Sain jalkapallopelissä 2 viikkoa sitten kyynärpäästä kovan iskun vasempaan kylkeeni. Vieläkin kipu tuntuu hengittäessä pistävänä. Miten pitkään kylkikipu voi kestää kyljen ruhjevamman jälkeen tai kylkiluun murtumassa?

Voiko sitä helpottaa jollakin tavalla? Onko kylkeä tukevasta ideaalisiteestä hyötyä kivun hoidossa?

Vastaus: Kyljen vamma ja kipu

Kyljen lieväkin ruhjevamma aiheuttaa usean viikon kestävää paikallista kylkikipua, joka voi kestää useita viikkoja. Jokaisen kylkiluun pintaa myötäilee kylkiluuhermo, joka kyljen vamman seurauksena miltei aina ärtyy tai vaurioituu ja viestittää siitä kivulla. Pienestäkin iskusta palautuminen kestää yleensä vähintään muutaman viikon. Myös kylkiluun hiusmurtuma voi olla kivulias ja pistämistä oireena voi tuntua esimerkiksi syvempään hengitettäessä.

Yksittäinen kylkiluunmurtuma oireilee samaan tapaan kuin kyljen ruhjevammakin. Toipumisaika yksinkertaisessa kylkiluunmurtumassa on 3-4 viikkoa tyypillisimmillään. Vaikka hoitava lääkäri määrittelee tutkimus- ja hoitolinjat, voidaan todeta yleisessä mielessä, ettei kylkiluiden rtg-kuvaamisesta yleensä ole hoidollista hyötyä ja säderasitusta kannatta välttää jos kylkiluun murtumaan ei oireena liity erityistä selvitystä vaativaa syytä, kuten hengenahdistusta, veriyskää tai kuumeilua. Tällöin voidaan olettaa, että yksittäinen kylkiluunmurtuma ei ole aiheuttanut lisävahinkoa ja tilannetta voidaan seurata. Kipua voidaan vähentää lääkityksellä ja tilaa tarkastaa säännöllisin seurannoin.

Useamman kylkiluun samanaikainen murtuma voi aiheuttaa tarpeen tarkempaan seurantaan tai selvittelyyn. Rintakehää tukevasta ideaalisiteestä olisi helpotusta rintakehän hengitysliikkeiden provosoiman kivun hoitona, mutta sen käyttäminen voi aiheuttaa vähentyneen keuhkojentuuletuksen kautta keuhkokudoksen infektion, minkä takia kyljen liimasidettä tai ideaalisiteen käyttöä ei rutiinisti voi suositella. Kylkikivun ja -murtuman hoito-ohje on yleisluontoinen, mutta antaa tukea tilanteessa, jossa ongelmana on lääkärin diagnosoima kyljen ruhjevamman tai murtuman jälkeinen kipu.

Keskustelu

1_s

m38-9
13. marraskuuta

Itselläni meni reilu kolme viikkoa että kylki parani kokonaan. Välillä jo alkoi tuntua, että luita on murtunut (niinkuin saattoi ollakin), mutta siitä se lopulta vaan parani.

13_s

TriDoc
13. marraskuuta

Kyljen tavallisen ruhjevamman ja kylkiluun murtuman raja on tosiaan välillä vaikea erottaa, mutta hoidollisesti asialla ei ole kovin suurta merkitystä. Jos kylkiluussa on hiusmurtuma, ei se välttämättä näy ulospäin yhtä selvästi kuin kunnolla arka ja murtunut kylkiluu, johon liittyy yleensä paikallista turvotusta ja kipua.
Joskus kipeitä kylkiluita voidaan puuduttaakin, mutta ongelmallista on puudutuksen väliaikaisuus. Useamman kylkiluun murtuma voi sitten olla hankalampi parantua ja se saattaa vaatia enemmän kotrollointia.

1_s

m38-9
14. marraskuuta

Kuinkas pahasti luiden täytyy murtua, että niitä hoidetaan tukien avulla?

13_s

TriDoc
24. marraskuuta

Yksittäisessä kylkiluun murtumassa ei tuesta ole hyötyä. Useammasssa kylkiluun ja varsinkin sarjamurtumassa tuen tarve tulee harkita tapauksen mukaan yksilöllisesti. Kylkiluilla on spontaani paranemistipumus, mutta voi joskus käydä, että luutumista ei tapahdu mkuutamassa kuukaudessakaan. Onko kellään tällaisesta kokemusta?

1_s

Anonyymi
9. elokuuta

Kylkiluiden murtuma 2 viikkoa sitten. Sairaalassa todettiin myös että oikean puoleiseen keuhkoon oli tullut reikä. Kylkiluiden välistä työnnettin letku keuhkoon, sitten yhdistettiin koneeseen.Keuhkosta poistettiin ilmaa ja verta.(Pneumothorax). Olin 2 vuorokautta sairaalassa. Vieläkin on aika kovia kipuja ja haluaisin tietää miten kauan tämän vaivan paraneminen kestää (suunnilleen)?

13_s

TriDoc
9. elokuuta

Kun keuhkopussiin tulee reikä, tarvitaan joskus imuhoitoa, joka takaa riittävän alipaineen keuhkopussin sisällä, jotta keuhkopussi ei menisi kasaan. Tämä imuhoito on aika vaikeasti äkkiseltään ymmärrettävissä oleva asia, mutta sitä jatketaan yleensä niin kauan, että keuhkopussi laajenee ja toiminta normalisoituu.
Tapauksessasi kylkiluiden murtuma ilmeisesti aiheutti keuhkopussin repeämän. Kylkiluun murtuma paranee yleensä 4-6 viikossa ja siihen asti kyljessä voi esiintyä koviakin kipuja ja olo voi olla välillä hankalaa kipuilun vuoksi. Yleensä 6viikon jälkeen oireisto luutumisen mytä helpottuu. Keuhkopussin repeämän jälkitilan vuoksi on myös seurattava, ettei synny uutta reikää ja kehity ilmarintaa, joka yleensä oireilee hengenahdistuksena.

1_s

Anonyymi
24. elokuuta

Viikko sitten tuli jalkapallossa rintakehän sivuun, rintalihaksen alareunan kohdalle isku, joka ei sillä hetkellä tuntunut juuri miltään. Vasta kaksi päivää myöhemmin alueen kipu alkoi olla häiritsevää ja tuntuu erityisesti tietyissä liikkeissä kuten kumartuessa ja syvään hengitettäessä. Aivastaminen on kaikkein tuskallisinta ja silloin kipukohdasta tuntuu ("kuuluu") napsahdus. Hengenahdistusta ei ole ollut. En ole käynyt lääkärissä, koska 3x400mg ibuprofeenia päivässä pitää kivut siedettävinä. On siis oletettavissa, että kivut jatkuvat muutamia viikkoja, mutta miksi ne eivät alkeneet heti tapahtuman jälkeen? Voiko urheilua harrastaa normaalisti, jos kivut eivät sitä liikaa häiritse?

13_s

TriDoc
24. elokuuta

Napsahdukset voivat olla merkki jopa kylkiluun hiusmurtumasta. Jos kuitenkin kivun kanssa pärjää, eikä muita oireita, kuten hengenahdistusta, kuumetta tai kovaa yskää synny, on kylkiluiden alueella tällainen vamma paraneva 3-4 viikon jälkeen.
Usein kylki ei kipeydy välittömästi iskun jälkeen vaan vasta myöhemmin, jolloin iskualueen turvotus lisääntyy aiheuttaen arkuuden ja lihaksen kivuliaisuuden. Urheilua voi alkaa harjoittaa kivun mukaan varoen uudelleen satuttamasta samaa paikkaa, jos muita oireita ei esiinny.

1_s

Anonyymi
28. marraskuuta

Minulla on vaurio ja oireet tismalleen samanlaiset kuin edellisellä jalkapalloilijalla. Sama juttu oli myös, että kivu tuli kunnolla päälle vasta 2 päivän jälkeen. Olen nyt koettanut olla kovin varovainen liikkeissäni, en pelkästään kivun vuoksi, vaan haluan että tämä paranee tästä. 3 viikkoa on nyt tullut kärvisteltyä.

Eilen otin refleksin omaisesti pari juoksuaskelta, ja tuntui kuin jokun olisi "hölskynyt"tuossa kyljessä, vasemman rintalihaksen alareunan korkeudella - tismalleen siis vaurio-alueella. Hölskyminen oli ihan saman tuntuinen, kuin tyhjään mahaan juo 0,5 litraa vettä ja lähtee juoksentelemaan.

Kuumetta tai mitään aikaisemmissa mainittua veriyskää ei ole. Tarkoituksellisesti en ole rasittanut itseäni, joten hengityksestä en osaa täten sanoa mitään. Selkälihas on kovin arka ja "jumissa", mutta se johtunee liikunnan puutteesta ja jännittämisestä.

Lääkärissä en ole käynyt, työterkalta hain kerran buranaa kun omat loppui. Kai tämä tästä menee - vai?

13_s

TriDoc
28. marraskuuta

Todennäköisesti tämäntyyppiset vammat paranevat yleisesti hyvin, mutta tuo epäilemäsi oire on varmuuden vuoksi hyvä käydä näyttämässä lääkärille arkena ja varmistua, ettei kysymyksessä ole vamman aikaansaamaa toisen keuhkopuoliskon nesteilyä ym.

1_s

Anonyymi
15. joulukuuta

Itse lensin pari päivää sitten todella pahasti suoraan lattiaan ja siitä lähtien vasemman puolen kylki on kipeä (tarkemmin sanottuna rinnan alta pieni osa). Kylkeen sattuu paljon, erityisesti tietynlaisissa "venyttävissä asennoissa", sekä syvään hengittäessä. Toivottavasti kyse on sitten pienestä hiusmurtumasta, joka menisi ohi muutamien viikkojen sisällä... Kuumeilua ja yskää ei ole ollut; ainakaan toistaiseksi.

13_s

TriDoc
15. joulukuuta

Kyljen reilun ruhjevamman ja esimerkiksi kylkiluun hiusmurtuman välillä ei välttämättä ole suuria suuria eroja oireiden suhteen. Vaikka asiaa selvittäisi vastaanotollakin, voi asia jäädä potilaan lisäksi asiaa selvittävälle lääkärillekin epäselväksi kuvantamisongelmien vuoksi.

Kyljen ruhjevamman oireet vaihtelevat paljon oireiden kestäessä keskimäärin 3-4-5 vkoa. Jos epäilee kylkiluissa murtumaa, ei lääkärissä pistäytymisessä ole ainakaan haittaa ja käynnin voi toteuttaa esimerkiksi tilanteessa, jossa ruhjevamman toipuminen on pitkittynyt syystä tai toisesta. Nuo edellä mainitut yleisoireet, kuume, yskä ja hengenahdistus on myös hyvä pitää toipumisen aikana mielessä.

1_s

Anonyymi
17. joulukuuta

Minulla tuli kylkiluut todella kipeäksi jääkiekko ottelussa tapahtuneen taklauksen seurauksena. Rintakehä jäi laidan ja toisen pelaajan väliin sivusuunassa. Ilmat lähti pihalle ja tuntu hieman kipua kyljessä. Myöhemmin samana päivänä kipu oli aika kovaa kylkiluun ja rintalastan kiinnityskohdassa ja rintalihaksen alaosan kohdilla. Kävin lääkärissä ja hän epäili ruhjetta tai mahdollisesti hiusmurtumaa. Röntgen kuvat otettiin mutta niistä ei nähnyt oikeen mitään. Kipu oli aika paha noin viikon. En käynyt harjoituksissa reiluun 2 viikkoon. Enkä myöskään tehnyt mitään mikä olisi rasittanut kylkeä. Kylki vaikutti ihan hyvältä poislukien yksi kohta rintalastan alaosan lähellä. Tämä kohta oli vain hieman kosketusarka. Harjoituksissa kylki tuntui ihan hyvältä. Seuraava peli oli noin 4 viikon jälkeen tapahtumasta ja satuin kaatumaan niin että kyynärpää jäi jään ja kyljen väliin. Kaatuminen ei ollut mitenkään raju, mutta tuntui että yksi kylkiluista olisi antanut periksi. Nyt kylki on tosi kipeä, mutta ei niin kuin aikaisemmin, siitä kohdasta mikä oli vain hieman kosketusarka aikaisemmin ja myös kainalon alta rintalihaksen alaosan kohdilta. Välillä sattuu kun hengittää syvään ja välillä ei. Sama juttu liikkumisessa. Joskus jokin liike sattuu ja joskus ei. Kysymys onkin että miten kauan kannattaa odottaa että voi olla varma että kylki kestää taklauksia?

1_s

Anonyymi
17. joulukuuta

Loukkasin kylkni 21.11 jääkiekko-ottelussa. Rintakehä jäi sivuttain laidan ja toisen pelaajan väliin. Tunsin kuinka rintakehä painautui hieman kasaan. Ilman meni pihalle. Huilasin hetken ja kokeilin pystyykö jatkamaan, mutta sattui lapaluun kohille sen verta että lopetin. Myöhemmin rintalastan ja kylkiluun kiinnityskohta tuli erittäin kipeäksi, myös rintalihaksen alaosan kohdilla sattui paljon. Alue oli niin kipeä että se haittasi liikkumista todella paljon. Selkään ei sattunut enään niinkään. Kävin 23.11 ortopedilla ja hän otti röntgen kuvat, joista ei nähnyt muuta kun että kylkiluut olivat ehjän näköiset. Itse pahinta kipukohtaa ei tarkasti näkynyt, ilmeisesti rustojen takia. Ortopedi epäili kyseessä olevan lihasruhje ja ehkä mahdollisia hiusmurtumia. Kova kipu oli hetkellistä ja kesti noin viikon, kunnes alkoi helpottaa. 7.11 kävin harkoissa ja tällöin kylki tuntui todella hyvältä eikä laukominen sattunut ollenkaan. Taklaamista välttelin vielä. Ainoa kohta jossa jonkun verran tuntui arkuutta oli rintalastan alaosan kohdilla missä se kiinnittyy kylkiluihin. Eli ilmeisesti jokin rustoalue tai kylkiluun kärki. Jos oikein katsoin niin varmaankin 4. tai 5. kylkiluu ylhäältä. Kipua oli kuitenkin vain jos sitä kohtaa painettiin ja silloinkin hyvin lievää, joten 16.12 menin taas pelaamaan otteluun. Kaaduin pelissä niin että kyynärpää jäi jään ja kyljen väliin. Tuntui kun vain yksi kylkiluu olisi antanut periksi ja kylki oli taas kipeä. Jälleen myöhemmin kylki tuli paljon kipeämmäksi, mutta ei niin kuin ekalla kerralla. Nyt kylki on kipeä kainalon alta, suunnilteen ritalihaksen alaosan kohdilta ja eniten kipeä siitä samasta kohdasta mikä oli vain arka aikaisemmin. En ollut varma tuliko aikaisempi viestini tänne niin kirjoitin tämän uudestaan, ehkä vähän tarkemmin. Eli kannattaako nyt odottaa siihen asti että ei tunnu enää mitään kyljessä?

13_s

TriDoc
17. joulukuuta

Aiempi paranemassa oleva rintakehän ruhjevammalla on taipumus äityä uudelleen, jos paikan venäyttää tai satuttaa uudelleen. Ortopedisi arveli kyseessä olevan pehmytkudosvamman, joka tilastollisesti on tavallisin seuraus erilaisiin kaatumisiin ja venähdyksiin. Yleensä ei tarvita mekanismiltaan kovin merkittävää aiempaan vammaan kohdistuvaa venytystä tai iskua, kun paranemassa oleva vamma äityy uudelleen. Jos koet olisi muuten hyväksi eikä tilanne mennyt pahempaan suuntaan, voi tilanne luonnolllisesti ilman komplikaatioita helpottaa muutaman viikon seurannalla. Sen varmistaa vain aika.

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

Itselläni murtui kylkiluu flunssan aikana jostain syystä ja nyt tuon toteamisesta on reilu kuukausi aikaa. Kyseessä oli 7. kylkiluun murtuma. Vaikka kovaa yskää minulla ei ollut, vain flunssa. Jotenka en tiedä tarkalleen, mistä tuo murtuma tuli.
Nyt kuitenkin reilun kuukauden jälkeen kipu on tullut taas takaisin, ei ihan yhtä pahana, mutta todella kipeänä kuitenkin. Lääkäri arveli, että kylkiluu on taas murtunu, vaikka en ole yskinyt tai satuttanut sitä mihinkään. Kuinka helposti tämmöinen murtuma uusii vai onko minulla vain heikot luut? Olen vasta 27-vuotias ja muita murtumia ei ole ollut. Ensimmäisen kerran kun murtuma todettiin, varoin pari viikkoa kylkeä reilummin mutta sen jälkeen koin, että pystyn urheilemaan normaalisti. Ja en ole sen kummemmin sitä enää varonut. Olisiko kuitenkin pitänyt ottaa iisimmin, jotta tätä mahdollisesti toista murtumista ei olisi tapahtunut vai mistä tämä voi johtua?

13_s

TriDoc
4. tammikuuta

Yskän aiheuttamat kylkiluun murtumat eivät ole kovin harvinaisia, vaikkei nyt ehkä ihan jokapäiväisiäkään. Murtuman aiheuttavassa yskänkohtauksessa rintakehän sisällä voi olla korkea paine, jonka vaihtelun vaikutuksesta jopa luiseen kylkiluuhun voi syntyä yleensä hyväasentoinen murtumalinja. Murtuman toistuminen toipumisvaiheessa ei myöskään ole kovin harvinaista ja on ymmärretävissä maalaisjärjelläkin jo paremmin. Vielä hauras luinen uudisluu voi taittua helpommin yskän aiheuttaman paineenvaihtelun ansiosta.
Pelkään, että murtumaa on vaikea ennakoida tai torjuakaan ennalta. Mukana on usein sattumaa ja fyysiset lait, jotka joskus ylittyvät tällä tavalla. Kun useinmiten luunmurtuma syntyy rintakehän sisäisen paineen vaihtelusta, ei murtuman paranemisessa ajan kanssa liene ongelmia. Murtuman taustalla voi olla myös harvinaisempia syitä, mutta niistä voi keskustella hoitavan lääkärin kanssa, joka tietää yksilöllisen tilanteen vuoksi niistä paremmin.

1_s

Anonyymi
31. toukokuuta

Minulla on vähän samanlainen tapahtuma, kuin aiemmin jääkiekossa loukkaantuneella kaverilla. Loukkasin pelatessa jalkaplloa oikean kyljen. Lunmurtumia ei tullut ja kipu hävisi parin viikon levolla. Edellisviikon torstaina palasin treeneihin n. kuukauden poissaolon jälkeen ja sain iskun suoraan kylkeen. Isku oli sen verran kova, että meni ilmat pihalle, mutta ei tuntunut pahempia kipuja sen jälkeen. Seuraavana päivänä kuitenkin oikean puolen rinnan alla, jossa kylkiluu kiinnittyy rintalastaan alkoi tuntua kipua, joka esiintyy tietyissä liikkeissä, aivastaessa, niistäessä tai painaessa. Myöskin kyljen kääntäminen maatessa ja sängystä ylös nouseminen on vähän kivuliasta. Hengitys vaikeuksia ei ole ja henkeä saa vetää todella syvään, että alkaa tuntua kipua. Lääkärissä en ole tämän jälkimmäisen vamman kanssa käynyt, koska se ei ole työntekoa haitannut. Ensimmäisen kanssa kävin, koska se esti mm. auton ajamisen, kun oikeaa kättä ei voinut käyttää vaihteiden vaihtamiseen. Auttaako vaivaan lepo, vai pitäisikö hakeutua lääkärin vastaanotolle?

1_s

Anonyymi
11. elokuuta

Sain iskun kylkeeni noin 3 kuukautta sitten. Kipua kesti melkein kuukauden ennen kuin viimeiset oireet havisi. Alkuun ei ollut mitaan mahdollisuutta urheilla. Nyt olen urheillut ja pelaillut ilman mitaan ongelmia. Kunnes tanaan otin mahallani aurinkoa ja painoa oli lievasti rinnan paalla. Yhtakkia huomasin kuin yllatyksekseni etta asento onkin tukala, ensiksi en sita tajunnut. Nyt on sitten saman tapaista pikkukipua kun toipumisen keski ja loppuvaiheilla. Saako tata riesaa taas kestaa seuraavan kuukauden? Ei nimittain jaksaisi ja eiko tallainen vaiva parane jo muutamassa kuukaudessa lopullisesti ettei aina uusiutuisi?

1_s

Anonyymi
25. elokuuta

putosin melko pahasti täydessä vauhdissa hevosen selästä 2.8.2010. Nyt edelleen sairaslomalla kun kylki aivan jumissa ja kävelylenkit aiheuttavat krampin tuntuisen tunteen kylkeen. Eka yön makasin tarkkailussa kun kaikki liikkuminen sattui vietävästi kylkeen ja alaselkään..oikealla alaselässä pintatunto edelleen pois ja kosketusarka sivulta. Työni on todella fyysistä..fysioterapeutti..ja jumpan vetoja useita tunteja viikossa..zumba..pump..sisäpyöräily.. ja tietty asiakkaiden siirtelyt, nostelut ja käsittelyt. Normaali liikkuminen ei vielä onnistu aristuksen ja jumituksen takia. Särky lääkkeitä en enää jaksa syödä. Sairasloma loppuu su, onko viisainta kääntyä edelleen lääkärin puoleen koska en tiedä miten selviän kyljellä normaaleista työpäivistä enkä halua lisäongelmia kun pahin kipu kuitenkin jo poissa

1_s

Anonyymi
11. lokakuuta

Olen saanut n. viikko sitten koirani kanssa leikkiessäni (minä siis konttausasennossa) kylkivamman. Koira pukkasi parikin kertaa kovalla päällään minua alhaalta päin vasempaan kylkeen. En päässyt tarpeeksi nopeasti nousemaan ylös, joten siksi se onnistui toisenkin kerran. En voi maata sillä puolella ja kipu on jomottavan kova. Olen syönyt särkylääkkeitä ja joten kuten tällä tavalla pärjännyt. Voinko harrastaa urheilua särkylääkkeiden avulla, vai olisiko lepo ja rauha parempi vaihtoehto?

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia