Moi! Olen 19-vuotias, juuri armeijasta kotiutunut nuorimies. Sain armeija-aikana selkään punoittelevia aknenäppylöitä, jotka pikkuhiljaa levisivät myös kasvoille. Lihoin armeijassa 10 kiloa, minkä epäilen aiheuttaneen koka näppylätaudin. Armeijan lääkäreiltä sain antibioottipillereitä jotka auttoivat vähän aikaa. Nyt oireet vain leviävät. Minulla on kasvoilla muutama tulehtunut suurempikin punoitteleva näppylä. Pitäisikö hakeutua ihotautilääkärin hoitoon?

T Niksu

Vastaus: Acnen hoito

Hei! Acne eli suomeksi finnitauti syntyy yleensä murrosiässä, pojilla hieman myöhemmin. Tyypillistä sille ovat tukkeutuvat ihorauhaset, joiden tulehtuminen aiheuttaa rauhastiehyiden laajenemisen ja jopa ontelomaiset tulehduspesäkkeet ihonalaisesti. Finnitauti alkaa usein kasvoilta, mutta voi esiintyä myös rintakehällä tai hartioilla, kuten sinulla oireet alkoivat.

Finnitaudin taustalla ovat usein perinnöllinen taipumus ihohuokosten tulehtumiseen, hormonitoiminnan poikkeavuuteen ja ihohuokosten rasvoittumistaipumukseen, joista poikkeava tiehyiden tukkeutumisprosessi saa alkunsa. Finnitaudissa tyypillinen bakteeri propioniumbacter acnes alkaa aineenvaihduntatuotteiden välityksellä arsyttämään huokoisrakenteita ja aiheuttavat tulehdusta. Finnitaudin hoidossa tavoitteena on bakteerikasvun vähentäminen, tukkeumien avaaminen ja rasvoittumisen vähentäminen tulehduksen vähentämiseksi.

Lievässä acnessa ihoa kuoriva ja rasvoittumien ja tukkeumien ehkäisy voidaan toteuttaa erilaisilla ihoa kuorivilla retinoidivalmisteilla tai bakteerikasvua hillitsevillä voiteilla(bentsyyliperoksidi). Vaikutus ei ole kovin voimakas ainakaan aluksi, ja vaatii voiteiden säännnöllistä käyttöä ja voidepitoisuuden säätämistä riittävän vaikutuksen turvaamiseksi. Voidehoidon sivuvaikutukset ovat kuitenkin vähäiset, lievää kuivumista ja ärsytyspunoittelua ja ovat siksi suositeltavia valmisteita lievä acnen hoitona.

Levinneemmässä acnessa, jossa acnetulehduspesäkkeet ovat suurempia, voidaan käyttää antibooottihoitoja, esimerkiksi tetrasykliinejä (lumesykliini,doksisykliini) sekä erytromysiinejä. Antibioottihoitojen ongelmana ovat pitkät, vähintään muutaman kuukauden kestävät hoidot ja oireiden palaaminen hoitojen lakattua.

Vaikea-asteisessa acnessa, jossa tulehdus muista hoidoista huolimatta jatkaa etenemistään aiheuttaen pysyviä arpimuutoksia, voidaan ihotautilääkärin määräämänä määrätä suun kautta otettavia retinoidivalmisteita(isotretioiini), jotka ovat hoidollisesti tehokkaita, mutta samalla lievästi syöpää aiheuttavia valmisteita. Esimerkiksi raskaana oleville naisille hoitoa ei voida käyttää. Tulokset näillä valmisteilla ovat ylivoimaisesti parhaimmat.

Sinun kannattaisi vielä harkita lääkärisi kanssa 2-3 kuukauden kestävää tetrasykliini-antibioottihoitoa, johon liittäisit armeija-aikana syntyneiden kilojen pudotuksen ja kevennetyn ruokavalion. Myös suklaan ja juustojen syöminen Sinun kannattaisi kokeeksi jättää pois, jotta voisit havaita, auttavatko ne oireiden vähentämisessä. Jos tästä huolimatta sairaus etenee, voisit hakeutua sitten ihotautilääkärin vastaanotolle.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
26. joulukuuta

Käsittääkseni tähän tepsii abc american body care-niminen voide. Verkkoap teekki blogi kertoo siitä enemmän. Itse kokeillut aikoinaan Ruaccutin-nimistä lääkettä, mutta se on todella vahvaa myrkkyä, joten en välttämättä suosittelisi sitä ensimmäiseksi vaihtoehdoksi.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia