Hei! Olen 25-vuotias terve pohjalainen mies. Ongelmanani on varsinkin talvisin päänahan kutina, kuivuminen ja hilseily. Parturini on suositellut kevyempiin shampoihin siirtymistä, mutta ongelma on minulla vain talvisin. Miten sitä tulisi hoitaa? Ihoni on muutoinkin talvisin kuiva.
nim. Ile

Vastaus: Päänahan hilseilyn tutkimus-ja hoitoperiaatteet

Hei Ile! Päänahan hilseily ja kuivuminen ovat yleisiä oireita varsinkin talvisaikaan, jolloin sisäilman kuivuus muodostuu keskeiseksi haasteksi ihon hoidossa. Kuivuessaan paksujen hiusten alla alkaa päänahka herkästi kutista. Tämä vuorostaan voi synnyttää tarpeen ihon raapimiseen, varsinkin takaraivolla, mikä voi jatkuessaan aiheuttaa kroonistakin ihottumaa hiusten alle.

Päänahassa tavattavia ihosairauksia ovat päänahan psoriasis, taliköhnäihottuma sekä erilaiset tulehtuvat märkäiset päänahan tulehdukset. Pälvisilsa eli päänahan sieni-infektion aiheuttaa usein tfrichophytom- sienirihmasto ja varmennus voidaan tehdä irronneesta hilseestä. Päänahan psoriasis ja sieni-ihottuma ovat yleensä selvärajaisia läiskäisiä ja paksuuntuneita, vaaleita alueita, jotka ovat kohtuullisen helppo havaita esimerkiksi parturissa käydessä. Psoriaasi-, vaikean talikohnäihottuman tai sieni-ihottuman epäilyn suhteen olisi ihotautilääkärillä käynti tarpeen.

Erilaiset tulehdukselliset ihottumat päänahan alueella olisi syytä hoitaa nopeasti ja huolella, koska tulehdukset vaurioittavat herkästi hiusten juurituppia ja aiheuttavat täten hiusten katoa. Selkeä ihoinfektio vaatii joskus jopa antibiooottihoitoa. Tavallisimmin kysymyksessä ovat erilaiset kuivuvat hilseläiskät, jotka syntyvät kuivuvan ihon ärsytyksestä/vaikutuksesta ja ovat kohtuullisessa määrin hoidettavissa erilaisilla hilseshampoilla ja herkän päänahan hoitoaineilla. Näitä on saatavissa hyvin mm. kampaajalla käydessä. Hiusten ja päänahan hoito talvisaikaan vaatii hiukan vaivaa ja säännöllisyyttä, mutta mm hilseily on yleensä hallittavissa herkän päänahan hoitoon tarkoitetuilla hoitoaineilla ja erikoisshampoilla.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
15. tammikuuta

Hei! Itse kävin toissapäivänä ihotautilääkärillä pari vuotta jatkuneen päänahan kutinan ja punoituksen takia. Nyt lääkäri otti päänahasta koepalan ja tuloksissa kestää noin 2 viikkoa. Takaraivolta hiuksia on lähtenyt aika paljon ja lääkäri eipäili vaivaksi joko psoriasista tai seborreaa. Jos tauti on jompikumpi edellä mainitsemista niin alkaako hiukset kasvaa uudelleen kun tautiin saadaan oikea lääkitys?

1_s

Anonyymi
18. toukokuuta

Itsellä on auttanut hyvin tuo suomalainen tervshampoo Psorin hodossa päänahassa...tänään kävin lääkärillä ja parin viikon kuluttua pitäis mennä siihen koepalan ottoon..

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia