Hei! olen 30-vuotias toimistovirkailija pääkaupunkiseudulta. Olen huolissani sikainfluenssan leviämisestä. Onko mitään tehtävissä sen ehkäisemiseksi. Kannattaako viedä lapsia tarhaan syksyn tullen? Kuulin, että on olemassa lääke sikainfluenssaa vastaan. Onko syytä nyt pelkoon, kun Suomessakin tauti jo leviää?

T:Outi

Vastaus: Sikainfluenssan hoito

Hei Outi!

H1N1-sikainfluenssaksi nimetty virussairaus leviää entistä nopeammin koko maailmassa, onneksi alunperin pelättyä lievempänä. Tällä hetkellä sairauden leviämistä ei voida enää estää ja taudin torjunnasta on siirrytty maailmanlaajuisesti lievennysvaiheeseen.

Sikainfluenssasta tuli keväällä 2009 koko maailmaa huolestuttava aihe. Sairaus syntyi aluksi Meksikossa ja Yhdysvalloissa, josta se on levinnyt koko maapallolle. Huolestumista ovat aiheuttaneet sairauden alussa todetutu sikainfluenssan kuolemantapaukset. On muistettava, että joka päivä varsinkin iäkkäitä ihmisiä kuolee tavallisiin ylähengitystiesairauksiin, eikä sikainfluenssan aiheuttamat kuolemantapaukset poikkea tästä. On myös muistettava kaikkien sairauksien suhteellisuus. Esimerkiksi alkoholi- ja tupakkasairaudet aiheuttavat tänäkin vuonna paljon enemmän menehtymisiä kuin hengitystieinfektiot H1N1-influenssasta puhumattakaan.

Tämänhetkiset arviot viittaavat, että sairaus ei ole niin vakava-asteinen kuin alunperin pelättiin, mutta se leviää nyt nopeasti influenssan tavoin kaikkialla maailmassa. Sairauden itämisaika on tartunnasta tyypillisesti 2-3 päivää, mutta se voi itää aina viikkoon asti. Sairastunut voi tartuttaa sairautta muihin ihmisiin päivää ennen oireiden alkamista sekä noin viikko oireiden alkamisen jälkeen. Kehittyneissä teollisuusmaissa, missä terveydenhuoltojärjestelmä on tehokkaammin toimiva, sairastuneet voidaan hoitaa ja eristää kehittyviä maita paremmin.

On hyvä tietää, että virukseen on tällä hetkellä olemassa lääkitys. Valtio on hankkinut Tamiflu-nimistä lääkettä 1.3 miljoonaa hoitokuuria sekä Relenzaa 100 000 hoitokuuria. 28.4.09 sosiaali-ja terveysministeriö päätti lisähankinnasta sairautta hoitavien lääkkeiden suhteen. Näyttää tällä hetkellä että varastossamme on tarvittaessa sairautta vastaan hyvin toimivia lääkkeitä. Virustautia vastaan käynnistettin rokotteen kehittely, josta ensimmäiset valmistiit rokote-erät, 32 000 annosta saapui maahamme 12.10.2009. Pohjoismaista Norja ja Ruotsi aikovat rokottaa koko väestönsä ja samaa miettii todennäköisesti myös Suomi.

Nimi sikainfluenssa on siinä mielessä harhauttava, ettei se vaivaa sikoja eikä se tartu sianlihaa syömällä. Tauti on alkanut Meksikosta. Virus ei sisällä normaalin influenssaviruksen kausivaihtelun eri komponentteja vaan osia lintuinfluenssasta, sikainfluenssasta sekä ihmisinfluenssasta.

Mailmanlaajuisia Influenssasairauksia on viime vuosisadalla esiintynyt kolmasti. 1918 Syntyi ensimmäinen maailmanlaajuinen influenssa-aalto, joka sai nimekseen Espanjan tauti. 1957-1958 Aasialainen sekä 1968 vielä lievempi Hongkongilainen. Viimeksimainitun influenssaepidemian kuolleisuus jäi aiempia alhaisemmaksi kehittyneen antibioottihoidon ansiosta. Influenssasairaudella on taipumus aiheuttaa heikentyneeseen elimistöön keuhkokuumeen tai muun vakavan bakteeri-infektion, joka ennen antibioottihoidon aikakautta oli kohtalokas. Nykyaikana maailmanlaajuisen vastaavan influenssa-aallon hoitomahdollisuudet ovat siten aivan toisenlaiset menneeseen aikaan verrattuna.

Meidän tulee jatkaa arkeamme normaaliin tapaan ja luottaa viranomaisten välittämään informaatioon tilanteeseen suhtautumisesta ja rokotusten piiriin hakeutumisesta. Suomessa yhteiskunnan ja terveydenhuollon mahdollisuudet hoitaa ja lievittää laaja-alaistakin infektioaaltoa on tällä hetkellä erinomainen aliarvioimatta silti viruksesta aiheutuvaa mahdollista haittaa. Lähikuukausina sikainfluenssa leviää koko suomalaiseen väestöön. Syytä liioiteltuun pelkoon ei ole ja kansalaiset ovatkin sisäistäneet asian hyvin valmistautuen rauhallisesti tulevaan syksyyn ja talveen!

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
6. heinäkuuta

Yle uutisoi 06.7.2009 katsauksessaan suomalaisten infektiolääkärien olleen koolla Sosiaali-ja terveysministeriön järjestämässä tilaisuudessa 06.07.2009. Kokouksen lopputulemana oli, että seuraavien viikkojen aikana sikainfluenssan diagnosoimisesta ja lääkitsemisestä aiotaan luopua, koska ihmiset voivat sairastaa sikainfluenssan normaalin flunssataudin kaltaisesti. Sairauden diagnosoimisessa ei ole enää samalla tavalla hyötyä Lääkehoito kohdistetaan vajaakuntoisiin ihmisiin, joiden sairastelussa saatetaan tarvita tehokkaampaa hoitoa. Kuitenkin jokainen suomalainen aiotaan rokottaa loppusyksyllä ja mahdollisesti keväällä ennen uuden influenssa-aallon alkua. Jos kaikki menee hyvin koko influenssa-aalto voidaan estää.

1_s

Hoitonetti.fi
7. elokuuta

Suomessa on todettu tänään ensimmäinen sikainfluenssaan sairastunut varusmies Utin jääkärirykmentissä. Suomen muut H1N1-tautitapaukset on pystytty hoitamaan rutiinisti, ja suurimmalla osalla sairauden laatu on ollut lieväasteinen, eikä sairauden lisääntyminen siten näy vielä perusterveydenhuollossa. H1N1-influenssan lisääntymisen maassamme on arvioitu ajoittuvan koulujen alkamisen jälkeen. Asiantuntijoiden mukaan sairauden laatu ei ole kuitenkaan mitenkään yllättävä ja hoito on pystytty järjestämään kaikille sitä tarvitseville toistaiseksi hyvin.

13_s

TriDoc
8. elokuuta

Suomalaiset terveysasiantuntijat ovat osin huolissaan viruslääkkeiden mahdolllisesta kehittyvästä resistenssistä samaan tapaan kuin resistenssiä esiintyy bakterilääkkeilläkin eli antibiooteilla. On muistettava, että H1N1-influenssaan viruslääkkeenä tehoava (lieventävä) TAMIFLU tai RELENZA eivät ole rutiinisti suunniteltu kyseisten infektioiden hoitoon perusterveellä ihmisellä vaan lähinnä vaikeutuneessa tilanteessa vajaakuntoisille ehkäisynä ja taudin lieventämiseen tarkoitettuna. Lieväoireiseen flunssatautiin viruslääkityksestä ei ole apua eikä merkitystä sairauden rajoittamisessa. Onkin arvioitu, että viruslääkitys lyhentäisi infektion kestoa vain noin vuorokaudella. On järkevää neuvotella rauhassa lääkärin kanssa ja kuulla heidän yksilökohtainen ohjeensa tulevien sairaustapausten hoidossa, jolloin viruslääkkeiden tehon on mahdollista säilyä mahdollisimman tehokkaana.

1_s

Anonyymi
11. elokuuta

Onko paperisesta suusuojaimesta hyötyä sikainfluenssan tartunnan ehkäisyssä? Pitäisikö niitä täällä maallakin alkaa käyttämään?

13_s

TriDoc
11. elokuuta

Monia ohjeita on annettu H1N1-influenssan tartunnan ehkäisemiseksi. Näitä ovat mm. käsienpesu ja desinfiointi sekä käsien viemisen välttäminen hengitysteiden seutuun ( nenän kaivaminen). On katsottu, ettei suusuojaimen käytöstä ole mitään hyötyä tartunnan välttämisessä eikä niitä oireettoman henkilön varsinkaan tarvitse käyttää. Sairaaloissa on omat sitten ohjeensa henkilökunnalle erilaisten suojainten käytöstä.

Tällä hetkellä laboratoriotutkimuksilla todennetuja sikainfluenssatapauksia on maassamme todettu n 200 kappaletta siihen mennessä,kun sairauden virusseulonta tarpeettomana lopetettiin. Tämän jälkeen meillä ei ole enää ollut varmaa tietoa influenssan sairastavuudesta, joka todennäköisesti on moninkertaistunut ja sairastetaan lievän flunssan kaltaisena valtaosalla ihmisistä.

1_s

Hoitonetti.fi
12. elokuuta

H1N1-influenssa on jatkanut leviämistään Pohjois-Norjassa, jossa 38 varusmiestä on sairastunut kyseiseen influenssaan. Myös Utin jääkärirykmentissä on todennäköisesti toinen varusmies saanut samaisen influenssan, samoin mieshenkilö Helsingin avovankilassa.
Saksassa on tiettävästi todettu kaikkiaan 10 000 laboratoriovarmistettua sairastumista, eikä tiettävästi kuolleita siellä ole ollut yhtään. Tällaisten hajatietojen varassa tällä hetkellä mennään. Mitkään tiedot eivät edelleenkäänviittaa siihen, että virus olisi muuntumassa normaalia kausi-influenssaa vaarallisemmaksi.

6_s

f68-2714
6. syyskuuta

Minulla on astma,jota hoidan päivittäin,kuulunko riskiryhmään annetaanko rokote.Miksi hengitys ja astmaliitto ei anna tietoa tai päivitä
tietoa astma potilaille liiton sivustoilla tai lehdissä.

1_s

Anonyymi
6. syyskuuta

Olen pääkaupunkiseudun terveyskeskuksessa rokotusten kanssa työskentelevä sairaanhoitaja.
Riskiryhmiin kuuluvat saamani ohjeistuksen mukaan krooniset sydänsairaat, säännöllistä astmalääkitystä käyttävät, kroonista muuta vakavaa sairautta (mm. maksan tai munuaisten vajaatoimintaa, neurologista sairautta ym pitkäaikaista vastustuskykyä alentava sairaus) potevat ihmiset. Raja on usein häilyvä ja sitä pitää soveltaa. Ihmiset ovat yleensä melko hyvin selvillä omasta tilastaan ja osaavat hakeutua rokotettavaksi sairautensa perusteella.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia