Sairastan joka talvi ainakin yhden flunssasairauden. Mitä jälkitauteja siitä voi seurata. Miten flunssaa kannattaisi hoitaa, jotta jälkitaudeilta välttyisi?
ulla

Vastaus: Flunssan jälkitaudit

Hei Ulla! Flunssasairauksia aiheuttavia viruksia on melko paljon ja ne ovat herkkiä myös muuntumaan. Lapset sairastavat ylähengitystieinfektioita aikuisia useammin, mikä on sinänsä täysin normaali ilmiö. Vain taudinaiheuttajille altistumalla ja toisinaan myös sairastamalla lapsille kertyy tarvittavaa vastustuskykyä.

Myös aikuisilla flunssasairaudet ovat jokatalvisia ilmiöitä. Useinmiten ne kestävät 3-6 pvää ja niihin liittyy tukkoisuuden tunnetta ja vuotoa nenästä, kurkkukipua, yskää, rintatuntemuksia sekä lievää lämpöilyä. Hoidon perustana on lepo, riittävä nesteen nauttiminen ja rasituksen välttäminen.

Rasituksen välttäminen flunssan aikana ja jonkin aikaa sen jälkeen on tärkeää vältettäessä jälkitauteja, korvatulehduksia, angiinoita, keuhkokuumetta, pahentunutta keuhkoputkentulehdusta tai poskiontelotulehduksia, jotka ovat tavallisimmat flunssatauteja seuraavia infektioita. Flunssataudin jälkeinen keuhkoputkentulehdukseen tai -ärsytykseen liittyvä kuiva tai hakkaava yskä on melko yleinen ilmiö. Kuiva yskä voi liittyä flunssanaikaisen keuhkoputken tulehduksen ja punoituksen limakalvon paranemiseen, punoittelun ja tulehduksen vetäytymiseen, mikä usein aistitaan myös kutinana. Kutina on usein paranemisen merkki, mutta rintakehällä tuntuessaan se voi aiheuttaa myös kuivaa sitkeää yskää ja " keuhkojen kaihertamista". Harvinaisempia sairauksia ovat sydänlihastulehdukset ja kilpirauhasen tulehdukset, josta voi myöhemmin seurata kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Flunssatautia oikein hoitamalla, lepäämällä ja välttämällä elimistöä rasittavaa liikuntaa jälkitaudin riski on melko vähäinen. Normaali flunssatauti on yleinen eikä varsinkaan alkuvaiheessa tarvitse lääkärin hoitoa, mutta myöhemmin jälkitaudin epäily on aihe vastaanotolla käymiseen. Flunssataudin omahoidossa on syytä käyttää omaa maalaisjärkeä kehoa ja yleisvointia kuunnellen ja valita hoito-ja tutkimuslinjat sen antaman tuntemuksen mukaan!

Keskustelu

1_s

Anonyymi
8. joulukuuta

yskä ja nuha kestänyt 7 päivää. kuumetta ei enään ole.onko hyvä hetki mennä esikouluun.

13_s

TriDoc
8. joulukuuta

Flunssa on yksi yleisimmistä ja arkipäiväisemmistä viruksen aiheuttamista sairauksista, joista valtaosa menee lepäämällä ja tarvittaessa oireenmukaisella lääkityksellä (nuhalääkkeet, yskänlääkkeet) ohi. Tavallinen flunssasairaus ei ole lievitettävissä lääkärinkään keinoin, joten sitä voidaan hyvin hoitaa kotikonstein sekä lepäämällä. Tavallisessa tapauksessa lääkärin tai hoitajan vastaanottoa ei siis tarvita. Sairastunut itse yleensä pystyy arvioimaan tilansa ja sen kohenemisen parhaiten, ja hän voi alkaa hoitaa vuodelevon jälkeen pikkuhiljaa arkiaskareitaan voimiensa mukaan.

Flunssasairauden jälkeen on rasittavasta liikunnasta hyvä pidättäytyä joitakin päiviä kuumeen laskemisen jälkeen, jotta elimistö saa riittävästi aikaa toipua ja jälkitaudin riski vähenee. Tavallisia flunssasairauksia sairastaa miltei jokainen ihminen joka vuosi useitakin, joten oireisto on tuttu kaikille ihmisille. Sairastuja itse on paras asiantuntija vointinsa suhteen, mihin kykenee flunssataudin jälkipuoliskolla ja sen jälkeen. Tällaisen tavallisen flunssataudin tunnistaminen ja omahoito kuuluu myös tavallisiin kansalaistaitoihin, koska toistuessaan näin yleisesti yksilö säästää runsaasti omia ja yhteiskunnan resursseja pystyessään hallitsemaan tätä melko yleistä ja tavanomaista sairaustilaa.

1_s

Anonyymi
25. maaliskuuta

olin juuri flunssassa, ja ensin oli normaalisti kurkkukipu, sitten alkoi nenä vuotaa ja ja yskäkin oli pikaisesti. viikonloppuna oli jo olo että paranen.. nyt on koko viikon kumminki alkanut nenä taas vuotaa, ihan vetinen nuha.. mistä se voisi johtua?

4_s

Eva
16. helmikuuta

Uutta flunssanhoidon rintamalta:

Sinkin syönti taltuttaa flunssan

Sinkkivalmisteiden syöminen lyhentää tavallisen flunssan sairastamisaikaa ja helpottaa oireita. Tämä selviää tuoreesta Cochrane Libraryssä julkaistusta kirjallisuuskatsauksesta, joka vahvistaa aiemmin julkaistun katsauksen tuloksia.Katsauksen mukaan sinkkivalmisteita kannattaa ottaa vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta, jotta niillä on paras mahdollinen vaikutus. Flunssaoireet hävisivät viikon sisällä useammin sinkkivalmisteita syöneillä kuin lumetabletteja syöneillä.Säännöllisesti sinkkitabletteja syöneillä lapsilla taas oli vähemmän flunssia ja poissaloja koulusta. Sinkkivalmisteiden syönti myös vähensi antibioottien käyttöä.– Vielä on kuitenkin liian aikaista antaa yleisiä suosituksia, koska emme tiedä, kuinka paljon, kuinka kauan tai missä muodossa sinkkiä pitäisi ottaa flunssain taltuttamiseksi, sanoo tutkimusta johtanut Meenu Singh.Tutkijat muistuttavat, että kaikki valmisteet eivät ole yhtä tehokkaita, ja ne voivat aiheuttaa myös haittavaikutuksia kuten pahoinvointia.Jatkotutkimuksissa pitäisi tutkijoiden mukana keskittyä tutkimaan sinkkivalmisteiden hyötyjä tietyille ryhmille.– Me tarkastelimme vain sinkin vaikutusta perusterveillä ihmisillä. Olisi mielenkiintoista tietää, miten sinkki vaikuttaa esimerkiksi astmaoireisiin flunssan aikana, Singh sanoo.

11_s

muumimamma
17. helmikuuta

Kiitos Eva tiedoista :)

Mulle tuotiin just ravintolisäpurkki > ZINKOSAN-Sinkkisitraatti-C-vitamiinitabletti

- ihon hyvinvoinnille
- ylläpitää vastustuskykyä
- solujen suojaksi
- säätele entsyymitoimintaa

Purkissa sanotan, että yksi tabletti päivässä, eikä saa ylittää annosta..siinä on 15 mg sinkkiä ja c-vitamiinia75 mg

Kokeilen nyt tätäkin just alkaneen flunssani hoitoon.

4_s

Eva
17. helmikuuta

Toivottavasti saat apua..flunssa on sellainen tauti, että siinä ollessaan kokeilee vaikka tervaa ja höyheniä, että olo paranisi! Mutta nyt kun sitä sinkkiä tuolla terveysrintamalla suositellaan, niin jotain perää siinä täytyy olla:)

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia