Olen 40 vuotias tietoliikenneinsinööri ja työskentelen toimistotehtävissä. Vapaa-aikanani ojaa kaivaessa selkäni venähti kunnolla, josta lähtien se on ollut jatkuvasti kipeä. Kipu tuntuu ristiselässä ja selkä väsyy herkemmin kuin aikaisemmin. Aamuisin selkä on jäykkä. Mitään alaraajaoireita minulla ei ole. Kävin asian vuoksi lääkärillä, joka otti lanneselän rtg-kuvan. Siinä todettiin lanneselän välilevymadaltumat ja puhuttiin lannekulumasta. Joudunko kärsimään kivuista lopun ikääni? Rikoinko selkäni liian raskaassa työssä? Olisiko minun pitänyt jättää ojankaivuu lankomiehen hommiksi?

Vastaus: Selän terveydestä

Lannerangan kuluma ja välilevyrappeumatauti on normaali ikään kuuluva ilmiö. Oireittesi kehittyminen ratkaisee, kutsutaanko sitä sairaudeksi vai onko se ikään kuuluva luontainen kulumamuutos.

Välilevysairaus kehittyy yleensä iän myötä välilevyn nestepitoisuuden ja kimmoisuuden alentuessa ja sen merkkejä ovat nikamanvälilevymadaltumat lannerangan rtg-kuvissa. Välilevysairaus voi toisilla olla täysin oireeton, mutta osalle oireeet voivat olla elämistä hallitsevia. Vaivasta kärsivällä olisi elintärkeää hyvä toimiva yhteys omaan tai työpaikan lääkäriin, jotta pitkäaikainen kuntoutussuunnitelma voitaisiin tehdä liian hallitsevien kipu -ja heikkousoireiden hillitsemiseksi ja hallitsemiseksi.

Et siis rikkonut selkääsi raskaassa ojankaivuutyössä. Vaiva oli jo ennen sitä kehittynyt, koska muutosten kehittyminen vaatii yleensä vuosia. Oireet tulivat vasta raskaan työn jälkeen voimallisesti esille, mikä on tyypillistä ristiselän kulumasairaudelle. Vaivan kantajalle jää usein omaksi käsitykseksi, että selkä olisi rikkoontunut raskaassa työssä. Ihmisruumis on kuitenkin suunniteltu rasitusta varten, eikä se voi vaurioitua raskaastakaan työstä kovin herkästi.

Jatka ojankaivuuta entiseen malliin kivun sallimissa rajoissa ja pyri sen jälkeen tekemään kotivoimistelua selän notkeuttamiseksi. Mitä enemmän selkälihaksia harjoitat, sitä enemmän sinulla on kivuttomia päiviä edessäpäin ja samalla keho karaistuu. Valitettavasti en voi antaa kivun poistumisesta lupausta, mutta kipua voidaan tehokkaasti lievittää. Tärkeätä on ylläpitää hyvää mieltä, ja kokonaisvaltaisesti selän peruskuntoa terveydenhuollon kontrolloimissa olosuhteissa, jotta pahenemisvaiheisiin voidaan oikea-aikaisesti vaikuttaa.

Keskustelu

1_s

heksu
3. maaliskuuta

nostin isoa mattoa tamppaustelineelle, siitä asti on alaselkä ollut kipeä, nyt jo vajaan viikon

13_s

TriDoc
4. maaliskuuta

Kun kylmiltään suorittaa nostoliikettä tai muuta lihasvoimaa vaativaa liikettä, saattaa syntyä eriasteisia lihasten tai jänteiden kipeytymis/venähdystiloja. Osa lihasten venähdyksistä/kipeytymisistä ei välttämättä tule heti esille ja kipeytymisen oireet alkavat vasta muutaman tunnin kuluttua jäykkyytenä tai kipuna. Yleisesti tällaiset oireet helpottavat muutaman päivän-viimeistään viikon kuluessa. SelkäOireiden jatkuessa taustalla voi olla muitakin lihasten ulkopuolisia tekijöitä, kuten nivelsiteiden oireilua tai muiden tukirakenteiden heijastamaa kipuilua. Lanneselän välilevyjen madaltuma-ja kulumamuutokset ovat varsinkin keski-iästä alkaen tyypillinen rasitukseen reagoiva alue, jolla on taipumus kipeytyä erilaisten liikuntasuoritusten jälkeen. Tästä huolimatta kroonisesta lanneselkäkulumamuutoksista kärsivän liikunta tulisi olla mahdollisimman monipuolista ja jatkuvaa ylläpitäen normaalia lanneselän liikkuvuutta.

2_s

f47-4843
30. kesäkuuta

hei. Olen 39v nainen ja minulla on alaselkä kipuja silloin kun yritän nukkua selällään.Ainoa asento on olla kyljellään, jolloin ei kipu tunnu.Viime kesänä oli vasemmalla puolella iskias.Ajan työkseni linja-autoa.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia