Saisiko vielä listan hyttysten levittämistä taudeista matkailijoilla.
T: Erkki Turusta

Vastaus: Hyttysen levittämiä sairauksia kaukomaille matkustaessa

1. Malaria
2. Dengue-kuume
3. Keltatauti
4. Japanin aivokuume

Edellä lista tärkeimmistä matkailijoita altistavista hyttysen levittämistä taudeista ulkomailla, pääasiassa tropiikissa. Jokainen sairauskuvaus löytyy vielä hoitonetistä erillisenä kuvauksenaan. Maailmalla arvoidaan olevan n 300-500 miljoonaa malariaaa sairastavaa ihmistä. Erikoista malarian kohdalla on, että myös Suomessa sitä on esiintynyt 1800-luvulla lähinnä rannikkoseudulla. Tämän jälkeen kaikki Suomessa todetut vuosittaiset malariatapaukset (n. 30 tapausta/v) ovat olleet turismiperäisiä. Tropiikin matkalta Suomeen kuumeisena palatessa on otettava huomioon malarian tai muu hoitoa vaativa trooppisen sairauden mahdollisuus, jolloin on syytä hakeutua heti sairaalapäivystykseen arvioitavaksi. Trooppisten tautien hoito on Suomessa keskitetty Auroran sairaalaan Helsingissä.

Denque-kuume on viruksen aiheuttama sairaus, joka leviää tropiikin ja lämpimien maiden alueella lähinnä päiväaikaan elävien hyttysten välityksellä. Sitä sairastaa arviolta 50-100 miljoonaa kehittyvien maiden asukasta vuodessa. Suomalaisilla matkailijoilla sairautta on esiintynyt 10-30 tapausta vuosittain, mutta on oletettavissa,että lievän taudinkuvan vuoksi kaikkia sairastuneita ei tilastoida. Denque-kuume on tropiikissa yleisimpiä sairaalahoitoa vaativa lasten hoidon syy. Se aiheuttaa lievimmillään lievän flunssankaltaisen kuumereaktion, johon voi pahentuessaan liittyä korkeaakin kuumeilua, yleistilan laskua, tajunnan häiriöitä sekä elinkomplikaatioita. Perusterveellä ihmisellä kuolemantapaukset denque-kuumeeseen ovat kuitenkin harvinaisia.

Keltakuume on Afrikan tropiikin verenvuototauteihin luettava, flaviviruksien levittämä virussairaus, joka leviää hyttysten pistosten välityksellä afrikkalaisessa viidakossa tai kyläyhteisöissä ihmisten keskuudessa, jotka eivät ole rokotettuja sairautta vastaan. Aiheuttaessaaan epidemioita laajat kansanosat yleensä sairastuvat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja kuolleisuus voi olla jopa 50% sairastuneista. Keltakuumetta tavataan myös Etelä-Amerikan trooppisilla alueilla. Kaikkiaan lasketaan keltakuumeen epidemia-alueilla asuvan vähintään 600 miljoonaa ihmistä. Keltakuumetta vastaan on saatavilla rokote, ja se vaaditaan kaikilta Keski-Afrikkaan meneviltä matkailijoilta.

Japanin aivokuume on flaviviruksiin lukeutuva virussairaus, joka leviää Aasian alueella hyttysten välityksellä varsinkin sadekaudella huhti- syyskuun välisenä aikana. Sen esiintymisalue alkaa Intiasta itäänpäin ollen ympärivuotinen tropiikin alueella ja kesäaikaan yleinen aina Kiinaa myöten. Se tarttuu harvemmin turistikeskuksissa ja lähinnä maaseuduilla kesän sadeaikaan riisivainioilla. Vain 1 miljoonasta kaupunkialueelle matkustavasta turistista sairastuu, joten sairaus on enemmän paikallisten ihmisten sairaus. Suomalaisia turisteja on tähän mennessä sairastunut vain muutamia.

Tässä lueteltiin matkailijan kannalta keskeisimpiä hyttysten välittämiä sairauksia matkailijoille. Viikon-kahden oleskelu länsimaisentyylisessä ilmastoidussa Kaupunki/turismikohteessa suojaa jo itsessään useimmilta taudeilta ja tartunnanmahdollisuus on yleensä hyvin pieni. Poikkeuksen muodostaa maaseutuolosuhteissa pidemmän aikaa matkaavat reppumatkaajat. Hyttysten levittämien sairauksien lisäksi erilaisia sairauksia ulkomailla ja tropiikissa voivat välittää huonekärpäset, paarmat, ja mäkäräiset. Luettelo näiden lentävien välittämistä paikallisista taudeista olisi hyvin pitkä. Osa huonekärpäsistä levittää pelkästään mekaanisesti erilaisia bakteereja. Nämä eivät ole kuitenkaan turistin kannalta ongelma, jollei yövy paikallisessa alkeellisissa olosuhteissa. Kaukomaille matkustavan olisi hyvä huomioida paikalliset olosuhteet ja tautiriskit, vaikka muutoin olisikin valmis tyytymään alkeelliseenkin majoitukseen.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia