiputtelua, kun tabletteja oli vielä 5 jäljellä, oli myös kipuja. Otin tabletit loppuun ja pidin sitten viikon tauon. Siitä lähtien, noin kaksi viikkoa, on ollut lähes koko ajan kuukautiskipuihin verrattavia oireita ja nyt myös alaselkä särkyä. "vuoto" on lähinnä mustaa tiputtelua. Varasin ajan gynekologille, mutta ensimmäinen vapaa aika on kolmen viikon päästä. Onko järkevää odottaa sinne asti vai pitäisikö hakeutua tutkimuksiin jo aiemmin.

13_s

TriDoc
13. syyskuuta

Tiputteluvuotoja voi esiintyä normaalistikin viikkokaupalla, mutta niihin voi liittyä myös muita oireita, kuten lämmönnousua, hyytymiä tiputtelun mukana sekä yleiskunnon alenemista ja hemoglobiinitason laskua. Jos tilanne rauhoittuu, eikä muita oireita esiinny, voi olla mahdollista odotella, mutta muussa tapauksessa oireiden+ yleisvoinnin mukaan on mahdollista keskustella oman lääkärin kanssa tilanteesta esim kunnalliseen sairaalaan pkl:lle pääsystä, jos tilaan liittyy muutakin yleiskuntoa huonontavaa ( verenvuoto, infektioriski ym). Käy vielä oman lääkärisi vastaanotolla keskustelemassa tilanteestasi.

1_s

Anonyymi
15. syyskuuta

Mistä voi johtua yhtäkkinen alavatsakipu ja verinen vuoto alapäästä? Myös maha menee yleensä sen johdosta sekaisin. Stressiäkin on ollut, jos siitä tiedosta on apua asiaan.

1_s

Anonyymi
15. syyskuuta

Lisäisin tuohon edelliseen, että syön Harmonet pillereitä. Olen 26 vuotias ja syönyt pillereitä 15 vuotiaasta lähtien ilman mitään pitempiä taukoja.

13_s

TriDoc
15. syyskuuta

Kuvaamasi vuotohäiriöt ovat ongelmana noin kolmasosalla gynekologiseen hoitoon hakeutuvista potilaista, joten kysymys on useata naista koskettavasta asiasta. Hoito -ja tutkimuslinjat myös vaihtelevat melko paljon naisen ikään liittyen.
Vuotohäiriöiden perustutkimukset tehdään yleensä perusterveydenhuollossa tarvittaessa konsultoiden gynekologia. Perussääntö synnytysikäisillä nailla on, että kuukautiskierron ollessa normaali, voi yksittäisiin ylimääräisin vuotoihin suhtautua rauhallisesti. Yksittäiset toiminnalliset vuodot eivät välttämättä tarvitse mitään hoitoa. Vuodon jatkuessa pidempään on uhkana anemisoituminen ja vuoto on selvitettävä.
Hoidettavia vuotohäiriöitä voivat olla raskauteen liittyvät erilaiset vuototilat tai erilaisiin kohdunsisäisiin tulehduksiin sisältyvät tilat. Muina syinä toimivat erilaiset hormoniepätasapainon tilanteet aiheuttaen kuukautiskierron häiriöitä ja välivuotoja. erit. syinä ovat huomioitava erilaiset kilpirauhasen, endokrinologiset syyt, ylipaino sekä ehkäisyyn liittyvät vuotohäiriöt.
Kuten hieman esitietodoista käy ilmi, syyt ovat moninaiset. Tärkeintä ehkä tämä hoitoon hakeutumisen kynnys. Aina silloin kun on epävarma, onko kysymyksessa vakavampi asia,eikä pysty em, ohjeilla asiaa itselleen selittämään tyhjentävästi tai tilanne pahenee.

1_s

Anonyymi
18. syyskuuta

Hei ! Olen 14-vuotias, kohta 15-vuotias nuori tyttö. Kuusi päivää sitten huomasin sisemmän häpyhuuleni olevan turvonnut ja punainen, en pystynyt kävelemään melkein lainkaan. Pääsin vaivasta eroon laittamalla sinne perusrasvaa ystäväni neuvottua, mutta maanantaina huomasin koulussa, että valkovuotoni oli lisääntynyt paljon. Kotiin päästyäni huomasin myös että valkovuodosta oli tullut kökkäreistä, todella valkoista ja tahmeaa. Myös lievää kutinaa alapäässä on ollut. Epäilin heti hiivatulehdusta, mutta tarkistettuani oireita netistä huomasin, että kys. tulehdukseen ei kuulu alavatsakipuja. Alavatsakivut alkoivat viisi päivää sitten ja kaksi päivää sitten alkoivat viiltävät/pistävät kivut alavatsassani vasemmalla puolella. Tänään tuli uusia oireita, joita ovat pahoinvointi ja alavatsakipu levisi koko alavatsaan ja hetkellisesti koko vatsaan ja näiden kipujen jälkeen vettä alkoi vuotaa silmistäni. Terkkarilla kävin ja hän neuvoi minua käyttämään hiivatulehdus -kuurin kolmen tulevan päivän aikana ja jos ei asia parane menen uudestaan hänen luoksensa. Seksitauti ei ole mahdollinen, eikä raskaus.

1_s

Anonyymi
18. syyskuuta

Unohtui kirjoittaa tuohon edelliseen viestiin vielä, että kuukautiseni ovat jääneet väliin ja edellisestä ovulaatiosta on jo yli 40vrk.

13_s

TriDoc
19. syyskuuta

Suunnitelmasi on ihan hyvä. Muista kuitenkin ottaa yhteyttä näissä asioissa terveydenhoitajaasi tai päivystävään terveyskeskukseen jos tilanne ei rauhoitu. Alavatsakivun taustalla voi olla monia syitä, joista jotkut vaativat melko nopeaakin selvittelyä.

1_s

Anonyymi
19. lokakuuta

Hei, Olen 22-vuotias nainen, synnytin pojan (sektio) heinäkuussa, eli poikani on nyt n. 3kk. Imettäminen loppui pojan ollessa 2vk. Ensimmäiset kuukautiset tulivat n. 2kk synnytyksestä, ne olivat todella kivuliaat ja runsaat, ennen raskautta en ole koskaan tuntenut minkäänlaisia kuukautiskipuja, päin vastoin joskus olen jopa voinut "unohtaa" että edes on kuukautiset. Ensimmäisten kuukautisten jälkeen 2 seuraavan viikon aikana minulla ilmeni alavatsakipuja(kipu oli vastaavanlaista kuin alkuraskaudessa kohdun kasvaessa), kerran kipu oli niin kipeä etten voinut liikkua 5min. sitten kipu vähän helpotti, mutta koko sen loppupäivän alavatsa tuntui hieman aristavalta. Nyt minulla on 2. kuukautisteen 2.päivä menossa, kuukautiset ovat runsaat ja alavatsa on todella kipeä, paineentuntua, kohdistaisin paineen munasarjojen seudulle, myöskin välillä kipua tuntuu myös lantionpohjalla saakka. Onko normaalia, että kuukautiset muuttuvat noin huomattavasti, ja todella kipeiksi synnytyksen jälkeen?Ja onko tuo kipu normaalia kuukautiskipua vai voisiko syynä olla jokin muu? kiitos neuvoista:)

13_s

TriDoc
19. lokakuuta

Ilmeistä on että raskauden jälkeen kuukautiskivut voivat jatkua entisenlaisina, lisääntyä tai jopa hävitä. Kuukautiskivut liittyvät kohdun limakalvon tyhjennyssupisteluun. Kuukautiset voivat olla synnytyksen jälkeen poissa useita kuukausia ja kuukautisten uudelleen alkamiseen liittyy osalla naisista kivulaisuutta. Usein tila on hyvänlaatuinen, mutta jos tilanne ei rauhoitu, on aiheellista käydä gynellä tarkistuttamassa tilanne ja poissulkemassa harvinaisemmat syyt. Tässä Ultraäänitutkimus on keskeinen tutkimus alavatsan tilan ja mahdollisten muutosten selvittämiseksi. Sellaisia ovat mm. myoomat, kohdunsisäiset muut muutokset, munasarjojen kystat ja kasvaimet sekä endometrioosi.

1_s

Anonyymi
9. marraskuuta

Hei,olen 22 vuotias nainen ja eilen illalla alkoivat laimeat alavatsakivut joiden luulin tarkoittavan menkkakipuja,vaikka menkkojen ei pitäisi vielä alkaa.Tänä aamuna heräsin siihen että jotenkin vihloo kuin lihas revähdyksessä kohdun alapuolelta,aikalailla häpyluun yläpuolelta(?!?),en osaa selittää muuta kuin että ei ole normaalia kuukautiskipua.Minulla on vuosi sitten ollut kahden vuoden ajan pahoja virtsateiden tulehduksia mutta ne loppuivat kun jätin hormonaalisen ehkäisyn.Tämä kipu vaikeutti kävelyäni,piti kaksinkerroin kävellä,ja tuntuu että kun vasemmalla jalalla yritän kävellä,kipu on pahempi??Ylösnousu istuiltaan on vaikeaa.Olen ottanut pari kipulääkettä mutta kipu on silti jäljellä,laimeampana vain.Nyt pelottaa et voiko olla joku kohtusyöpä tai joku muu vakavempi asia?Outo kipu todellakin on.En ole harrastanut seksiä tai tehnyt mitään muutakaan mikä voisi"reväyttää"paikat jos näin sanon:D

1_s

Anonyymi
4. helmikuuta

Hei, olen 32-vuotias nainen ja synnytin noin kolme kuukautta sitten lapsen sektiolla. Synnytyksestä asti olen kärsinyt melkein jatkuvasta alavatsakivusta oikealla puolella. Liikunta pahentaa kipua. Jos käyn pienellä kävelyllä, niin seuraavana päivänä pitää kävellä kaksinkerroin kivun takia. Pahimmillaa kipu on pistävää ja silloin ei voi tehdä muuta kuin odottaa kivun menenvän ohi. Mistäköhän voisi olla kyse?

13_s

TriDoc
4. helmikuuta

Koska taustalla on sektioleikkaus ja sen jälkila, johon kivut ajoittuvat, olisi gynekologinen selvitys/jälkitarkastus todennäköisesti paikallaan tilan kartoittamiseksi. Oikealla alavatsalla sijaitsee naisella monta tärkeää elintä, keskeisimpinä mm umpisuoli, munasarjat sekä virtsanjohdin, joiden suhteen kiputila olisi hyvä selvittää. Naisen alavatsakivun ollessa kysessä pelkällä oirekertomuksella harvemmin päästään selvyyteen asiassa, vaan se vaatii usein käsin tehtävää tutkimusta, vatsan tunnustelua ja mahdollisesti lisätutkimuksina erilaisia kuvantamisselvityksiä. ota rohkeasti yhteyttä lääkäriisi!

1_s

Anonyymi
5. helmikuuta

Minulla tuntuu välillä nopeasti vihlaiseva kipu alavatsan seudulla oikealla puolella. Se menee kyllä aina ohi saman tien, joten en kärsi siitä. Se on nyt tullut parina päivänä peräkkäin. Minulla oli 3 vko sitten hiiva- ja bakteeritulehdus ja niihin antibioottikuuri. Mistä tämä kipu voisi johtua?

13_s

TriDoc
5. helmikuuta

Naisten normaaliin kuukautiskieroon liittyy ajoittainen alavatsaoireilu, joka saattaa esiintyä erilaisina kouristuksenomaisina, vihlovina tai muina kipu- pahoinvointi tai kouristusoireena. Taustalla on synnytinelimistön limakalvon uusiutumiseen ja kiertoon liittyvä tila. Varmaankin kaikki naiset kokevat ajoittain tällaista synnytinelinten fysiologiaan liittyvää oire-ja kiputuntemusta. Ongelmana on, että samantyyppisiä tuntemuksia saattaa esiintyä myös harvemmin sellaisten sairauksien yhteydessä, jotka saattavat tarvita nopeitakin hoitotoimia.
Tärkeätä näiden oireiden erottelussa on naisen mahdollisimman hyvä kuukautiskierron oiretuntemus. Esimerkiksi samaan aikaan kuukautiskiertoa esiintyvät oireet sopisivat ajankohdallisen ilmenemisen perusteella kuukautiskierron fysiologisiin muutoksiin liittyviksi. Lähinnä naisen oma kokemus määrittelee oireiden itsetulkinnan tason ja samalla hakeutumiskynnyksen mieltä askarruttavassa tilanteessa esimerkiksi lääkärin vastaanotolle.Jokaisesta kiputuntemuksesta ei voi hakeutua tutkimksiin ja siksi aikaisempi oirekokemus muodostuu hoitoonhakeutumiskynnyksen määrittelyssä keskeiseksi.

1_s

Anonyymi
8. helmikuuta

Vko sitten alavatsalla vasemmalla muutaman päivän tosi kova kipu useita tunteja kerrallaan aina samassa kohden (ei raskauskipujen tuntuinen), ei rauhoittunut levossakaan. Raskaana loppusuoralla. Kipu nyt hellittänyt, mutta vähemmän. Senkka viime vkolla otettuna 40, CRP 15, noussut hieman edellisestä. Onko syytä huoleen? Voiko olla umpisuoli?

1_s

Anonyymi
6. maaliskuuta

Minulta leikattiin sappikivet/sappirakko 10.2.2010. Nyt on ollut muutamia alavatsakipukohtauksia. Kuuluvatko ne asiaan ? olisinko syönyt jotakin mitä vatsa ei vielä leikkauksen jälkeen kestä?

1_s

Hoitonetti.fi
7. maaliskuuta

Pääset kirjoittamalla hakukenttään "Sappikivitauti" palstalle, jossa on lisää käsitelty sappikivileikkausta ja sen heijasteisia jälkitiloja.

1_s

Anonyymi
25. maaliskuuta

Hei täällä toukotyttö. Me ollaan yritetty lasta nyt reilu vuosi. Kertaakaan ei tuona aikana ole kuukautiset myöhästyneet paitsi nytten, nyt on kiertopäivä 31/30 menossa eli ei vielä paljoa yli mutta aamulla tein raskaustestin ja se oli neg. n
Nyt n.reilu 1vk on ollut kummallakin puolella alavatsaa vihlovaa kipua ajoittain/päivittäin ja rinnat tuntuneet turvonneilta. Voiko kyse olla raskaudesta ja kuinka kauan katson tätä ennen kun otan lääkäriin yhteyttä?

1_s

Anonyymi
29. huhtikuuta

Minulla todettiin 27.4. sisäultrassa munasarjakysta ja sain lähetteen naistentautien polille ja 125 verikoelähetteen. Tutkimuksen jälkeen on alaselkä ja alapää olleet kipeitä.Kun lähden kävelemään on kipu tosi kovaa. Johtuuko tutkimuksesta vai onko syynä mahdollinen syöpä.Polille pääsen joskus kahden kuukauden kuluttua kun gynegologin mukaan ei tarvi kiireistä lähetettä.Kysta oli kaikuun vastaava.

1_s

Anonyymi
8. elokuuta

Minulla on ollut kaksi päivää alavatsassa kova paineen tunne ja yskiessä sattuu ja pientä kuumetta olen 60v.Kohtu on poistettu 1.5v sitten .

1_s

Anonyymi
9. syyskuuta

Hei!

Minulla on tuntunut vasemmalla puolella alavatsassa vihlovaa kipua, mikä ylettyy myös vasemman puolen kylkeen sekä alaselkään. Olin sairaalassa yötä pyörtymisen vuoksi, mikä johtui kai paniikkikohtauksesta koska kaikki tulehdusarvot ovat normaalit, veriarvot normaalit, sydänfilmi normaali päivä-yö filmissä, ei keuhkoissa vikaa myöskään. kaikki on tutkittu. Saattaakohan toi olla mahd. ruoansulatus vaiva? En ole syönyt viimeaikoina oikeen hyvin, muutaku leipää paljon koska olen ollut stressaantunut. Onko syytä mennä taas lääkäriin?

- Huolestunut tyttö

4_s

Eva
9. syyskuuta

Kokeile syödä jotain muuta kuin leipää..hiilihydraatit saattaa aiheuttaa kipuja ruuansulatus elimissä. Katsottiinko pissanäyte..oisko virtsatiet kunnossa/kiviä niissä?Runsaasti juotavaa ja kasvispainotteinen ruokavalio ja joku kuitulisä esim. Visiblin(apteekista) vois auttaa. Mulla auttaa ainakin. Jos ei kipu poistu näillä keinoilla , niin käy ihmeessä uudellen lääkärillä.

Aiheen kysymykset