Hei! Olen 20-vuotias kätilöopiskelija ja lievästi allerginen ilmeisesti lepän siitepölylle. Oireeni vaihtelevat kevätaikaan ilmeisesti riippuen ilmassa olevasta siitepölymäärästä. Muutenkin minulla on herkästi flunssaoireita. Miten näin kevätaikaan pystyn itse erottelemaan flunssa ja siitepölyoireita toisistaan?

Asta

Vastaus: Flunssan ja allergiaoireiden erottelu

Hei Asta! Keväällä uuden allergiajakson ollessa käsillä kysymyksesi on ajankohtainen. Tavallisten ylähengitystie- sekä allergiaoireiden eroittelu toisistaan ei ole aina helppoa, koska ne saattavat esiintyä paitsi erikseen, myös päällekkäin tai peräjälkeen. Siksi on tärkeä tuntea kummankin sairauden tyypillisimmät oireet, jotta voi itsekin miettiä omaa tilaansa. Jokaiselle aikuiselle kansalaiselle on hyödyllistä oppia tuntemaan kehonsa yleisimpiä oireita oman terveyden edistämisessä ja sairausoireiden kotihoidossa.

Flunssataudin aiheuttajia ovat tavallisemmat virukset, joita esiintyy ympäristössämme kaikkialla. Niiden aiheuttamia tartuntoja lisäävät huono käsihygienia ja runsaasti viruksia sisältävien pintojen koskettelu, josta virusten on mahdollista kulkeutua käsien välityksellä hengitysteihin (kasvojen harominen, nenän kaivaminen). Osa viruksista voi levitä lähietäisyydeltä myös pisaratartuntana (yskä).

Allergisoitumisen aiheuttavat erilaiset biologiset (siitepölyt, kasvit,eläimet) ja kemialliset (kemikaalit, yhdisteet) partikkelit, jotka ilman kautta levitessään voivat aiheuttaa elimistössä imunisaation eli elimistön omien vasta-aineiden tuotannon haitalliseksi tulkitsemiaan ulkoisia partikkeleja vastaan. Hengitysteiden alueella tämä tarkoittaa allergisen limakalvoreaktion syntymisen nenän, silmien ja keuhkojen alueella.

Paitsi syntymekanismin puolesta, allergia-ja flunssaoireilla on monia muitakin eroavuuksia. Osa oireista on kuitenkin samankaltaisia. Allergisessa nenän limakalvoreaktiossa oireet ovat yleensä nopeasti ja äkillisesti alkavia, mihin liittyy vuolas vesinuha ja nenän kirvely tai aivastelu. Infektion aiheuttamassa nuhassa oireena on useammin nenän tukkoisuus ja väriltään moninaisempi ja paksumpi eritteisyys. Infektioon liittyy toisinaan myös kuumeilua, mitä ei allergisessa nuhassa esiinny juuri koskaan. Allergiaoireita potevalla silmien punoittelu, kirvelyoireet ja silmien arkuus on myös huomattavasti yleisempää kuin infektion aiheuttamana.
Kurkkukipu liittyy myös tyypillisenä oireena flunssan oireisiin. Allergisena oireena kurkkukipu on hyvin harvinainen.

Yhteneviä oireita flunssassa ja allergiassa ovat väsymys, huonovointisuus ja levon tarve. Samoin yskää esiintyy tasaisesti sekä allergisena oireena että infektioon liittyvänä. Silloin, kun yskä aiheuttaa astmaattisia oireita, voi lääkäri vastaanotolla päätellä hieman oireiden alkuperää, mutta kotona itsearvioinnista ei yleensä ole yleensä ole hyötyä tuoreissa astmaattisissa oireissa. Kroonista keuhkosairautta tai astmaa jonkin aikaa sairastaville hengitystieoireiden analysointi on selkeästi helpompaa.

Myös näiden kahden tilan hoidoissa on eroavuuksia. Flunssataudissa pyritään hengitystieoireita helpottamaan tukkoisuutta vähentävillä lääkkeillä sekä tulehdusta estävillä särkylääkkeillä, kun allergiaoireissa limakalvoa rauhoittaa parhaiten paikallinen kortisoni (nenäsuihke) sekä antihistamiinit (tabletit, tipat). Aikuiselle allergikolle oireiden tunnistaminen ja itsenäisestäkin tulkitsemisesta voi olla hyötyä kotihoidossa ja lievissä tilanteissa sekä ennaltaehkäisevässä mielessä. Jos oireet pahenevat tai syntyy epätietoisuutta itsehoidon suhteen, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Koska oireet ovat kevätaikaan yleisiä, on ne kerätty vielä helposti vertailtavaksi taulukoksi pääsivulle sisäänkirjautuneille käyttäjille.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
7. heinäkuuta

mikähän on kun nenää kirveltää? räkää ei tule ja ainakaan ennen ei ole allergioita ollut. auttaako sumutteet vai mikä?

13_s

TriDoc
7. heinäkuuta

Nenän kirveleminen viittaa ehkä enemmän ärsytysoireisiin kuin flunssatautiin. Ympäristön siitepölyt voivat esimerkiksi vain ärsyttää nenän limakalvoa mekaanisesti. Poikkeuksia kuitenkin on ja yleisesti nenän kirvely on niin yleisluontoinen oire, että se voi johtaa myöhemmin myös flunssatautiin vaikka ensisijaisesti sopiikin ärsytys/allergiseksi oireeksi. Oireenmukaisesti otettuna kortikoidisumutteista voi joskus olla apua nenän limakalvon kirvelyyn. Pysyvämpi käyttö edellyttää kuitenkin asianmukaisia tutkimuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia