Hei!

Olin yhden illan aikana ennestään tuntemattoman miehen kanssa suuseksiyhteydessä, jonka jälkeen kurkkuni on ollut monta päivää kipeä ja punainen. Onko tämä sattumaa, vai voiko minulla olla sukupuolitauti. Minulla ei ole koskaan ollut tämänkaltaisia oireita.

T: tiedosta kiitolinen nainen -82.

Vastaus: Suun limakalvolla esiintyvät sukupuolitaudit

Hei ja kiitos ajankohtaisesta kysymyksestä. Kevät on perinteisesti ollut parisuhteiden solmimisen aikaa. Parinhaussa syntyy myös enemmän tai vähemmän ohimeneviä intiimejä suhteita, joiden hoitamisessa olisi hyvä käyttää tervettä järkeä. Sukupuolitautien esiintyvyys on varsinkin nuorempien ihmisten keskuudessa aika yleistä (klamydia, visvasyylä) ja ainoa tapa ehkäistä tartuntaa on käyttää kondomia satunnaisissa seksisuhteissa.

Sukupuolitaudit leviävät myös suun kautta, joskin selvästi vähäisemmässä määrin. Suun limakalvolla on voitu tavata, klamydia- tippuri-, kuppa-, herpes-, sekä visvasyyläinfektioita, joskin ne ilmenevät suussa alapäätä selvästi harvinaisempana. Myös HIV-infektiot sekä hepatiitit voivat tarttua suuseksikontaktin kautta, joskin tartunnan ehtona on jonkinasteinen verikontakti ja limakalvovaurio.

Papillomaviruksen aiheuttama kondylooma voi olla suun limakalvolla miltei huomaamaton tai sitten muodostaa kukkakaalimaisia pesäkkeitä, jotka näkyvät selkeänä täplänä suun limakalvolla. Kuppatauti leviää yleensä ihon tai limakalvon haavaumasta, jonka jälkeen se aiheuttaa 3-4 viikon jälkeen kovan, kipeän haavauman suun limakalvolle. Tippurin aiheuttamaan nieluinfektioon liittyy usein nielun punoittelua tai kipuilua. Yleisoireena myös kaulan alueen imusolmukkeet voivat suurentua ja aristaa. Muista sukupuolitaudeista poiketen klamydiainfektiot menestyvät suussa huonommin, mutta se ei kuitenkaan ole mahdotonta. Herpes-infektiot ilmenevät usein huulen syrjällä kirkkaansameina pieninä rakkularykelminä, mutta myös joskus suun ja nielun alueella. Niitä ei voida hoitaa antibiooteilla, mutta asianmukaisesti aloitetulla viruslääkityksellä oireiden toistumistakin voidaan harventaa.

Jos sinulla on suojaamattoman suun kautta tapahtuneen seksikontaktin jälkeen suussa poikkeavia oireita, kannattaa sinun käydä tarkistuttamassa tilanne omalla terveysasemallasi, jonne on järjestetty joustava vastaanottomahdollisuus kaikille sukupuolitautia epäileville kansalaisille. Bakteerin aiheuttamat sukupuolitaudit ( klamydia, tippuri, kuppa) voidaan hoitaa antibiooteilla ja virusten aiheuttamia (herpes, papillomavirus, HIV) sukupuolitauteja voidaan tarvittaessa ottaa seurantaan niiden mahdollisten sairaus-ja limakalvomuutosten vuoksi.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
28. elokuuta

Moi mulla on peniksen varressa näppy joka tuntuu kovalta. Olen ollut yhdynnässä pitkän seurustelusuhteen jälkeen kolmen eri naisen kanssa yhden kanssa kondomin laitto myöhästyi hieman ja kerkesin pari minuuttia harrastaa seksiä ilman kondomia.Onkohan minulla mahdollisesti kondylooma vai voisiko näppy olla aivan harmiton?

13_s

TriDoc
28. elokuuta

Yksittäinen näppy voi olla muunkin paikallisen ärsytyksen aikaansaamaa muutosta, mutta varmuuden asialle saa, kun käy sitä lääkärissä näyttämässä. Kondyloomamuutokset esiintyvät yleensä rykelmänä kukkakaalimaisina muutoksina, mutta voivat olla myös litteitä ja näkymättömiä niin, että näkyvät vain penslausvärjäyksessä. Pysyvät näppylät kannattaa käydä näyttämässä varsinkin jos häiritsevät.

1_s

Anonyymi
2. syyskuuta

Harrastin poikaystäväni kanssa suuseksiä ja kolme päivää tämän jälkeen kurkkuni kipeytyi ja tuli angiinan oireita eli peitteet ja kova kipu. Kuinka pitkä itämisaika on sukupuoli taudeilla jos ne suuhun ja nieluun tarttuu? Olen käynyt jo lääkärissä nielu näytteessä, näkyykö niissä jos on sukupuolitauti?

1_s

Anonyymi
2. syyskuuta

ps. sain kefexin kuurin, auttaako vaivoihin?

1_s

Anonyymi
2. syyskuuta

Jos sä oot kerinny jo lekurilla käydä ja kertonu, mistä epäilet taudin saanees, kyl kai sull on oikeet tabut. Mä oon käyttäny kefexiniä vaikk kuinka monta kertaa.tehoo hyvin.

1_s

Anonyymi
2. syyskuuta

jes hienoa jos pelittävät. En oo kyllä vielä ehtiny kertua mistä tauti tuli ku just vasta ukon kanssa älyttiin tämä mahdollisuus. Elis ukko testeihin! Huomenna soitto lääkärille ja pitänee sepittää sille huolet. Ehkäpä tämä selviää. Nyt oli epäilys vasta mononugleoosista(jos noin kirj.) ja angiinasta, huomenna tulokset.

1_s

Anonyymi
25. marraskuuta

Mites jos suussa on kondylooma tms, tarttuuko suudeltaessa?

1_s

Anonyymi
25. tammikuuta

Millainen on todennäköisyys, että klamydia tarttuu vielä suojaamattomassa suuseksissä , jos hoito (zithromax 250mg) on aloitettu edeltävänä päivänä ? Miten klamydia ilmenee suussa ?

13_s

TriDoc
25. tammikuuta

Vaikea kysymys. Antibiootin vaikutus ja teho on vasta alkamassa vuorokauden kuluttua ensimmäisestä nautitusta annoksesta, joten tarttuvuus on vielä siinä vaiheessa mahdollinen. Kuinka todennäköistä, on vikea sanoa. Käytännön hoitona ehdottaisin antibioottikuuria tuossa tapauksessa myös partnerille, jos toinen osapuoli on todettu kantajaksi.

1_s

Anonyymi
27. tammikuuta

Tarttuuko mahdollinen suuhun saatu sukupuolitauti myös alapäähän ns. "takaisin päinkin" jos tartunta on suuseksissä saatu ? Kuinka paljon tämmöisiä todetaan Suomessa yleensäkkin ja meneekö mahdollinen tulehdus tavallisella antibioottikuurillakin ohi?

13_s

TriDoc
28. tammikuuta

Periaatteessa tällainen ei liene mahdotonta, mutta epäilen, ettei sellaista arkielämässä tapahtune kovin usein, koska tämänkaltaisissa oireissa ("kurkkukipu") todennäköisimmin kiirettä pitää hoitoon hakeutumisessa vuoksi "hauskanpidon" jäädessä väliin. Taudinaiheuttajabakteeri hoidetaan samoila lääkkeillä riippumatta, missä tartuntakohta sijaitsee.

1_s

Anonyymi
19. huhtikuuta

Moi mulla oli samanlaiset angiinan oireet 6 vrk suuseksin jälkeen ja kävin lääkärissä, en vain osannut yhdistää niitä suuseksiin ja sain penisiliiniä 1500 mg 2kertaa vrk. Nieluviljelyssä ei angiinasta tietoakaan. Tänään loppuu lääkkeet. Silmät aamuisin vähäisessä rähmässä, mitä ei mulla yleensä ole. Mitä tekisin, sillä epäilen klamydiaa?

1_s

Anonyymi
16. heinäkuuta

Olen 27-vuotias tupakoiva nainen. Suun limakalvot ovat olleet aristavat hetkittäin ja niissä on tuntunut polttelevaa "kipua". Tänään huomasin, että ylähuulen limakalvo on vereslihalla. Olen aloittanut uuden suhteen naisen kanssa hiljattain ja mietinkin, että onko mahdollista, että oire johtuu sukupuolitaudista tai sitten mahdollisesti kymmenen vuoden tupakoinnista? Tupakoinnin päätin lopettaa tähän paikkaan.

1_s

m32-5794
6. helmikuuta

Voiko sukupuolitauti tarttua mieheen, jos nainen masturboi miestä kädellään jossa on naisen sylkeä? Voiko sukupuolitaudit tarttua syljen välityksellä? Kiitos vastauksesta.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia