Moi! Olen 31 vuotias terve perheellinen mies. Ongelmani on toistuva vuoto korvakäytävästä ja on jatkuvaa muutaman kuukauden välein. Aamuisin tyynyllä on kuivaa karstaa. Kävin vaivan vuoksi terveyskeskuspäivystyksessä ja sain amoksisilliini-antibioottikuurin hoidoksi. Muutaman kerran korvaani on myös huuhdeltu. Vaiva ei vaan aio hellittää. Mistä löytyy rohto joka lopettaa vaivan? Olenko tehnyt jotain väärin?
T: jarno

Vastaus: Korvakäytävän tulehduksen hoito

Hei Jarno! Et ole oireinesi yksin. Kuvauksesi ja aiemman hoitokokemuksen perusteella sinulla on ollut korvakäytävän tulehdus. Sen oireina ovat tyypillisesti korvakäytävän ärsyyntyminen, punoittelu, kipu ja märkäeritteen kehittyminen korvakäytävään, joka vuotaa sitten ulos ja aiheuttaa myös tukkoisuuden tunnetta.

Korvakäytävän tulehduksen syynä on korvakäytävän herkän ja ohuen ihon tulehtuminen, punoittelu, mahdollinen haavauma ihorikon seurauksena. Korvakäytävän herkän ihon vuoksi korvakäytävää ei koskaan saisi puhdistaa vanupuikoilla tai muilla kovakouraisilla menetelmillä. Ainoita vaihtoehtoja ovat korvien huuhtelu tai imupuhdistus.

Korvakäytävän tulehduksen hoidon perustana ovat säännöllisesti ja tunnollisesti 1-2 pvän välein suoritettavat sprii-keittosuolaliuos-huuhtelut. Antibioottihoidosta ei ole osoitettu olevan samanlaista hyötyä, vaikka voi toisinaan rauhoittaakin tulehdusta. Toistuvan huuhtelun vaikutus perustuu nimenomaan korvakäytävän ihon parantavaan vaikutukseen. Hoitoa voidaan viimeistellä korvakäytävää hoitavilla tipoilla.

Joskus korvakäytävä on tulehtunut niin pahasti, että se on turvonnut umpeen. Tällöin kannattaa hakeutua korvalääkärin hoitoon. Yleensä ahtaaseen korvakäytävään on mahdollista asentaa hoitava tamponi, jonka turvotusta ja tulehdusta poistava vaikutus helpottaa tilannetta. Joka tapauksessa korvakäytävän tulehduksen hoito vaatii paljon paikallishoitoja, jotka kaikki eivät pahimmissa tapauksissa ole yleislääkärin hallittavissa vaan voivat vaatia myös korvalääkärin hoitoa.

Harvinaisempana korvakäytävätulehdusta aiheuttavana korvakäytävän tulehduksen aiheuttajana on hieman pelättykin pseudomonas- bakteeri. Diagnoosi voidaan varmistaa vain korvakäytäväeritteestä otettavalla bakteriviljelyllä. Pseudomonas-infektiossa korvakäytävässä on kova särky, verestys ja usein vihertävä vuoto, joka tuoksuu vanhalle hikiselle sukalle. Bakteeri tarttuu myös kohtalaisen helposti muihin läheisiin. Hoitona on antibiootti, ja nykyisen hoidon kehittymisen vuoksi potilasta voidaan hoitaa myös avohoidossa.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia