Hei! Olen 23-vuotias seurusteleva nainen ja käytän ehkäisynä e-pillereitä. Minulla on muutaman kerran löytynyt PAPA-kokeessa luokka II muutos. Mitä se tarkoittaa? Lääkärini on puhunut epäsesifisestä vaginiitista ja lääkekuurilla hoidettuna luokka on palautunut uusintanäytteissä I:teen. Onko epäspesifiunen vaginiitti vaarallinen? Miten se syntyy?
T: Mira

Vastaus: PAPA-kokeen tulkinta

Hei Mira! Kreikkalainen lääkäri Papanicolau kehitti n. 80 vuotta sitten nimensä saaneen PAPA-määrityksen, jossa käytetään hyväksi kohdunsuun limaeritettä. Se otetaan näytteeksi puutikulla kohdunsuulta kolmesta kohdasta ja sivelllään objektilasille. Tosin kohdunsuun kanavasta otettava näyte kerätään joditikulla, joka muistuttaa muodoltaan pientä pulloharjaa.

Objektilasilta asianmukaisen käsittelyn jälkeen limanäytteestä voidaan melko luotettavasti arvioida hormonitoiminnan tasoa sekä solutyypitystä. PAPA-koe antaa viitteen kuukautiskierron vaiheesta ja sen perusteella voidaan erityisesti havaita trichomonas-ja bakteeritulehdukset. Hiivatulehduksista havaitaan papa-kokeen perusteella vain osa.

Emättimen tavallinen bakteerikanta on ns. sauvaflooramainen. Jos kanta muuttuu seka- tai kokkipitoiseksi, merkitsee se usein myös tulehdusta. Joskus puhutaan myös ns. clue soluista. Nuoremmilla naisilla tämä merkitsee käytännössä lieväasteisen ja usein oireettoman tulehdustilan paikallishoitoa, jonka seurauksena luokka II palautuu yleensä jälleen I:teen. Toistuva luokka II vaatii lisäselvityksiä. Tosin kokkipitoinen emätinfloorakanta voi olla normaali postmenopausaalisilla naisilla eli kuukautisten jäätyä pois, eikä sitä silloin tarvitse hoitaa, jos ei esiinny häiritseviä oireita.

Epäspesifisellä vaginiitilla tarkoitetaan emättimen tulehdusta, jossa selkeää taudinaiheuttajaa ei löydetä ja syynä voivat olla esimerkiksi erilaiset suolistoperäiset bakteerit. Tällaisia tulehduksia on yli 50%ssa emättimen tulehduksista. Epäspesifinen vaginiitti, trikomonas ja hiivatulehdus aiheuttaa usein luokka II löydöksen. Samalla näytteestä voidaan arvioida valkosolut eli puhtausaste. 1-2 ovat normaaleja, mutta 3 vaatii aina tulehdushoidon.

PAPA- kokeen perusteella solutyyppinen pahanlaatuisuus vaihtelee I-V luokissa. Luokat I ja II ovat normaaleja. Tosin luokassa II kysymys on usein äsken mainitusta tulehduksellisesta solumuutoksesta, joka korjautuu emätintulehduksen paikallishoidoilla. Ryhmä III syntyy usein virustulehduksen seurauksena (kondyloma, herpes) ja puhutaan myös soluatypiasta eli dysplasiasta. Luokka III muutos on tutkittava emättimen suulta otettavien histologisten koepalanäytteiden muodossa ja muutosta on yleensä syytä seurata tarkemmin. Luokka IV ja V viittavat suurella varmuudella syöpäsoluihin, joko paikalliseen tai levinneeseen syöpään.

Kohdunkaulaosan dysplasiat eli yleensä paikalliset solukuvan muutokset emättimen suuaukolla voivat olla kohdunkaulan syövän esiasteita. Ne voivat syntyä ja kehittyä pikkuhiljaa erilaisten infektioiden seurauksena (kondyloma, herpes) ja ovat yleensä oireettomia. Esille ne tulevat yleensä PAPA-kokeessa, joko toistuvina luokka II tai luokka III löydöksinä. PAPA-koe on aina viitteellinen, eli Diagnoosi pitää tämän jälkeen tehdä emätintähystyksen yhteydessä otetuista koepaloista.

Koepalojen histologisen tutkimuksen perusteella voidaan todeta paikallisnäytteissä eriasteisia ns dysplasioita eli poikkeavaa solukuvaa. Dysplasioita voi olla kolmenlaisia. Dysplasia levis on lieväasteisin ja palautuu todennäköisesti ennalleen infektion hoidon jälkeen. Dysplasia moderata voi palautua hoidon ja seurannan jälkeen, mutta vaatii erityistä seurantaa.

Dysplasia gravis hoidetaan aina kirurgisesti poistamalla paikallinen pahanlaatuinen kudos emätintähystyksessä. Dysplasia graviksen ei voida enää odottaa palautuvan normaaliksi millään hoidolla ja se on siis hyvin lähellä pahanlaatuista muutosta, joten se on poistettava paikallishoidolla kohdunsuulta.Poistolla tarkoitetaan ns konisaatiota, jossa kartiomaisesti poistetaan kohdunsuun kudosta, jotta estettäisiin syövän synty. Ennuste on tässä aina hyvä! Toistuvien PAPA II ja III sekä niiden perusteella todettujen dysplasioiden hoito kuuluu gynekologian erikoislääkäreiden hoitoalueeseen.

On muistettava, että PAPA-näyte soveltuu parhaiten vain kohdun kaulaosan solumuutosten seuraamiseen ja esimerkiksi ylempänä sijaitsevat kohdun solumuutokset voivat näkyä tai olla näkymättä PAPA-kokeessa.

Keskustelu

2_s

f69-2419
18. toukokuuta

Hei!
Minulla on oikeassa jalassa selkään asti sellainen kumma tunnottomuus,
että kaikki kylmä vesi ym. tuntuu aivan kuumalta. Aikaisemmin on ollut
myoomia, ja lääkäri epäili, että joku myooma voi painaa hermoa, kun niitä on joskus ollut, vaikkei enää pitkään aikaan. Olen 58 vuotias.
terv. marjatta

13_s

TriDoc
21. lokakuuta

Papa II-tulos on melko tavallinen ja hyvänlaatuiseen solumuutokseen viittaava vastaus kohdunsuun limanäytteestä analysoituna. Kysymys ei siis ole solukon pahanlaatuiseen syöpämuutoksen viittaavasta tilanteesta vaan poikkeavasta soluatypiasta, jossa on havaittavissa solun rakenteellisia muutoksia esimerkiksi sairastetun tulehduksen tai muusta syystä johtuvan solumuutoksen (regeneraatio) takia.

Yleensä muutoksen vuoksi on tarpeen kartoittaa sisätutkimuksen keinoin tilaa ja hoitaa mahdollinen piilevä tulehdus tai sen jälkitila. On kuitenkin tilanteita, joissa selkeää syytä luokka II:lle ei pysty nimeämään. Usein kuitenkin määrätään hoidoksi tulehdusta poistava hoitokuuri, joka saattaa oireettomuudesta huolimatta auttaa. Tämän jälkeen papa-kokeen kontrollointi muutaman kuukauden kuluttua on yleensä tarpeen. Usein puhtausaste muuttuukin takaisin luokka II:sta Papa luokka I.

1_s

Anonyymi
21. lokakuuta

näkyykö papa-kokeesta mahdolliset sukupuolitaudit esim. klamydia?

13_s

TriDoc
21. lokakuuta

Klamydian osoitukseen varsinainen papa-koe on hyvin huono osoitin, ja sitä varten on olemassa nykyisin hyvin nopeat, virtsasta tehtävät määritykset, joissa klamydia näkyy jo kahden viikon kuluttua tartunnasta. testi on käytössä hyvin laajalti.

Klamydia-testi voidaan toki vielä ottaa papa kokeen yhteydessä pumpulitikulla papa-näytteenoton yhteydessä erillisenä näytteenä. Tätä varmaankin tarkoititkin. Varsinainen Papa-koe ei kuitenkaan sukupuolitaudin määritykseen sovellu.

1_s

Anonyymi
18. marraskuuta

Sain muutama päivä sitten tietää, että papa-kokeessani on havaittu jotain muutosta. Menin kai jonkinnäköiseen shokkiin ja ajattelin heti, että syöpähän minulla on, joten tuskin kuuntelinkaan lääkärin puhelua. Joten en ole yhtään varma edes mihin puhtausluokkaan sijoituin, mutta sen muistan, ettei se lääkärin mielestä ollut vakavaa ja uusi papa pitäisi ottaa seuraavan puolen vuoden tai vuoden aikana. Eli onko tämä oikeasti vakavaa? Olen menettänyt yöunet asian takia, koska ennen papa-koe on ollut täysin puhdas.

13_s

TriDoc
18. marraskuuta

Tällainen tilanne on hyvin tavallinen ja yleisin syy Papa-luokan alentumiselle luokkaan II ja osin luokkaan III on tulehdusmuutos, joka on seurannassa ohimenevä tai joskus hoidettavissa tulehdusta poistavalla hoitokuurilla lääkärisi määräämänä. Kysymyksessä on normaaliin fysiologiseen variaatioon liittyvä hyvin lieväasteinen solupuhtausasteen muutos ja asia, joka seurannassa lopullisesti selviää. Kannattaa kuitenkin toimia lääkärisi ohjeiden mukaan.

1_s

Anonyymi
19. marraskuuta

Papa-koe näytti normaali löydös luokka 1, yleinen luokitus epteelisoluatypiaa, infektio: Sekafloora. Muu ei-neoplastinen muutos: Leukosyyttejä runsaasti. Haluaisin tietää mitä tarkoittaa nämä?

13_s

TriDoc
20. marraskuuta

Papa-kokeen pääasiallinen käyttöalue liittyy hormonitoimintojen ja kuukautiskierron vaiheen määrittämiseen sekä kohdun kaulakanavan syöpämuutosten ja niiden esiasteiden seulontaan. Tulehduksista voidaan joskus PAPA-kokeen perusteella määrittää trichomonas- ja bakteeritulehduksia.
Kuten kohdallasi on kohdun limakalvon epiteeli- eli peittosolunäytteessä havaittu atypiaa eli lievää solukuvan muutosta sopien infektion aiheuttamaksi. (Seka- ja kokkifloora voivat merkitä tulehdusta). Leukosyyttejä eli valkosoluja (tulehdussoluja) runsaasti infektioon liittyen. Infektion aiheuttama solukuvan muutos on palautuva joko seurannalla tai aktiivisen hoidon ansiosta. Sellainen löydös ei siis merkitse pahanlaatuisuuteen viittaavaa, vaan on melko tavallinen löydös papa-kokeen yhteydessä.
Mielenkiintoista on, että usein pahanlaatuista solukuvan muutosta edeltää tulehdus, jonka seurauksena solukuva muuttuu kohtalokkaasti pahanlaatuiseksi. Hyvin paljon on kiisteltiin aiemmin virusten ja bakteerien osuudesta yleensäkisn syövän syntymisessä, eikä asiassa liene kovin paljoa epäselvyyttä enää. Paitsi biologiset tekijät, myös kemikaalit, tupakka ja alkoholi voivat olla yhteydessä eräiden syöpien( keuhkosyöpä) kehittymiseen kroonisen tulehduksen kautta.

1_s

Anonyymi
19. tammikuuta

Hei, kävin vuosittaisessa papa-kokeessa, luokka 3 ja olen menossa lisätutkimuksiin.
Mietityttämään jäi nämä paperissa olevat asiat, joita en ymmärrä, voisitko kertoa minulle maalaiskielellä mitä nämä oikein tarkoittavat?
Eli tässä näitä asioita:
- erytrosyytit 2 (mihin tämä viittaa?)
- levyepiteeli: vahva SIL epäily
- lieriöepiteeli: määrittelemätön atypia
- lausunnossa lukee: epäily infektioalueen CIN-muutoksesta ja lieriöepiteeliatypiasta. Tulkintaa häiritsee cervix-näytteen endometriaalinen solukko.

Kiitos jos saisin vastauksen näihin mieltä vaivaamiin kysymyksiin.

13_s

TriDoc
20. tammikuuta

Papa- kokeen tulos voi kertoa meille muuntuneista kohdunkaulan alueen soluista, jotka voivat olla yleensä hyvin lähellä normaaleja soluja tai sitten enemmän erilaistuneita vaatien lisäselvityksiä. Näistä muuntuneista soluista käytetään nimitystä muuntuneet solut, epänormaalit solut tai syövän esiastesolut. Nämä solut saattavat muuntua syöpäsoluiksi, mutta myös parantua.

Lääketieteellisessä kirjallisuudessa käytetään näistä solumuutoksista ns CIN-luokitusta (Cervical intraepithelial neoplasia), joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa kohdunkaulan sisisiä solumuutoksia. Asteikko vaihtelee lievistä muutoksista (CIN1) vakaviin (CIN 3).

CIN1: Valtaosa näistä muutoksista paranee seurannassa normaaliksi

CIN2: Tämän muutoksen tason solut voivat muuttua syöväksi, joten hoito vaatii rajoitettua kudosten poistoa,jotta mahdoillinen syöpä vältetään

CIN3: Riski syövän syntymiseen näissä muutoksissa on niin suuri, että muutoksen omaava tarvitsee hoitoa ja kohdunkaulan kudosten harkittua ja rajoitettua poistoa syövän hoitamiseksi.

Kuvaamassasi yksityiskohdissa erytrosyyteilla tarkoitetaan punasoluja, joita tavataan usein näytteenoton yhteydessä. Usein solumuutokset syntyvät kohdunkaulan limakalvon uloinpaan kerrokseen eli levyepiteeliin, jossa solumuutoksia on siten havaittavissa sieltä pumpulitikulla saaduissa irtosolunäytteissä. Lausunnossasi kerrotaan, että solumuutosta on kohdunkaulan limakalvojen soluissa havaittu, mutta minkäasteisia ne CIN asteikolla ovat, ei vielä selviä.

13_s

TriDoc
21. tammikuuta

lieriöepiteeli: määrittelemätön atypia
Edellisestä vielä. Atypia on lääkärisanastossa vilahteleva termi, jolla tarkoitetaan poikkeamaa normaalista tai tyypillisestä= ei tyypillinen, normaalista poikkeava.
cervix näyte= kohdun kaulaosasta/ kohdunsuulta otettu limanäyte.

1_s

Anonyymi
2. helmikuuta

Hei.Kysyisin sellaista,että voiko PAPA-kokeeseen mennä kuinka pian kuukautisten tai hiivatulehduksen jälkeen??Olen 27-vuotia enkä ole käynyt kyseisessä kokeessa kertaakaan pelkoni takia.Ensimmäisen kerran jouduin gynekologille 7-vuotiaana onnettomuuden takia.Minulla ei ole ollut useita partnereita,poikaystävä viimeisin.Kannattaako varautua pahimpaan vai olla pelkäämättä?Käytän kondomia ja tiedän poikaystäväni olevan täysin terve.En vain halua mennä pelko kurkussa.Kuinka pian tulokset yleensä selviävät ja soitetaanko niistä kotiin?

1_s

Anonyymi
2. helmikuuta

Minkälainen mahdollisuus on siihen,että olisi HV tartunta?Olen käyttänyt kondomia aina seksiä harrastaessani,eikä kukaan seksipartneri ole ollut minulle tuntematon.Ensimmäisen kerran kun harrastin mies ei käyttänyt ehkäisyä,mutta ei hän osunut kyllä emättimeenkään elimellään.Onko siitä mahdollista saada tartunta?

13_s

TriDoc
3. helmikuuta

Hei! Kuvaamasi suojautumisen perusteella pidän tartunnan syntymistä hyvin epätodennäköisenä. Käytännössä HIV-viruksen tarttumisriskin kasvu vaatisi esimerkiksi kovasta hankauksesta syntyvän verikontaktin, jota ei synny yleensä edes normaalissa suojaamattomassakaan yhdynnässä. Toisen ihmisen hyväily ja sukupuolielinten koskettelussa ei tartunnan mahdollisuutta yleensä synny.

1_s

Anonyymi
4. helmikuuta

hei sain juuri tietää lääkäriltäni että papa tulokseni oli 4 ja hän pisti lähetteen jatkotutkimuksiin,tarkoittaako se että minulla on kohdunkaulansyöpä,en tajunnut kysyä lääkäriltä enempää ku menin niin shokkiin,vuosi sitten otettu papa oli luokkaa 1?

13_s

TriDoc
4. helmikuuta

Papa Luokka saatu IV ja V tulos viittaa suurella todennäköisyydellä syöpäsoluihin. Oikeastaan mitään muuta tällainen tulos ei kerro. Papa-testi on tarkoitettu pahanlaatuisten syöpäsolujen seulontaan, joka mahdollistaa niiden löytyessä tarkemmat selvitykset, minkälaisesta pahanlaatuisesta muutoksesta on kysymys. Muutokset voivat olla esimerkiksi paikallisia ja on syytä odottaa asiantuntijan selvitystä ennen johtopäätösten tekoa.

1_s

Anonyymi
16. helmikuuta

Hei! Sain juuri papa-kokeen tulokset lääkäriltäni. Puolivuotta sitten löytyi lieviä solumuutoksia ja nyt kävin uudestaan. Tulos oli : Hallitseva bakteeri sauva, puhtausaste 1. Lievä solumuutos luokka 2. Kumppanilla on todettu kondylooma, onko siis syytä olla huolissaan?

1_s

Anonyymi
16. helmikuuta

Mitä tarkoittaa, kun PAPA-koevastauksessani on maininta "leukosyyttejä runsaasti"? Pitäisikö asiasta huolestua?

13_s

TriDoc
16. helmikuuta

Solumuutosluokat ilmaistaan asteikolla I-V, joissa luokat I ja II ovat normaaleja sillä lisäyksellä, että PAPA-luokka II yleensä vaatii lisäselvitystä ja hoitoa. Usein tämä on paikallishoitoa, jonka jälkeen uusi kontrolloiva koe voidaan ottaa muutaman kuukauden kuluttua uudelleen. Myös Partnerisi tartunnan ottamista kanssakäymisessänne huomioon kannattaisi harkita. Naisen tavoin myös miehellä on mahdollisuus saada hoitoa kondyloomatartuntaan.

13_s

TriDoc
16. helmikuuta

Valkosolujen eli leukosyyttien määrä ilmaistaan PAPA-kokeessa luvuilla 1-3. Näistä puhtausarvoista 1-2 katsotaan normaaliksi, mutta 3 tarvitsee aina hoidon. Kyse ei ole välttämättä vakavasta infektiosta vaan yleisestä puhtausasteesta, johon valkosolujen määrä luonnollisesti vaikuttaa. Myös "runsas leukosyyttimäärä" tarvitsee yleensä hoidon. Asiasta kannattaa keskustella hoitavan lääkärisi kanssa.

1_s

Anonyymi
1. maaliskuuta

Estääkö papa luokka 2 raskauden yrittämistä??Siis kannattaisiko vauvanteko pistää jäihin siksi aikaa kunnes saa "puhtaat paperit"??

13_s

TriDoc
1. maaliskuuta

Papa 2-luokka ei todennäköisesti estä raskauden yrittämistä, mutta asiasta on luonnollisesti, mikäli mahdollista keskustella hoitavan lääkärin,usein gynekologin kanssa tilanteesta, missä järjestyksessä kukin ja mikin asia hoidetaan ja saa siten sijansa. Kuten monet muut, tämäkin asia vaatii yksilöllistä asian käsittelyä hoitavalla lääkärillä.

1_s

Anonyymi
11. maaliskuuta

Minulla otetussa papa-näyteessä tuli tulokseksi luokka kaksi, eli lieviä solumuutoksia. Niitä ei lääkärin mukaan tarvitse hoitaa mitenkään mutta pitää käydä puolen vuoden päästä uudelleen. Olin raskaana papa-näytettä otettaessa joka myöh. keskeytettin. Voiko raskaudella olla joku syy tähän "luokitukseen" ?

1_s

Anonyymi
15. maaliskuuta

Hei, minulla on todettu keväällä 2008 papa-kokeessa luokka II, siitä 6 kk:n seurannassa tulos oli luokka I (jolloin olin raskaana). Nyt synnytyksestä on 7kk ja kävin papa-kokeessa, josta tulos oli jälleen luokka II ja ohjeena kontrolli 6kk:n päästä. Nyt pelästyin tuota uusiutunutta II -luokan tulosta. Mitään varsinaisia oireita minulla ei ole, kuukautiseni eivät ole vielä alkaneet synnytyksen jälkeen ja imetän vielä tätä toista lastamme. Sisätutkimusta tehdessä lääkäri mainitsi limakalvojen olevan erittäin kuivat, ilmeisesti imettämisestä johtuen. Ensimmäisen synnytyksen jälkeen papa-tulos oli luokka I, mutta puhtausasteessa jotain muutosta.Jäänkö nyt peloissani odottamaan 6kk:n päässä odottavaa papa-kontrollia vai olisiko syytä varata lääkäriaikaa?

1_s

Anonyymi
23. maaliskuuta

Voiko Trichomonas vaginalis tartunta olla nakymatta papa kokeessa?

1_s

Anonyymi
23. maaliskuuta

Hei! Minulla oli 9.6.09 PAPA 2 ( cin1, lievä dysplasia) olin tuolloin raskaana. Sain tuohon jotain emätinpuikkoja joita käytin 7 päivää. Olin 2 viikkoa sitten jälkitarkastuksessa ja otettiin papa ja tänään selvisi että edelleen 2. Mitä tämä meinaa ? Olen todella nuori, vasta 16. Minulla on 2,5kk ikäinen poika ja jatkuvasti pelkään sitä että on jotain vakavaa. Kiitos !

1_s

Anonyymi
2. huhtikuuta

Mitä tarkoittaa papa-tulos sytolyysia? Valkovuotoa tulee runsaasti ja ajoittain alapäässä kutinaa....

1_s

Anonyymi
4. toukokuuta

Miksi papa-kokeen ottaminen on niin epämiellyttävää?

1_s

Anonyymi
9. toukokuuta

Sytolyysi tarkoittaa, että normaalit vaginan bakteerit hajottavat soluja ja se voi aiheuttaa lisääntynyttä valkovuotoa ja kirvelyä.

2_s

f35-3375
3. kesäkuuta

Hei. Minulla oli papa-kokeessa (synnytyksen jälkitarkastuksessa) solumuutoksia,joista otettiin koepalat..tulosten tultua lapussa luki "Teiltä otetuissa koepaloissa oli solumuutoksia,jotka vaativat vielä laajempaa poistoa.Ei ole kuitenkaan syöpään viittaavaa."
Jouduin perumaan ajan poistoon,koska juuri oli menkat.Hoitaja puhutteli asiaa luupiksi? sanoi että toimenpiteessä puudutetaan,ettei sen pitäisi sattua.mitähän tuo luuppi tarkoittaa,vai kuulinko sen sanan oikein?! Yritin googlettaa sitä sanaa mutta en löytänyt. Olisi kiva tietää minkä takia poistoa tehdään,mikä on "vialla" ..

4_s

Eva
3. kesäkuuta

Ettei ollut polyyppi?

1_s

Anonyymi
27. elokuuta

Minulla todettiin raskauden alkuvaiheen papa-kokeessa luokka IIID, joka on jo suuren huolen aihe. Nyt otettiin uusi papa-koe viikolla 21 - tulos ei vielä ole selvillä. Raskaus on sujunut oireettomasti ja nyt huolettaa, kun papa-kokeen jäljiltä tulee ruskeaa vuotoa. Lääkärin mukaan se on normaalia. On kuulemma harvinaista, että III-luokka pahenee IV-luokaksi raskauden aikana. Jos tilanne pahenee radikaalisti, saatetaan joutua tekemään kohdunkaulan operaatio eli konisaatio. Tämä on tietysti myös raskaudelle riski.

Kannattaisi kaikkien nuorten ihmisten miettiä, onko järkeä mennä sänkyyn kaiken maailman puolituttujen kanssa ennen naimisiinmenoa. Kohdunkaulan syöpää aiheuttava HPV-virus kun tarttuu myös kondomin kanssa. On tässä itsellä käynyt mielessä monta kertaa, että sen ja sen partnerin olisi ennen avioliittoa voinut jättää väliin. Eipä oltaisi nyt tässä hermostuttavassa tilanteessa!

1_s

Anonyymi
22. syyskuuta

Paras hoitomenetelmä on nykyään sähkösilmukka- eli loop-konisaatio. Se tehdään paikallispuudutuksessa polikliinisesti. Etuina ovat hyvät hoitotulokset, nopeus, vähäiset komplikaatiot sekä poistettavan alueen säilyminen hyväkuntoisena konuksena patologin tutkimusta varten. Histologisen tutkimuksen perusteella nähdään, onko koko muutosalue saatu poistetuksi.

Tässä poiminto netistä. Minulle on kyseinen hoito tehty eikä se sattunut yhtään. Kyseessä oli syövän esiaste ja nyt hoidon jälkeen ollu puhtaat papat viimeiset 3 vuotta.

1_s

Anonyymi
4. lokakuuta

Mitä tarkoittaa papa-kokeen tulos ASC-Us ( lk II ). Kiitos vastauksesta. 62-v. hormonilaastarin käyttäjä

2_s

Hoitonetti
2. joulukuuta

Kirjainlyhennelmä tarkoittaa (atypical squamous cells of undetermined significance) tutkimuksessa löytyneen lieviä epiteelisolumuutoksia, joka on yleisin poikkeavista löydöksistä. Postmenopausaalisilla naisilla tavallisin syy on limakalvoatrofia, jonka oikea hoito on paikallinen estrogeeni hormoonilaastarin lisäksi.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia