Hei! Olen lähdössä elämäni ensimmäiselle 2 viikon matkalle thaimaahan. Ensimmäinen viikko vietetään Bankokissa ja toinen Rayongissa. Tropiikissa en ole aiemmin ollut. Estääkö käyttämäni Lariam-estolääke sairastumisen varmasti?
Sania

Vastaus: Malarialääkityksen tarve

Hei Sania! Lähelle päiväntasaajaa tropiikin maihin matkustaville tulee aloittaa malarianestolääkitys, joka suojaa malaria-tartunnalta. Sekään ei anna 100% suojaa, mutta oikein käytettynä se todennäköisesti estää malarian tartunnan. Tropiikin suurkaupungeissa ja rannikoilla malarian tarttumisriski on muutoinkin pienempi, jopa epätodennäköinen ja nousee vastaavasti sisämaahan mentäessä.

Malarian saamisen riski on siis turistikohteissa yleensä pieni, mutta toki mahdollinen. Omalla käyttäytymisellä riskiä voi pienentää käyttämällä iltaisin pitkiä vaaleita housuja sekä hyttysiä karkottavia hajusteita. Ilmastoiduissa huoneissa yövyttäessä hyttysenpiston mahdollisuudet ovat vähäiset, koska tila on ilmastoinnin luonteesta johtuen tiivis, eivätkä hyttyset juuri viihdy/ elä ilmastoiduissa huoneissa. Ilmastoimattomissa tiloissa yöpymisessä tulee kiinnittää huomiota hyttysten torjuntaan suojaverkolla. Riski malarialoisen saamisesta hyttysen pistosta on ilmeistä nimenomaan hämärässä ja yöaikaan. Kuten kaikkialla maailmassa, hyttyset tarvitsevat riittävästi kosteikkoja lisääntyäkseen. Siten tartunnan mahdollisuudet ovat suurimmat maaseudulla seisovan veden äärellä.

Malarianestolääkityksiä on useampia riippuen paikallisesta malariakannasta. Käyttämäsi Lariam-tabletti sisältää meflokiinia ja sitä nautitaan estolääkkeenä viikon välein aloittaen muutama viikko ennen matkaa sekä matkan aikana jatkaen käyttöä muutama viikko matkan jälkeen. Toinen malarialääke Malarone on taas atovakonin ja proguaniilin yhdistelmävalmiste, jota nautitaan estölääkkeenä päivittäin. Yleensä malarialääkitykset ovat hyvin siedettyjä, mutta joitain sivuvaikutuksia niillä saattaa olla. Lariamilla on raportoitu harvinaisia mieliala-sivuvaikutuksia, joten niitä ei suositella varauksetta kaikille mielialalääkitystä käyttäville. Malarian estolääkityksen valinta on hyvä tehdä lääkärisi suosituksen mukaisesti.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia