Hei!
Mitä mieltä Hoitonetin asiantuntijat ovat sikainfluenssarokotuksesta? Onko rokote ylipäätään turvallinen?
Pitäisikö se jättää ottamatta? Huolestuttaa lehtien kirjoittelu rokotteen vaaroista.

Anja

Vastaus: Sikainfluenssarokotteen turvallisuus

Hei Anja!
Kysymyksesi on hyvin aiheellinen tilanteessa, jossa H1N1-influenssa on alkanut levitä Suomeen jonkinlaisen odotusajan jälkeen ja melko yllättävältä suunnalta, Lapin Läänistä, jossa sairastuneita on raportoitu olevan jo tuhansia. Kaikkia sairastuneita ei todennäköisesti pystytä tunnistamaan, koska suurin osa sairaudesta on niin lieväasteinen,että se sairastetaan lievänä flunssankaltaisena sairautena.

Viime viikkoina epävarmuutta ovat herättäneet rokotusten mahdolliset sivuvaikutukset. Esimerkiksi Saksassa H1N1-rokotteen (pandemrix) suosio on laskenut rokotteen sisältämän lisäaineiden takia ja mm. saksalaisen Lääkäriliiton johtohenkilö on vaatinut tehosteaineetonta rokotetta lapsille ja raskaana oleville naisille. On totta, että Keski-Euroopassa on tarjolla useampaa mallia olevia rokotteita. Sveitsissä rajoitetaan Suomessa ainoana rokotteena käytetyn PANDEMRIXIN käyttöä raskaana oleville, alle 18 vuotiaille sekä yli 60 vuotiaille vanhemmille ihmisille suosien rinnakkaisvalmistetta. Myös Ranskassa on noussut voimakas oppositioliike vastustamaan rokotuksia.

Suomessa on toistaiseksi tarjolla vain kaikille tarkoitettu lisäaineellinen rokote. Se sisältää H1N1-influenssaviruksen pintaosasia sekä vähäisen määrän sidosainetta, tiomersaalia. Tämä on elohopeayhdiste. Elohopea ei kuitenkaan kerry elimistöön ja enemmän sitä saa elimistöönsä esimerkiksi syömällä silakka-aterian. Lisäksi rokotteessa on pieniä määriä kanamunan sisältämää valkuaista. Yleensäkin kaikki rokotteet kasvatetaan kanamunissa, joista irtoaa aina pieniä määriä valkuista rokotteeseen. Hoitonetin lääkäritiimin mukaan syytä huoleen ei lisäaineellistakaan rokotetta otettaessa ole. Sen sijaan rokottamatta jättäminen lisää yleisesti riskiä mahdollisen sairastumisen aiheuttamille komplikaatioille.

Rokotteeseen liittyvät sivuvaikutukset ovat hyvin samankaltaiset kuin muillakin influenssavirus-rokotteilla. Rokottamisen jälkeen voi esiintyä lievää päänsärkyä, lämpöily tai aristusta rokotuskohdassa sekä nivel-tai lihaskipuja. Sivuvaikutukset ovat yleensäkin lieviä, eikä mitään estettä esimerkiksi raskaana olevalle ole ottaa rokotetta, joka todennäköisesti oikea-aikaisesti ennen H1N1-viruksen tartuttamista suojaa tehokkaasti raskaana olevia viruksen uhkaamilta vakavilta komplikaatioilta nimenomaan raskaana oleville. On luonnollista, että rokotuksellakin saattaa olla sivuvaikutuksia, joita ei tiedetä, mutta jo tällä hetkellä on varmaa, että rokotteen antama suoja on varsinkin riskiryhmille paljon hyödyllisempi kuin riskit, jotak on katsottava käytännössä melko olemattomiksi.

On luonnollista, että tiedon lisääntymisen ja pirstoutumisen myötä epävarmuus ihmisillä on lisääntynyt, voiko annettuun tietoon enää luottaa. Tässä tilanteessa kehoitamme ihmisiä luottamaan viranomaisten, Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen antamiin ohjeisiin rokotuksista ja niiden järjestämisistä. Paikallisissa uutisvälineissä annetaan käytännön ohjeita rokotusjärjestyksistä, joiden mukaan ensin rokotetaan hoitohenkilökunta ja sitten raskaana olevat sekä muut riskiryhmäläiset sekä lapset. Yleisestä rokotusjärjestyksestä saa täsmennystä mm. kohdasta "mistä saa tietoa sikainfluenssan rokotusjärjestyksestä" tällä palstalla.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
26. lokakuuta

Taisin jostain uutisesta kattoa, että sikainfluenssarokote voi aiheuttaa jonkun Guillain-Barrén oireyhtymän. Taitaa olla jokin hermosairaus.
http://www.iltalehti.fi/sikainfluenssa/2009101910451625_si.shtml

13_s

TriDoc
26. lokakuuta

Guillan-barre on vakava-asteinen autoimmuunisairaus, joka iskee hermostoon aiheuttaen tulehdusmuutoksia ja hermoston toiminnan vakavia häiriöitä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla on esitelty mm Suomalaisten vuoden 2002 terveydentilaa. Käsitellyssä roketeaineistossa löytyi kahdella kausi-influenssaan rokotetulla ja Guillan-Barre oireyhtymään sairastuneelta mahdollinen syy-yhteys rokotukseen.
Suomeksi se tarkoittaa, että yhteys on mahdollinen rokotteesta syntyneenä, mutta yhtä hyvin myös muusta syystä. On selvää, ettei täysin haittavaikutuksista, siis vakavistakaan täysin vapaita rokotteita ole olemassa. Tilastojen perusteella haitat ovat kuitenkin olleet suuressa ryhmässä arvioiden hyvin pienet ryhmän hyötyyn verrattuna. Syntyneet haitat toki aina yksilöityvät ja ovat yksilön kohdalla aina onnettomuus. Siitä ei päästä mihinkään.
Rokote on kuitenkin vapaaehtoinen. Jokainen sen ottaja joutuu sitoutumaan äärimmäisen vähäiseen vakavan sivuvaikutuksen riskiin, mutta samalla vähentävät oleellisesti suurempaa toisaalta tulevaa tautiriskiä. Näinhän on kaikissa rokotuksissa aina ollut ja todennäköisesti tulee jatkossakin olemaan, niin nytkin.

1_s

Anonyymi
28. lokakuuta

voiko rokotteen ottaa jos lääkityksellä/estolääkityksellä virtsatie infektiota vastaan.entä jos kuumeeton flunssa tai muu kuten se virtsatulehdus.Minulle sanottiin että olisi oltava täysin terve ennen rokotusta ,mutta jos ei vaan ole jäänkö sitten vaan odottamaan itse tautia?

13_s

TriDoc
28. lokakuuta

Virtsatieinfektion varsinainen hoito kestää onneksi vain muutamia/joitakin päiviä. Jos olet pidemmällä virtsatieinfekiota estävällä estolääkityksellä, ei estettä ottaa rokotusta silloin ole. Kuumetaudit ja flunssasairaudet on ensin hyvä sairastaa pois ennen rokotusten vastaanottamista. Se on yleinen periaate miltei kaikissa rokotuksissa.

1_s

Anonyymi
29. lokakuuta

Onko mitään tilanteisa, joissa kanamuna-allerginen ei voi ottaa influenssarokotetta?

1_s

Anonyymi
29. lokakuuta

Jos on aiemmin sairastanut tämän guillan-barren taudin, niin oletan että se ei varmaankaan vaikuta mitenkään tähän rokotteen ottamiseen liittyviin pieniin riskeihin? Eli siis rokotteen voi varmaankin ottaa vaikka on sen Gbarren sairastanutkin jo?

1_s

Anonyymi
2. marraskuuta

Crohnin tautia sairastava kuulunee sikainfluenssan riskiryhmään. Miten vaarallinen tauti voi olla crohnin tautia sairastavalle? Ovatko he rokotteen automaattisesti saavia?

1_s

Anonyymi
2. marraskuuta

Voiko ihminen, joka on sairastunut rokotteesta, tartuttaa muita? Kaveri sairastui rokoteesta aika rajusti. Oli vuoteenomana kaksi päivää, oksenteli, kuumeili, kärsi vilunväreistä ja kovasta päänsärystä.

13_s

TriDoc
2. marraskuuta

Kananmunan valkuaista on rokotteessa niin häviävän pieniä määriä, että normaalisti kananmuna-allergisella ei oireita juuri synny tai sitten ne ovat hallittavissa/lieväasteisia. Erikseen on sitten tilanne, jossa aiemmin on syntynyt anafylaktisia eli vakavia allergisia reaktioita kananmunasta ja tila on vaatinut äkillistä hoitoa. Kysymys on siis vakavammista kuin pelkistä iho-oireista, vatsakivuista tai muista lieviksi tulkittavista oireista. Tällöin asiasta olisi neuvoteltava lääkärin kanssa. Usein neuvona on, että rokotteesta olisi pidättäydyttävä tai oltava muuten erityisen varautunut mahdollisiin allergisiin seurauksiin

13_s

TriDoc
2. marraskuuta

Harvinaisen Quillan-Barre oireyhtymän jo sairastaneen henkilön kannattaa arvioida tilansa riittävän asiantuntemuksen rokotuksiin omaavan lääkärin vastaanotolla, jossa käytettävissä ovat aiemman terveysasiakirjat mm. tästä sairastetusta Quillan-Barre-sairaudesta, sen mahdolllisesta aiheuttajasta ja hoidosta, jotta rokotuksen aiheuttamaa riskiä voidaan luotettavasti arvioida.
Chronin tautia ja muita pitkäaikaisia tulehduksellisia suolistosairauksia sairastava henkilö kuuluu aina ryhmään kolme riippumatta sairauden senhetkisestä tasapainosta.
Influenssarokotteen saanut henkilö ei käsittääkseni voi saada varsinaista influenssaa, vaan hänen oireensa saattavat liittyä elimistön immunisaatioprosessiin, jonka aiheuttamana syntyy harvemmin erilaisia oireita, siis jopa kuumetta ja hankalia muita sivuoireita. Tarttumisvaaraa ei siis ole.

1_s

Anonyymi
2. marraskuuta

On kuultu sellaista, että ministeriö saa parempaa laatuista sikainfluenssarokotetta kuin tavallinen kansalainen. Sellaista jossa olisi vähemmän haittavaikutuksia.

4_s

Eva
2. marraskuuta

Miten voi tietää,ettei ole jo sairastanut sikainfluenssaa rokotukseen mennessään, jos on ollut näinä aikoina kuumetta (38,5), yskä ja kurkkukipu? Onko rokotuksesta mitään hyötyä/ kannattaako se kuitenkin ottaa, vaikka varmuuutta siitä, onko sairaus ollut flunssa vai sikainfluenssa, ei ole?Poikani on tällähetkellä sairaana toista päivää. Itse otin rokotuksen viime keskiviikkona, eli vajaa viikko sitten.

13_s

TriDoc
2. marraskuuta

Nämä ovat tärkeitä ja hyviä aiheita, mitä on edellä käsitelty. Normaalisti rokotuksissa suositaan kahta tai jopa kolmeakin peräkkäistä rokotekertaa samoilla rokoteaineilla, jotta riittävä immuniteetti syntyisi. Sairastamalla H1N1-influenssan saamme jo yleensä riittävän immuniteetin tätä sairautta vastaan. Vaikka sitten saisimme sen päälle vielä H1N1-rokotteen, ei siitä ole haittaa vaan se päinvastoin vahvistaa vain aiempaa immuniteetin syntymistä ( kuten eräissä muissa sairauksien ehkäisyssä tehdään sama asia toistetun rokotuksen keinoin.).
Ei siten ehken kannattaisi kieltäytyä rokotteesta, vaikka otaksuisikin sairastaneensa H1N1-influenssan. Erilaisissa selvityksissä on lisäksi todettu, ettei henkilön otaksuma sairastettu H1N1-influenssa ollutkaan sitä vaan useimmiten muu tavallinen virussairaus. On tietysti tärkeää, että rokotus annetaan oireettomalle henkilölle, ei siis kuumeisena ym.

1_s

Anonyymi
13. marraskuuta

Kävi ottamassa sikainfluenssa rokotteen reilu viikko sitten. Oireita ilmaantui samana iltana, lämpöä, päänsärkyä, huimausta, pään takaosassa ns.takaraivossa polttavaa tunnetta. Viime viikonloppuna henkeä alkoi ahdistamaan, jonka vuoksi olen joutunut siitä asti käyttämään astmalääkkeitä enemmän kuin normaalisti. Onko tämä normaali sivuvaikutus rokotteesta astmaatikolle?

13_s

TriDoc
13. marraskuuta

Tämänkaltaiset rokotuksen jälkeiset oireet astmaatikoilla sopivat olemaan rokotteen jälkivaikutuksia. H1N1-Rokotuksen saaneilla potilailla on raportoitu kuumereaktioita, jotka ovat yleisiä sivuvaikutuksia rokotteiden jälkeisiin tilanteisiin liittyen. Kuumeilu astmaatikoilla voi aiheuttaa voimistuneen keuhkoputken tulehduksen seurauksena myös hengenahdistusta, jonka hoitamiseksi suositetaan usein infektioon liittyen hoitavan astmalääkityksen tuplaamista joiksikin viikoiksi tarkoituksena estää tulehduksen lisääntyminen. Hoitoon hyvin perehtyneille astmaatikoilla hoitokäytäntö on tuttu, niinkuin ilmeisesti kohdallasi. Omalääkäri tarvittaessa opastaa vielä hoitavan lääkityksen annostelussa näissä tilanteissa.

4_s

Eva
13. marraskuuta

Onko H1N1 rokotteen jälkioireina ollut kellään lihasnykimisiä? Itsellä nyt muutaman päivän elohiiri tyyppistä nykinää oikean silmän alla ja parina päivänä oli oik ranteen/2.sormen ja 1.sormen välissä, nykinä liikutti etusormea aivan kuin olisin klikkaillut hiirtä. Viimeyönä nukkumaan mennessä nykinää vasemman olkavarren alueella takaosassa.
Mikä muu aiheuttaisi ko.nykinöitä, olenko saamassa jonkun ms-taudin tms.? Yskää on ollut tai pikemmin sellaista köhimistä ja aamuisin liman tuloa enemmän kuin ennen. Käytän astmalääkkeinä:Singulair iltaisin ja Autobec Autohaler x 2 aamuisin.Lisäksi Formoterol 1x2. Verenpainelääkitys on myös:Hydac ja Bisoprolol .

1_s

Anonyymi
15. marraskuuta

Rokotutan 3-ja 5-vuotiaat lapseni sikainfluenssaa vastaan huomenna. Tuleeko lapsille samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aikuisille? Millaisia sivuvaikutuksia rokotetta testattaessa lapsilla on tullut ilmi? Missä vaiheessa rokotteen antamisesta voi antaa lasten Panadolia esim. jos nousee kuumetta tai on jäsensärkyä? Lapseni ovat perusterveitä. Kiitos vastauksesta!

13_s

TriDoc
15. marraskuuta

H1N1-rokotteen sivuvaikutukset ovat samansuuntaisia kuin aikuisillakin eli päänsärkyä, lämpöilyä,jäsensärkyä ja huonovointisuutta. Vastikään on ilmestynyt uusia keski-Eurooppalaisia tutkimustuloksia, joita on uutisoitu kotimaisissakin medioissa. Niiden mukaan parasetamoli saattaa haitata/heikentää toivotun immuniteetin syntymistä käytettäessä parasetamolia rokotuksen jälkeen. Yleensä rokotuksen jälkeen pääosa immuniteetista syntyy muutamassa viikossa, joten kyseessä ei ole pitkästä ajasta, jossa parasetamolia vältetään, jos haluaa ottaa tämän esitetyn tutkimustuloksen huomioon hoidossa.

1_s

Anonyymi
15. marraskuuta

Sain H1N1-rokotteen kaksi viikkoa sitten. Nyt minua mietityttää se, kun rokotuksen ottamisen iltana otin käsivarren särkyyn ja kuumeiluun 1kpl 1mg Panadol Forten ja samoin seuraavana päivänä. Onko rokotteen teho nyt laskenut huomattavasti? "Epätietoinen"

13_s

TriDoc
15. marraskuuta

En tunne tarkalleen, minkälaiset annokset saattaisivat aiheuttaa rokotuksen immunoisoitumisessa heikentymistä, mutta en usko muutamana päivänä otetun parasetamolin sitä voimakkaasti estävän. Kun puhutaan biologisista asioista, on kyse harvoin on-off tyyppisistä ilmiöistä, enemmänkin vaikutusta vähentävistä ja lisäävistä tekijöistä, joissa parasetamoli nyt esiteltiin vaikutusta vähentäväksi tekijäksi. Se miten yksilön kohdalla vaikutus lopulta ilmenee, riippuu paljon muistakin tekijöistä. Uskon pääasiallisen rokotuksen vaikutuksen säilyvän huolimatta muutamasta parasetamoli- tabletista. Sinänsä niitä muutamia viikkoja rokotuksen hankkimisen jälkeen parasetamolia voi välttää, jos haluaa vähentää riskiä immunisoitumisen häiriöille. Minkälainen riski lopulta on, on ilmeisesti aika yksilöllistä.

6_s

Elisa
17. marraskuuta

Minun vuoroni oli eilen käydä ottamassa normaali influenssarokote. Otin kaikki viimeisimmät diagnoosini sisätautilääkäriltä mukaan ja kysyin samalla, kuulunko näiden perusteella ehkä riskiryhmään. Täällä on alle 65 vuotiatten riskiryhmiin kuuluvien sikainfluenssarokotus juuri nyt meneillään. Kuinka ollakaan, minä todella kuulun nyt riskiryhmään ja sain samalla molemmat rokotteet! Odotusaika, 1 minuutti. Koko homma oli hoidettu 10 minuutissa. Mitään sivuoireita ei ole ilmennyt, ei edes käsivarsi tullut kipeäksi, vaikka siitä vähän varoittelivat. Olen todella onnellinen, että sain hoidettua samantien.

1_s

Anonyymi
18. marraskuuta

Otin H1N1 rokotuksen viikko sitten. Olen sen jälkeen ollut koko ajan puolikuntoinen. Minulla on ollut mm päänsärkyä, kurkkukipua, huonoa oloa ja sydämentykytystä huimausta, väsymystä ja myös varmaan kaikista näistä johtuen ärtyinen olo. Sydämen rytmihäiriö on ollut joskus vuosia sitten ja tutkittiin silloin ja todettiin "hyvälaatuiseksi " esiintyi silloin pääasiassa levossa. Tässä muutamana viime vuotena sitä ei ole esiintynyt. Voiko se johtua rokotuksesta?

13_s

TriDoc
18. marraskuuta

Sikaflunssarokotuksesta on todennäköisesti aiheutunut suurelle osalle rokotetuista kertomiasi oireita, jotka ilmeisesti liittyvät rokotteesta syntyvään immunisoitumiseen. osa ihmisistä on raportoinut myös mm. vatsaoireista, lämpöilystä ja lihaskivuista.
Uskon kuitenkin, että nämä rokotuksesta syntyneet oireet ovat kuitenkin lievempiasteisia, kuin mitä immunisaation syntyminen H1N1-influenssan sairastamisen kautta olisi vaatinut. Todennäköisesti puhuttaisiin vakavammista seurauksista. Siinäkään mielessä en näkisi rokotusta haitallisena. haitatonta rokotetta tuskin on olemassa ja elimistön immunitettin muokkaaminen ja parantaminen ei ilmeisesti ole täysin oireetonta toimintaa.
Oireiden alkuperä on kuitenkin hyvä tiedostaa mikä helpottaa niiden kestämistä ohimenevänä ilmiönä.

1_s

Anonyymi
19. marraskuuta

Hei,
kävin rokotuksessa minäkin pari päivää sitten. Pistoskohta tietysti kipeytyi, ihan julmaksi asti, mutta parani sitten seuraavaan iltaan mennessä. Jo ensimmäisenä iltana alkoi kipuilu, kuin pieniä naskaleita tai sähköiskuja olisi annettu. Ensin oli vuorossa niska rangan kohdalta, mikä oli aika pelottavaa. Sitten seuraavana päivänä lihaskrampin tapaiset vihlaisut, kuitenkin hyvin hermosärkyyn verrattavat kivut, raastoivat vasenta käsivartta mutta vain joidenkin minuuttien ajan. Samana päivänä alkoi myös polvessa olevaa luuta, liekö sääriluun pää, särkeä niin ettei siihen kestänyt hipaisukoskettaa eikä nojautua. Juuri nivelen vierestä. Tuo oire jatkuu edelleen ja lääkkeet siihen eivät ole liiemmin auttaneet. Muitten kolotuksien, joita on riittänyt, tuntuu siltä kuin jokin kiertäisi kehossani pitkin hermoratoja ja olisi sinne päässyt niskan kautta, Pientä lämmön nousua on saattanut olla (37.3) mutta siinäpä nuo oireet ovat olleet. Influenssa aiheuttaa paljon pahemmat oireet ja raastaa koko kehoa keuhkot mukaan lukien. Tällä jos selvitään niin hyvä on. Vielä kun tuo polvi paranis. Tosin tuossa aiemmin syksyllä muutama perheemme jäsen sairasti jonkin pöpön, joka aiheutti parille kuumetta ja muita flunssan oireita, pahoinvointia sekä helvetillistä päänsärkyä potivat niinikään kolmesta kaksi. Saimme myöhemmin kuulla edellisellä viikolla vierailleen talonmiehen sairastuneen sikainfluenssaan, joten saattaahan se olla että olemme sen jo sairastaneet. Viidestä kaksi ei sairastunut lainkaan.

6_s

Elisa
21. marraskuuta

Ensin luulin, että selvisin sikapiikistä ilman sivuoireita, mutta sitten seuraavana päivänä tulikin erittäin väsyttävä olo, en oikein jaksanut olla edes pystyssä, sitä kesti kaksi päivää, eilen oli kurkku hieman kipeä, mutta nyt, viidentänä päivänä rokotuksen jälkeen, en onneksi tunne enää mitään oireita. Ehkä tuo totaalinen väsymys johtui siitä, kun sain molemmat rokotteet yhtä aikaa, sekä tavallisen-, että sikarokotteen, oli ehkä liikaa niin pian sairauteni jälkeen.

1_s

Anonyymi
24. marraskuuta

Sain rokotteen 4 päivää sitten. Ensin ei tullut mitään sivuoireita, mutta toissailtana alkoi kuiva yskä. Eilen illalla alkoi myös kurkkukipu. Kuumetta ei ole. Valitettavasti sekä kuiva yskä että kurkkukipu jatkuvat edelleen - todella tylsää! Koska olen astmaatikko, en kuitenkaan kadu tuon rokotteen ottamista - eiköhän itse sikainfluenssa olisi ollut paljon ikävämpi kuin tämä...

11_s

Bella-Malla
25. marraskuuta

Sain H1NI-rokotuksen viime keskiviikkona.Luulin ensin selvinneeni ihan ilman mitään, mutta seuraavana iltana aloin hikoilla ihan kamalasti ja niskaa ja ristiselkää särki tosi pahasti. Lämpö nousi 37,4 mikä mulla on jo kuumetta sillä normaalilämpöni 35,2-36,3 . päässä humisi ja huimasi.Eilen aamulla oli vielä hutera olo,mutta nyt tuntuu jo paremmalta.

1_s

Anonyymi
28. marraskuuta

tytär sai sikapiikin ke iltapvälä,to koulusta tullesa 37.3 ja nousi iltaa pitkin 38 myös kurkku neidin omien sanojen mukaan vähän kipeä,pe seilas lämpö aamun 36.9 noin klo 17 oli 38,illalla 36.6 ja nyt la aamuna puol 6 oli 35.8 kun tuli sanomaan et kurkku kipeä. kurkku on aika punanen ja "takaseinässä näyttäs et ois muutama nuppineulanpään kokoinen näppy.. toivottavasti loppuu nämä oireet eivätkä ole ite tautia tai mitään muutakaan t:8v neidin isä

1_s

Anonyymi
2. joulukuuta

Minulle on epäselvää vielä: kuinka kauan kestää H1N1- rokotteen antama suoja. On sanottu 6 kk ja useita vuosia.

13_s

TriDoc
2. joulukuuta

Nykyisen lääketieteen kokemuksen mukaan 1 H1N1-pistos on riittävä kattavan immuniteetin saavuttamiseksi. Käytännössä immuniteetti eli käytännössä valkosolujen puolustusmuisti kerran synnyttyään on käytännössä pysyvä ominaisuus, puhutaan ainakin enemmän kymmenistä vuosista kuin vuosista.
Yleensäkin immunisaatio on hyvin perustavaalaatuinen ihmiskehon sisäinen prosessi, jossa solumuisti on pitkäaikainen. Toinen esimerkki immunisaatiosta on allergian kehittyminen herkistymisen kautta, joka on yleensä ei-toivottu reaktio. Allergia-taipumushan on kerran synnyttyään yleensä pysyvä, mutta voi tietysti ikää myöten lieventyä, mutta ei koskaan yleensä täysin katoa.

1_s

Anonyymi
3. joulukuuta

Tuskin se sikaa on, on voinut tyttärelläsi olla ennen rokotusta jo tulossa jokin flunssa pöpö....

1_s

Anonyymi
22. tammikuuta

Olen 29 vuotias nainen. Otin rokotuksen viisi päivää sitten. VUorokauden päästä olin kuumeisen oloinen ja uupunut. Uupumuksen lisäksi olen viime päivinä saanut seurakseni ikävän päänsäryn ja kovan huimauksen ja olen sairaslomalla töistä. Kuinka kauan oireet voivat kestää?

13_s

TriDoc
23. tammikuuta

En usko, että rokotuksen aiheuttamat sivuoireet, joihin liittyy myös kuume ,kestää muutamaa päivää pidempään. Immunisaatio eli rokotuksen teho lienee tässäkin tapauksessa ihan hyvä eli vastustuskyky on kehittymässä nrmaaliin tapaan

1_s

Anonyymi
25. tammikuuta

otin rokotuksen.Käsi ei tullut kipeäksi,mutta kaksi päivää myöhemin nousi kuumetta ja kurkku kipeä.Nuha ja oksennutti

Seur.päivän oli nuha yhtäkkiä mennyt,silti nenä tukossa ja kuumeinen olo ja kurkunpää kipeä sekä keuhkot.

Onko minulle nyt tullu keuhkoputkentulehdus?Olen sairastanut sitä monet kerrat ja tunteet ovat samat.

1_s

Anonyymi
2. helmikuuta

voiko sikainfluenssarokotteen ottaa jos on jo valmiiksi nuhainen ja hieman kurkkukipuinen?kuumetta ei ole

1_s

Anonyymi
21. helmikuuta

sain rokotteen keskiviikkona ja potenut sunnuntaihin tätä kuivayskäistä vähälämpöistä flunssaa,pitäisikö jäädä vielä kotiin potemaan?

13_s

TriDoc
21. helmikuuta

Yleisesti kaikkiin elimistön vastustuskykyä muokkaaviin rokotuksiin pätee pitkälle yleissääntö, jonka mukaisesti rokotettavan ihmisen tulisi olla rokotushetkellä terve ja vapaa siten mm. äkillisten infektiosairauksien, kuten yleisimmin flunssasairauden oireista. Vain harvoin rokotteella on niin kiire, että sairaana rokottaminen olisi kannattavaa.
Harvemmin rokotuksen jälkioireet ovat niin vakavat, että tila vaatii asian selvittämistä terveydenhuollossa. Yleisimmin ne ovat lieviä ja lievittyvät viimeistään muutaman päivän levolla. Rokottamisen jälkeiset mahdolliset kuumeoireet, lihaskivut, päänsärky, paikallinen arkuus rokotuskohdassa ym. muita mahdollisia rokottamiseen liittyviä tavanomaisia seurannaisvaikutuksia voi arvioida samalla tavoin ,kuin muitakin infektiosairauden oireita ja harkita esimerkiksi töistä kotiinjäämistä oireiden aiheuttaman toimintakyvyn alenemisen perusteella. Tätähän me tavalliset ihmiset teemme sairastuessamme esimerkiksi lievään kuumetautiin tai lihaksia kivistävään flunssatautiin. Jos yksilö on epävarma, miten tulisi toimia tai oireet epäilyttävät tai eivät ole oman kokemuksen perusteella ratkaistavissa, on syytä aina kääntyä terveydenhoidon puoleen.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia