Hei! Olen matkustamassa keväällä Turkkiin. Mietin, tarvitsenko hepatiittirokotteita matkalle. Minkälaisia vaihtoehtoja minulla on valittavana?
Olli

Vastaus: Hepatiittirokotusten tarve

Hei Olli! Suosittaisin Turkkiin ja muualle Etelä/Itä-Eurooppaan, Aasiaan ja Afrikkaan matkustavalle ainakin A-hepatiittia vastaan tarkoitettua rokotetta, koska a-hepatiitti on kohtalaisen yleinen näissä maanosissa. A-hepatiitti tarttuu ulosteperäisten bakteerien saastuttamasta ruoasta, tavallisimmin salaateista sekä myös huonon käsihygienian ansiosta. A-hepatiitin aiheuttama kuumetauti vaatii usein sairaalahoitoa.

Mahdollisuuksia A-hepatiittia vastaan saatavan immunitetin saamiseksi on kahdenlaista. Voit hankkia valmiita A-hepatiittia vastaan valmistettuja vasta-aineita (gammaglobulin), joiden teho kestää tosin vain kolmen kuukauden ajan. Toinen mahdollisuus on tuottaa kahdella eri rokotuskerralla omia elimistön vasta-aineita, joiden aikaansaama oma immmunitetti kestää 10, mahdollisesti jopa 20 vuotta (Havrix). Rokotus toistetaan kahdesti 6 kk välein ja sen turvin riittävä immunitetti saavutetaan yli 96 % rokotettavista. Jos matkustat säännöllisesti ulkomailla, suositan jälkimmäistä vaihtoehtoa hankkia pidempiaikainen immunitetti A-hepatiittia vastaan.

B-hepatiitti tarttuu vain sukupuoliyhteydessä tai verikontaktissa, joten siihen sairastumismahdollisuus on huomattavasti A-hepatiittia vähäisempi. Osa ihmisistä hankkii B-hepatiitille vasta-ainesuojan rokotuksella, koska sairaus voi tarttua ulkomailla paikallisessa sairaalassa verensiirron ym. hoidon yhteydessä. Liikenneonnettomuudet ovat varsinkin Aasiassa yleisempiä. Sekä A-että B-hepatiitttia vastaan voidaan immuniteetti saada myös yhdistelmärokotteella. Hepatiittirokotteet ovat keskeisiä valmisteita paljon matkustaville ja altistuttaessa paikallisille olosuhteille pidempiaikaisesti ulkomailla oleskeltaessa. Rokote hankitaan aina omalla kustannuksella.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia