Hei! olen 34-vuotias toimistotöitä tekevä nainen. Ongelmani ovat toistuvat hiivatulehdukset viimeisten kahden vuoden aikana. Olen läpikäynyt kaikki gynekologiset selvittelyt, eikä muuta vikaa ole todettu. Aiemmin minulla ei hiivatulehduksia ole ollut. Olen naimisissa, eikä perhe-elämässä ole ollut muutoksia. Hiivalääkkeet auttavat, mutta tulehdukset toistuvat. Miten minun pitäisi toimia?
T Iina

Vastaus: Toistuvien hiivatulehdusten hoito

Hei Iina! Ongelmasi on hyvin tavallinen nuorilla naisilla. Normaalisti emättimen pinta on nuorilla naisilla hapan johtuen laktobasillista, mikä estää tehokkaasti emättimeen tunkeutuvien bakteerien kasvua. Myöhemmällä iällä emättimen happamuus vähenee, joka altistaa sen sinänsä muille infektioille. Myös kohdun kaulan limaerite sisältää bakteereja hajottavia entsyymejä.

Hiivasienitulehdus on yleinen naisten infektio ja sen aiheuttaa tavallisimmin candida albicans-niminen sieni. Hiivatulehduksen syntymistä aiheuttaa antibioottihoito, puutteellinen hygienia ja hautovat olosuhteet, jossa hiiva leviää yleensä lähteenä oma suolisto.

Hiivatulehduksessa ensimmäiset oireet ovat alapään kutina ja epämiellyttävä tunne ulkosynnyttimissa. Oireena on epämääräistä vuotoa, joka kuitenkin kuivaa ja tuntuu enimmäkseen ärsyttävänä ja kutisevana. Usein tilaan liittyy ihorikkoja ja punoittelua, joka leviää taivealueellekin.

Hiivasienitulehdus voidaan määrittää oireiden perusteella tai emättimestä otetun näytteen perusteella. Aina myönteisestä hiivatuloksesta huolimatta ei tarvitse olla mitään varsinaisia oireita. Tällöin sitä ei tarvitse myöskään hoitaa. Oireisilla hiivatulehdukset voidaan hoitaa suun kautta otettavalla kerta-annoksisella sieniantibiootilla tai paikallishoidolla.

On hyvä, että olet hiivatulehdusten toistuessa läpikäynyt muut tutkimukset, joissa ei ole todettu muuta infektiota tai syytä toistuvien hiivatulehdusten taustalla. Muut syyt onkin oireiden toistuessa syytä ottaa huomioon. Ilmeistä on että erilaiset stressitilanteet voivat vaikuttaa ihon hyvinvointiin ja sitä kautta luoda olosuhteet hiivainfektioiden toistumiselle. Täsmällistä neuvoa toistuvien infektioiden ehkäisemiseksi ei kuitenkaan ole antaa. Useimmilla naisilla esiintyy jaksottaisia aikoja, jolloin tulehdukset voivat toistua, mutta ennuste pidemmällä aikaa on onneksi hyvä, jos selkeää muuta syytä taustalta ei selvittelyissä löydy.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
27. maaliskuuta

Kuulostipa tutulta! Itse kärsin samasta vaivasta muutaman vuoden. Apua sain ensinnäkin miedosta estolääkityksestä, silloin Starogyn-nimisestä voiteesta, jota käytin heti kuukautisten jälkeen muutaman päivän, koska tulehdukset alkoivat usein heti kuukautisten jälkeen. Toiseksi tulehdukset loppuivat, kun ikää tuli lisää, kuten lääkärini ennustikin. Yli nelikymppisenä ei ole vaivasta tarvinnut kärsiä kuin korkeintaan satunnaisesti.

1_s

Anonyymi
28. maaliskuuta

minulla hiivatulehdukset leimahtivat tosissaan vasta yli 40v. viim eisimmän raskauden aikana,lapsi nyt 8kk,minulla oli 11 hiivatulehdusta,(kätilön mukaan sairaalan uusi ennätys!!)eikä tilanne rauhottunut synnytykseen...sen jälk.ollut vielä 6 eli viimeisimmän 1,5 vuoden aikana 17 hiivaa!!! aina pitää olla lääkekaapissa kuulat valmiina. on kokeiltu hiivatonta,sokerionta ruokavaliota,etiikkahuuhteluja,mieskin hoidettu...ei auta! imettelen vielä niin tehohoito ei onnistu.kertokaa omista tehohoidoista,mikä tepsii??? olen normaalipainoinen ja rahansa apteekille luovuttanut...

1_s

Anonyymi
8. huhtikuuta

itselläni hiivojen kanssa sama ongelma,minulle määrätty resepti lääkitys hiivaan, kausittain ne minullakin on ja monta vuotta kärsinyt näistä, pyydä lääkäriltä resepti valmiste heti kun imetys loppuu

1_s

Anonyymi
2. elokuuta

huomio apteekit! suomalaisiin apteekkeihin on saatava nestesaippuaa nimeltä Gyn Hydralin. Valmistaja: Bayer Santé Familiale, 13 rue de l'industrie, F-74240 Gaillard, FRANCE. On ainut mikä auttaa ja välittömästi! En enää kärsi monivuotisesta hiivatulehtuksesta, kun löysin tämän ulkomailta. 100g sisältää: glykolia 1,44g, ph 89,5
lääkelistalla (medicament autorisé) nro 329 368-1
voi ostaa netistä

http://www.parapharm-sud.fr/hydralin-hydralin-solution-usage-externe-200ml-p-986.html

1_s

Anonyymi
24. tammikuuta

Hei,Kokeile Pascoe ravintolisää (elimistön pH-tasapainon palauttamiseen), löytyy ainakin muutamasta nettikaupasta, voi olla että jostain luontaistuotekaupastakin. Minulla tuo on ainoa mikä auttoi kolmen vuoden jatkuvaan hiivakierteeseen. Lääkärit ja gynet eivät osanneet auttaa. Voit tehdä paketista löytyvillä liuskoilla virtsatestin (näät onko hapanta vai ei), jos hapanta tämä tuota varmastikin auttaa tuohon vaivaan. Kasvisruokavaliollakin voi saada kuriin, mutta vaatii aika tiukkaa itsekuria, itse syön paljon vihanneksia, mutta sekään ei auttanut.

1_s

Anonyymi
10. helmikuuta

Hei
Vaivaan minulla auttanut bulgarian jugurtti!
Sekä sisäisesti, mutta myös ulkoisesti.
Illalla laittaa ja aamulla on kutina sekä ärsytyksen tunne poissa.

2_s

N1974
9. kesäkuuta

Minulla tuli toistuvia hiivatulehduksia sekä Nuvarin-emätinrenkaiden kanssa että hormonikierukan. Joulukuusta lähtien ollut ehkäisykapselit, ja ainakaan vielä ei ole tullut hiivatulehdusta.

1_s

Anonyymi
9. lokakuuta

Kärsin tulehduskierteestä vuosia.

Inhottava olo ja häpeä alkoivat häiritä jopa sosiaalista elämää: ei tehnyt mieli poistua kodista niinä päivinä, kun tulehdus kävi oikein ärhäkäksi ja odottelin vain tuskaisena lääkekuurin vaikutusta. Lisäksi parisuhteessa puoliso oli sivustakärsijä, sillä seksi tulee viimeiseksi mieleen, kun alapää kutisee, kirvelee ja kuumottaa niin, että siitä haluaisi vain lopullisesti eroon! Muutoinkin tuli vain rähistyä pahan olon vuoksi lähelle pyrkivälle puolisolla. Kerrassa kamalaa aikaa, kun näin jälkeenpäin muistelee!

Kävin lääkäreillä kuuntelemassa vinkkejä, kokeilin erilaisia vippaskonsteja, kuten hapanmaitotuotteiden ruiskuttamista alapäähän, etikka-kylpyjä ja maitohappolisien säännöllistä nauttimista. Varmasti oivia keinoja joillekin, mutta itselläni eivät tehonneet pitkällä aikavälillä ja temppuilu tuntui turhalta!

Lueskelin usein keskustelupalstoja ja nappasin sieltä järkeenkäyvän kuuloisia vinkkejä. Testasin kaikkia ja lopulta muotoutui itselle sopivat niksit. Yhtäkkiä tajusin, etten ollut pariin kuukauteen kärsinyt hiivasta! Sitten huomasin, että lääkeresepti meni vanhaksi! Nyt olen ollut jo muutaman vuoden ns. kuivilla ja voi että on ihanaa!!!

Nykyisin en edes muistele vaanivaa hiivatulehdusta, mutta uusista elämäntavoista on tullut rutiineja ja noudatan niitä edelleen. Joskus havahdun pieneen kutinaan tai kuumotukseen ja säikähdän. Se toimii hyvänä muistutuksena jatkaa näiden terveellisten tapojen parissa.


Tässä omat ohjeeni, toivottavasti niistä olisi iloa myös sinulle:


RUOKAILU:

- Vältä kaikkia valkoisia vehnäjauhoja (Täysjyväpasta on oikeasti parempaa kuin se täysin valkoinen, kun makuun tottuu! Kuitupitoiset levät (kuitua vähintään 6%) ovat herkullisia ja muutenkin terveellisempiä aineenvaihdunnankin kannalta, kuin vitivalkoinen puppu)
- Sokeri on pahasta kaikelle: se toimii hiivalle ihanteellisena kasvualustana, pilaa hampaat, lihottaa ja toimii nälänkarkottimenakin surkeasti.
- Lopeta karkkien syöminen kokonaan, nauti herkkuhetkinä kuivattuja hedelmiä ja marjoja ja tummaa suklaata! Ne ovat muutenkin ravintorikkaampaa eikä niitä tule vahingossa ahmittua satoja grammoja
- Limun litkimisestä eroon!! Osta Soda Streame tai raahaa kaupasta kivennäisvettä. Mausta vaikka sitruunamehulla (hapanta, eli tekee hyvää!) tai omatekoisella vähäsokerisella mehutiivisteellä
- Tarkkaile tuoteselostuksia ja huomaat missä yllättävissäkin elintarvikkeissa on tajuton määrä sokeria, esim. jogurtti. Siirry maustamattomaan tai vähäsokeriseen! Mieluummin enemmän rasvaa, niin maku on hyvä!
- Herkut, kuten keksit, leivokset, jäätelö yms. nauti kohtuudella ja koita löytää vähäsokerisia ja kuitupitoisempia vaihtoetoja
- Kaikki vihreät kasvikset ja yrtit yms. sisältävät tulehdusta poistavia ainesosia. Nauti mahdollisimman paljon tummanvihreitä salaatteja, tuoreita yrttejä, parsakaalia jne. mitä tummempi vihreä, sitä parempi!! :)
- Suomalaisen jalostetun maidon litkiminen kannattaa lopettaa. En tiedä onko ulkomainen erilaista, mutta itselläni viimeisen sysäyksen hiivakierteen loppumiselle teki selkeästi maidon janojuomisen lopettaminen. Ennen join maitoa ruokajuomana ja käytin runsaasti muutenkin murojen kera yms. Maitoa kului viikossa ainakin 2 litraa. Epäilin laktoosi-intoleranssia ja siirryin Hyla-maitoon (Ingmannilla vastaan nimi on Into, Hyla on Valion oma termi!). Hylamaitoa tulee käytettyä lähinnä ruoanlaitossa ja kahvin kanssa, joten kulutus pieneni alle 0,5 litraan viikossa. Joko sattui vain tsägä, tai sitten ihan oikeasti maidon juominen oli edesauttanut hiivan uusiutumista. Kun tajusin kierteen loppuneen, olin toteuttanut näitä muita vinkkejäni jo pidempään, mutta maidon juomisen lopettanut vasta n. Kuukautta ennen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla tämä!!!
- Jogurttia saa soijamaidosta valmistettuna. Soijamaitojuomaan voi itse valmistaa kaakaota tai muita juomia, joissa normaalisti käyttää maitoa (kahviin ei käy!). Soija on hyvää ja terveellistä muutenkin!
- Vältä hiivoja sisältäviä tuotteita, mm. olut, osa leivistä, omenan kuori, vappu-sima
- Basmatiriisi on kuulema terveellisin niistä valkoisista. Hieman arvokkaampaa kuin perusriisit, mutta paremman makuista
- Happamat tuotteet hyvästä, kuten sitruuna ja greippi, mutta muista, että elimistölle ja hampaille liika happamansaanti aiheuttaa turhaa kuormitusta. Näitä siis vai kohtuudella.


HYGIENIA:

- Ceridal Lipolotion on maailman paras tuote hiivasta kärsivälle!! Käytä sitä aina, kun kutina alkaa tai alapää tuntuu kuivalta. Ceridal ihoöljyä saa apteekista. Öljyä myydään erilaisissa pakkauksissa, mutta apteekkarin mukaan aine on samaa. Älä turhaa maksa kalliimpaa litrahintaa intim-pakkauksesta, vaan osta perus Ceridal suihke-pullo. Kotiin alapääpesulle ja suihkaus Ceridalia. Olo paranee heti!!
- Suihkusaippua miedosti hapan ja ilman turhia hajusteita ja tai väriaineista tms. Itse suosin Lactoline –suihkugeelia, saatavilla ruokakaupoista. Hajusteeton ja mieto suihkusaippua on hyväksi myös näppyläiselle iholle ja sopii jopa vauvan kylpyveteen. Jos haluat suihkun jälkeen tuoksua hyvälle, suihkauta mieluummin omaa hajuvettäsi kaulalle, kuin hierot koko iholle tuoksuvaa suihkugeeliä ja saat siitä alapäähän shokkitilan.
- Alushousut pitää ehdottomasti olla hengittävää kangasta, kuten puuvilla. Tiukat tekokuitu-stringit hiostavat alapäätä ja bakteerit muhivat ilmatiiviissä tilassa onnessaan. Sorry, poikaystävä varmaan harmistuu, mutta puuvillaiset Sloggin ”mummopikkarit” on ihan parhaat! Ne eivät hierrä, kiristä tai hiosta mistään kohtaa… Itse käytän puuvillaisia tai pitsisiä stringejä ja normimallisia pikkareita. Joskus säväytän näyttävällä alusasulla, mutta sen voi pukea varta vasten riisuttavaksi, turha sillä on kokopäivää kärvistellä ;)
- Alushousujen pesu kuumassa! Itse pesen alkkarit edelleen n. 80 asteessa. Aloita tämä rutiini pesemällä kaikki alushoususi 90 asteessa ja varmistat bakteerien kuolemisen. Normaalissa pesussa bakteereita jää puhtaaseen pyykkiin. Ainoa harmi on, etteivät kauniit kuosit kestä moisia pesuasteita, joten valkoiset alusvaatteet ovat parhaita. Tämä kuitenkin kannattaa, koska turha syödä lääkkeitä hiivaan ja ottaa pyykistä puhtaat, mutta bakteereita sisältävät alushousut jalkaan..
- Myös muuta kosketuksisssa olevat tekstiilit kannattaa pestä vähintään + 60 asteessa, tulehduksen jälkeen 80-90 asteessa (pyyhkeet ja sänkylakanat)
- Käytä hajusteettomia pyykinpesuaineita ja jätä huuhteluaine pois! Huuhtelun toistamisella varmistat, ettei pesuainejäämiä varmasti jää pyykkiin ja joudu iholle.
- Suikun jälkeen kuviaa alapää huolellisesti. Hygieenisintä tehdä se wc-paperilla, jonka voi sitten heittää pönttöön
- Aina kun bakteeritasapainoa koetellaan, tee huolellinen pesu ja suihkauta Ceridal öljyä päälle (esim. uimahallikäynnit ja seksin jälkeen)
- Käytä valkaistua wc-paperia. Keltaiseksi värjätty voi ärsyttää ihoa
- Vältä turhaa pikkuhousunsuojien käyttöä! Se kuivattaa ihoa ja edesauttaa tulehduksen uusiutumista
- Käytä hengittäviä kuukautissuojia, esim. Vuokkosilla on vaalean sininen pakkaus puuvillaisille siteille (tamponeja itse vältä, tuntuivat ärsyttävän limakalvoja kuivattamalla niitä liikaa)MUITA TÄRKEITÄ VINKKEJÄ:

- Hanki reseptilääke hiivaan, apteekin reseptittä saatavat puikot ja muut eivät ole yhtään niin tehokkkaita! 1 pilleri ja parissa päivässä oireet on päihitetty!
- Nuku alasti, annat ihon hengittää edes puolet vuorokaudesta
- Käytä kotona joustavia housuja, jotka eivät kiristä. Hameet, trikoot ja kolistishousut eivät purista alavatsaa ja alapäätä turhaan!
- Vältä stressiä, se saa koko kropan hälytystilaan ja aiheuttaa aina harmia siellä, missä heikko kohtasi on (esim. tulehdus)
- Liiku säännöllisesti! Ulkona, salilla, jumpassa, kotona. Liikkuminen saa elimistön kuona-aineet liikkeelle ja koko kroppa voi paremmin!
- Nauti elämästä! Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Jos surkeilet yksin sisätiloissa, koko kroppa voi huonosti.


Tulipas tekstiä!
Toivon todella, että jaksat kokeilla näitä hyväksi ja toimivaksi todettuja vinkkejä ja että saat niistä apua myös omaan tilanteeseesi. Kuuntele omaa kroppaasi ja toimi niin kuin hyvältä tuntuu. Löydät omat elämäntapasi ja tasapianon sitä kautta.

Jos vinkeistä on iloa, jaathan niitä eteenpäin ja autat jotakuta toista!

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia