Hei vielä!

Voisiko hoitonetistä saada vielä lisätietoa hyttysten levittämistä sairauksista Suomessa?

Erkki

Vastaus: Hyttysten levittämät sairaudet Suomessa

Hyttysten levittämät sairaudet maassamme on mielenkiintoinen tautikokonaisuus, jonka läpikäymisestä on hyötyä ihmisille sen koskettaessa tuhansia, ellei kymmeniä tuhansia Suomalaisia joka vuosi. Onneksi voidaan todeta hyttysten aiheuttamien sairauksien olevan maassamme keskimäärin lievempiä kuin ulkomaille matkailevilla suomalaisilla, mutta sairaudenkuva voi kotimaisessa aineistossakin olla toisinaan aika raju. Suomessa sairastamisajankohta hyttysten välityksellä syntyvissä sairauksissa ajoittuu yleensä loppukesään tai alkusyksyyn.

Kumlingen tauti on yleisimmin punkin kantaman TBE-viruksen aiheuttama aivokuumetauti (Ks. kohta Kumlingen tauti). Punkin toimiessa pääasialllisena Kumlingen taudin levittäjänä voi se toisinaan levitä myös hyttysen piston kautta. Tapauksia on rekisteröity Suomessa viime vuosina vain 20 luokkaa, mutta ne ovat yleensä vakavampia taudinkuvaltaan aiheuttaen toisinaan aivokuumeen jälkeen pysyviäkin vaurioita. Kumlingen tautia vastaan on olemassa tehokas rokote, jolla tautia voidaan ehkäistä ennalta. Rokotteen hankkiminen on perusteltavissa, jos oleskelee Turun saaristossa tai Ahvenenmaalla, jossa rokotteen on saanut vuodesta 2006 lähtien ilmaiseksi kansanterveystyönä.

Jänisrutto on Francicella tularensis-nimisen bakteeerin aiheuttama infektio, jonka huippukohta ajoittuu Kumlingen taudin tapaan syyskesälle. Jänisrutto leviää myös hyttysenpiston välityksellä ja aiheuttaa ensioireena puremakohtaan pienen haavauman kuumeilun ohella. Myöhemmin kehittyy ylähengitystieoireita sekä imusolmukkeiden suurenemista iho-oireineen. Kysymyksessä on bakteeritauti, joka voidaan hoitaa doksisyliini antibiootilla tai muilla laajakirjoisemmilla antibioottivalmisteilla. Peruspenisilliini ei ole jänisruton hoidossa tehokas.

Kolmantena merkittävänä hyttysen välittämänä kotimaisena tautina mainitaan Pogostan tauti, joka on varsinkin Itä-Suomessa Savon ja Pohjois-Karjalan seuduilla tavattava virussairaus, jonka on tutkitusti todettu esiintyvän seitsemän vuoden välein suurempana epidemiana. Epidemiakesinä Pogostan tautiin voi sairastua satoja ihmisiä. Tutkimusten perusteella on todennäköistä, että taudin aiheuttamat virukset varastoituvat muuttolintuihin, joista tauti tarttuu hyttysten välityksellä ihmiseen. Taudinaiheuttaja on Sindbis-niminen virus, jota tavataan mm. Etelä-Afrikassa. Myös Ruotsissa ja Venäjällä esiintyy samankaltaisia virusepidemioita Itä-Suomen ohella. Pogostan taudin aiheuttava virus aiheuttaa flunssankaltaisen kuumetaudin, johon liittyy päänsärkyä ja hankalia niveloireita eri puolillla kehoa. Tauti on yleensä itsestään paraneva, mutta valitettavasti muutamalla prosentilla niveloireet voivat kroonistua. Pohjois-Karjalan väestöllä noin kymmenellä prosentilla on arvioitu olevan Pogostan taudin vasta-aineita veressään.

On mahdollista, että hyttyset levittävät paljon muitakin sairauksia, mutta kirjallisuus mainitsee vielä Bynya-virusten ryhmään kuuluvan Inkoo-viruksen, joka leviää maassamme hyttysten välityksellä isoista nisäkäseläimistä. Virus aiheuttaa yleensä hyvin lievän tai oireettoman taudinkuvan (pahoinvointi, päänsärky), joka pahimmillaan voi kehittyä aivokuumeeksi. Erityisesti Lapissa vastustuskyky virukselle on Etelä-Suomea parempi viitaten virussairauden tiheämpään esiintymiseen. Sairautta tavataan muiden hyttysten välittämien sairauksien suhteen pääasiassa kesäaikaan.

Keskustelu

11_s

f83-330
7. heinäkuuta

Sisareni sanottiin sairastuneen ja kuolleen sellaiseen kun, Guillan-Barren oireryhmää (GBO). Silloin lääkäri arvioi, että tuoa sairauden aiheuttanut viirus, olisi voinut kulkeutua sisaareeni vaikka hyttysen piston mukana.

Mitä mieltä te olette asiasta. Ja tiedetäänkö mikä tuon sairauden aiheuttaa.

1_s

Anonyymi
10. heinäkuuta

Olen allerginen hyttysten ja muiden sellaisten puremille ja pistoille, kutian valtavasti ja raavin. Mulla on ollut lapsesta asti tämä ongelma. Myös noin 30.v. sain vihurirokkorokotuksen sairaalassa jonka jälkisairautena ensin tuli vihurirokko kunnolla kuumeineen ja lihaskipuineen, sen jälkeen pääsiäisestä juhannukseen asti kestävä paha kutiava ihottuma, En ole myös voinut enää käyttää penisilliiniä antibioottina, vaan on määrätty muita. Joskus 10 v sitten oli myös nokkosrokko, ja jotkut kaupasta ostettavat keksit aiheuttivat allergiaa. Erityisesti käsivarteni ovat täynnä pieniä arpia kaikesta tuosta. Onko mitään keinoa välttyä vaivoilta, ja arvilta, vastaisuudessa? Ulkona olemista en tahtoisi vältellä.

13_s

TriDoc
11. heinäkuuta

Vaivasi, voimakas ihon ja kehon reagoiminen hyönteisille, ei ole mitenkään harvinainen maassamme. Pelkään, ettei lääketieteen puolelta ole tarjottavissa kovin selkeää ratkaisua tähän, muuta kuin käytännössä ajoittaista ihon yleistä kutinataipumusta helpottavaa lääkitystä (antihistamiinit ym). Ehkä parhaitaen vaivaa voi ennakoida ja torjua riittävällä sääriä ja käsivarsia suojaavalla vaatetuksella ja yhdistetyllä hyönteiskarkotteilla. Ilmastostamme onneksi sallii peittävän pukeutumisen kesäaikaan ulkoillessakin poislukien hellepäivät.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia