Hei! olen myöhään laihduttamiseen herännyt 50 vuotias mies. Minulla todettiin terveystarkastuksessa lievästi koholla oleva verensokeri 6.4, 15 kilon ylipaino ja koholla oleva verenpaine 145/98. Lääkäri puhui jotain metobolisesta synroomasta, jotka kaikki 4 minulla kuulemma on. Tiedostan ylipainotilanteeni ja olen motivoitunut pudottamaan painoani. Mutta miten saan verensokerin ja verenpaineet kuntoon? Kuntoilen syksyisin hirvimetsällä, jossa paino putoaa joskus 10 kiloakin syksyn aikana. Talvella se tulee takaisin, Musta makkara on herkkuni. Pulloonkaan en sylje. Auttaako vain nälkäkuuri?
T Eino

Vastaus: Ylipainon ja metabolisen syndroman elintapahoito

Hei Eino! Kiitokset reilusta ja totuudenmukaisesta kuvauksestasi. Olet kysymyksilläsi osunut ongelman ytimeen! Metabolisella syndromalla tarkoitetaan lähinnä 1)ylipainon aikaansaamaa rasitusta verenkiertojärjestelmälle, joka johtaa yleensä 2)kohonneeseen verenpaineeseen, 3)koholla oleviin veren rasva-arvoihin ja pidemmän aikaa kestettyään myös 4)nostaa verensokeria. Ylipaino ja sitä myötä metabolinen syndroma kehittyy ihmiselle, kun nautittu ravinnon energiamäärä ylittää merkittävästi kulutuksen ja varastoituu miehillä vatsan alueelle ylimääräisenä rasvakudoksena.

Vähentynyt energiankulutus voi olla seurausta vähäisestä liikunnasta, liian runsaasta syömisestä tai molempien yhdistelmästä. Vielä muutama vuosikymmen sitten harrastettu aktiivinen liikuntakulttuuri on supistunut sisällä tapahtuvien aktiviteettien toteuttamiseen. Kuten kertomuksestasi käy ilmi, syksyiset hirvimetsällä käynnit selvästi kohottavat kuntoasi ja niiden aikana olet huomannut painon selvästi putoavan.

Valitettavasti laihdutuskuureilla tai määräaikaisilla painonpudotustempauksilla ei todennäköisesti saada pysyviä muutoksia ruokailutottumuksissa aikaan, jotka olisivat pysyvän ja pitkäaikaisen painonpudotuksen perusta. Painonpudotuskuurit rasittavat elimistöä ja altistavat lisäksi sappikivien muodostumiselle. Kuurimuotoista laihduttamista tärkeämpää olisi omaksua pitkäaikaisia pysyviä ruokailutottumuksia, joilla on pyrkimys säännnölliseen, aina samaan aikaan tapahtuvaan ateriointiin ja kevyisiin kasvis/kalapitoisiin vaihtoehtoihin sitoutuminen.

Hyviä suomalaisia perinteisiä vähähiilihydraattisia ruokia ovat kaikki suomalaiset keitot ja kalaruoat. Pizzat, pastat, hampurilaiset ja ranskalaiset perunat ovat raskaita ja ravintoarvoltaan usein yksipuolisia. Kiinnittämällä huomiota ruan laatuun on oikealla tiellä kohti pysyviä elintapamuutoksia.

Ehdotan äkillisten laihdutuskuurin sijaan ajatuksen ja oman motivaation kautta synnytettyä ruokavalion keventämistä samalla lisäten reipasta liikuntaa, joka matalalla sykkeellä harjoitettuna antaa parhaan energiaa polttavan vaikutuksen. Vain nautitun ravinnon sisältämällä energiamäärällä ja kulutetulla energialla on merkitystä painon kehittymiseen.

Painonpudotukseen liittyen myös verenpaine sekä verensokeriarvot yleensä putoavat, koska ne ovat enemmän tai vähemmän sidoksissa toisiinsa. Olet tarttunut hyvään asiaan 50-vuoden kynnyksellä. Tärkeämpää rajun pudotuksen sijasta on oppia pitkäaikaisempia tapoja syömisen ja liikkumisen hallinnassa, jonka onnistuneen soveltamisen ansiosta em terveysasiat kyllä korjaantuvat. Apua, tukea ja tietoa painonpudotukseen on saatavilla omalta terveysasemalta, raitsemusterapeuteilta sekä liikunta-aktiviteetteja edistäviltä järjestöiltä.

Keskustelu

1_s

anssi
16. tammikuuta

Olen ikämies yli 70, ja kun olen vähän "herkkusuu", tahtoo ylipainoa hiukan kertyä, vaikka olen innokas liikkuja. Tässä päivänä muutamana, joulun jälkeen, päätettiin vaimon kanssa, että nyt karsitaan ylimääräiset kilot pois.Tänään 16.01. vaaka näytti 3 kilon pudotusta, - ja aivan helposti. Meidän ohjeemme on tämä: sokeri ja yleensä kaikki makea, kahvipulla, makeiset ym.pois, peruna hyvin vähälle, ja kaikkea muuta syödään aivan normaalisti. Kasviksia kyllä lisättiin, vaikka jo ennenkin olemme niitä käyttäneet runsaasti. Siirryimme käyttämään ihan oikeaa voita ja öljyistä käytämme kotimaista rypsiöljyä.Yllättävän helppoa tämä on ollut ja kun tuloksia tuntuu tulevan, riittää motivaatiota ! Verenpaineet laskee, tulee mukava, kevyt olo ja elämä maistuu paljon mukavemmalta. Eikä tämän kanssa saa olla liian tiukkapipoinen,kyllä joskus voi herkkupalan ottaa, - sunnuntaisin mekin syömme punaviinin kanssa, sehän ei ole paha juttu !

4_s

ritvamummi
23. toukokuuta

Kaalisoppaa voi ahtaa vatsan täyteen mutta ei muuta.Sillä laihtuu.Kaali vie nestettä pois ja kuitua tulee.Yritä.

13_s

TriDoc
24. toukokuuta

Kaalikeitto on erinomainen, täyttävä ja terveellinen vähäenerginen lounasvalinta! Muutama vuosikymmen sitten vielä perheissä saattoi olla säännöllinen kaalikeittopäivä. Elintasomme noustessa nämä terveelliset ja edulliset keittoruoat jäivät vähemmälle ja korvautuivat epäsäännöllisimmillä pikaruokatuotteila. Minkälaisia kokemuksia muilla on asian suhteen? Terveisiä myös Anssille, jonka ruokailutottumusten muutokset näkisin oikeansuuntaisina. Tuon kun jaksaa yhdistää jatkuvuuteen, ei muuta välttämättä tarvita. Yleensäkin Suomessa löytyy halpoja ja hyviä raaka-aineita, joista voi loihtia erilaisia täyttäviä ja ravitsevia keittoruokia. Mikä parasta, niiden sisältämä energiamäärä jää kohtuulliseksi nykyiseen kulutukseemme nähden. Keittoja on lisäksi hyvin erilaisia, joten valinnanvaraa löytyy. Lisäksi lämmin keittoruoka tekee hyvää vatsalle, mitä mm.aasialainen ruokakulttuuri on aina tiennyt ja korostanut. Oman kokemuksn mukaan keittoruokien lisääminen muiden ruokien rinnalla olisi hyvä lisä suomalaiseenkin ruokavalioon. Olisi mukava kuulla muiden kokemuksia, minkälaisia ruokatottumisia on onnistuneesti sovellettu laihduttamisessa?

1_s

Anonyymi
18. heinäkuuta

voin kertoa että jos haluat laihtua tai pysyä laihana niin siihen on ratkaisu. itse en vaa'alla käy enkä ole pahemmin kiinnostunut painostani, mutta joka tapauksessa täysin sopusuhtanen.
itse olen huomannut pysyneeni täysin samassa tilassa aina syömällä kerralla paljon, niin että selviää jopa 1-2 päivää muutamalla leivällä jos nälkä yllättää.
jos käytät alkoholia, muista syödä ravitsevasti (niin nousussa kuin darrassa). jos käytät kannabista ja syömisenhimo alkaa niin antaa mennä vaan.
saunassa käynti ja uinti on enemmän kuin suotavaa.
pahojen huumeiden käyttö ei ole suotavaa.

1_s

Anonyymi
10. lokakuuta

moi minä olen kokeillut laihduttaa ensin kolme kiloa mutta kuinka ollakkaan kilot tulivat muutaman kuukauden jälkeen takas.Paino tulee takas jos ei syö pieniä annoksia.

11_s

Tarja-2705
30. marraskuuta

Minullakin on paino ongelmia, olen 165 pitkä, painoa nyt 94 kg, aloitin tupakkalakon kaksi viikkoa sitten, suklaa on herkkuani, minulla on nesteenpoisto lääkitys, kolestroli on koholla, mutten saa siihen lääkkeitä. Eli suklaan kun jätän pois, mitä tilalle, syön mysliä, en syö makkaraa, juustoa käytän leivän päällä. APUVA,,,, MIKÄ AUTTAA LAIHDUTTAMAAN,,,

1_s

m61-103
30. marraskuuta

Lääkärini kertoi minulle aikanaan kun lopetin sekä tupakoinnin että aloin laihduttaa, että tulisi edetä pienin askelin. Kahden paheen yhtäaikainen muuttaminen voi käydä raskaaksi. En tiedä, kuinka hyvin sellainen voisi onnistua. Lopetin ensin tupakoinnin ja reilun 8 kuukauden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta aloitin säännöllisen laihduttamisen. nykyisin olen 20 kiloa laihempi kuin 10 vuotta sitten.

1_s

Anonyymi
30. marraskuuta

Olen samaa mieltä Babushkan kanssa syödä tasaisesti koko päivän aikana kohtuullisen pieniä ruoka-annoksia, mutta useammin. Ruka-aineiden tulisi koostua kevyistä eineistä välttäen runsaasti energiaa sisältävää ruokavaliota. Kun koko ajan olo säilyy kylläisenä, ei lankea niin helposti syöpöttelemään ja ahmimaan, mikä tahtoo olla laihduttajan riesana. Lisäksi tarvirtaan pitkäkestoista motivaatiota ja visiota,minkälainen haluan olla tulevaisuudessa.

2_s

wilhelmiina
30. marraskuuta

Vähähiilihydraatinen ruokavalio on auttanut moneen ongelmaan.Opin sen lukemalla Antti Heikkilän kirjan Diabeeteksen hoito ruokavaliolla,vaikka en ole itse sokeritautinen.Heikkilällä on muitakin hyviä oppaita esim.kirja Siunattu kipu - kannattaa todella lukea.Kirjaa ei vain meinaa saada kirjastosta lainaksi,koska on julmetut jonot eli muitakin kiinnostaa muu hoito kuin pelkät lääkkeet.A.Heikkilä on itse lääkäri ja ortopedi,joka on erikoistunut kivun hoitoon.

11_s

Tarja-2705
7. joulukuuta

Kiitos vinkistä, minäkin oon vähän ton laihdutuksen ja tupakanpolton lopettamisen aloittanut yhtä aikaa, saa nähä onnistuuko, laihdutus

2_s

lähihoitaja222
30. kesäkuuta

minulla meni 15 kiloa läskiä ruokapäiväkirjan avulla ,heti kun lopetin paino ei putoa ....

4_s

Eva
30. kesäkuuta

Pikkuhiljaa on mennyt 3 kiloa...todella pikkuhiljaa. Nyt yritän tosissani olla luja. Vältän hiilihydraatteja eli pottua, leipää, pastaa,riisiä, sokeria.

2_s

lähihoitaja222
30. kesäkuuta

joo ,pikkuhilja on pysyvämpi tulos . Ollaan tukena toisillemme!

4_s

Eva
30. kesäkuuta

Sovittu!

9_s

reporanka
1. heinäkuuta

Minä luin tuon Siunatun kivun ja totesin, jotta tervehän minä sitten olen. Kun vaan tietäisi, miten kropan saisi sen tajuamaan.

Olkapää onnetonkin meni hajoamaan, kun sitä ei ajoissa hoidettu ja tuosta ko. kirjastahan saikin sen käsityksen, ettei mitään ahtaita olkia, josta olkavaivani alkoi, edes ole. Puhumattakaan jostain rappeumasta selässä.:D Mutta jo vuosikausia sitten muistan kuulleeni, että selkäkipu on psyykkinen vaiva, samoin kuin kilpirauhasen vajaatoiminta.

11_s

Rituli
1. heinäkuuta

Niinhän minäkin totesin,että turha valittaa mutta millä ihmeen konstilla,nuo kivut saa pois,ja mistä löytää sellaisen lääkärin jonka käsittely auttaa,hierojilta en ole saanut sellaista käsittelyä,vaikka monilla olen käynyt,kai tässä sitten ollaan ,niin psyykkisesti sairas,ettei mikään auta,ruokavaliotakin olen muuttanut ja ym...konsteja käyttänyt,mutta ei vaan kummene,kai pitäis päästä Heikkilän vastaan otolle,oikein kasvokkain keskustelemaan,kun on verenpaineet,kolesterolit ja muuta ettei uskalla kyllä ihan kirjaimellisesti,niitä oppeja noudattaa,en minä ihan tuomitse Heikkilän hoito menetelmiä,mutta auttaako se kaikille se arveluttaa,kunpa joku antais uskottavan hoitotavan,tuohon psyykkeen hoitoon,omin avuin ei taida onnistua sekään !!!

9_s

reporanka
1. heinäkuuta

Siinä kirjassaan Heikkilä kertoi, kuinka oli juurikin keskustellut joidenkin kipuilijoiden kanssa ja - kas kummaa- suunnilleen ontuen tullut potilas lähti reippana keskustelun jälkeen. Jääköön sanomatta, mitä asiasta ajattelen....:D

9_s

reporanka
1. heinäkuuta

Tuohon laihduttamiseen on oivia apuvälineitä netissäkin. Eihän ne laihduta, mutta antavat mahdollisuuden tarkkailla syömisiään. Jos jaksaa kirjata syöntejään, ilmainen paikka siihen on Kiloklubi. Sinne voi kirjautua ja vertaistukeakin löytyy, kun vaan reippaasti menee erilaisiin ryhmiin mukaan.

Maksullisiakin vastaavia löytyy, mm. Kalorilaskuri.

1_s

Anonyymi
11. heinäkuuta

Olen itsekin sellainen jojo laihduttaja. Tiedän kyllä mitä pitäisi syödä ja miten, mutta välillä karkaa mopo käsistä. Itselleni on leipä, pulla ja suklaa ongelma. Laihdutan yleensä vähäkalorisella dietillä, siis esim. 1200 kcal tai 1500 kcal. Pitää laskea päivän kalorit ja pysyä niissä. Näillä kyllä laihtuu. Eri asia on pystyykö painon pitämään kurissa. Lautasmalli on hyvä juttu> puolet kasviksia ja neljäsosa lihaa, kalaa ja neljäsosa peruna, riisi, makaroni. Kaikissa pitää huomioida kalorimäärät. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kaikki ruuat rasvattomia tai kevyitä (huom. kalorit!). Ensin pitää itsensä motivoida asiaan, että on valmis aloittamaan laihdutuksen. Voit käyttää ruuassa makkaraa, kun valitset terveellisemmän vaihtoehdon (lue mitä pitää sisällään ja rasvat). Mistään ei tarvitse luopua, kun huomioi määrän esim. Jos syöt jotain liikaa, niin vähennä seuraavasta ruokakerrasta tai lähde lenkille, joka polttaa kaloreita. Jos haluat jostain ruuasta tai nautintoaineesta luopua kokonaan, niin aloita vähentämällä sitä, niin ei tule sen takia alakuloisuutta. Itselleni paras ratkaisu on ollut kertaheitolla pois. Alkuun on kaivannut, mutta lopulta tottuu ja ei enää tarvitse, kuten sokeri kahvissa minulle ja kuivakakku tai pulla. Pystyn niihinkin suhtautumaan järkevämmin. Voimia ja terveyttä lisää ja hyviä onnistumisen mahdollisuuksia.

11_s

Tarja-2705
19. heinäkuuta

Minä olen nyt laihtunut muutamassa kuukaudessa 12 kiloa, olen vaan vähentänyt ruuan määrää, enkä ole joutunut nälissäni olemaan.

11_s

muumimamma
19. heinäkuuta

Puhut vähän mutta asiaa :)

2_s

wilhelmiina
30. heinäkuuta

Hei reporanka!

Olen ollut nyt jo pitkän aikaa koillismaalla kesänvietossa ja tehnyt raskaita metsätöitä,siirrellyt puunrunkoja jne.marjastanut ja uinutsaunonut.Iltasauna ei käy ollenkaan vaikka savusaunakin on olemassa täällä.Kunhan jaksaa vaan venytellä A Heikkilän ohjeiden mukaan ja taivuttaa selkää lääketieteen vastaisesti taaksepäin samoin myös Heikkilän ohjeen mukaan,ovat kivut vähentyneet ja melkein kokonaan jäääneet pois.Ilma-alan vaihtelut tuovat kuitenkin samat kivut kuin ennenkin,joten onkohan sekin korvien välistä kiinni.....?

Vastailen todella harvakseltaan näihin viesteihin näin kesällä,kun ei ole mökillä sähköä eikä muitakaan mukavuuksia ja se on hyvä.Antoisaa loppukesää ja palaillaan sitten myöhemmin :)

6_s

Elisa
4. syyskuuta

Olen juuri laihdututtamassa ja hoidan samalla vatsahaavaa, tulehtunutta vatsaa ja ohutsuolta. Minulle sopivan lisäavun olen löytänyt hapankaalista, sisältää paljon esim. C vitamiinia, edistää aineenvaihduntaa, parantaa vastahaavaa ja tulehdusta. Nautin sitä pitkin päivää silloin kun nälkä, tai tarve syödä jotain yllättää pari haarukallista kerrallaan, tai salaatin tapaan iltaisin. Tässä tietoa hapankaalista:

"Hapankaali on laihduttajan unelmaruokaa, koska se sisältää vain 18 kcal/100g ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Painonvartijoiden pistetaulukossakin hapankaali saa 0 pistettä eli on yksi niistä ruoka-aineista, joita saa syödä rajatta.C-vitamiinipitoisuus on hapankaalin tunnetuimpia ominaisuuksia. C-vitamiinia hapankaalissa on 20mg/100g. Tämä kattaa jo lähes puolet päivittäisestä C-vitamiinitarpeesta. Lisäksi hapankaali sisältää runsaasti erilaisia entsyymejä, B 12 vitamiinia, koliinia ja asetyylikoliinia. Myös E-vitamiinia tuotteessa on runsaasti.Hapattamisen vitamiinit säilyttävä vaikutus on tunnettu jo 1700-luvulta lähtien, vaikkei tuolloin vitamiineja ollut edes osattu nimetä. Saksassa, jossa tuotteella on pitkät perinteet hapankaalia käytettiin tuolloin hoitamaan ummetusta, haavoja, kihtiä ja sokeritautia, sekä haavaumien, tulehdusten, sienitautien sekä ruoansulatushäiriöiden hoidossa.Hapankaalin maitohappobakteerikanta syntyy spontaanin käymisen tuloksena toisin kuin hapatettavien maitovalmisteiden, joihin meijereissä lisätään kullekin ominaista tiettyä bakteerikantaa.Maitohappokäyminen tarjoaa monia etuja. Ruoasta tulee mm. ihmisen elimistölle helpommin sulavaa. Tämä auttaa vatsaongelmiin, jopa maha- ja suolistohaavoihin. Vaikutus perustuu terveen bakteerikannan lisääntymiseen ja suoliston oman bakteerikannan vahvistumiseen. Lisäksi hapot tasaantuvat. Tästä seuraa ruoansulatuksen paraneminen ja ärtyneen vatsan rauhoittuminen. Paitsi että maitohappokäyminen takaa tuotteelle pitkän säilyvyyden, se tuo myös esiin kaalissa piilevät aromit, jotka ovat hapankaalille ominaisia."

6_s

Elisa
16. syyskuuta

Tähän saakka olen onnistunut suhteellisen hyvin laihdutuksessani, vältän valkoista viljaa ja sokeria. Alussa mittasin kaikki mitä söin ja kirjasin kaikki kaloreineen ylös. Nyt en sitä enää tee, automaattisesti tulee syötyä vähemmin. Syön ihan normaalisti, monipuolisesti, mutta ilman valkoista viljaa ja sokeria ja vain pieniä annoksia. Yksi lipsahdus oli, toissapäivänä otti niin päähän töissä, että panin menemään kerralla suklaalevyn, täydellä tarkoituksella. Olo oli vielä seuraavana päivänä niin karmea, myös eilinen päänsärky johtui siitä, että olotilaa voi verrata mahtavaan krapulaan. Nyt tuli sekin todistettua, suklaa ym. makeat eivät sovi minulle, ilmankos olin aina niin väsynyt, se tuli päivittäisestä mussuttelusta..olin jatkuvassa sokerihumalassa ja/tai -krapulassa. Uskon että suklaan syöminen jäi nyt tuohon kokemukseen, toki palan tummaa suklaata voi silloin tällöin ottaa.

9_s

reporanka
16. syyskuuta

Pitkään meni, ennenkuin vastaan viestiisi; olen näet tässä miettinyt, jotta onko se nyt korvien välissä minulla tuo kipu vai selässä ja selkä se vaan tuntuu olevan, vaikka voisi helpompaa olla, kun olisi vain siellä korvien välissä; se ei ehkä sitten sattuisi samalla lailla.

En tavallaan ymmärrä, kuinka lääkäri yleensäkään voi antaa yleispäteviä neuvoja potilasta näkemättä. Selkävaivojakin kun on niin monen laisia.

Tokihan mielelläni otan vastaan avun, jos sen taivuttamalla saa, mutta en tieten tahoen itseäni kipeämmäksi tee.

Eiköhän se, että ilman vaihtelut vaikuttaa kivun määrään, johdu paljon siitä, että kun on tulehdusta jossain niin se vain ärtyy silloin helpommin.

Hyvä, jos Sinä avun saat noilla ohjeilla.

9_s

reporanka
16. syyskuuta

Minulle välillä tulee semmoisia hapankaalikausia ja saatan syödä paljonkin sitä.

Hapankaalistahan voi valmistaa myös ruokaa.

4_s

Eva
16. syyskuuta

Ostinpa minäkin Elisan vinkistä hapankaalia, pitkästä aikaa!

6_s

Elisa
17. syyskuuta

Kyllä hapankaalista voi valmistaa vaikka mitä, mutta minä syön sen mieluiten sellaisenaan, kylmänä. Edellisessä elämässäni hapankaalia oli tarjolla niin paljon ja eri muodoissa, etenkin työpaikkaruokailussa, että kyllästyin niihin, nyt nautin siitä vain terveyden nimissä, vähän niinkuin lääkkeenä.

6_s

Elisa
17. syyskuuta

Hyvä Eva, että sain sinutkin innostumaan hapankaalista. Salaattiini muuten lisään mustia papuja, maistuvat hyviltä, ovat terveellisiä ja vaihtelu virkistää, samaa ei aina voi syödä.

6_s

Tinttu
17. syyskuuta

Mä olen lihonut pienen ajan sisällä 8 kg :( Johtuu ihan siitä, etten ole jaksanut liikkua. Irtokarkit on mun heikkouteni. Nyt en justiin jaksa ajatella painonpudotusta, kun on kaikkea muutakin. Ruokavalion perusta on täysin kunnos. Tiedän just, kuinka pitäis syödä.
Lukioaikana ajattelin ravitsemusterapeutin uraa, mut en uskaltanut edes hakea, ku olis pitänyt olla kemias hyvä. Kemia mul oli 8, mut silloin se tuntui huonolta numerolta :(

6_s

Elisa
17. syyskuuta

Minä lihoin viime syksystä kymmenen kiloa, koska elämässä oli paljon ongelmia, läheisten menetyksiä jne. Lopetin liikunnan kokonaan ja elätin itseni pääasiassa karkeilla, suklaalla, kekseillä jne. Huonostihan siinä kävi. Nyt olen aloittanut liikunnan uudelleen, ruokaremontti on menossa ja paino lähtenyt hienosti laskuun. Tein tässä jo monta yritystä vuoden alusta lähtien, ei onnistunut. Vasta nyt, kun vatsassa on haava, tulehdus, palleassa tyrä havahduin, eihän tämä näin voi mennä, otin itseäni oikeasti niskasta kiinni ja nyt pikku hiljaa kunto, keho ja mieli paranee. Täytyy mennä näköjään pohjamutia myöten, ennenkuin uskoo, että ei keho pysy mukana, jos sitä koko ajan myrkytetään.

2_s

wilhelmiina
17. syyskuuta

Hei Reopranka

Hapankaali on kuulunut ruokavaliooni jo monta vuotta,joten tervetuloa joukkoon.

Nyt olen jättämässä tämän kaupunkielämän pois kokonaan ja muuttamassa Kuusamoon asumaan,joten taukoa taas tulee kirjoitteluun.

Hyvää syksyn jatkoa ja palaillaan,kun olen saanut taas tämän masiinan uudessa kodissa toimimaan...

4_s

Eva
17. syyskuuta

Olen minä sitä syönyt vuosien ajan, mutta aina välillä siihen kyllästyy. Nyt taas maistuu:)

4_s

Eva
17. syyskuuta

Sehän on mukava muutos tulossa.

6_s

Elisa
17. syyskuuta

Hyvää muuttoa ja tervetuloa sitten taas takaisin!

11_s

Rituli
17. syyskuuta

Mukavaa muuttotouhua sinnulle,Kuusamossa on tullut käytyä muutama kerta,ei kyllä ihan äskettäin kaunista seutua siellä onkin !

11_s

Rituli
17. syyskuuta

Hapankaali onkin minulle,vieras ruoka mutta pitäiskö kokeilla,annahan Elisa nyt se resepti,jospa minäkin kokeilen kun kaaliruoka on herkkua,mutta tuo hapankaali on oudompi,olen kyllä kuullut siitä ja että on hyvää,mutta ei meillä kotonakaan sitä koskaan tehty !

6_s

Elisa
19. syyskuuta

Siitä voi valmistaa keitosta lähtien vaikka mitä, Saksassa sitä syötiin lämpimänä lisukkeena usein sianlihan kanssa. Kuka hapankaalin perään oikein vannoo, valmistaa sen itse alunalkaen. Minä ostan sitä valmiina purkissa, en siis valmista mitenkään. Onko se nyt kilon purkki joka meille ostetaan, laitan sen pienempiin annosrasioihin ja siitä vain haarukalla välipalaksi pitkin päivää ja silloin kun himo esim. makeaan iskee..

6_s

Elisa
30. syyskuuta

Painonhallinta etenee tahdillaan, pikkuhiljaa. Ei edes suurempia lipsahduksia. Suklaata ja keksejä oli taas tarjolla joka päivä töissä, kerran otin, sekä että. Ja mitä siitä seurasi, valtava päänsärky..nyt minä tosissani jo uskon, että suklaa ja makeat eivät sovi minulle, ollenkaan. Päänsärky ja valtava väsymys vaivaavat vielä seuraavana päivänäkin,samoin vatsa on täysin sekaisin. En yhtään ihmettele, että olin ennen jatkuvasti väsynyt, päänsärky vaivasi ja vatsa turposi, en vain silloin arvannut, että se johtuu vain ja ainoastaan vääristä ruokailutottumuksista.

11_s

Rituli
3. lokakuuta

Tuntuu niin herkulliselta lukea,tuosta hapankaalista joten täytynee,ottaa asiaksi ja alkaa siihen paneutumaan ja tekemään sitä,eihän tässä muukaan auta...kyllä se Donder sellaista on,että ei se paino ihan heti putoo,vaatii todella pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä,alku on aina hankalaa,sitten voi tipahtaa ja taas pysyy ennallaan ja tuntuu ettei putoo,mutta kyllä se siitä sitten ajan kanssa putoaa,ja kun se putoaa pikku hiljaa,se on pysyvämpää ja nälässä ei kannata olla,silloin uupuu,eikä jaksa kauan joten syö sellaista joka ei lihota,etsi netistä tietoa ja kokeile,kyllä sinä tiedät kun vain tutkit ja sillä vhh ruokavaliolla,on saatu hienoja tuloksia,kuten olet varmasti täälläkin lukenut,sen käyttäjiltä...Tsemppiä vaan kyllä se siitä...:)

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia