Ahdistuneisuus on osana ihmisen persoonallisuutta ollut evoluution kuluessa välttämätön ihmiskunnan selviytymisen kannalta. Persoonallisuuden piirteenä terve ahdistuneisuus on valmistanut ihmistä varautumaan ja selviytymään erilaisista eteen tulevista vaara- ja uhkatilanteista. Terve ahdistuneisuus onkin arkielämän kanssakäymisissä normaali ilmiö, mutta hankalaksi se yksilön kohdalla muodostuu, kun sitä on liikaa ja se alkaa hallita ja haitata normaalia elämää.

Ahdistuneisuutta voi kuvata normaalia suurempana sisäisenä jännityksenä ja kuohuntana, mielen myllerryksenä, pelkona, pelkotiloina, huolestuneisuutena ja paniikinomaisena tunteena. Ahdistuneisuus aktivoi myös elimistön sympaattisen hermoston, mikä tulee esille erilaisina ruumiillisina oireina, kuten pyörrytys, huimaus, pahoinvointi, sydämen tykyttely, verenpaineen nousu, hikoilu, ulostamisen tai virtsaamisen pakottava tarve.

Ahdistusta voi muodostua erilaisiin asioihin ja tilanteisiin liittyen ja niitä on myös eri tyyppisiä. Joskus se voi liittyä myös oireena ruumiilliseen sairauteen. Ahdistusreaktioiden voimakkuus voi vaihdella lievästä päivittäisestä stressistä ja jännittyneisyydestä paniikkityyppisiin pyörtymisiin tai hikeä nostattaviin pelkotiloihin saakka.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä ahdistuneisuuden aiheuttaja on usein ollut masennus, yleinen ahdistuneisuus tai paniikkihäiriö. Lisäksi ahdistuneisuus on voinut liittyä 15 muuhun sairauteen. Oireeseen yleisimmin käytetty lievityskeino on ollut liikunta. Myös yhtä muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

4_s

Eva
15. joulukuuta

Keskustelin psykologin kanssa ahdistuksestani veljeni itsemurhaviestien suhteen. Sovittiin uusi tapaaaminen tammikuun alkuun. Hän suositteli lääkitystä, jotta saisin ahdistukseni helpottumaan ja unihäiriöni loppumaan. Onko kokemusta mikä lääke on helpottanut oloa, ja onko riippuvuutta odotettavissa?

8_s

f65-3154
7. tammikuuta

En ole suostunut lääkitykseen, kuin kerran, ja silloin lääkäri sanoi ettei sitä lääkettä anneta minulle enempää kuin se parin kuukauden verran. En jäänyt koukkuun ja pääsin tosi traumaattisesta tilanteesta ohi. Nyt tuntuu että olisko vain pitänyt puhua siitä ja käsitellä tunne mieluummin kuin lääkkeellä turruttaa.

6_s

Elisa
7. tammikuuta

Minä sain vuosia sitten ahdistuneisuuteen Diapamin 5 mg. Se auttaa, mutta tekee tietysti vähän riippuvaiseksi. Mutta kun annos pysyy pienenä, minulla 1 - 1.5 tabl vuorokaudessa, en tiedä omalta kohdalta, kumpi haitta on suurempi, sanoisin että unettomuus ja ahdistuneisuus haittaa enemmän, kuin riippuvuus Diapamista. Käytän sitä nykyisin puoli tablettia, pahoina aikoina yhden tabletin iltaisin, enempää en pysty ottamaan, koska sitten on sekava olo päivällä. Minä sinuna käyttäisin esim. sitä edes jonkun aikaa, että pääset pahimmasta.

4_s

Eva
7. tammikuuta

Sain lääkäriltä psykologin suosituksesta Mirtazapin 15mg ½-1tbl iltaisin unta ja mielialaa parantamaan. Lääkemääräys on 30 tbl. Riittää siis 2 kk alemmalla annostuksella. Olen ottanut sitä vasta kaksi kertaa. Mietityttää vaan se sivivaikutus, eli lihominen. Täytynee olla tarkka mitä suuhunsa pistää, ettei paino ala nousta, koska se painon pudottaminen on tunnetusti hankalaa, varsinainen herkkujen syöppö kun olen!
Toivottavasti lääke on maineensa veroinen, ja saan mielialani paremmaksi. Syy ahdistukseen on sellainen, johon en itse voi vaikuttaa, muuta kuin sulkemalla sen pois ajatuksistani. Kahdesti olin psykologin juttusilla ja voin halutessani tilata uuden ajan heti tarvittaessa. Hyvää alkanutta vuotta ja terveyttä myös sinulle Elisa! Olet hyvä netti- ystävä!

4_s

Eva
7. tammikuuta

Itsekin aion syödä tuota lääkettä mahdollisimman lyhyen ajan, siis sen verran, että jaksan taas omilla voimilla elää tätä päivää. Kiitos kommentista ja hyvää vuoden alkua myös sinulle!

1_s

Anonyymi
7. tammikuuta

Kokemuksia edellämainituista lääkkeistä ja vähän muustakin:
Diapam tai puolikaskin tarvittaessa helpotti ahdistusta. Pitkäaikaislääke se ole, aiheuttaa riippuvuutta.
Mirtazapin piti ottaa aikaisin illalla, muuten oli tokkurassa aamun.
Mirtazapin-pilleri ei lihota todellakaan. Jos kuvittelee sen lisäävän ruokahalua tai tulee tunne, että se lisää ruokkahalua, se pitää tiedostaa, ei tule syödä liikaa vain sen takia. Monilla on tainnut olla ongelma jo ennestään syömisen kanssa ? Ei pilleri sinua lihota, vaan se mitä pistät suuhusi. Turha syyttää Mirtazapiniä.
Parhaimman avun olen saanut nukkumisvaikeuksiin melatoniinista ja päivisin puolikkaasta Opamoxista (oxazepam) tarvittaessa.

Ymmärrän Eva, ahdistuksiasi ja toivon, että tilanne kääntyy parhain päin veljesi suhteen. Olen samantapaisia kokenut, vuosia. Opin ymmärtämään, että ongelmista ei päästä sulkemalla ne pois, vaan oppimalla käsittelemään niitä, suhtautumaan niihin.
Toivon, että se sinunkin ahdistuksiasi helpottaisi ja oikeat lääkkeet oikealla annostuksella, sen aikaa kun niitä tarvitset, ne ovat hyvä apu pahimman yli.
Valoisammaksi muuttuvaa talvea sinulle !

4_s

Eva
7. tammikuuta

Kiitos vastauksista! Onhan se niin, että jos lihoo, niin on aina helppo pistää se jonkun muun kuin oman ruokahalun syyksi!
No, porkkanakeittoa pistelin äskenn menemään ja joulusuklaat on jo syöty!
Kiitos vinkistä, että otan sen pilleri puolikkaan aikaisin illalla, onkin ollut vähän pöpperöinen olo herätessä ja aamulla...
Valoisaa talven jatkoa muillekin ahdistuneille ja muutenkin ihan kaikille tautiin ja oireisiin katsomatta!!

6_s

Elisa
7. tammikuuta

Hei Eva, toivottavasti et saa mitään sivuvaikutuksia, Mirtazapin kuulostaa tutulta, varmaan sitä on yritetty minullekin käyttää, itse jouduin aina palaamaan Supriumiin ja Diapamiin. Mutta, nämä lääkkeet vaikuttavat jokaiseen eri tavalla, sivuvaikutukset selviävät vain kokeilemalla. Eikä niitä tosiaan tarvitse koko loppuelämää ottaa, vain tarvittavan ajan. Kun ahdistuksesi hellittää, voit lääkärin luvalla jättää ne varmasti pois. Kaikkea hyvää Sinulle Eva ystävyydellä!

1_s

Anonyymi
7. tammikuuta

Elisalle: Mirtazapinia määrätään pieninä annoksina nimenomaan univaikeuksiin.

Evalle: Otin mirtazapiinin noin tuntia ennen nukkumaanmenoa, ja jos se alkoi vaikuttaa sitä ennen, menin heti nukkumaan, kun aika kerran oli otollinen saada unenpäästä kiinni :) Nukkumisaikaa kannattaa varata vähän enemmän, että virkoaa aamulla paremmin, vaikutus oli aika pitkä ainakin minulla.

1_s

Anonyymi
7. tammikuuta

Mirtazapinia jouduin syömään kun huomattiin että en nuku. Unettomuus oli vaivannut jo vuosia ja piti saada unirytmi takaisin. Joka ilta nukkumaan samaan aikaan ja sitä kesti jonkin aikaa. se auttoi silloin, mutta kärsin edelleen joskus nukahtamisvaikeudesta, varsinkin jos olen vähänkään huolestunut jostain asiasta.

1_s

Anonyymi
8. tammikuuta

Tuttu tilanne, ajatukset valvottavat. Melatoniini on auttanut minua erittäin hyvin. Sen avulla saan hyvin unta ja nukun oikein hyvin. Samanaikaisesti sen kanssa ei tietenkään saa ottaa nukahtamis- tai unilääkkeitä eikä saa olla diapamien ym. vaikutuksen alainen.
Ilman reseptiä melatooniinia saa ostaa luontaistuotekaupoista nimellä
"Sininen Uni". Se sopii minulle paremmin kuin Mirzut tai nukahtamislääkkeet.

1_s

Anonyymi
8. tammikuuta

Pitääpä kokeilla tuota luontaistuotetta. Kiitos vinkistä. Onkohan siinä jotain sivuoireita, tai voinhan katsoa netistä mitä se on.

1_s

Anonyymi
9. tammikuuta

En ole "luontaistuoteuskovainen". En luota tuotteisiin, eikä ole syytäkään, kun niitä on testattu ja tutkittu, niissä on todellakin enemmän "selluloosaa" kuin vaikuttavaa ainetta.
Rahat vaan halutaan ihmisiltä. Paketti jotain "ihmeainetta" tilataan ulkomailta 1€ per 10 kiloa ja sitten myydään suomalaisille 18€ pikkuinen paketti. Täähän on homman nimi.
Mutta melatoniini tosiaan auttoi.

4_s

Eva
18. tammikuuta

Miten mirtatsapiinin kanssa voi tehdä yövuoroja? Jätänkö pillerin ottamatta? Entäs kun parin yön jälkeen pitäisi taas päästä aamuvuoroon!
Unohdin kysyä lääkäriltä, kun olin juuri ollut yövuorossa, kun sain reseptin. Nukkumiseen on auttanut siten, että ei tarvitse heräillä keskellä yötä ihmettelemään. Aamulla nukuttaa kovasti, alussa oli vähän pöpperöinen olo ja näkökin hieman samentui aamupäivällä.

13_s

TriDoc
18. tammikuuta

Mirtatsapiinia käytetään masennuslääkkeenä sekä pienempinä annoksina myös pitkäaikaisen unettomuuden hoitoon. Jossain määrin sitä saatetaan käyttää myös ahdistuneisuuden ja traumaperäisten stressihäiriöiden hoitoon. Mirtatsapiinin käyttöön liittyy yleensä lääkkeen lievä väsyttävä vaikutus, johon kuitenkin ajan myötä tottuu. osa ihisistä käyttää lääkitystään säännöllisesti, mutta lääkkeen ottamisen jaksottamisesta työvuoron jälkeen ei ole haittaa samalla kun työvuoron jälkeisen unensanti todennäköisesti helpottuu.

13_s

TriDoc
18. tammikuuta

Sen veran vielä Mirtatsapiinin annostuksesta masennuksen hoidossa, joka on n. 15-30 mg iltaisin otettuna. Annosta voidaan tarpeen mukaan nostaa 45-60mg asti hoitovasteen suhteen normaalissa käytössä. Kuten edellä mainittiin, mirtatsapiinilla on paradoksaalinen unettava vaikutus nimenomanaan pienemmillä annoksilla, kuten esimerkiksi 7.5mg tablettikoolla. Masennuksen hoidossa iltaisin otetulle suuremmalle annokselle syntyy todennäköinen tottuminen, eikä esimerkiksi yövuoro haitanne suuremman annoksen nauttimista.

4_s

Eva
18. tammikuuta

Otan 7,5mg iltaisin juuri parantamaan unenlaaatua ja mielialaa.

1_s

Anonyymi
19. tammikuuta

"Mirtzu" pikku annoksena veti minut tokkuraan 12 tunniksi, vaikka otin sen illalla jo kahdeksan ja yhdekseän välillä.
Kaikkien lääkkeitten vaikutus on vähän erilainen joka ihmisillä. Tämä on siis vain minun kokemukseni.
Minusta ei olisi ollut töihin mirtzukuurin aikana yövuoroon.
Olin pitkään vielä aamullakin tokkurassa töissä.
Vasta lopetettuani sen käytön, tajusin sen. Eron.
Mitä on elämä ilman ilman niitä. Virkeämpää.
Mutta joskus on valittava kahdesta pahasta vähemmän paras vaihtoehto.

1_s

Anonyymi
4. maaliskuuta

En luokittelisi itseäni masentuneeksi silti tuntuu välillä ettei mikään tunnu kivalta. Olen hyvässä parisuhteessa rahaa on tarpeeksi koti on kiva kavereita on paljon mutta silti tuntuu välillä tosi pahalle enkä osaa sitä yhtään selittää miksi. Tuntuu kuin ympärillä vaan tapahtuisi monenlaista ja olen siinä fyysisesti mukana mutten henkisesti. Huomaan silti itseni hymyilevän nauravan olevan iloinen mutten oikeasti usko olevani niin tyytyväinen kuin annan ymmärtää. Hirveän vaikea puhua kenellekkään tuntemuksistani koska annan ulkoisesti ihan päin vastaisia merkkejä mitä sisällä tuntuu. Kun ajattelen tulevaisuutta ja sen rutiineja en usko niissä pärjääväni. Onko muilla samanlaisia olotiloja? ja jos on niin osaako kukaan kertoa mistä on kyse? ja onko tämä vakavaa?

1_s

Anonyymi
5. maaliskuuta

Minusta tuntuu ihan samalta! On ollu pitkään. Joskus tuntuu siltä kuin sukeltais ja loppu ajassa alkaa happi loppuumaan ja pitäs päästä pintaan ja olo helpottuis normaaliksi ja ihanaksi.. mää en vaan pääse pintaan. En tiiä mitä pitäs. Pieni kaupunki niin mistä apua hakea..? Tuntuu että pitää saada olo normaaliksi.

4_s

Helena
5. maaliskuuta

Onko sinulla mahdollisuus hakeutua työterveyshoitajan juttusille, jos on niin suosittelen kertomaan reilusti ajatuksiasi ja halusi saada apua...se on ensimmäinen askel. Tai sitten yksityiselle. Mielenterveystoimistoon voi ensin soittaa ja kysellä ohjetta miten eteenpäin. Vaikuttaisi, että "ongelmasi" on hieman toisenlainen kuin tuolla aiemmalla henkilöllä. Sinua voisi auttaa eteenpäin määrä jotain mieliala lääkettä. Tiedän kokemuksesta, että lääkkeiden aloittaminen on joillekin erityisen korkea kynnys, mutta niistä on moni saanut apua. Ne ovat vähän kuin kävelykeppi...tukevat arjen elämässä. Toivottavasti löydät oikean avuntarjoajan ja pääset jatkamaan elämääsi, vähemmän ahdistuneena. t. Helena

2_s

colour
30. kesäkuuta

loppuispa tää ahdistus joskus ._.

Aiheen kysymykset