Minulla on ollut 3 päivää kovaa yskää ja sen mukana myös kipua rinnassa. Vointini on flunssainen, mutta minulla ei ole kuumetta. Mietin, tarvitsisinko ja auttaisiko antibioottihoito, koska tuntuu, kuin keuhkoputki olisi välillä tulessa.

Vastaus: Virustaudin oireet

Oireesi sopivat vielä hyvin virussairauden aiheuttamiksi oireiksi. Sille on tyypillistä köhäinen olo, johon voi liittyä hyvinkin kovia rintalastan alaisia kipuja sekä yskää. Jos kuntosi ja vointisi on muuten hyvä, riittää pelkkä lepo toistaiseksi, eikä antibioottihoidosta ole hyötyä tavallisen virussairauden hoidossa. Tavallisia virussairauksia voi turvallisesti seurata 1-2 viikkoakin, jos yleistila muuten sen sallii. Ongelmallisia ne ovat työkyvyn alenemisen ja siitä syntyvien aikatauluongelmien johdosta ja terveydenhuollon apuun usein turvaudutaan toivoen ongelmaan helpotusta ja ratkaisua.

Yhteydenottosi tarve kuvastaa
ymmärrettävästi halua nopeaan paranemiseen. Tavalliseen flunssatautiin ei valitettavasti lääkärilläkään ole tarjota merkittävää helpotusta oireiden lievittämistä lukuunottamatta. Lääkäriä ei siten välttämättä akuutissa flunssataudissa tarvita. Työssäkäyvälle ihmisille voidaan tarvita todistus poissaolosta. Jos kyseessä on tavallinen flunssatauti, voisi ensimmäiset päivät
kätevästi myöntää myös työpaikan esimies.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
19. helmikuuta

Eli ei auta, antibiootit tehoavat vain bakteerisairauksiin ja flunssa on lähes aina viruksen aiheuttama. Virustauteihin ei oikein ole lääkkeitä. Yskä taas on yleensä ulkoisen tekijän esim pölyn lian tai muun aiheuttama.

13_s

TriDoc
20. helmikuuta

Näin on. Katso vielä kysymys-vastauspalstalla kysymys "Flunssan hoito", jossa käydään lyhyesti läpi flunssasairauden yleistä olemusta.

1_s

Anonyymi
7. kesäkuuta

Minua huolestuttaa.. Sairastin juuri keuhkoputkentulehduksen, johon sain antibioottikurin.Siitä jäi minulle kuume jota on 37.6-38.1 ja inhottava huimaus.Verikokeet otettu ja kaikki normaalia.Lääkäri totesi että bakteerit on tapettu ja nyt kyseessä on virustauti joka täytyy vaan sairastaa.Mutta kauan tämä kestää?Ja milloin menen uudelleen lääkäriin vai menenkö?Millä voin helpottaa oloa?Kuumelääkkeistä ei ole ollut hyötyä..

1_s

Anonyymi
6. maaliskuuta

Hei! Itsellänikin virustauti, joka ensin harjoitteli tuloaan pari kuukautta ja iski sitten kaaten neidon. Nyt olen odotellut hapenottokyvyn parantumista: keuhkot kipeät , puristava ja ahdas tunne putkissa ja yskittä pitkissä puuskissa jos liikahtaa. Kaksi viikkoa nyt takana ja loppua ei näy : /. Edelleen tulendusarvot alle 10, joten kirjoittavat vain astmalääkkeitä henkittämisen avuksi. -Alkaapi pelottaa...

13_s

TriDoc
6. maaliskuuta

Virustaudin sairastamisaika voi usein pitkittyä oireiden ja toipumisen suhteen. Taustalla saattaa joskus olla antibioottihoitoa vaativa jälkitauti tai alkuperäisen sairauden seurannaissairaus, pelätyimpänä tietysti mm. keuhkokuume.
Jos sairastunut epäilee virustaudin jälkeistä jälkitautia tai muuta virustaudin provosoimaa bakteerisairautta, on selvittely lääkärin vastaanotolla ainoita keinoja päästä asiassa eteenpäin. Tarpeen lääkärin vastaanotolle synnyttää usein tunne, etteivät oireet ole vain tavallista ohimenevää virussairautta tai oireet ovat sitten niin voimakkaat,että ne pakottavat mm päivystävän lääkärin vastaanotolle. Lääkärin vastaanotolle hakeutumiseen vaikuttaa myös omat aiemmat sairastamiskokemukset, joihin sairastunut uusia oireitaan usein vertaa.

Normaaliinkin virustautiin liittyy joskus viikkoja kestävä hidas toipuminen, puolikuntoisuus, ylähengitysteiden limakalvon kipu-, ärsytys ja yskänoireena tapahtuva toistuva oireilu. Tällaisessa tilanteessa parasta hoitoa ovat riittävä lepo ja kuntoliikunnan välttäminen. Flunssataudin jälkeen hengitysteiden limakalvot ovat ns hyperreaktiivisessa tilassa, jossa ne voivat reagoida normaali herkemmin erilaisille ilman epäpuhtauksille ja ärsykkeille. Jo pelkästään siksi raskaan hengitysteitä rasittavan liikunnan suorituksessa kannattaa pitää taukoa muutaman viikon ajan riippuen tietysti taudin vakavuudesta ja peruskestosta.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia