Äänen käheyden selvittelyn periaatteet lapsella ja aikuisella on hieman erilaiset. Pienellä lapsella käheyden taustalla voivat olla synnynnäiset syyt tai hengitystiesairaudet. Aikuisella syyt ovat enemmän toiminnallisella puolella tai elintapojen (tupakointi, alkoholi) aiheuttamaa.

Äänen käheytymisessä äänihuulet yleensä ovat tulehdustilassa. Äänihuulissa on nähtävissä usein turvotusta ja niiden normaali liikkuvuus on alentunut. Pitkään jatkuessaan äänihuuliin voi syntyä myös ns äänihuulikyhmyjä, joita voidaan hoitaa myös leikkauksilla.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä äänen käheyden aiheuttaja on usein ollut kilpirauhasen vajaatoiminta tai astma. Lisäksi Äänen käheys on voinut liittyä viiteen muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
29. joulukuuta

Ääni on ollut käheä ja kurkku kipeä pari viikkoa. Ei kuumetta, korvia vihloo välillä. Viikko sitten kävin päivytystyksessä: kurkunpäätulehdus, ei peitteitä. Hoidoksi höyryä ja puhumattomuutta. Jouluna tuli kyllä puhuttua, kun oli vieraita ulkomailta. Kurkusta tulee yskiessä pieniä verisiä klönttejä. Yskiminen on lisääntynyt, ääni välillä kokonaan poissa, tukehtumisen epämiellyttävä tunne valtaa välillä. Kysymys kuuluu: kauanko vain höyryttelen ja odottelen. Onko kaksi viikkoa kohtuuaika tässä taudissa. Olo on jatkuvasti melko huono. Yksi päivä hiukan parempi, toinen jo paljon huonompi. Olisiko aihetta tutkia, onko takana jotain muuta kuin pelkkä kurkunpäätulehdus? Kauanko odotan?

6_s

karkki
29. joulukuuta

minä sinuna menisin jo lääkäriin uudelleen heti

1_s

Anonyymi
29. joulukuuta

Kannattaa katsoa myös "veriyskä"-artikkeli Hoitonetistä. Lääkärissä lienee viisainta käydä...

Aiheen kysymykset