Hei!

Olen kolmen leikki-ikäisen vesselin yh-äippä ja vuokrasimme kolmeksi viikoksi Hartolan saloilta rantamökin. olemme innoissamme kaikesta kesään liittyvästä jo etukäteen, mutta miten voisimme varautua mahdollisiin sairaustapauksiin ja kesäharmeihin jo etukäteen. Pitäiskö olla kotiapteekki mukana. Apteekkiin on yli 30 kilometria eikä se liene viikonloppuisin auki?

T: Kesädoris

Vastaus: Kesämökin lääkevarustus

Hei Doris!

Olet tehnyt lasten kannalta mainion ratkaisun. Mikään ei voita kesäistä Suomen maaseutuelämää. uskon, että muutamia pieniä harmeja ennakoimalla lomastanne tulee kaikin puolin mukavampi.

Tavallisimpia kesäisiä harmeja aiheuttavat kesäinen auringon aiheuttamat äkilliset auringonpolttamat sekä hyönteisten, lähinnä hyttysten ja mäkäräisten pistot. Niitä vastaan on hyvä varustautua aurinkovoiteen lisäksi lippa-tai lierihatuilla, jotka estävät auringon aiheuttaman pahoinvoinnin ja ihon palamisen lisäksi myös hyönteisten pistoilta. Kaupallisia hyönteiskarkotteita on monenlaisia. Lisäksi hyönteisten pistojen varalta on hyvä olla mukana mietoa iholle levitettävää kortisonivoidetta sekä allergiatabletteja, joita saa nykyisin myös ilman reseptiä.

Lasten kannalta mukana on hyvä olla myös kuumemittari sekä tavallista särkylääkettä pienten lihasvammojen ja kuumereaktioiden varalta. Pienet nyrjähdykset ja sijoiltaanmenot voivat aiheuttaa paikallista turvotusta, jonka lievittämiseksi apteekista ostettava kertakäyttöinen kylmäpussi saattaa olla tarpeen. Pienten haavojen ja hiertymien varalta olisi hyvä olla mukana desinfioivaa liuosta sekä pieniä laastareita ja haavasiteitä, joiden avulla pienet nirhaumat voi hoitaa paikallisesti kesämökin rappusilla. Pienten haavojen hoitoperiaatteet pätevät kesämökilläkin samalla tavalla kuin kotioloissakin. Suuremmat ja syvemmät haavat on syytä hoidattaa lähimmän terveyskeskuksen ensiavussa.

Maaseudulla oleskellessa elintarvikkeiden kylmäketjussa saattaa paikasta toiseen siirryttäessä syntyä häiriöitä ja joskus vatsa reagoi muutenkin poikkeavasti kesän herkkuihin. Toisinaan siitä saattaa seurata kesäripulia tai ummetusta. Niiden varalta on hyvä olla mukana vatsaa kovettavaa ripulilääkettää, lääkehiiltä tai toisaalta myös ummetusta helpottavaa lääkettä. Myös närästys on joskus kesäisin äkisti yllättävä oire, johon voi olla hyvä varautua etukäteen varaamalla pienen määrän närästyslääkettä käsiapteekkiin.

Suomessa kyynpurema on onneksi melko harvinainen tapahtuma, mutta hydrokortisonitabletteja sisältävä kyypakkaus on hyvä olla täydennettynä matkassa. Kyypakkausta voidaan käyttää myös tarvittaessa ampiaisenpiston aiheuttamaan allergiseen reaktioon tai turvotukseen. Valtakunnan alueella toimiva hätänumero 112 antaa hätätilanteessa toimintaohjeita ja pystyy auttamaan vakavan äkillisen sairaus-tai tapaturmatilanteen sattuessa. Lisäksi myrkytystietokeskuksen numero 09- 471977 on hyvä muistaa ja ohjelmoida vaikka omaan kännykkään. Moneen pieneen harmiin voi Suomen suvessa varautua varsinkin pienten lasten suhteen. Suomessa lomaillessa ensiapuluontoinen hoito on Lapin perukoita lukuunottamatta vielä toistaiseksi suhteellisen lähellä paikallisen perusterveydenhuollon vuoksi, joten upeasta maaseudustamme voi kaikessa rauhassa nauttia ilman terveydellisiä pelkoja.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
11. heinäkuuta

Ainakin aurinkovoiteet ja mahdollisiin allergisiin oireisiin lääke. Hyönteispistoksiin sopiva voide ja ensiapulääke käärmeen ym pistoihin (vakavat). Lapsille sopiva särky-kuumelääke, kuumemittari. Haavanhoitotarvikkeet. Mukana vois olla vaikka ensiapupakkaus. Kylmäpussi. Lasten kanssa voi sattua kaikenlaista. On hyvä varautua käärmeisiin ja selittää niistä lapsille, koska niitä on. Itse tapasin käärmeen aivan mökin ulko- oven edestä makoilemasta. Lapset pitää aina viedä lääkäriin jos käärme on pistänyt. Ota selville missä on lähin apu tarvittaessa.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia