Moi! Olen 45-vuotias tyttölapsi Uudeltamaalta. Tässä päivänä muutamana varpaiden kynsiä lakatessa huomasin kellertävän paksuuntuman ison varpaan kynnen sisällä. Ei kai vaan kyseesä ole sienitulehdus? Miten erottaa kynsisienen ja mitä hoidoksi? Voinko käydä yleisessä saunassa?
T. Doris

Vastaus: Kynnen värimuutos ja kynsisieni

Hei Doris! Kerroit isonvarpaan kyntesi paksuuntuneen ja siinä on kellertävä värimuutos. On toki mahdollista, että kyseessä on sieni-infektio, mutta kuvauksesi sopii myös tuntemattomasta syystä syntyviin kynnen värimuutoksiin ja paksuuntumiin, joita silloin tällöin syntyy sekä sormien että varsinkin varpaiden kynsiin.

Kertomuksesi perusteella päätyisin arvioimaan jopa että kynnen värimuutos olisi todennäköisempi. Sieni-infektioon viittaa kynnen haurastuminen, halkeilu ja hapristuminen. Kynnen paksuuntuminen ja värimuutokset liittyvät kynnen kasvun variaatioihin. Yleensä kynnen sieni-infektiota epäillessä tulisi aina ensiksi ottaa kynnestä näytepala koeputkeen, joka lähetetään eteenpäin sieniviljelyä varten. Tämä kestää n 6 viikkoa, jonka jälkeen vastauksen perusteella voidaan arvioida tilannetta luotettavammin.

Yleisimpiä kynnen sieni-infektioita aiheuttava sieni on trichophytom rubrum, joka on hoidettavissa nykyisin muutaman kuukauden kestävällä suun kautta otettavalla sienilääkkeellä. Lääkehoidon harvinaisina sivuvaikutuksina ovat mm maksa-arvojen nousu, jonka vuoksi hoidon aikana olisi hyvä tarkistaa maksa-arvot hoidon aloituksen jälkeen. Ilman kynnen sieniviljelyä ei sienilääkitystä kannattaisi aloittaa hoidon kustannusten ja sivuvaikutusten takia.

Sienikynnen ja muun kynnen kasvuhäiriön tai variaation erottaminen toisistaan ei varmasti onnistu muuten kuin kynnen sieniviljelyn avulla. Kerran aiemmin samassa paikassa todettu kynsisieni uusiessaan muodostaa poikkeuksen. Uskon, että tapauksesi voi olla kynnen kasvuhäiriö. Jos vaiva etenee, voisit neuvotella lääkärisi kanssa viljelyn mahdollisuudesta.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
1. joulukuuta

Hei, minulta otettiin muutama vuosi sitten varpaankynnestä näytepala, ja arvio oli että olen "onnistunut" saamaan kynsisienen, joka ei senhetkisiin hoitoihin reagoi. Olisiko siihen nykyään lääkettä? Kynsi paksuuntunut, hauras, kellertävyyttä tulee kynnen reunoihin, ajoittain tummaakin keltaista. Molemmilla reunoilla kynnen alla on tyhjää, sen ja kiinni olevan kohdan rajoilla pitkittäisiä mutruja, jonka alta lähtee valkoista kuivaa massaa. Kasvukohta terveen värinen. Tuntuu ikävältä kengässä.. Kokeilin joitakin kuukausia pistää näihin 'taskuihin' laimennettua kynsisienen hoitoainetta (Ortotrico). Välillä tuntui vähän auttavan, mutta pitäisi kai ehtiä/muistaa käyttää säännöllisesti vuosia nähdäkseen, auttaako ..? Mikä avuksi? Toimiiko TV:ssä viime aikoina mainostettu kynnen päälle siveltävä tuote. Nimeä en muista.

10_s

Pohjantikka
10. toukokuuta

Tarkoitatkohan Phyto- nail protectoria? Sen pitäisi paitsi torjua sientä myös edistää kynnen kasvua yleensäkin. Kyseessä on tussikynää muistuttava kynä. aine on vesikirkasta, hiukan tuoksuvaa. Kynnen kasvua se näyttäisi nopeuttavan.

4_s

Eva
13. toukokuuta

Suun kautta otettava reseptilääke auttaa ,muutaman kuukauden satsi ja siinä se on!

10_s

Pohjantikka
14. toukokuuta

Hmm... Ei kyllä olisi varaa niihin sivuvaikutuksiin, joita lääkeselosteissa kuvataan.

6_s

Elisa
14. toukokuuta

Kun sekään ei mene ihan niin hyvin, minulle määrättiin vuosi sitten kynsisienilääkitys, Fungorin, söin sitä kaksi neljän kuukauden kuuria. Mitään ei tapahtunut, se oli hoitovirhe. Kynnestä ei otettu ennen lääkitykstä viljelmää. Jouduin menemään ihotautilääkärille, joka ihmetteli suuresti, kuinka joku lääkäri voi kirjoittaa kynsisienilääkityksen peräti kahdeksaksi kuukaudeksi ottamatta viljelmää. Nyt viljelmä sitten otetaan, ensi joulukuussa! Eikä ole edes sanottua, että se ollenkaan on sieni, vaan joku muu kynsitauti. Aikaisemmin sitä ei voi tehdä pitkän lääkekuurin takia. Joudun käymään nyt tässä välillä jalkahoitajalla, että kynsi pysyy edes jotenkuten kurissa. Olen todella katkera, lääkkeestä oli paljon sivuvaikutuksia ja sitten kaikki turhan takia.

4_s

Eva
14. toukokuuta

Niin, viljelynäytehän pitää olla ja olihan mulla se.

4_s

Eva
14. toukokuuta

Eikä tullut sivuvaikutuksiaja lääke oli ihan edullinen, nimeä en enää muista.

6_s

Elisa
14. toukokuuta

Niin se viljely pitääkin aina olla, ihmettelin silloin suuresti, kun terveyskeskuslääkäri, kesäsijainen sellainen, reseptin kirjoitti ilman viljelyä, mutta ajattelin, että hän on varma asiastaan, enkä silloin puuttunut asiaan. Ihotautilääkäri sanoi, että hän ei edes määräisi juuri sitä lääkettä yhtä kuuria enempää, koska se on aika rankka lääke.

4_s

Eva
14. toukokuuta

Se mun lääke oli Terbinafin ja 12 viikon kuuri maksoi 15 e.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia