Minulla on todettu yliherkkyyttä huonepölylle ja määrätty nenään annosteltavaa kortisonisuihketta hoidoksi. Olen käytttänyt suihketta 2 viikon ajan, jonka jälkeen lopetin käytön, koska en huomannut sen parantaneen oireita. Onko nenään annosteltava kortisoni vaarallista? Miksi se ei tunnu auttavan oireisiin? Onko allergiseen nuhaan muita valmisteita?

Vastaus: Allergisen nuhan hoito

Kysymyksesi on erittäin osuva ja tarpeellinen allergisen nuhan hoitovaihtoehtojen selventämiseksi. Nenään annostelluista kortisonivalmisteista on olemassa perusteellista tutkimustietoa muulle terveydelle. Niiden mukaan pitkäaikaisellakaan nenästeroidin käytöllä ei ole todettu merkittävää elimistöä kuormittavaa tai terveydellistä haitallista vaikutusta toisin kuin suun kautta otettavilla kortisonilääkkeillä, joiden haittavaikutukset pitkäaikaisessa käytössä ovat tunnetut.

Nenään annosteltavat kortikoidivalmisteet sopivat siis erittäin hyvin lapsista vanhuksiin sivuvaikutusten vähäisyydestä johtuen. Taloudellisestikin järkevintä olisi käyttää kuitenkin niitä vain todelliseen tarpeeseen, jonka lääkäri määrittää. Kortikoidisumutteita on olemassa sekä jauhemaisia että liuoksena annosteltavia valmisteita.

Joskus kortisoniliuoksen sisältämä sidosaine saattaa ärsyttää nenän limakalvoa kortisonista huolimatta. Tämä sivuvaikutus puuttuu jauhemaiselta valmisteelta. Suurin osa nenäongelmista kärsivistä kuitenkin hyötyy myös liuospohjaisesta valmisteesta.

Yleisempi ongelma puutteellisen vaikutuksen taustalla on käytön satunnaisuus. Nenään annosteltavaa kortikoidia tulisi käyttää säännöllisesti joka päivä vaikutuksen turvaamiseksi, jos ongelmana on herkästi ärtyvä tai allerginen nuha. Nenäpolyypeissa säännöllisyyttä tulee noudattaa jopa koko loppuelämän ajan, joka siten estää polyyppien uudelleen leviämisen. 2 viikon hoito alkuun ei välttämättä ole riittävä lopullisen vaikutuksen varmistamiseksi. Jos nenästeroidihoito ei jatkuvassakaan käytössä auta, voi olla syytä miettiä myös sairauden määritystä uudelleen.

Allergiseen nuhaan on olemassa myös tablettipohjaisia antihistamiinivalmisteita, joita voi kokeilla, jos kortisonihoidolla ei saavuteta riittävää vastetta. Molempien lääkkeiden yhtäaikainen käyttö ei anna merkittävästi lisätehoa, mutta niitä käytetään ja voidaan käyttää myös rinnakkain. Kokonaisuutena nenän limakalvon hoito tulisi olla paikallisesti annosteltavien nenäkortikoidien suhteen säännöllistä ja pitkäjänteistä optimaalisen hoitotuloksen varmistamiseksi.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
19. maaliskuuta

Mistä tiedän onko nuhani allergista / yliherkkyysnuhaa? Vetinen nuha, joka aivastuttaa ja ärsyttää silmiäkin on ehkä allergianuhaa, mutta entä pitkittynyt sitkeä limaisuus, värillinen paksu erite? Ennen sanottiin, että vihreä lima viittaa bakteeritulehdukseen, mutta entä, jos bakteeria ei viljelyissäkään löydy, antibiootit eivät auta ja nuha vaan jatkuu?

13_s

TriDoc
19. maaliskuuta

Allerginen nuha syntyy yleensä melko äkillisesti altistuttaessa tekijälle, jolle allerginen immunisaatio on syntynyt. Allergisen nuhan ensioireena on vuolas ,äkillinen kirkas vesinuha, joka hetkessä tukkeaa myös ylähengitystiet. Oireisto on yleensä äkillinen ja voimakas niin, että ihminen yleensä huomaa olevansa altistuksen kohde. Värillinen sitkeä nuhaerite, viittaa enemmän bakteeritautiin tai edes virustautiin tai muusta syystä syntyneeseen nuhaoireeseen. Oireet ovat yleensä lievempiä. On tietysti tilanteita, joissa em oireet sekoittuvat, mutta perusjako on tällainen nuhan laadun suhteen.

8_s

Piippo
24. maaliskuuta

Tuon kuvauksen perusteella minulla ei ole allergianuhaa. Kuukausia jatkuneesta vaivasta ovat lääkärit kuitenkin todenneet: sinulla on joku yliherkkyystila. Muutoin eivät limakalvot olisi näin turvoksissa tauotta kuukausikaupalla (nyt jo yli 8 kk). Allergia ja yliherkkyys kuulostaa maallikolle aika samalta, mutta mistähän voisi olla kohdallani kyse? Mitään allergiaa ei ole koskaan todettu. (Syksyllä testattiin vain koivu ja timotei ja miinusta olivat).

13_s

TriDoc
24. maaliskuuta

En ole varsinainen allergialääkäri, mutta yritän vastata kysymykseesi. Allergia tarkoittaa herkistymistä elimistön immunisoitumisen kautta allergiaa aiheuttaville tekijöille. Yliherkkyystilalla tarkoitetaan kudostasolla syöttösolusta vapautuvaa histamiinia, joka aiheuttaa tyypilliset tukkoisuus ja limakalvo-oireet. Yliherkkyystila voi syntyä joko allergisoitumisen tai muun ärsytyksen perusteella. Pidempiaikaiset oireet voivat siten liittyä ns. vasomotoriseen nuhaan, jossa erilaiset fysikaaliset ja kemialliset epäpuhtaudet aiheuttavat nenän vuotamista nenän tukkoisuutta ja turvotusta. Tällöin kyse ei ole varsinaisesta allergiasta, vaan kudostasolla yleisen yliherkkyystaipumuksen aiheuttamasta reagoinnista ympäristön ärsykkeille.

8_s

Piippo
24. maaliskuuta

Kuulostaa järkeen käyvältä. Nyt ongelmaksi muodostuu hoito. Jos ja kun kyse ei ole allergiasta, niin auttavatko tähän vaivaan lainkaan allergialääkkeet (antihistamiinit yms.)? Tällä hetkellä kohdallani puhutaan jo lievästä astmasta ja lääkitys on sen mukainen, mutta kapinoin kovasti tuotakin vastaan, kun en kerran vingu eikä minua ahdista. Yskittää kyllä joka päivä ja keuhkoista nousee limaa. Ärsyttävää tämä joka tapauksessa on sanan kaikissa merkityksissä.

13_s

TriDoc
24. maaliskuuta

Vasomotoriseen nuhaan eli Ei-allergiseen nuhaan, joka syntyy ympäristön ärsytyksen perusteella, tehoaa parhaiten ipratropiumnenäsuihke, mutta myös antihistamiinin ja tapauksessasi sympatomimeetin eli keuhkoputkia laajentavan lääkeaineen käytöstä voi olla apua oireiden hoidossa. Eli vaikka kysymyksessä ei olisikaan allerginen limakalvoreaktio, syntyy muusta kuin allergisesta syystä silti limakalvoärsytys, johon limakalvolle annosteltava kortisoni yleensä auttaa. Siten periaatteessa samat lääkkeet tehoavat jossakin määrin käsittääkseni myös vasomotoriseen oireiluun. Suosittelisin tapauksessasi säännöllisen lääkityksen käyttöä lääkärisi ohjeen mukaan, koska hoitavalla lääkkeellä on kaikkia limakalvoja rauhoittava vaikutus ,vaikkakin varsinaiset astmaattiset oireet puuttuisivat.

11_s

f83-330
25. maaliskuuta

Pitkäaikaisessa nuhassa ja limakalvojen turvotuksessa olisi myöskin muistettava huomioida sellainen harvinaisen sairauden mahdollinen olemassaolo kun, Ozaena eli haisunenä. Tuolle sairaudelle on ominaista, paitsi pahanhajuinen hengitys niin, myös jatkuva limakalvojen turvotus ja nuha. Että Vaikka käytte nenä, korva -ja kurkkutautien erikoislääkärin vastaanotolla, saattaa olla niin, että lääkäri ei muista tuollaista sairautta olevan olemassakaan. Sairaus on niin harvinainen, että vain harva asiantuntija lääkäri on nähnyt koskaan tuota sairautta potevaa potilasta. Joten lääkärissä käydessä asiasta voisi lääkäriltä kysyä.

13_s

TriDoc
25. maaliskuuta

Nämä harvinaiset sairaudet ovat hankalia todeta juuri siitä syystä kuin n 73-330 mainitsi. Harvinaisesta sairaudesta on vähemmän kokemusta myös lääkäreillä ja sellaista poteva voi joutua hakemaan vaivaansa apua tavallista pidempään. Tämänkin vuoksi lääkäreiden erikoistuminen suppeammille aloille palvelee myös harvinaisempien sairauksien hallitsemista. Yleislääkärille on tärkeää tuntea erikoisalojen osaajia jolloin syntyy verkosto, jossa vaikeitakin asioita voidaan yrittää viedä eteenpäin. Osaksi tähän oerustuu nykyinen sairauksien hoitoporrastus.

Yleislääkäri pyrkii hoitamaan laajoja kansansairauksia ja terveyttä kokonaisuuutena ja lähettää tarvittaessa potilaan käymään erikoislääkärillä, jonka jälkeen voidaan asia yleislääkärin vastaanotolla ottaa kokonaisuutena hallintaan. Näin potilas saisi parhaan hyödyn terveydenhuollosta. Olisi hyvä olla omalääkäri, joka tuntee alustavasti potilaan niin, ettei potilaan aina tarvitsisi aloittaa sairaushistoriaansa alusta.

1_s

Anonyymi
4. toukokuuta

Helin kampanjasivuilla www.dedädukosha.fi on vinkkejä allergisen nuhan hoitamiseen. Siellä voi myös tehdä pienen testin ja kokeilla karaoken laulamista nenä tukossa!

Hyvää ja nuhavapaata kevättä!

4_s

Eva
15. toukokuuta

Yksi hyvä on Duact, vaatii tosin reseptin. Se ainakin kuivattaa tosi paljon, saa olla juomassa vettä vähän väliä.
Ehkäpä lääkäriin meno antaisi avun.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia