Moi!
Missä kerrotaan sikainfluenssaa vastaan rokotettavien ihmisten jonotusaikatauluista?

Marja

Vastaus: Sikainfluenssarokotuksen järjestäminen

Sikainfluenssaa ehkäisevän rokotteen (H1N1-PANDEMRIX) järjestys on ollut voimassa jo yli 2 kuukauden ajan ja rokotukset ovat para-aikaa käynnissä. Seuraavassa on esitelty karkea jaotelma, jonka mukaan meidät suomalaiset on jaettu (iän ja sukupuolen) terveyden suhteen seitsemään eri ryhmään aika- ja rokotusjärjestyksessä. Tarkemmin tietoa rokotusten aikatauluista annetaan paikallisissa tiedotusvälineissä, internetissä oman kunnan verkkosivuilta sekä suoraan terveyskeskuksista.

Muistutamme, että sikainfluenssa on saanut ylikorostuneet julkisuutta verrattuna sairauden vakavuuteen, koska on todennäköistä, että H1N1-influenssan sairaudenkuva jää keskimäärin lievemmäksi kuin esimerkiksi jokavuotisessa kausi-influenssassa. Kaikkiin influenssasairauksiin liittyy kuolleisuutta, niin nytkin. On myös totta, että tässä influenssassa taudin tarttuvuus on suurempi nuoremmassa ikäluokassa. Vanhemmilla ihmisillä aiemmin sairastetut virusinfektiot ilmeisesti suojelevat tartunnoilta.

1. Hoitohenkilökunta (n 200 000)
Hoitohenkilökunnan rokottaminen on keskeistä koko järjestelmän toimivuudelle, koska he turvaavat koko toiminnan jatkuvuuden ja voivat sairastuessaan H1N1-influenssaan tartuttaa myös huonokuntoisia potilaita työssään. Hoitohenkilökunnan rokotukset ovat parasta-aikaa käynnissä.

2. Raskaana olevat. (50 000)
Raskaana olevat naiset ovat erityisessä riskiryhmässä saada keskimäärin enemmän tautiin liittyviä komplikaatioita sekä keskenmenoja H1N1-influenssaan sairastuessaan. Tämän vuoksi heidän rokottamisensa on tärkeää. Raskaana olevien rokotukset ovat käynnissä tai käynnistymässä.

3. 3-64 vuotiaat riskiryhmään kuuluvat. (350 000)
Tähän ryhmään kuuluvat kroonista sairautta ja siihen säännöllistä lääkitystä saavat ihmiset. Heillä riski saada sairauteen liittyviä komplikaatioita on suurentunut muuhun väestöön verrattuna. Tähän ryhmään kuuluvat teoriassakin yleistilaa alentavat tai yleiskuntoa heikentävät sairaudet, kuten krooniset hengitystiesairaudet, aineenvaihduntasairaudet, vakavat tuki-ja liikuntaelinsairaudet sekä verisuonisairaudet samoin kuin vastustuskykyä alentavat krooniset sairaudet ja tilat.

4. Pienet lapset ja vauvat 6kk- 3vuotta
He ovat seuraavana rokotuslistalla tarkoituksena turvata pienten lasten riittävä vastustuskyky ja estää mahdolliset lisäsairaudet.

5. Isommat lapset ja nuoret 3vuotta- 24 vuotta sekä varusmiehet.(1.3 miljoonaa)

6. Riskiryhmät 65 vuotta täyttäneet aikuiset (350 000)
Osalla vanhusväestöä on riittävä immunitetti virussairaudelle syntynyt, mutta rokotuksella varmistetaan myös tämän ryhmän vastustuskyky

7. Loput suomalaiset (noin 3 miljoonaa)
Tämän rokotusryhmän lopullista aikataulua ei toistaiseksi ole vielä päätetty. Nämä kolme miljoonaa ihmistä muodostavat vastustuskykyisimmän ja terveimmän joukon, jonka kyky kestää virusinfluenssan vaikutuksia on muita ryhmiä parempi.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
28. lokakuuta

Kiitos tästä rokotusjärjestyksestä. Olin juuri etsimässä tietoa tästä. Kyllä Suomessa on hyvin järjestetty asiat!

1_s

Anonyymi
29. lokakuuta

Olen 33-vuotias terve mies. Minulla on allerginen nuha ja syön xyzalia joka päivä. Mihin fryhmään kuulun?

13_s

TriDoc
29. lokakuuta

Kuulut käsittääkseni viimeiseen, 3 miljoonan suomalaisen käsittävään rokotusryhmään, jonka rokotusten ajankohtaa ei tiettävästi ole vielä päätetty. Allerginen nuha ja siihen käytetty allergialääkitys ei täytä sillä tavalla vakavan tai pitkäaikaisen sairauden käsitettä, että sinut luokiteltaisiin esimerkiksi ryhmän 3 riskiryhmään.

1_s

Anonyymi
29. lokakuuta

Minulla 3,5kk vauva, jonka ravintona on äidinmaidonkorvike, joten hän ei siis saa vastustuskykyä maidosta, vaikka minut rokotettaisiinkin. Kuinka vaarallinen sikainfluenssa on noin pienelle ja minkä takia alle 6kk ei voida rokottaa?

13_s

TriDoc
29. lokakuuta

Alle 6 kuukauden ikäisellä lapsella on valmiina veressään äidiltä sikiöaikana saatuja vasta-aineita, jotka yleensä antavat riittävän suojan ensimmäisten 6 kuukauden aikana ulkopuolisia infektioita vastaan ja pienentävät niiden vaikutusta, yleensä riittävästi. Infektoitumista vähentävät myös muiden ihmisten kontaktien vähäisyys. Luulen, että mm. nämä syyt ovat vaikuttaneet suositukseen 6kk rokotussäännöstä.

1_s

Anonyymi
30. lokakuuta

Mihin ryhmään kuuluu, jos on kohonneeseen verenpaineeseen lääkitys ja lisäksi allergiaa ja astmaa?

1_s

Anonyymi
30. lokakuuta

Kuuluuko 5-vuotias lapsi, joka on c-hepatiitin kantaja, mihinkään riskiryhmään, jos hän on muuten perusterve?

13_s

TriDoc
30. lokakuuta

Astmaan ja kohonneeseen verenpaineeseen lääkitystä saava henkilö kuuluu ryhmään 3 (3-64 vuotiaat), jolla on ainakin tilastollisesti suurentunut riski saada komplikaatioita H1N1-influenssaan liittyen. On tietysti hyvä muistaa, että nykyiset astmaatikot pärjäävät astman hoidon huiman kehittymisen vuoksi paljon paremmin kuin esimerkiksi 20-30 vuotta sitten, eikä samanlaisia astman pahenemisvaiheita enää synny yhtä tiheään heilläkään paremmin vaikuttavan lääkehoidon turvin. Pelkkä verenpainetauti on käsittääkseni tulkinnallinen, luetaanko siihen lääkitystä saava mihinkä ryhmään.(ryhmä 3. vai 7.)

13_s

TriDoc
30. lokakuuta

Sijoittaisin C-hepatiitin terveetkin kantajat ryhmään 3, jossa on suurentunut riski saada taudista komplikaatioita (c-hepatiitin aktivoitumisriski?). On hyvä muistaa, että rajatapauksissa suhtautuminen voi vaihdella.
On täysin selvää, että täysin perusterve ihminen sijoitetaan ryhmään 7, mutta jos yksilöllä on esimerkiksi jokin piilevä perusterveyttä uhkaava sairaus tai puhkeamisen riski, uskon hyvään tahtoon mahdollistaa häntä hyödyttävä rokottaminen aikaisemmin.

1_s

Anonyymi
30. lokakuuta

Hei,

Mihin ryhmaan kuulun, kun olen muutama viikko sitten sairastanut keuhkoveritulpan (jossa keuhkot kasittaakseni eivat karsineet suurta vahinkoa), mutta muuten terve?

1_s

Anonyymi
30. lokakuuta

Lisays viestiin: olen 25v nainen

13_s

TriDoc
30. lokakuuta

Esittäisin tällaisessa tilanteessa olevaa yksilöä ryhmään 3, siis ryhmään, jossa influenssa- sairaus saattaa aiheuttaa riskin terveydentilan pahenemiseen ja komplikaatioita, joten rokotus on siten perusteltu. Riskiryhmien rokotuksethan alkavat eri puolilla maata hyvin pian!

1_s

Anonyymi
31. lokakuuta

Minulla on Ms-tauti. Epäilen kuuluvani ylläolevan ohjeen mukaan ryhmään 3. Ystävättärelläni on sepelvaltimotauti. Kuuluuko myös hän ryhmään 3?

1_s

Anonyymi
1. marraskuuta

Minulla on kondyloomia ja tarkempia tutkimuksia tehdään vasta kuukauden kuluttua. Heikenttäkö se vastustuskykyä ja mihin ryhmään sijoitun? Olen 25v nainen.

13_s

TriDoc
1. marraskuuta

Ms-tautia ja sepelvaltimotautia sairastavat kuuluvat ryhmään 3. Sitten on olemassa paljon sairauksiakin tai tiloja, joilla ei välttämättä ole perusterveyteen vaikutusta, kuten edellä mainittu kondylooma, vaikka onkin sinänsä tärkeä hoitaa. Tällöin ko henkilö kuuluu viimeiseen, eli ryhmään 7.

1_s

Anonyymi
2. marraskuuta

Kiitos selventävistä esimerkeistä!

1_s

Anonyymi
2. marraskuuta

Voisitteko ystävällisesti vastata mihin ryhmään kuulun. Sairastan vaikeaa reflux-tautia, jossa on muutoksia ruokatorvessa, eli Barret. Kärsin jatkuvasta yskästä. On myös astmataipumusta, vaikkei ole tehty siitä diagnoosia.
Kiitollinen vastausta odottava

13_s

TriDoc
2. marraskuuta

Ehdottaisin ryhmää 3 kohdallanne antamanne tiedon perusteella, joskin lopullisesti siitä päättää kuntanne rokotuksesta vastaava lääkäri sairauskertomustietojenne perusteella. Reflux-taudin vaikeusasteen suhteen saattaa esiintyä tulkinnallista vaihtelua, mutta näillä tiedoin puoltaisin riskiryhmään selkeästi kuulumista. On huomioitava, että jako selvissä tapauksissa on joka kunnassa varmasti yhtenevä, mutta rajatapauksissa riskiryhmään ehdotettavia henkilöitä voidaan tulkita eri tavalla. Keskustelu asiasta vielä kuntanne rokotuksista vastaavan tahon kanssa selventää asian.

2_s

f73-167
3. marraskuuta

Onko monivuotinen Somacin syönti vaarallista? Sehän muuttaa normaalin mahan happoisuuden erilaiseksi? Minulla on palleatyrä ja reflux tauti todettu jo 10 vuotta sitten. Kaikkia kotikonsteja olen kokeillut ( sängynpäädyn nostoa, ruokavaliota ym.) Olen jättänyt joinakin päivinä Somacin pois, mutta heti oireet alkavat. Lisäksi hampaiden vihlominen on nyt tullut uutena riesana. Onkohan siihen mitään helpotusta?

13_s

TriDoc
3. marraskuuta

Itselläni on ollut käsitys ja kokemus, ettei vakavia sivuvaikutuksia liity pitkäaikaiseenkaan protonipumpun salapaajalääkiytykseen tai H2-salpaajaan, jonka pitkäaikainen käyttö on aika tavallista liittyen vaivan kroonisuuteen. Jonkunverran on tutkimusnäyttöä kalsiumin imeytymisen vähenemisestä johtuen vatsan happotasapainon muutoksesta ja kalsiumin imeytymisen häiriytymisestä, mutta sekin on helppo korjata riittävällä kalsiumiun nauttimisella ruokavaliossa.

1_s

Anonyymi
4. marraskuuta

Olen ollut rintäsyöpäleikkauksessa viime kesänä, jolloin toinen rinta poistettiin kokonaan ja yritettiin tehdä korjausleikkausta samalla (Tram-leikkaus). Tämän jälkeen tehtiin korjaava toimenpide, jossa kuollut kudos poistettiin ja asetettiin proteesi. En ole tarvinnut mitään lisähoitoja, mutta toipuminen pitkästä leikkauksesta on kestänyt kauan. - Minulla on todettu myös kilpirauhasen vajaatoiminta ja olen syönyt Thyroksiinia jo usean vuoden ajan. - Kuulunko riskiryhmään?

13_s

TriDoc
4. marraskuuta

Vakavan sairauden jälkitilan, olkoonkin, että on toipunut hyvin, asettaisin riskiryhmään kuuluvaksi. Tässäkin asiassa voi olla, että rokotuskriteereitä saattaa joutua punnitsemaan vielä lääkärin kanssa omassa terveyskeskuksessa kokonaistilanteen pohjalta, mutta alustavasti kokisin näin.

1_s

Anonyymi
5. marraskuuta

Minulta on leikattu rintasyöpä 4 v sitten ja minulla on selkärankareuma.
Kuulunko riskiryhmään?

13_s

TriDoc
5. marraskuuta

Tulehduksellista tuki-ja liikuntaelinsairautta, kuten reumaa, selkärankareumaa ja nivelpsoriasista sairastavat kuuluvat riskiryhmään, siis ryhmään kolme.

1_s

Anonyymi
5. marraskuuta

Hei,Mihin rokotusryhmään kuulun sairastaessani haavaista paksusuolentulehdusta, joka käsittääkseni vähentää vastustuskykyäni. Minulla on päivittäinen lääkitys.

13_s

TriDoc
5. marraskuuta

Kroonista suolistosairautta, kuten haavaista paksunsuolentulehdusta ja chronin tautia sairastava aikuinen kuuluu ryhmään kolme, eli riskiryhmään luettaviin rokotettaviin.

1_s

Anonyymi
5. marraskuuta

Onkohan toi c-hepatiitti tässä tapauksessa laskettavissa krooniseksi ja korkeampaa riskiä aiheuttavaksi sairaudeksi? Ja, EN ole narkomaani enkä koskaan ole ollut. Terveydenhuoltohenkilöstö usein vain suhtautuu ennakkoluuloisesti (c-hepatiitti narkkareiden sairaus) ja pitää ns 2-luokan kansalaisena. -Mymmeli-

13_s

TriDoc
5. marraskuuta

Niin olen ymmärtänyt, että c-hepatiin kantajuus on laskettavissa korkeampaa sairastumis- ja komplikaatioriskiä aiheuttavaksi tilaksi, siis luokkaan 3. Edelläolevat esimerkit hieman valottavat sitä vaikeutta, joka syntyy arvioitaessa sairauksia ja tiloja ja niiden aiheuttamaa riskiä hengitystieinfektion kannalta. En usko, että tehtävä on kunnissa helppo, ja rajatapauksissa tulkinta aina hieman vaihtelee. Tärkeätä kuitenkin olisi suhtautua koko rokotusjärjestykseen rauhallisuudella välttäen etuilua. Niissä on kyse myös yhteisestä hyvästä. Mitä suuremmat joukot saavat oikeassa järjestyksessä rokotukset, sitä myöten vähenee meidän kaikkien riski sairastumiseen, koska oikeassa järjestyksessä kasvava väestön immuniteetin lisääntyminen oletettavasti suojaa meitä kaikkia.

1_s

Anonyymi
6. marraskuuta

Poikani kävi Herttoniemen terveysasemalla tänään kysymässä sikainfluenssarokotetta. Se evätiin, syystä, että tänään tullut uusia ohjeita!? (Viime viikolla soitetettu kyseiselle asemalla ja saatu lupa tulla sikainfluenssarokotukseen täälä viikolla.) Pojalla chronin tauti ja solusalpaajalääkitys Merkaptopurin 50mg. Onko hänellä oikeus riskiryhmien sikainfluenssarokotteeseen? -huolestunut-

13_s

TriDoc
6. marraskuuta

Kyse on tulehdukselliseen suolistosairauteen säännöllistä solusalpaajalääkehoitoa saavasta henkilöstä. Solusalpaajana merkaptopuriinia käytetään tyypillisesti poikanne käyttämällä annoksella. Lääkityksellä on elimistön puolustussoluja (B-ja T-soluja) vähentävää vaikutusta. Käsittääkseni lääkitys (saattaa)aiheuttaa ainakin jossain määrin myös infektioherkkyyttä vaikuttaessaan elimistön puolustuskykyyn.
Katsoisin, että poikanne kuuluu riskiryhmään 3. Kerroitte, että asemallanne on annettu uusia ohjeita tänään. Useilla asemilla on syntynyt rokotusten vuoksi ruuhkaa ja voi olla, että riskiryhmäläisiäkin joudutaan priorisoimaan. Tässä tilanteessa vaaditaan nyt meiltä kaikilta, erityisesti perusterveiltä rauhallisuutta. En tunne enkä pysty muuten seuraamaan esittämäänne menettelyä, mutta olen luottavainen, että rokote on mahdollista saada lähiaikoina kaikille riskiryhmään kuuluville henkilöille, myös pojallenne. Terveysasemat toimivat tällä hetkellä erittäin suuren paineen alla ja ovat tehneet hienoa työtä. Uskon, että asian tausta selvenee lähipäivinä uuden yhteydenoton jälkeen. On luonnollisesti tärkeää, että mahdolliset riskihenkilöt saadaan rokotettua ensin.

1_s

Anonyymi
6. marraskuuta

Tyttärelläni (25 v.) Allergia suklaa,kananmuna,pähkinä jne jne sekä astma. Minkälaiset riskit ottaa rokote, itse sain jo rokotteen ja käsi turvonnut ja punainen noin 10 cm alueelta ja kipeä ja osaksi "hervoton".

13_s

TriDoc
7. marraskuuta

Yleisesti lieväasteinen allergia ei ole este rokotuksen ottamiselle. Lieväasteisesta allergiasta kärsivällä voi rokotukseen liittyä ohimeneviä seurannaisvaikutuksia, jotka menevät itsestäänkin ohi. Kuitenkin kananmuna-allergian ollessa kysymyksessä olisi hyvän hoitotavan mukaista käydä lääkärin arvioitavana rokotusta ajatellen, jotta voidaan huomioida mahdollinen kohonnut riski, ja parhaiten se onnistuu henkilökohtaisen potilas-lääkärikontaktin puitteissa. Riskin arviointia helpottavat sairaustiedot aiemmista allergioista, niiden kehittymisestä ja mahdollisista pahenemisista/allergisista reaktioista.

1_s

Anonyymi
7. marraskuuta

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja hieman vuotavat läpät. Kuuluuko riskiryhmään?

13_s

TriDoc
7. marraskuuta

Suosittelisisn tilanteessasi terveyskeskuksen lääkärin vastaanottoa, jossa olisi mahdollisuus sairaushistorian ja aiempien sairaustietojen perusteella arvioida mahdollista liitännäissairauden riskiä luotettavasti, jolloin rokottamiseen vaadittava ryhmitys voidaan suorittaa. Näin vähäisten tietojen perusteella ryhmitystä ei nähdäkseni pysty luotettavasti tekemään. Ota siis yhteys oman kunnan lääkäriisi, joka arvioi kohdallasi tilanteen.

1_s

Hoitonetti.fi
8. marraskuuta

Hyvä hoitonetin vierailija! H1N1-influenssan ympärillä käytävä keskustelu ja sen saama julkisuus on saanut suuret mittasuhteet sairauden aiheuttamaan tosiasialliseen vakavuuteen verrattuna. Sairauden merkitystä ei haluta aliarvioida, mutta verrattuna jopa yleisiin riskiryhmiinkin kuuluviin ihmisiin ja heitä kohtaaviin muihin riskeihin ,sairauksiin ja vaaroihin liittyen on rokotuksiin liittyvä toiminta ajoittain saanut välillä hieman paniikinomaisia muistuttavia piirteitä.
On toki erittäin tärkeää ja on ehdottomasti huolehdittava, että terveydelliset riskiryhmät saavat rokotuksensa ensisijaisesti verrattuna suureen enemmistöön, jolta kysytään nyt malttia tässä tilanteessa odottaa vuoroaan. Tieto siitä, että normaali-kausi influenssa on keskimäärin vakavampi sairaus rauhoittaa varmasti ja antaa asialle oikeata mittasuhdetta. Kysymys on yksilön kohdalla enemmän rutiinitoimenpiteestä kuin henkeä pelastavasta rokotteesta. Asian ympärille kiedottu uutisointi voi lisätä aiheetontakin kuolemanpelkoa ja tiedotusvälineillä olisi vastuunsa olla lisäämättä tätä hevosenleikkiä.

1_s

Anonyymi
9. marraskuuta

Minä pelkään. En saa unta. Panikoin kokoajan. Ahdistaa ja pyörryttää, sydän hakkaa.Tärisen. Itkettää. Nukkumaan mennessä mietin sikainfluenssaa, kuolemaa. Yöllä herään painajaisiin taudista. Aamulla kuuntelen ja näen aiheesta, ja sama miettiminen jatkuu. Tarvitsisin varmaan jo rauhoittavia lääkkeitä(?).

Minun ei edes pitäisi kuulua riskiryhmään. Mutta en osaa enää luottaa mihinkään enkä kehenkään. Olen sairastunut pelkoon.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia