Hei! Poikani pääsi juuri armeijasta ja on lähdössä maailmanympärimatkalle. Minkälaisia rokotuksia hän tarvitsisi matkalle ja mitkä ovat pakolliset rokotukset, jotka ovat hyvä olla olemassa?
Oili

Vastaus: Matkailijan rokotteista

Hei Oili! Poikasi on saanut hyvän alkusuojan lapsena neuvolan rokoteohjelman ja viimeksi alokasaikana armeijassa annetun normaalin rokoteohjelman mukaisesti. Käsittääkseni armeijarokotuksiin kuuluvat kurkkumätä-jäykkäkouristusrokotteen tehoste sekä meningokokkirokote aivokalvontulehdusta vastaan.

MPR- rokotteen eli immuniteetin tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan poikasi on jo saanut aiemmin kuten kaikki 1975 jälkeen syntyneet Suomen kansalaiset. 1960-luvulla ja aikaisemmin syntyneet ovat sairastaneet nämä taudit eli ovat saaneet sen kautta luonnollisen immunitetin sairauksia vastaan. Myös polio-rokote on todennäköisesti vielä voimassa, jos viimeisestä rokotuksesta ei ole kulunut yli 5 vuotta. Yleisesti MPR-, polio- ja jäykkäkouristusrokote/tehoste ovat perusrokotteita, jotka ovat kaikkien Suomen kansalaisten saatavissa ilmaiseksi terveyskeskuksesta, jos heitä ei ole jo neuvolassa rokotettu.

Todennäköisesti maailmanympärimatkalla poikasi matkustaa myös trooppisissa maissa, joissa matkustelevalle on harkittava ylimääräisten maakohtaisten rokotteiden ottamista omalla kustannuksella. Erikoisrokotteista olisi otettava ainakin A- ja B-hepatiittirokote, joka on suositeltava vapaaehtoinen rokote oleskeltaessa kaikissa kehittyvissä maissa alkeellisemmissa olosuhteissa Länsi-ja Pohjois-Euroopan sekä Pohjois-Amerikan ulkopuolella. A-hepatiitti on monessa maassa melko yleinen ja tarttuu kontaminoituneen ruoan välityksellä. B-hepatiitti-rokote voi täydentää suojaa oleskeltaessa eksoottisissa maissa kuukausikaupalla. Vaikka B-hepatiitti tarttuu vain sukupuoliyhdynnässä ja veren välityksellä, voi riski sairauden saamiselle lisääntyä pitkään eksoottisissa maissa oleskeltaessa erilaisten pienten onnettomuuksien (haavat) seurauksena.

Muita rokotteita ovat Japanin aivokalvontulehdusrokote, keltakuumerokote, lavantautirokote sekä kolerarokote joiden ottamista tulisi punnita suunnitellun matkaohjelman ja -keston perusteella.

Japanin aivokuume on hyttysten levittämä virussairaus, johon voi sairastua Intiasta itään ulkottuvalla koko Aasian käsittävällä alueella. Tauti on harvinainen turistikohteissa ja yleisempi maaseudulla, ja vain harva turisti sairastuu siihen. Japani aivokuumetta tavataan varsinkin sadekaudella touko-elokuussa trooppisilla alueilla, jossa se sikiää riisipelloilla. Se voi aiheuttaa osalle sairastuneista ihmisistä kuolemaan johtavan aivokuumeen tai pysyvän aivovaurion, joten kolmena viikon välein otettavana rokotesarjana otettava Japanin aivokuumerokote on pojallesi tarpeellinen, vaikkakin sairastumisriski on sinänsä pieni. Toistaiseksi suomen kansalaisia on matkustaessaan sairastunut tähän tautiin hyvin vähän.

Keltakuume on myös hyttysten levittämä virussairaus, joka leviää etenkin Afrikassa sekä Etelä-ja Väli-Amerikassa. Se on vaikea verenvuotokuumeisiin luettava kuumesairaus, jota ei kuitenkaan tavata Aasiassa. Sairastuessaan se voi aiheuttaa vaikeita sisäelinvaurioita lähinnä maksaan. Keltakuumerokotus, joka sisältää elävää heikennettyä virusta, tulee ottaa, jos poikasi matkustaa trooppiseen Afrikkaan tai Etelä-Amerikkaan. Aasiaan matkustaville sitä ei tarvita.

Rokotus salmonella typhi-bakteerin aiheuttamaa salmonella-suolistotulehdusta vastaan antaa immuniteetin ulkomailla ja trooppisissa olosuhteissa yleistä salmonellaa vastaan. Kolera-rokote on tarpeen etenkin katastrofi-ja tulva-alueilla työskenneltäessä, sillä se lisääntyy yleensä poikkeus-ja katasrofiolosuhteissa. Myös sopivaa malarianestolääkitystä tulee harkita tropiikissa oleskeltaessa. Tästä enemmän tietoa malaria-aiheessa.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia