Alavatsakivun mahdolliset aiheuttajat ovat miehillä ja naisilla hieman erilaiset johtuen lisääntymiselinten keskeisestä sijainnista alavatsalla. Yhteisesti alavatsakivun syynä voi olla tavallinen vatsatauti, jonka oireena esiintyy yleisesti myös ripulointia ja löysiä ulosteita. Varsinkin oikeanpuoleiseen alavatsakipuun liittyy aina umpilisäkkeen tulehduksen mahdollisuus, ja asia olisi hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla. Umpilisäkkeen tulehduksen oireet ovat usein oikeanpuoleisia, mutta eivät aina. Myös muualla alavatsalla oleva kipu tai painon tunne voi joskus olla umpilisäkeperäistä.

Miehillä alavatsakivut voivat johtua usein eturauhastulehduksesta, jossa kivut tyypillisimmillään tuntuvat alavatsalla ja säteilevät kiveksiin ja reisien sisäpinnoille saakka. Tilaan liittyy yleistä huonovointisuutta ja sairauden tunnetta. Muita alavatsakipujen virtsatieperäisiä syitä ovat erilaiset virtsateiden häiriöistä syntyneet kiputilat (virtsatieinfektio, virtsatiekivet). Muut virtsatieperäiset syyt ovat eturauhasen oireita jonkin verran harvemmin esiintyviä. Mainittakoon, että virtsatiehyeisiin kiilautunut kivi aiheuttaa usein äkisti syntyvän hyvin intensiivisen kiputilan, joka johtaa tyypillisesti toimintakyvyn menetykseen. Muita syitä ovat samoin kuin naisillakin paksunsuolen tukokset, kiertymät, kasvaimet (polyypit) sekä tulehdukset (umpisuolentulehdus). Neljäntenä, mutta ei vähäisimpänä kivun taustalla ovat erilaiset lannerangan ja lantion tukielimistä syntyneet kiputilat. Pitkittynyt tai muuten epäselvä vatsakivun/ alavatsakivun syy on hyvä selvittää lääkärin tutkimuksella.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä alavatsakivun aiheuttaja on usein ollut eturauhastulehdus. Lisäksi alavatsakipu miehellä on voinut liittyä viiteen muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
11. marraskuuta

Hei! Olen 23v mies. Minulla on useita vuosia ollut sama ongelma. En ole pitänyt sitä isona ongelmana. Nyt asia on ruvennut enemmän mietityttämään minua. Koen alavatsassani ja kiveksissäni usein kipua sen jälkeen kun tyttö istuu sylissäni. Kipu voi jatkua monta tuntiakin. Muita oireita en ole huomannut. Aluksi ajattelin että se on normaalia. Mutta kyseltyäni kavereilta he eivät koe samaa ongelmaa. Ennen kuin menen lääkärille asiasta, ajattelin nyt kysäistä vielä tässä asiasta. Kävin juuri sukupuolitauti testeissä ja kaikki tulokset olivat negatiivisiä. Eli ei tauteja. Onko ideoita mikä vaivani mahdollisesti aiheuttaa?

1_s

Anonyymi
23. syyskuuta

hei olen kohta 25v itselläni on myös sama homma,ollut varmaan jo kohta 3 vuotta ja alan olemaan itsemurhan partaalla,sukupuolitaututi testit tehty....ei niin mitään...kivut jatkuu olo,kunto,ja kaikki vaan vähenee ja pahenee...vehje vuotaa kusella käymisen jälkeenkin kuin titanicin keulaportti...seksistä ei meinaa tulla enää yhtään mitään...hoidoissa ja tutkimuksissa on tullu juostua,mutta vastauksia ei löydy...ei vaan jaksa enää....

Aiheen kysymykset