Moi! Olen 28-vuotias inttiin vanhoilla päivillä eksynyt varusmies. Kävin äsken vatsataudin takia otilla ja sain joitakin vatsaa kovettavia pillereitä. Tyypillinen ruikulitauti taitaa olla. Makailen täällä punkassa enkä muuta voi. Kiirettä toipumiseen ei oikeastaan ole,mutta lomille pitäisi päästä. Voiko vatsataudin paranemista nopeuttaa?
T Jarkko

Vastaus: Vatsataudin hoito

Moi Jarkko! Vatsataudin oireesi syntyvät todennäköisesti virustartunnan perusteella, joiden aiheuttamia useimmat vatsataudit Suomessa ovat. Hyvän pohjoismaisen hygieniatason vuoksi vatsatautien vaarallisemmat aiheuttajat ovat maassamme harvinaisempia ja tulevat yleensä matkatuliaisina etelästä. (salmonella, giardia).

Oireena vatsataudissa voi olla oksentelun lisäksi ripulointia, huonovointisuutta, kuumeilua, palelua, väsymystä, vatsakipua tai vatsan turvotustaipumusta. Tavalliseen vatsatautiin ei liity verenvuotoa oksennuksen mukana tai vuotoa peräsuolesta, mikä viittaa enemmän suolen limakalvon tulehdukseen tai verenvuotoon suolen sisälle. Tummat, mustikanväriset ulosteet aiheuttavat suolen tarkemman tutkimuksen tarpeen.

Virusten aiheuttamat vatsataudit ovat Suomessa hyvin tavallisia. Harvinaisempia bakteeriperäisiä tulehduksenaiheuttajia ovat salmonella, shigella, yersinia sekä kambylobakteeri, jotka ovat onneksi harvinaisempia, mutta varsinkin etelä-euroopassa tavallisia vatsataudin aiheuttajia.

Tavallista 1-7 pvää kestävää vatsatautia ei aikuisella tarvitse tarkemmin tutkia ulostemäärityksin tai muilla kokeilla, jos yleistila säilyy hyvänä. Syömistä tärkeämpää on riittävä nesteen nauttiminen kuivumisen ehkäisemiseksi. sairauteen liittyvää kuumeilua voi hoitaa tarvittaessa kuumetta alentavilla lääkkeillä riittävän nesteen kanssa nautittuna, mutta se ei ole välttämätöntä paranemisen suhteen.

Antibioottihoidosta ei ole hyötyä virusperäisen eikä yleensä bakteeriperäisenkään suolistotulehduksen hoidossa. Tärkeintä on riittävä yleistilasta ja nesteytyksestä huolehtiminen. Joskus korkeakuumeiseen bakteeriperäiseen suolistotulehdukseen voidaan määrätä antibioottilääkitystä, mutta normaalisti bakteeripatogeenitkin aikaa myöten kuolevat ja poistuvat omaa aikaansa pois suolistosta ilman erillistä hoitoa.

Voit huolehtia optimaalisesta toipumisesta lepäämällä ja huolehtimalla riittävästä nesteytyksestä, mikä on keskeistä vatsataudin hoitoa. Erilaisia vatsaa kovettavia lääkevalmisteita ( mm lääkehiili) voidaan käyttää oireita rauhoittamaan, mutta ne eivät välttämättä nopeuta paranemista. Onneksi kysymys on melko harmittomasta sairaudesta, jossa useimmiten ei synny vakavaa jälkitaudin riskiä!

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia