Hei!
Olen mieheni kanssa suunnittelemassa lapsen hankkimista, mutta sikainfluenssauutiset ovat toistaiseksi aiheuttaneet asian siirtymistä myöhempään ajankohtaan. Miten uutisiin tulisi suhtautua ja onko influenssa vaarallisempi raskaana olevilla?

Eeva

Vastaus: Sikainfluenssa ja raskaus

Hei Eeva!

Raskaana olevat naiset ( n 50 000 naista) kuuluvat H1N1-influenssan suhteen erityisryhmään 2 (kts artikkeli "mistä saa tietoa sikainfluenssan rokotusjärjestyksestä"), joka on oikeutettu ennalta-ehkäisevän rokotuksen ja lääkehoidon piiriin. Tämän ryhmän suhteen rokotukset ovat edistyneet hyvin. H1N1-influenssasta ja raskaudesta on myös uutta selvitystietoa sekä vanhempia 1900-luvun pandemioiden käytännön kokemuksia raskauteen liittyen.

Arvostetussa ulkomaisessa Lancet-lehdessä ilmestyi artikkeli kesällä 2009 koskien raskaana olevien naisten saamia H1N1-influenssatartuntoja ja sairauden luonnetta. Tuon artikkelin mukaan hyvä uutinen on, että sikainfluenssan ei sinänsä pitäisi tarttua yhtään helpommin raskaana oleviin naisiin kuin muihinkaan kansalaisiin, mutta meneillään olevan sairastumisaallon mukaisesti on olemassa viitettä siitä, että raskaana olevilla naisilla esiintyisi tilastollisesti enemmän tautiin liittyviä komplikaatioita, kuten keuhkokuumetta ja hengitysvajautta. Samanlaisia kokemuksia ja viitteitä raskaana olevien naisten suuremmasta kuolleisuudesta on saatu erilaisissa selvityksissä 1918 pandemiasta alkaen.

Keväällä 2009 Yhdysvalloissa suoritetun seurantojen perusteella saatiin viitteitä, että raskaana olevilla naisilla tilastollinen vakavien komplikaatioiden riski ja sairaalahoitoon joutuminen oli selvästi koholla normaaliväestöön verrattuna. Selvityksen perusteella päädyttiin suositukseen raskaana olevien naisten hoitamisesta ja ennaltaehkäisevistä rokotteista influenssaepidemian aikana.

Aiempina influenssaepidemioiden aikana, mm. 1918 Espanjan tautiin liittyen esiintyi normaalia enmmän keskenmenoja sekä ennenaikaisia synnytyksiä. 1950-luvun influenssapandemioissa on myös epäilty syntyneen hermostollisia vaurioita raskauteen samanaikaisesti liittyvien infektiotapausten suhteen. Artikkelin suosituksena mm.oli, että H1N1-influenssaan sairastuneille raskaana olevia naisia hyödyttäisi 48 tunnin kuluessa H1N1-influenssaan sairastumisesta sairautta lieventävä lääkityksen aloittaminen, jotta vakavammilta sairauden pahenemisilta voitaisiin välttyä.

Uutisesta huolimatta useammilla raskaaksi tulleilla naisilla sairaus on yleensä lieväasteinen, eikä syytä erityiseen huolestuneisuuteen ole. Suomessa on tehty suositukset yleisistä rokotuksista, joissa raskaana olevat ovat etusijalla. Parasta-aikaa maassamme on meneillään H1N1-influenssarokotukset, ensiksi terveydenhuoltohenkilökunnalle (n 200 000) ja sen jälkeen raskaana oleville (noin 50 000 henkilöä), jotka ovat jo suoritettu. Rokotukset suojaavat raskaana olevia tehokkaasti taudin mahdollisilta komplikaatioilta.

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
10. elokuuta

Erilaisten selvitysten perusteella vaikuttaa, ettei H1N1-influenssaa voida juuri oireiden perusteella erottaa muista kuumetaudeista aiheuttavista viruksista tai bakteereistakaan. Yllättävän monella, joidenkin selvitysten mukaan jopa kolmasosalla sikainfluenssaan sairastuneita on esiintynyt erilaisia vatsaoireita, oksentelua ja ripulointia sairauden oireena. Kaikki oireet eivät välttämättä siis ole yskää ja kuumetta, vaan myös erilaisia vatsataudin oireita esiintyy hengitysoireiden ohella!

1_s

Anonyymi
11. elokuuta

Tietääkö kukaan, miten nopeasti taudin voi saada sikainflunssapöpön saamisesta? Miten kauan tauti itää ennekuin se iskee?

1_s

Hoitonetti.fi
11. elokuuta

Hoitonetin lääkäritiimin mukaan virusinfluenssan itämisaika on tavallisimmin muutama päivä, mutta voi vaihdella 2-7 päiväänkin. Tartunta tapahtuu yleensä hengityksen tai yskän välittämällä pisaratartunnalla tai sitten eritteisten käsikontaktin kautta. Todennäköisesti virus säilyy tartuntakykyisenä erilaisilla pöytä- tai kalustepinnoilla useita tunteja.
Hyvä uutinen on, ettei tauti tartu perheen sisällä lemmikkieläimiin!

1_s

Anonyymi
30. lokakuuta

Olen raskaana ja samalla huolissani, uskallanko ottaa sikainfluenssarokotuksen. Kuulin juuri uutisista, että Sveitsissä ei käytetä Pandemrix-rokotetta raskaana olevien rokottamiseen. Onko tämä totta?

13_s

TriDoc
30. lokakuuta

On totta, että Sveitsi on päättänyt rajoittaa PANDEMRIX-rokotteen antoa raskaana oleville, alle 18 vuotiaille sekä yli 60 vuotiaille vanhemmille ihmisille. Heillä on käytössään FOCETRIA-niminen vaihtoehtoinen rokote.

Ilmeisesti he ovat päätyneet toisenlaiseen johtopäätökseen raskaana olevien rokotusten suhteen kuin Suomi.

Itse luotan edelleen Suomen viranomaisten kykyyn arvioida kokonaishyötyä myös raskaana olevien suhteen jossa kotimaisten laskelmien ja arvioiden mukaan myös raskaana olevat voidaan rokottaa turvallisesti. Ainakaan itselläni ei ole tiedossa selvää lääketieteellistä syytä, miksi raskaana olevan tulisi rokotuksesta kieltäytyä. Rokote on onneksi kuitenkin vapaaehtoinen ja sen ottaminen perustuu kunkin omaan päätöksentekoon.

7_s

siskolikka
30. lokakuuta

Niinpä, arvioiden mukaan, ei tutkimusten mukaan. Karmeaa, millaiseen vastuuseen joudumme laittamaan odottavat äidit. Kaikki on vain arvelua ei tietoa... Muutenkin raskaana olevan mieli on herkkä, saati tässä tilanteessa! Ihan hirvee tilanne, tunnen suurta myötätuntoa kaikkia raskaana olevia kohtaan ja pelkään jälkeläisemme puolesta...

1_s

Anonyymi
20. marraskuuta

Kuulin huhuja, että sikainfluenssarokotuksista olisi aiheutunut keskenmenoja. Voiko sellainen olla mahdollista?

13_s

TriDoc
21. marraskuuta

Kaikessa rokotustoiminnassa syntyy sekä varmoja tapauksia sekä suurempi määrä epäilyjä rokotteiden aiheuttamista sivuvaikutuksista. Lehtitetojen mukaan terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselle olisi tehty noin 90 erilaista haittailmoitusta H1N1-rokotuksista tähän mennessä. Niistä ilmeisesti kahdessa tapauksessa rokotuksella on selkeä ajallinen yhteys kahteen keskenmenotapaukseen.
Rokotuksen ja keskenmenojen välisen syy-yhteyden selvittämisessä mennee ainakin useita viikkoja ja voi olla ettei täyttä varmuutta asian todellisuudesta koskaan saada selville. Mahdolisuus on olemassa ja sitä siis selvitetään. On osoitettu, että H1N1-influenssan sairastamiseen liittyy selkeä raskauden komplikaatioita lisäävä vaikutus ja osaksi sitä varten raskaana olevat on valittu riskiryhmään ja rokotusten saavien suhteen etusijalle. Tätä ajatustaustaa vasten ei tietysti olisi mahdotonta, että rokotuksistakin saattaisi syntyä varsinaista tautia huomattavasti lievempiä ja lukumäärältään vähäisempiä raskauden komplikaatioita. Tässä vaiheessa ei kannata mennä kuitenkaan asioiden edelle vaan odottaa ensin asiantuntijoiden selvitystä.

1_s

Anonyymi
16. elokuuta

Joko edellä mainittu asia on selvinnyt, eli aiheuttaako rokote komplikaatioita raskaudelle?

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia