Hei! Olen 53-vuotias Varsinais-Suomalainen rouva ja tulossa mummoikään! Minulla on 2 vuoden ajan olleet vaivana äkillinen hikoilu, sydämen hakkaamista, huimausta ja päänsärkyä. Aina kun luulen oireiden rauhoittuvan, ne alkavat uudelleen. En polta ja olen muutoin terve. Kuinka kauan vaihdevuosi-oireet kestävät? saako hormonihoidolla oireet poistumaan? mitkä ovat riskit hoidosta!
T Irma

Vastaus: Vaihdevuosioireiden hoito

Hei Irma! Vaihdevuosioireet ovat useita vuosia kestävä periodi, jonka puoliväliin ajoittuu kuukautisten poistuminen eli menopaussi. Suomessa ne loppuvat keskimäärin 49-53 vuotiailla. Mitä pohjoisemmaksi maassamme mennään, sitä myöhemmin menopaussioireet alkavat. Keski-Euroopassa menopaussioireet esiintyvät keskimäärin 5 vuotta suomalaisia naisia aiemmin.

Vaihdevuosioireet sisältävät paljon sekä fyysisiä että psyykkisiä muutoksia. Hormonitoiminnan vähetessä nainen kokee muutoksia naiseudessa ja yleensä se ajoittuu aikaan, jolloin lapset lähtevät kotoa ja suhde perheeseen ja samalla aviopuolisoon eräällä tavalla muuttuu. Tämä voi aiheuttaa tunne-elämän epävarmuutta, joka korostaa entisestään vaihdevuosioireiden fyysisiä oireita. Fyysisiä oireina emättimen limakalvot ohenevat ja kimmoisuus vähenee, samoin kohtu pienenee ja sitä ympätöivät rakenteet haurastuvat. Tilanteeseen liittyy myös monen fyysisen sairauden lisääntyminen ( osteoporoosi, sepelvaltimotauti, syöpä, kolesteroliarvojen nousu, nivelkivut, kulumavaivat).

Yleensä vaihdevuosioireiden alkuvaiheessa kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi. Sitä seuraavat tyypilliset oireet, joista tavallisimpia ovat hikoilu ja kuumat aallot. Sydänoireina voi esiintyä rintatuntemuksia ja tykyttelyä, sekä huimailua ja pyörrytystä niin, että myös yöuni häiriintyy. Fyysisten oireiden ohella mielialaan vaikuttavat naiseuden roolin muutos, joka osalle voi muodostua vaikeaksi kohdata ja depressoivaksi. Tilanne vaatii usein läheisten ihmisten ymmärtäväistä suhtautumista, mikä on tärkeä osa asian läpikäyntiä.

Jos oireita ei hoideta, voivat ne kestää jopa 1-5 vuoden ajan, mikä on pitkä aika ja voi työssäkäyvälle koitua erityisen raskaaksi työtehon laskemisen myötä. Lieviä oireita voidaan kokeilla hoitaa elämäntapamuutoksilla. Riittävä määrä liikuntaa, yöunta, tupakoinnin ja alkoholin käytön rajoittaminen voivat keventää osaltaan oloa.

Jos lääkkeettömät hoitolinjat eivät riitä, voidaan suun kautta, iholle asennettavan laastarin tai geelinä annosteltavalla estrogeenivalmisteella kaikki nämä oireet hoitaa oireettoomalle tasolle. Pelkästään estrogeenivalmistetta voidaan antaa vain naisille, joilla kohtu on poistettu, sillä estrogeeni lisää kohdunsisäisten karsinoomien riskiä. Tällöin estrogeenin lisäksi potilas saa tavallisesti estrogeeniin yhdistettävän keltarauhashormoniannokseen. Tämä voidaan antaa tablettina, laastarina tai kierukasta, josta se siirtyy suoraan kohtua suojaamaan.

Estrogeenihoitoja ei voida suositella alaraajojen laskimotukoksia sairastaneille, siihen alttiille sekä rintasyövään sairastaneille tai erityisesti rintasyövän riskiryhmässä oleville naisille. Lisäksi se saattaa sinällään aiheuttaa rintojen pingottumista ym oireita. Yleensä estrogeenihoitoon lisättävä keltarauhashormoni pyritään lisäämään sen loppuvaiheeseen, jolla simuloidaan normaalia kuukautiskiertoa ja hoito on jatkuva.

Monia edelleen askarruttaa hormonihoidon haittavaikutukset huolimatta reaalisesta rintasyöpäriskin noususta ja muista haittavaikutusta olisi merkityksellistä punnita keskenään eri vaihtoehtojen riskit. Rintasyövän riski kohoaa vain hiukan tarkasteltaessa estrogeenihoidon haittoja. Toisaalta estrogeenin lisääntymisen vähentää osteoporoosia ja sairastumista sydän-ja verisuonitauteihin. Estrogeenihoidon hyödyt keskimäärin ylittävät niiden muutamat haittavaikutukset tai riskin kasvamisen rintasyövän ja alaraarojen verisuonitukosten synnyssä. Riski on kuitenkin arvioitava yksilöllisesti.

Synnyttimien paikallisiin muutoksiin ja limakalvon ohenemisesta aiheutuneisiin kutina, kirvely-ja tulehdusoireisiin voidaan käyttää estrogeeneja sisältäviä geelejä, jolla limakalvon paksuutta ja elastisisuutta voidaan säädellä. Säännöllisen vaihdevuosioireiden hormonihoidon aloitus vaatii aina irtosolukokeet sekä gynekologin tai yleislääkärin tarkastuksen ennen hormonihoidon aloittamista. Hoitoa käytetään yleensä niin kauan, yleensä vuosia, että oireet häviävät ja pysyvät poissa, jonka jälkeen hoidosta voidaan luopua.

Keskustelu

11_s

kapsukka
12. maaliskuuta

Olen 54v. ja kuukautiseni loppuivat jo muutama vuosi sitten johtuen osittain Levonova-kierukastakin. Se poistettiin 2007. Viime vuonna eli -08 minulle tuli yllättäen "kuukautiset" eli veristä vuotoa. Söin noin viikon verran tuota ennen SoyaFlavona-nimistä luontaistuotetta (vaihdevuosioireisiin) mutta olin ollut muutaman päivän syömättä niitä. Lieneekö vuoto johtunut siitä?

Kävin kuitenkin gynekologilla vuodon vuoksi, koska netistä luin, että verinen vuoto voi olla oire jostain sairaudesta. Kaikki koetulokset olivat kuitenkin normaalit. Gynekologi määräsi kuitenkin Primolut Nor -valmistetta, jota otan pillerin päivässä 14 päivän ajan kolmen kuukauden välein. Yhden jakson olen jo syönyt. Lääkkeen tarkoitus on aikaansaada ns. tyhjennysvuoto - joka estää ilmeisesti esim. kohtusyöpää. Näin kävikin, eli yhden jakson syötyäni parin päivän päästä tuli vuoto.

Kysyisin: voinko syödä silti myös SoyaFlavona-valmistetta? Pidin taukoa niiden syönnissä tuon Primolut-kuurin saatuani, koska gynekologi suhtautui hieman kielteisesti/vähätellen näihin soijatuotteisiin. Tuli tunne, että en välttämättä tarvitsisi niitä tai että niiden vaikutuksista ei ole varmaa tietoa, onko hyväksi vai pahaksi. Gynekologi antoi ymmärtää, että voin halutessani syödä näitä rinnakkain, mutta jäin käsitykseen, että hän suhtautuu näihin luontaistuotteisiin hieman epäilevästi. En nyt tiedä mitä tehdä. Jatkuvaa hormonilääkitystä (apteekkituottein) en haluaisi niissä olevan rintasyöpäriskin vuoksi.

Pitäisikö/voisinko minä syödä myös tuota SoyaFlavonaa, esim. hikoilun ja muitten vaihdevuosioireiden estämiseksi? Esitteen mukaan se vahvistaisi myös luustoa, ja minulla on myös selkäkipuja jo nyt (iskias, leikattu välilevynpullistuma). Jos lääke ehkäisisi osteoporoosia, sehän olisi pelkästään hyvä asia.

Jos syön molempia rinnakkain, tuleeko minun lopettaa Soya Flavonan käyttö silloin kun alan syödä 14 päivän ajan Primolutia + ne päivät, jolloin "vuodan"? Sotkevatko nämä tuotteet toistensa vaikutuksia, vaiko päinvastoin? Pitäisikö syödä pelkästään joko-tai?

SoyaFlavona on Soija-isoflavonoidi-monivitamiinivalmiste, markkinoija on Bio-Vita.

13_s

TriDoc
14. maaliskuuta

Hei! Voit nauttia valmistetta huoletta, jos tunnet siitä olevan apua. Mailmalla on tehty jonkinverran kliinisiä tutkimuksia soijavalmisteiden sisältämien isoflavoneidien vaikutuksesta vaihdevuosioireisiin. Näissä selvityksissä tulokset ovat jääneet ristiriitaisiksi, joten ymmärrettävästi gynekologisi ei ole voinut varauksettomasti sitä sinulle suositella. On tärkeää, että pystytään erottelemaan lääkkelle vaadittavat kliinisissä lääketutkimuksissa varmennetut terveysvaikutukset luontaisvalmisteista, joiden tehoa ei puolestaan ole varmennettu. On kuitenkin totta että esimerkiksi soijalla on todettu olevan sekä estrogeenireseptoreja stimuloivia että estäviä vaikutuksia, joten jonkintasoista vaikutusta hormonitoimintaan silläkin saattaa olla. Vaikutustapa tosin saattaa olla vastakkainenkin. Kannattaa pitää jokatapauksessa nämä luontaistuotteet ja apteekista määrätyt lääkkeet erillään aivan kuten olet tehnytkin. En näe samanaikaisessa käytössä kuitenkaan vaaraa.

11_s

f64-2611
7. lokakuuta

Nainen 54v kysyy.Kuukautiset jäi pois noin kuukaausi sitten,nyt rinnat aivan kosketus arat ja ala vatsa kipeä tuntuukuin menkat alkaisi,mutta ei kuulu ei näy,kuukausi sitten oli pari kertaa kuumotavava hikinen olo (lievä).Onko tämä vaihde vuosi oireita? sisareillani ovat lopuneet nin 56-57v.Mitä teen?

1_s

Anonyymi
23. marraskuuta

Olen 65-vuotias terve nainen. Kuukautiseni loppuivat yli 10 v sitten, mutta kuumien aaltojen, hikoilun ja rytmihäiriöiden takia aloin käyttää hormoneita, aluksi pillereitä, sitten geeliä ja viimeisten vuosien ajan laastareita. Olen pitänyt muutamien kuukausien taukoja ja harventanut esim. laastareiden väliä pariin viikkoonkin. Olen ollut ihan tyytyväinen. Kunä sken unohdin ottaa ulkomaanmatkalle laastarit mukaan, ajattelin samalla lopettaa ne kokonaan. Nyt vaan kuumat aallot nostattavat hikeä ihan niskatukkaan asti monta kertaa vrk. Muutenkin hikoan kovasti pienestäkin. Oireet siis ovat vaan koventuneet. Onko toivoa kiusan loppumisesta vai aloitanko uudestaan hormonilääkityksen - hamaan 90 ikään asti?

13_s

TriDoc
23. marraskuuta

Yleensä vaihdevuosioireiden aiheuttamien hikoilu-ja kuumien aaltojen ja muiden fyysisten tuntemusten lievittämiseen riittää yleensä muutaman vuoden hormonikorvaushoito. Kun hormonihoito kestää yli 4-5 vuotta, saattaa rintasyöpäriski lievästi kohota alle kymmenellä tapauksella tuhannesta ikääntyneestä naisesta. Nousu on melko lievä ja muidenkin elämäntapaojen aiheuttama vaikutus saattaa riittää rintasyöpäriskin kohoamiseen samalla tavoin. Myönteisinä hormonikorvaushoidon vaikutuksina ovat luuston haurastumisen väheneminen, kudosten kimmoisuuden lisääntyminen ja hormonimuutoksista syntyvien vanhenemisilmiöiden väheneminen.
Oireidesi jatkuessa näin pitkään olisi hyvä varata aika gynekologille vielä perusteellista tarkastusta varten ja pohtimaan pitkittyneiden vaihdevuosioireiden jatkumisen syitä sekä hoitoa siihen.

2_s

koiraäiti
31. tammikuuta

Olen 58 ja minulla on nyt alkaneet kuumat kylmät aallot ja erikoisesti yöllä en käytä muita lääkkeitä kuin verenpaine se onkin nyt noussut ja en oikein tiedä mitä tekis ,on kuitenkin työ hoidettava vai saisko sairaslomaa tällä perusteella.en mielellään ottaisi hormoonihoitoa,mikä neuvoksi?

13_s

TriDoc
31. tammikuuta

50 ikävuoden jälkeen kaikenlaiset sairausoireet voivat vaikuttaa merkittävästi henkilön kokonaissuorituskykyyn johtuen iän myötä syntyvistä fysiologisten toimintojen hidastumisesta. Keski-iässä viimeistään kaikki ihmiset havahtuvat siihen tosiasiaan, että tarvitsemme nuoruusikää enemmän lepoa, toipumista ja palautumista selvitäksemme arjen rutiineista.
Vaihdevuosioireet voivat olla yksi merkittävää haittaa synnyttävä tekijä. Oireet ovat lievimmillään vain kiusallisia, mutta voivat myös merkittävästi haitata arjesta selviämistä. Tällaisessa tilanteessa tapaaminen omalla lääkärillä tai vaikkapa gynekologilla voi olla hyvä tie tulla arvioiduksi ja saada mahdolllisuuksien mukaan oireisiin lievitystä. Koska kysymys on aina yksilöllisistä asioista, vaatii oireiden vakavuuden ja siihen mahdollisuuksissa olevien hoitojen arvioiminen henkilökohtaista kontaktia hoitavaan lääkäriin.

2_s

koiraäiti
14. helmikuuta

Kiitos vastauksesta. kyllä sinne lääkärin puheille täytyy mennä,on kulunut jo monta vuotta ettei verikokeita ole otettu ja nyt nämä oireet täytyy selvittää,eli katsotaan mitä tuleman pitää,kiitos.

1_s

Anonyymi
15. helmikuuta

En kelaa tätä ketjua taaksepäin, mutta vastaan että vaihdevuosioireitten takia kannattaa ja täytyisikin ehdottomasti mennä läkärille, suoraan gynelogille. Haitat voivat olla hyvin paljon arkipäivää haittaavia ja niistä on ihan turha kärsiä, kun apuakin on saatavissa ihan helposti.
Kaikki meidän ikäkausiemme vuodet ovat tärkeitä.
"Loppupäässä" tai puolenvälin jälkeen elämää on vielä tärkeämpää nauttia elämästä, jokaisesta päivästä.
Mars gynekologille !
Omakohtaisesti neuvon näin.Minulla oli paljon erilaisia oireita, mutta
elämäni muuttui täysin, kun sain apua.
Tämä kuulostaa kliseeltä, mutta sain ihan uuden elämän, elämänarvoisen elämän.
Voin nyt hyvin, saan elämästä paljon ja pystyn antamaan itsestänikin muille, lapsille ja heidän lapsilleen ja miehelleni, joka monta vuotta oli ymmällään ja sijaiskärsijä.

2_s

f50-3393
14. kesäkuuta

Hei!
Olen "vasta" 41-vuotias.
Olen kokenut kovan stressin tuossa pari vuotta sitten (tyä, avioliitto,muutto kauas,ero,työttömyys jne, nyt kaikki kunnossa mutta...).
Kehoni meni ikäänkuin lukkoon.Kuukautiset jäivät pois, hikoilin jne.Sain diaknoosiksi alkaneet vaihdevuodet.Lääkkeeksi Primolut ja nyt koetin uutta Qlairaa gynen toimesta.Kävin hormonimittaustestissä:vastaus oli ettei minulla olekaan vaihdevuosia!
Lopetin kaikki pillerit mutta kuukautiset jäivät kokonaan pois, itkeskelen, ja mikä pahinta, pienet sirot rintani ovat kasvaneet todella isoiksi ja ovat julmetun kipeät:En pysty jumppaamaan saati elämään normia elämää.Mikä ihme minulla on??Rintaliivit muuttuivat siis koosta A kokoon C!!.Tämä ei todellakaan naurata enää.Auttakaa, jos jollakulla samoja kokemuksia.
Korostan vielä että elämä on tasaantunut, on parisuhde, työpaikka ja asiat todella hyvin.Onko tämä joku posttraumaattinen jälkitila kehossani vai olenko tullut ihan hulluksi?

6_s

Elisa
14. kesäkuuta

Neuvoisin mielelläni, mutta en osaa..ehkä kehosi tosiaan meni sekaisin kaikesta stressistä ja oireilee nyt stressin loputtua näin. Oletko kysynyt asiasta lääkäriltäsi? Entä mitä jos oletkin raskaana..käypä lääkärillä, hän osaa sanoa parhaiten, mistä moiset oireet!

2_s

f50-3393
14. kesäkuuta

Hei...olen menossa huomenna samalle gynelle, taas samat kokeet ja muu asiaankuuluva.
Joku jo ehdotti lääkärin vaihtoa mutta mielestäni asia ei ole kiinni lääkäristä.

Niinpä...se tästä vielä puuttuisi jos raskaana olisin:).

6_s

Elisa
14. kesäkuuta

No sepä hyvä, että olet jo huomenna menossa sinne, sitten asia selviää, mikä saa sinut oireilemaan noin!

4_s

Eva
14. kesäkuuta

Pyydö tekemään ultraäänitutkimus!

1_s

Anonyymi
11. heinäkuuta

itse olen käynyt gynekologilla nuoresta lähtien. Hän on paras asiantuntija naisten asioissa. Minulla alkoivat ennakoivat oireet jo noin 45v. Jatkuva tiputteluvuoto. HB laski niin, että gynekologini ehdotti keltarauhashormonikierukkaa, josta sain avun ja tiputtelu loppui ja myös kuukautiset. En kyllä niitä kaivannut. HB alkoi nousta myös. Kun yli 50v olin niin alkoivat myös muut oireet > hikoilua, varsinkin öisin kylvin hiessä, sydän tykytti inhottavasti. Heräsin monta kertaa öisin. Olin väsynyt, ärtynyt, mieli aivan maassa. En ensin halunnut käyttää mitään hormoneja niiden haittavaikutusten takia. Varmaan kaksi- kolme vuotta sinnittelin, kunnes päätin kokeilla niitä, koska jatkuvat yöheräämiset ja valtavat hikoilut häiritsivät jo työssäjaksamistani. Sain avun estrogeenista, tabletteina. Ensin sain vahvempaa jota käytin noin kaksi vuotta ja sitten sain puolta miedompaa jota käytin jonkin aikaa. Nyt olen jo pärjännyt ilman, koska oireet ovat pikkuhiljaa hävinneet.>>58v. Liikunta on myös auttanut, kävely, pyöräily. Tunnen nyt olevani myös naisellisesti kunnossa. Oma asenne ratkaisee. Kun oireet olivat pahimmillaan, en kyllä ajatellut näin! Itselläni ne kestivät pahimpina ja lievempinä noin viisi vuotta. Saat kyllä apua niihin, minäkin ensin epäilin.

1_s

Anonyymi
11. heinäkuuta

Olen 77 vuotias nainen. Olen käyttänyt hormoonikorvaushoitoa yhtäjaksoisesti 49 vuotiaasta.
Vointini on ja on ollut koko ajan erinomainen. Minulle ei ole tullut osteoporoosia, (tutkittu) vaikka äidilläni oli vaikea luukato. Kolesterooli- ja sokeriarvoni ovat viitearvojen sisällä.
Tunnen itseni reippaaksi, terveeksi ja elinvoimaiseksi. Muistini on pysynyt hyvänä, enkä tunne olevani näinkin iäkäs. Olen sydänsairasta sukua, lähiomaisiani on kuollut sepelvaltimosairauteen jo viisikymppisinä. Minun sydämeni on terve, tutkitutin senkin.
Käyn kerran vuodessa gynegologilla, kolmen vuoden välein papa-kokeessa ja vuosittain mammografiassa. Olen neljän lapsen ja yhdeksän lapsenlapsen äiti.
Ihmettelen joskus, miksi ei meitä kauan hoitoa käyttäneitä ja hyvin voivia kuulla, turhaan pelätään ja pelotellaan hormoonikorvaushoidolla. Amerikassa tehdyt tutkimuksethan on tehty eri valmisteita käyttäneillä, mitä suomessa on käytössä. Lisäksi on tutkittu vain niillä, jotka ovat aloittaneet hoidon jo pitkään poissa olleiden kuukautisten jälkeen.
Kun hoidon aloittaa heti, eikä lopettele ja aloittele uudelleen, ovat riskit todella pieniä verrattuna elämän ladun paranemiseen. Itsestään kannattaa huolehtia, olen elänyt nämä 28 vuotta terveenä ja elämäniloisena. Jatkan hoitoa niin kauan, kuin lääkärini katsoo sen aiheelliseksi. Valmiste vaihdettiin muutama vuosi sitten miedompaan, vuodottomaan Indivina-nimiseen. Sekin miedoin valmiste.
Rohkaisen kaikkia hoitoon, joille oma gynegologi katsoo sen olevan mahdollista. Rajoituksiahan toki joillakin on, mutta turha pelko pois. Eletään vaan kerran. Tuttavapiirissäni on ollut useita rintasyöpätapauksia, ketkään heistä eivät ole korvaushoitoa käyttäneet.

2_s

f48-3976
7. tammikuuta

olen vasta 39 v ja minulla on jo yöhikoilua,vuoroin palelua öisin, seksuaaliset halut ovat kadonneet tyystin jne.voivatko vv-oireeni johtua hormonikierukasta?minulla ei ole ehkäisyn tarvetta,mutta sain kierukan,koska kuukautiseni kestivät aina 3 viikkoa ja vuoto oli kuin Niagaran putouksessa.kierukka asennettiin reilu vuosi sitten.sen jälkeen mensuni ovat olleet epäsäännölliset,mutta niukat.eli välillä ne ovat 2 kertaa kuukaudessa ja välillä kahden kuukauden välein.kesto on 2-7 vrk.usein minulla on myös runsasta valkovuotoa.olen diabeetikko ja sairaalloisen lihava,eli 161 cm ja 114 kg.miten aikaisin vaihdevuodet voivat alkaa?seksuaalisten halujen katoamisesta olen vain tyytyväinen,sillä ennen olin todella himokas.olen sinkku ja poikani on jo pois kotoa.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia