Olen kiinnostunut nivelrikon hoitomahdollisuuksista. Minulla diagnosoitiin nyt 54 vuoden iässä polven kuluma terveyskeskuslääkärin toimesta. Voiko yleislääkärin tekemään diagnoosiin luottaa. Pitäisikö minun vielä käydä erikoislääkärillä? Lääkäri suositti myös laihdutusta. Minulla on n 10 kiloa ylipainoa, joka tuli alkavan mummoiän seurauksena. Voisinko saada asiaan vielä tarkempaa tietoa?
T: Hilja

Vastaus: Nivelrikon hoitolinjoja

Hei Hilja! Nivelrikko on niin yleinen vaiva, että sitä voi kutsua tyypilliseksi kansansairaudeksi, joka syntyy miltei joka toiselle ihmiselle 50 ikävuoden jälkeen. Tarkemmin nivelrikon syntytapaa on yritetty selventää nivelrikon aihesivulla ja yritän selvittää tässä osiossa nivelrikkoa sairastaville käytettävissä olevia yleisiä hoitoperiaatteita ja linjauksia, joista olisi hyötyä sairauden eri vaiheissa.

Nivelrikko on niin yleinen sairaus, että sen yleisin toteamispaikka on avohoitolääkärin vastaanotto, jonka antama hoito ja ohjanta ovat alkuvaiheessa yleensä riittävät. Kun nivelsairaus etenee asteelle, jossa tilanne pahenee ja leikkauksellisen nivelhoidon mahdollisuudet tulevat punnittaviksi, siirtyy hoidon arviointi kirurgille tai ortopedille. Nivelrikon hoitomahdollisuudet olisi hyvä tuntea, koska osa hoitoa sisältää monia potilaan itsensä tekemiä harjoitteita. Hoito koostuu monesta eri päällekkäisestä muodosta, jotka kaikki pyrkivät parantamaan nivelen kuntoa ja toimintakykyä.

Tärkein nivelrikkoa ennaltaehkäisevä ja hoitava muoto on nivelen liikunta ja harjoittelu painonpudotuksen ohella. Liikunta parantaa yleistä elimistön aineenvaihduntaa ja samalla nivelensisäistä ravintokiertoa ja siten hidastaa nivelen rappeuma-ja kulumamuutoksia. Nivelrustolla ei ole omaa verisuonitusta vaan aineenvaihdunta tapahtuu nivelnesteen aineenvaihdunnan kautta. Nivelen pumppausliike ilman suurta kuormitusta parantaa täten nivelensisäistä hyvinvointia.

Esimerkiksi polven kulumassa polven toistuva lihasharjoittelu nelipäistä reisilihasta painoa vasten ojentamalla parantaa polvea pääasiallisesti tukevan nelipäisen reisilihaksen voimaa. Polven tukevuuden paranemisen lisäksi pumppaava polven ojennusliike parantaa myös nivelensisäistä ruston ravitsemustilaa. Käytännössä harjoitus voidaan suorittaa tuolilla istuen polven ojennuksen vastusta säätämällä, esimerkiksi hiekkasäkillä nilkkaan sidottuna ja tämän jälkeen polven ojennuksia toistetaan tavoitteena 1000 polven ojennusta päivässä! (esimerkiksi tunnin välein 100 kertaa tehtynä!)

Nivelrikkoa kantavassa nivelessä sairastavalla kaikki niveltä voimakkaasti kuormittava liikunta tai niveleen kovia iskuja kohdistavaa liikuntaa tulisi välttää. Sopivimpia lajeja ovat talvella hiihto, kävely ja kesällä pyöräily ja uinti. Pallopelejä voi harrastaa oireiden mukaan, mutta pitkät iskevät juoksut kovalla alustalla eivät yleensä edistä nivelrikkoisen terveydentilaa. Myös nivelen liikelaajuutta voidaan parantaa voimistelun ja kuntopiirin avulla, mikä on nivelrikkoisessa nivelessä erityisen tärkeää, koska siinä nivelen jäykistyminen on osa sairauden kehittymisen piirteitä.

Omaehtoinen liikunta ja nivelen liikuttelu on joskus hankalaa lisääntyvien kipujen takia. Anti-inflammatorisen kipulääkehoidon avulla voidaan kipua vähentämällä jatkaa nivelen harjoittamista, millä on kokonaisuudessaan myönteinen vaikutus nivelen aineenvaihduntaan ja täten erilaisiin nivelensisäiseen ärsytykseen ja tulehdusmuutoksiin, jotka vähenevät. Sen seurauksena nivelen liikkuvuus ja joustavuus säilyy paremmin. Kipua voidaan vähentää myös fysioterapialla, esimerkiksi kuuma-kylmähoito on todettu vaikuttavaksi nivelrikon tulehduksen ja ärsytyksen hoidossa. Nykyisin ihmisillä on mahdollisuus hankkia erilaisia geelitäytteisiä kylmäpusseja kotipakastimeen, jotka ovat käteviä kiinnittää kiputilanteessa alaraajojen nivelten (nilkka polvi, ranne, olkapää) ympärille. Erityisesti kiristämätön nilkan tai polven kylmähoito voidaan ajoittaa yötä vasten sitomalla pussi jalkaan nukkumaan mennessä. Tämä helpottaa paitsi kipua, parantaa myös unensaantia. Sähköhoidoista TNS (transkutaaninen neurostimulaatio) on todettu vaikuttavan myönteisesti nivelen kivun hoidossa.

Kipulääkkeiden lisäksi nivelen liikkuvuutta voidaan yrittää parantaa glukosamiinisulfaattia sisältävällä jauheella tai tabletilla. Glukosamiinin nauttimisella ei ole todettu haittavaikutuksia ja aineen vaikutustapa on toistaiseksi tuntematon. Sillä on kuitenkin saatu myönteistä palautetta nimenomaan nivelen liikutteluarkuuden vähenemisenä, vaikkakin vaste on yksilöllinen.Glukosamiini on siinäkin mielessä käyttökelpoinen, että sen rinnalla voidaan käyttää myös normaalia anti-inflammatorista särkylääkitystä. Nivelen kipua voidaan yrittää vähentää myös hyaluronaattivalmisteilla, jotka annetaan suoraan nivelen sisään injektiona. Kansanomaisesti valmisteet tunnetaan "kukonhelttauutteena" ja niitä käytetään ensisjaisesti polvikuluman hoitoon. Yleensä vastetta hoidolle voidaan odottaa kolmen peräkkäisen, viikon välein tapahtuneen hyaluronaattiannoksen jälkeen. Kortisonihoitoa varsinkaan kantaviin niveliin ei nivelrikossa voida suositella, koska haittavaikutukset ylittävät selkeästi tässä suhteessa saavutettavat hyödyt.

Kun ollaan tilanteessa, jossa omaehtoinen liikunnallinen hoito ei enää onnistu tai siitä ei ole hyötyä ja tilannetta hallitsee jatkuva kipu ja nivelen liikutteluarkuus, voidaan joutua harkistemaan erilaisia nivelleikkausvaihtoehtoja. Niitä ovat keinonivelleikkaus sekä nivelen jäykistäminen. Molemmat vaihtoehdot johtavat yleensä nivelen kivuttomuuteen, mutta toimenpiteiden harkitseminen edellyttää yleensä tarkkaa kirurgian erikoislääkärin johdolla tehtävää pohdintaa saavutettavista hyödyistä ja haitoista, joita aina on mukana. Polven ja lonkkien tekonivelkirurgia on nykyisin kehittynyttä ja tekonivelten kestoikä jatkuvasti paranee, Nykyisillä proteeseilla on odotettavissa 15-25 vuoden kestoikä. Mikäli mahdollista, yleisesti tekonivelleikkaus pyritään asettamaan myöhemmän keski-iän ja vanhuuiän kynnykselle, jotta selvittäisiin yhdellä tekonivelleikkauksella. Yleensä tekonivelen korjausleikkaus voidaan vielä suorittaa, mutta kolmas kerta ei enää tavallisessa tekonivelkirurgiassa yleensä onnistu.

Toinen leikkausta vaativa sairaan nivelen hoitotapa on nivelen jäykistäminen. Puhdistamalla ja immobilisoimalla nivelpinnat ne luutuvat yhteen, jonka jälkeen nivel on kivuton, mutta luonnollisesti lopputulos on jäykkä. Jäykistäminen onnistuu yllättävän vähäisin muutoksin mm. nilkkaniveleeseen, jossa luonnostaankin tapahtuu vain vähäisessä määrin liikettä askellettaessa. Itse asiassa toisen nilkan jäykistyksen jälkeen kävely onnistuu lähes normaalisti, tosin juoksussa jäykistys voi tulla esille. Toinen yleinen jäykistettävä nivel on ranne, jonka nivelrikossa hoitotapa on käyttökelpinen hankalaksi äityneissä tapauksissa!

Keskustelu

1_s

Anonyymi
13. tammikuuta

Sormien nivelrikosta ja sen hoidosta haluaisin tietoa. Oikea etusormi särkenyt jo 6 vuotta, vasen vuoden. Keskinivel paksuuuntunut ja punoittava, siis tulehdus. Varsinkin iltaisin särkyä, kai rasituksesta. Oikea peukalo luutui vihdoin, kivuton, mutta toimintavajaa. Terveysasemalta ei mitään neuvoja. Ikä 72 v.

1_s

Anonyymi
16. tammikuuta

Luin jostain keskustelupalstalta vihjeen, että arnikavoide auttaa pienissä nivelrikkotapauksissa. Kirjoittaja kertoi ostaneensa sitä halpakaupasta. Toki löytyy muitakin, esimerkiksi käsivoiteita, mutta tämä ainakin on halpaa ja ainakin minulla auttanut kipuun. Voitelen kädet iltaisin tällä voiteella ja kipu on hävinnyt. Toivottavasti tästä on apua muillekin. Ainakin kokeilu tulee halvaksi:)

10_s

Nivelnoomi
25. tammikuuta

JOS löytyy tehokas parantava lääke nivelrikkoon-saisi se heti suuren julkisuuden ja Nobel-palkinnon. Koska nivelrikko aaltomainen sairaus-tosi vaikeaa kertoa mikä mahdollisesti auttaa. Joidenkin mielestä glucosamin auttaa juuri käsien nivelrikkoon. Kaikkiin kuitenkin auttaa painonpudotus,liikunta ja peruskipulääkkeet jos kipua. Sormijumppa on yksinkertaista , sormia auki ja kiinni pumpaten ja vastakkaiset sormeet toisiinsa kiinni..Kylmiä silikonipalloja voi puristella myös jos sormia kuumottaa. Kotona varmaan pakastehernepussi.sekin käy kylmähoidosta-kangas väliin ja ei kun sormille-10min. Samaa pakastepussia voit käyttää vuosia kun vedät tussilla merkin pussiin ja ei kun uudelleen jäätymään) Jotkut kokevat saavansa avun parafiinihoidostakin.. Turussa nivelneuvola missä on joka maan klo 17-19 paikalla maksutta endoproteesihoitaja (niveliin erikoiskoulutuksen saanut fysioterapeutti tai sairaanhoitaja)

1_s

Anonyymi
19. elokuuta

Olen käyttänyt nivelrikkoon tarkoitettua lääkettä Artryl, joka on glukosamiinia. Miksei tästä lääkkeestä puhuta niverikon yhteydessä tällä webbisivulla?

1_s

Hoitonetti.fi
19. elokuuta

Hei!
Kun haluaa hakea tietoa sairaudesta tai hoidosta, kannattaa kokeilla normaalin selailun lisäksi myös sanahaulla pääsivulta, esim "Arhryl" tai "Glucosamin". ( Tällä sivulla on vielä otsakkeen "nivelrikon hoitolinjoja" alla seitsemäs kappale kerrottu glucosamiinisulfaatin ja hyaluronaattien vaikutusta nivelkivun hoidossa). Teksti tässä kohtaa on aika laaja ja tavoitteenamme olisi tiedon tiivistäminen, mutta aiheiden laajuudesta johtuen se ei aina onnistu jättämättä oleellisia asioita pois. T Hoitonetin kehitystiimi.

2_s

ilia
20. elokuuta

Hei! Itselläni on nivelrikko ja aikoinaan vuosia sitten, Ortopedin kanssa mietimme lääkettä ongelmaa aiheuttaviin polviin.Hän kertoi silloin ko lääkkeestä, mutta totesi myös, ettei siitä välttämättä ole apua minun tapauksessa.Oikeassa hän oli, nyt minulla on koko proteesi oikeassa polvessa ja elän ilman kipulääkettä sen osalta.

10_s

Nivelnoomi
27. elokuuta

Tilanne muuttunut Turussa Nivelneuvolassa. Nyt pitää varata aika neuvolaan-on edelleen maksutonta.

1_s

Anonyymi
26. tammikuuta

Minut on määrätty isonvarpaan tyvinivelen jäykistämiseen. Jos jollakin on kokemuksia asiasta, voisitko kertoa niistä. Mitä jäykistäminen vaikuttaa kävelemiseen, tenniksen pelaamiseen, hiihtämiseen jne.Ikiliikkuja

1_s

Anonyymi
25. maaliskuuta

Artryl-ja Glucosamin-lääkkeissä on se paha puoli,että ne sisältävät keinomakeita ja jos maha ei niitä kestä,niin et voi käyttää.Itse kokeilin ja sain apua,mutta sitten ilma-ym vaivat yltyivät niin,että lopetta piti.Miksi niistä ei ole makeuttamatonta versiota+

2_s

f34-4634
11. toukokuuta

Hei!
Meillä on suvussa paljon nivelvaivoja, itsellänikin on käsien nivelet jo oireilleet. Isällä on ollut kovia nivelkipuja ja hän on joutunut syömään kipulääkkeitä. Hän pystyi kuitenkin vähentämään ja lopulta lopettamaan kokonaan kipulääkityksen aloitettuaan lisäravinteiden käytön. Aloin sitten itsekin syödä pientä annosta samaa lisäravinnetta ja se tuntuu auttavan!

4_s

Eva
11. toukokuuta

Kerro toki valmisteen nimi,niin toisetkin voivat kokeilla:)

6_s

Elisa
11. toukokuuta

Minäkin haluasin tietää valmisteen nimen, peukaloiden tyvinivelet ovat tosi huonossa kunnossa, en saa enää juomapulloja auki, pölynimurin letkua en saanut irti..vaiva haittaa jo jokapäiväisä elämää.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia