Moi!
Olin vastikään lääkärillä pitkittyneen kurkkukivun vuoksi. Vaivani on ollut pitkään paha, ja nielusta on otettu kaksi kertaa viljelynäyte. Molemmilla kerroilla viljely on ollut negatiivinen. Lääkäri sanoi, ettei turhan takia kannata syödä antibioottia, koska teho vain huononee. Tehoaako antibiootit Suomessa vielä vai täytyykö ottaa vaikka useampia kuureja?
Timo

Vastaus: Antibioottiresistenssi Suomessa

Hei!
Avohoidon antibioottien resistenssitilanne eli mahdollinen tehoamattomuus on vielä Suomessa vähäisempää kuin muualla Euroopassa. Yleisestikin ottaen avohoitopotilailla ei käytännön työtä tekevän lääkärin näkökulmasta vielä esiinny samalla tavalla antibioottihoidon resistenssiä kuin esimerkiksi sairaaloissa, joissa resistenssitilanne voi vaihdella. Määrätyt antibioottihoidot tehoavat siten kohtuullisen hyvin erilaisiin todettuihin avohuollon taudinaiheuttajiin.

Kiinnitit huomiota kuitenkin tärkeään asiaan, koska Euroopassa on arvioitu antibioottiresistenssin edelleen leviävän ja olevan tulevaisuudessa yksi keskeisistä terveysuhkista. Eniten antibiootteja käytetään Etelä-Euroopassa Ranskassa, Italiassa ja Kreikassa, jossa avohoidon antibiootteja on myös vapaasti saatavilla ilman reseptiä. Täkäläinen käytäntö ei edistä resistenssitilanteen paranemista. Pohjoismaista eniten antibiootteja käytetään Islannissa. Mielenkiintoista on, että Ruotsissa antibioottihoitoja käytetään vain puolet Suomen käyttömääristä.

Antibioottihoidon käyttömäärien eroavuudet kertovat suoraan, että kysymys antibioottihoidon määräytymisessä on muustakin kuin puhtaasta sairauslähtöisestä tarpeesta. Erilaiset muotoutuneet vastaanottokäytännöt, mallit ja potilaiden odotukset kilpailevat oikean sairaudenmäärityksen ja -lääkityksen rinnalla antibioottihoidon suhteen. Mitä palvelulähtöisemmäksi vastaanottotapahtuma muodostuu, sitä vaikeampi potilaalle voi olla perusteltavissa antibioottihoidon tarpeettomuus. Valitettavasti pieni osa potilaista saattaa kokea antibioottihoidon tarpeelliseksi, vaikka lääkäri olisikin toista mieltä.

Antibioottihoidon aikakautta on ihmiskunnan historiassa kestänyt vasta 40-50 vuoden ajan ja se on kieltämättä mulllistanut terveydenhuollon läpikotaisin. Antibioottihoitojen avulla on voitu siirtyä tilaa vievistä infektioiden ja kulkutautien sairaalahoidosta niiden avohoitoon ja estää pitkittyvät infektiot aiempaa helpommin. Oikeastaan nykyisenlaajuinen aktiivinen sairaaloissa tapahtuva leikkaustoiminta ei olisi mahdollista ilman nykyisenkaltaista antibioottitukea, joka on vielä meille tarjolla. Siksi avohoidossakin tulisi infektioiden hoidossa olla varovainen antibioottihoitojen käytössä. Suurin osa avohoidon infektioita ovat kuitenkin viruksen aiheuttamia, eikä niihin antibiooteista ole apua. Toki antibioottihoitoja tarvitaan avopuolellakin, mutta jokaiseen flunssaan ei automaattisesti tarvita antibioottia ja lääkärin arvioon kannattaa luottaa antibioottihoidon tarvetta arvioitaessa. Sillä voimme pitää resistenssitilanteen hallinnassa ja saada edelleenkin tulevaisuudessa tehokasta hoitoa, kun sairastumme vakavasti!

Keskustelu

1_s

Anonyymi
25. elokuuta

Mä en halua syödä antibioottia turhan takia. Anteeksi vaan,mutta joskus on tullu tunne, että oon saanu antibioottia ihan vaan sen takia kun lääkärillä on kiire. tai en mä tiedä mutta tullu kuitenki tunne,ettei asiaan oo paneuduttu.

1_s

Anonyymi
24. marraskuuta

Entäs miten todennäköisesti keuhkoputkentulehdus tarttuu?

13_s

TriDoc
24. marraskuuta

Keuhkoputkentulehdus on yleensä viruksen aiheuttama keuhkoputken tulehdustila, joka voi syntyä muun flunssasairauden ohessa tai jälkitautina. Keuhkoputkentulehdus on siten yksi tavallisen virussairauden yksilöllinen ilmenemismuoto. Sinänsä virus tarttuu tyypilliseen tapaan muihin ihmisiin pisara-ja käsikontaktin välityksellä, mutta on yksilöllistä, kehittyykö toisella ihmisellä sairaus keuhkoputkentulehdukseksi. Viruksen aiheuttamaan keuhkoputkentulehdukseen ei antibioottihoito auta ja se paranee levolla yleensä 1-2 viikossa.

Normaalisti siis perusteita antibioottihoidolle ei sairaudenkuvan vuoksi ole olemassa. Kuitenkin antibiootteja käytetään tämän sairauden hoitamiseksi enemmän kuin olisi lääketieteellisesti ottaen tarpeellista. On toki vaikeita tilanteita ja kroonista keuhkoputkentulehdusta, jonka pahenemisvaiheeseen antibioottihoito voi olla tarpeellinen. Edelleen sairaus on mahdollista kehittyä keuhkokuumeeksi, joka kuitenkin on selvästi keuhkoputkentulehdusta harvinaisempi.

Lääkärillä on nykyään ulkoapäin paineita potilaan miellyttämiseen potilastyytyväisyysmittausten ja kaupallisen toiminnan paineessa. Samalla potilas kokee lääkkeen saamisen itselleen tärkeänä ja "hyvänä hoitona" ja "tarpeellisena käyntinä". Myös kiire voi vaikuttaa taustalla. Itse uskon, että mm. nämä syyt edellä vaikuttavat ainakin osaksi nykyiseen hoitokäytäntöön, jossa antibiootteja käytetään tarvetta enemmän. Lääkärin ja potilaan kohtaaminen tulisi perustua ensisijaisesti asiantuntijan ja potilaan väliseksi, muutoin ulkoiset vaatimukset voivat vääristää lääketeteellisiä hoitolinjoja.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia