Moi! Olen 21-vuotias opiskelijamies. Olin 3 viikkoa sitten laivalla, jossa etenin yhden illan suhteessa finaaliin saakka. Kaikki meni muuten hyvin, mutta en käyttänyt kondomia. Viikon jälkeen minulla on ollut epämääräisiä oireita, ei kuitenkaan mitään kirvelyä. Voiko minulla olla sukupuolitauti? Mitä pitäisi tilanteessa tehdä?

nim Tommy

Vastaus: Sukupuolitauti?

Sukupuolitauti on sairaus, joka tarttuu pääasiallisesti suojaamattoman sukupuoliyhteyden välityksellä. Käytännössä ainoa sukupuolitaudilta suojaava ehkäisyväline on kondomi. Nuorten tulisikin aktiivisessa seurusteluiässä ja siirtymävaiheissa harkita kondomin säännöllistä käyttöä pääasiallisena ehkäisimenä.

Sukupuolitaudeiksi katsotaan klamydia, gonorrea eli tippuri ja syfilis eli kuppatauti sekä visvasyylä. Sukupuolitautien esiintyvyys sekä niiden oireet vaihtelevat huomattavasti toisistaan. Leviämisvaaran vuoksi yhteiskunta myös pyrkii hoitamaan uudet infektiot mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Sen takia useimpiin terveyskeskuksiin on järjestetty sukupuolitautia epäileville mahdollisimman nopea ja vaivaton tutkimuksiin ja hoitoonpääsy. Jokaisena arkipäivänä saa yleensä pikaisen asian selvittelyn hakeutuessaan omaan pääterveyskeskukseen tai soittaessaan sinne. Sukupuolitautien tutkimus sekä lääkehoito ovat potilaalle täysin ilmaisia terveyskeskuksessa asioidessa.

Klamydia on yleisin nuorten sukupuolitauti. Se tarttuu suojaamattoman yhdynnän välityksellä ja keskimäärin viikko tartunnan saamisesta koetaan ensimmäiset epämääräiset oireet, ummehtunut haju virtsaputken suulla, pientä ruskehtavaa eritettä sekä lievää tuntemusta virtsaputkessa, mutta ei välttämättä varsinaista kirvelyä. Varsinkin naisilla niukkoja oireita ei aina tulkita selvittelyn arvoisiksi.

Nykyään virtsasta otettava näyte paljastaa välittömästi infektion ja hoito tapahtuu antibiooteilla. Molemmat partnerit tulee hoitaa samanaikaisesti riippumatta oireista ja tartunnan saaneella on vastuu ilmoittamisesta kaikille mahdollisille partnereilleen. Varsinkin naisilla hoidon laiminlyönti voi aiheuttaa myöhemmin munanjohtimiin kiinnikkeitä, munarakkulatulehduksen ja altistaa mm. lapsettomuudelle sekä kohdun ulkopuolisille raskauksille.

Sinun kannattaa ehdottomasti käydä omalla terveysasemalla sukupuolitaudin varalta testissä varsinkin, jos sinulla on epämääräisiä oireita. Ne ovat tässä vaiheessa helppo tutkia ja hoitaa!

Keskustelu

Alla voit keskustella ja kertoa omia kokemuksiasi aiheesta
1_s

Anonyymi
3. helmikuuta

Hei! Aloitin e-pillereiden käytön noin puolitoistakuukautta sitten ja olen huomannut niiden kuivattavan emätintäni. Yhdynnän alussa poikaystävälläni on vaikeuksia tulla sisälleni kuivuuden vuoksi. Tämän lisäksi poikaystävälleni ilmestyi noin kuukausi sitten haavauma penikseen. Olimme muutaman viikon erillään matkan vuoksi ja tuona aikana haava oli 'umpeutunut', mutta se aukesi uudestaan kun harrastimme seksiä poikaystäväni palattua. Kuivuusko voi aiheuttaa tällaisia haavaumia ja mikä siihen olisi avuksi? Onko sukupuolitauti mahdollinen? Itse en kyllä usko mahdollisuuteen koska olen aikaisemmissa suhteissani käyttänyt kondomia.

13_s

3. helmikuuta

Erilaisia haavaumia voi syntyä esimerkiksi kuivuuden aiheuttaman liiallisen hankauksen takia tai talvisen kuivan ihon vuoksi. Ei tietysti voi yleistää, mutta voi joskus olla, että nuorempana ja kokemattomampana sukupuolielämän "teknistä puolta" painotetaan tunnepuolen kustannuksellakin, mikä vähentää joskus fyysistä kiihottuneisuutta. Kahden nuorenkin aikuisen välinen leikki on herkkä tapahtuma, mihin kypsyminen vaatii hieman aikaa. Oireenne eivät vaikuta miltään sukupuolitaudilta, mutta tavallisuudesta poikkeavien oireiden ylllättäessä ei ole väärin käydä välillä sp- testeissä ihan varmuuden vuoksi. Pidän säännöllistä testaamista varsinkin naisen kannalta tärkeänä, eikä sen tarvitse perustua millekään suoralle epäilylle.

1_s

Anonyymi
3. helmikuuta

Moi!Minulla on viimeisen puolenvuoden aikana ollut muutamia satunnaispartnereita enkä ole aina käyttänyt kondomia. Pari kuukautta sitten minulla alkoi tulla veristä välivuotoa ja "poikaystäväni" sanoi että hänellä oli ollut jonkunlaista kirvelyä virtsatessa. olin menossa testeihin, mutta terveysasemalla kohtelu oli epämukavaa ja järjestelyt hankalat, toisin kuin aiemmin käydessäni. Nyt minulla on 5 päivää ollut polttava kipu oikeanpuolen alavatsassa ja se tuntuu myös selässä ja nivustaipeessa. se alkoi pian otettuani paljon masennus ja verenpaine lääkkeitä jolloin alkoi myös pari päivää kestänyt kuukautisia muistuttava vuoto, vaikka kuukautiseni olivat vasta loppuneet alle viikkoa aiemmin. kipu tuntuu välillä pahenevan ja taas hellittää vähän, mutta tuntuu selvästi kokoajan. Voisiko tämä olla klamydia, tai olisiko lääkeyliannostus voinut herättää jotain muuta?

13_s

3. helmikuuta

Pidän masennus- ja verenpainelääkkeiden sekä kuukautisvuodon ja alavatsakipujen välistä yhteyttä epätodennäköisenä. Ensiksi etsisin syytä vatsakivun luonnollisemmista aiheuttajista. Suurin osa naisten alavatsakivuista ja tuntemuksista liittyy toki fysiologiseen vaihteluun ja häiriöihin. Klamydia-tulehdus voi toisaalta olla naisella pitkään täysin oireetonkin. Kun olet epätietoinen vatsaoireistasi ja partnerisi kertoi omista oireistaan, olisi parasta käydä varmentumassa perustutkimuksissa, että kaikki on kunnossa. Välillä voi käydä niin, että kohtelu terveysasemalla ei ole ihan niin kuin odottaisi, mutta kannattaa pitää vain mielessä oma tarve selvittää asia. Yleisesti tiedetty jo on, että tehokkain sukupuolitauteja torjuva ehkäisin on kondomin käyttö, jota suositetaan kaikissa satunnaissuhteissa huolimatta, että käyttö voi joskus tuntua kankealta. Tarmoa asian selvittelyyn!

1_s

Anonyymi
16. helmikuuta

Voiko mulla olla hiv tai hepatiitti jos kolikko jossa on ollut verta on vedetty rystyseeni ja siitä on tullut haava? mitkä ovat kyseisten tautien ensi-oireita? Luin että jos haluaa testata onko hiv nii pitää oottaaa kolme kuukautta? Kauan pitää testeihin menemistä odottaa jos haluaa tietää että on joku hepatiitti? Voiko mulla olla joku muu veren kautta tuleva tauti? APUA

1_s

Anonyymi
10. maaliskuuta

Moi voiko minulla olla hiv jos pussasin joku joilla on hiv virus?

13_s

10. maaliskuuta

HIV-virus voi tarttua verikontaktissa tai yhdynnässä limakalvokontaktissa syntyneen haavauman välityksellä. Pidän hyvin vähäisenä mahdollisuutta saada hiv esineen välityksellä saadusta kontaktista, kuten mainitsemastasi kolikosta. Suutelukontaktissa tarttumisriski on myös pieni. Uskoisin tavallisimmin HIV-tartunnan syntyvän ulkomailla verensiirron välityksellä tai käytettäessä likaisia neuloja huumeidenkäyttötarkoituksessa. Kolmantena tartuntamahdollisuutena on yhdynnän kautta saatu tartunta. kahta jälkimmäistä tartunnanmahdollisuutta on mahdollisuus välttää vastuuntuntoisella käytöksellä. Hiv-positiivisuus näkyy veressä nimenomaan Hiv-virusta vastaan syntyvissä elimistön vasta-ainetasoissa. Vasta-aineiden kehittyminen tartunnan jälkeen kestää yleensä 6-8 viikkoa ainakin. Luonnollisesti vasta-ainemäärityksen tulos on siten kielteinen muutama päivä tai vielä muutama viikkokin tartunnasta. Tästä siis johtuu mainitsemasi kolmen kuukauden odotusaika mahdollisesta tartuntaepäilypäivästä.

1_s

Anonyymi
19. maaliskuuta

Onko minulaa Herpes?
Olin suojaamattomassa yhdynnässä 5 päivää sitten. Nyt minulla on ollut 3 päivää ikävän tuntuista kuumotusta alapäässä. Näkyviä rakkuloita ei ole. Epäilin ensin hiivatulehdusta, mutta lääkitys ei ole auttanut.
Onko kyseessä seksitauti

13_s

19. maaliskuuta

Hei! Poikkeavien alapääoireiden ilmaantuessa satunnaisen sukupuolikontaktin jälkeen on aihe selvittää asiaa lääkärillä. Saat ajan nopeiten oman kunnan terveysasemalta, jossa tiedustelusi (soitto oman kunnan terveysasemalle, ilmoitus sukupuolitautiepäilystä) kautta pääsee nopeasti ja joustavasti ilmaiselle vastaanotolle ja saat tarvittavat kokeet samalla.

1_s

Anonyymi
12. huhtikuuta

Minua rupesi pelottamaan, jospa minä sain suusexin myötä taudin, Harrastin suusexiä miehen kanssa.Sperma ei lentänyt se oli vain sellaista miehen tyydytystä tovin. Nyt on kulunut vasta kaksi päivää ja kurkkuni on kipeä, mitä teen? Voiko näin nopeasti tulla oireita.
Milloin kannattaa mennä lääkäriin? Jotta epävarmuuteni menisi pois?

13_s

12. huhtikuuta

Jos on ollut vakiintumattomassa, satunnaisessa suuseksikontaktissa, jonka jälkeen syntyy oireita, on asia syytä selvittää vaikka oman kunnan terveysasemalla joustavasti, jonne ilmoittaa epäilyn sukupuolitaudista.Sukupuolitautien torjunta on kansanterveystyön tärkeitä perusasioita, ja vastaanotot toimivat sukupuolitaudin epäilyn suhteen yleensä nopeasti ilman jonottamista. Sukupuolitaudin mahdollisuus on olemassa myös suuseksikontaktin jälkeen, jos toinen on taudin kantaja.

1_s

Anonyymi
12. toukokuuta

Moi! minulla on ollut noin viikon tai vähän yli jonkin näkösiä oireita ja epäilen koko ajan että se on jokin sukupuoli tauti kun menin säätään jonkun satunnaisen naisen kanssa. oireet: virtsatessa eei varsinaista kirvelyä mutta kirvelyn ja kutinan sekoitus, vehkeen pää eli teeska kutiaa aina kun koskee ja muutenkin ollut kutinaa. Pelkään että se on jokin sukupuolitauti. voisitko auttaa vähän ja kertoa kannaisiko käydä lääkärissä?

1_s

Anonyymi
14. toukokuuta

Moi! Kauanko aikaa taytyy odottaa suojaamattomasta yhdynnästä että voi mennä testeihin eli näkyykö tartunta esim. 3 päivän päästä testeissä?

1_s

Anonyymi
25. toukokuuta

Hei, olen harrastanut suuseksiä toisen ihmisen kanssa. Tästä on kulunut muutama päivä eikä minulla ole oireita. Kannattaako minun käydä testeissä??

13_s

25. toukokuuta

Jos kokee suojaamattoman ja satunnaisen sukupuolikontaktin jälkeisenä aikana tavallisuudesta poikkeavia oireita, kannattaa asia luonnollisesti tarkistuttaa. Tämän jälkeen on hyvä ottaa asiasta opiksi ja käyttää aina vastaavassa tilanteessa kondomia, jolloin sukupuolitaudin mahdollisuutta ei enää synny.

13_s

25. toukokuuta

Suojaamattomassa suuseksissä sukupuolitaudin todennäköisyys on pienempi kuin normaalissa yhdynnässä mutta ilman muuta olemassa, jos toinen on taudin kantaja. Oireettomuus puhuu osaltaan tartuntaa vastaan. Koska satunnainen, suojaamaton sukupuolikäyttäytyminen vie tartunnan ennustamisen arpapelin tasolle, kannattaisi tartuntariski minimoida oikealla suojauksella eli kondomilla. Suuseksiä en tuntemattoman kanssa suosita ollenkaan.

1_s

Anonyymi
27. toukokuuta

Onko seuraavassa tapauksessa hiv-tartunnan mahdollisuustta jos nainen on hiv-positiivinen? Nainen masturboi miestä käsillään ja miehellä on sormet naisen emättimessä samoissa puuhissa. Mies saa siemensyöksyn, ottaa sormensa pois naisen emättimestä asettaakseen kätensä terskaansa ympärille, että siemenneste jäisi kouraan sotkematta paikkoja?

13_s

28. toukokuuta

Tartunta ei ole todennäköinen, mutta mahdollinen. Jos saa tietää olleensa intiimissä kanssakäymisessä HIV-positiivisen henkilön kanssa, on syytä tarkastaa HIV-vasta-aineet n. 3 kuukauden kuluttua, jolloin tartunnan synnyttyä vasta-aineet yleensä ovat nousseet osoittaen samalla tartunnan.

1_s

Anonyymi
14. kesäkuuta

Hei! minulla on pieniä punaisia näppylöita terskassani, joista lähtee kuollutta ihoa irti. Lisäksi se kutiaa paljon ja kirvelee vähän. Sitä on ollut joskus aikaisemminkin, mutta se on välillä mennyt pois. Harrastan vain yhden ihmisen kanssa seksiä kenellä ei ole mitään tautia. Hänellä on yleensä tullut samoihin aikoihin virtsatien infektio. Harrastamme seksiä lähes päivittäin. Mikä minun terskassani on vikana?

13_s

14. kesäkuuta

Ihottumaa ja punaisia näppylöitä esiintyy terskankin alueella samaan tapaan kuin muuallakin iholla, joka on päässyt esimerkiksi hautumaan. Kesaaika on tyypillistä aikaa myös erilaisille hautumille, hikinäppylöille ja siitä aiheutuvalle ärsytykselle ja limakalvon/ihon kuoriutumiselle. Ärtyneen ihon tai limakalvon hoitona on ilman saippuaa tapahtuva vesihuuhtelu ja suihkutttelu juoksevalla vedellä mahdollisimman usein ja tulosta pitäisi tulla jo muutamassa päivässä. Juokseva Vesi on alapään kosteusvoidetta!

1_s

Anonyymi
15. kesäkuuta

Hei. Voiko sukupuolitauti tarttua vaikka itse yhdyntää ei varsinaisesti tapahtunut, vaan makasimme alasti päällekkäin ja veltto penikseni oli vain kiihotuksesta kostuneen vaginan huulilla. Kondomin puute esti pitemmälle menemisen.

En tiedä oliko naisella mitään tautia, mutta asia hieman vaivaa silti.

13_s

15. kesäkuuta

Pidän kuvaamassasi tilanteessa sukupuolitaudin tartuntaa epätodennäköisenä. Sukupuolinen kanssakäyminen on niin herkkä ja hienovarainen asia, että se ymmärrettävästi herättää vahvoja tunteita (pelkoja ja haluja) asian ympärillä. Varsinkin nuoremmalla iällä nämä kysymykset ovat useimpien nuorten mielissä ja niin pitää ollakin. Ole kuitenkin huoletta asian suhteen, jos et tunne mitään oireita!

1_s

Anonyymi
23. kesäkuuta

Jos kellään sukupuoliaktin osapuolista ei ole tautia, tällöinhän ei ilmeisesti ole vaaraa, että tartuntaa syntyisi. Harrastimme kolmestaan suuseksiä ilman suojausta, eikä kellään meistä ole ollut muita kumppaneita, joten tällöinhän ei pitäisi olla mitään vaaraa, että joku olisi saanut tartunnan. Vaiko?



Sitten pieni lisäkysymys... Jos sukupuolitaudit eivät voi syntyä, kun kaksi tervettä ihmistä harrastaa seksiä, eli voi kai sanoa, että kahden terveen ihmisen bakteerikannat kohtaa, niin mistä nuo sukupuolitaudit sitten ovat alunperin lähtöisin?

13_s

23. kesäkuuta

Ensimmäisessä kuvaamasi tilanne on juuri näin . Mitään riskiä mihinkään ei ole olemassa, jos tietosi pitävät paikkansa. Toiseeen lisäkysymyksesi ei ole helppo vastata, mistä sukupuolitaudit saavat alkunsa.

Googlettamalla voisitte löytää tähän kysymykseen vastauksia. Olen itse useasti lukenut lääkäri Arno Forsiuksen kirjoittamia katsauksia ja hän on laatinut myös lyhennelmiä 1800-1900-luvun lääketieteen kehityksestä. Uskoisin sieltä löytyvän vastauksia kysymyksiinne, miten sukupuolitautien toteaminen on saanut alkunsa. Ennen tätä aikaa sukupuolitautien kehittymistä voi vain arvailla.

1_s

Anonyymi
9. heinäkuuta

Harjoitin seksiä prostutioidun kanssa, ja kävi niin että kondomi luiskahti pois yhdynnän aikana. Ilmeisesti kondomi oli rullattu väärin päin paikalleen. Yhdyntä ei kestänyt kauaa, ehkä puoli minuuttia, kun jo laukesin. Siinä vaiheessa huomasimme kondomin olevan pois paikaltaan. Pesin oman siittimeni välittömästi prostutioidun antamalla pesusuihkeella.



Nyt kun tästä on mennyt muutamia päiviä, on mielessä hirveä pelko ja ahdistus tapahtuneen johdosta. Entä jois sainkin vaikka HIVin tuossa? Vaikka lääkärit joiden kanssa olen jutellut, ovat rauhoitelleet mieltä, ja kertoneet että kuvauksen perusteella riski on vielä varsin pieni, niin silti en pääse eroon ajatuksesta että entä jos sittenkin sain sen pahimman tartunnan, ja elämä on sitä myöten pilalla.



Nyt kun herään tai ennenkuin saan unta illalla, käyn läpi tuota kohtalokasta tapahtumaa. Pelkään että jotakin näiden tautien ensioireista ilmenee, ja sen johdosta käyn henkisesti ylikierroksilla.



Testitulokset selviävät sitten aikanaan, olen käynyt mm. sukupuolitautien poliklinikalla.



Miten selviän tämän pelon ja ahdistuksen yli kunnes tulokset saadaan?

13_s

9. heinäkuuta

Asiaa pitää vain yrittää järkeistää, eli niinkuin olet jo kuullut todennäköisyys esimerkiksi HIV-saamiseen on kuvaamallasi tavalla pieni. Tämä ei tarkoita, että asiasta ei pidä välittää, mutta elämässä on muitakin yhtä riaskialttiita asioita. Tyypillistä on että mieltä askarruttava asia saa vain kierroksia lisää kun sitä miettii. Mahdollisesta tartuntapäivästä verestä otettava HIV-koe (vasta-aineet) muuttuu positiiviseksi vasta n 3 kuukauden kuluttua ja sitä ennen olisi hyvä jättää asia mielestään. Näin kesäaikaan on varmasti muitakin kohtalotovereita, jotka miettivät samaa asiaa. Osa tästä harmituksesta mennee varmaankin katumuksen piikkiin, jos kyseessä on satunnainen suhde/syrjähyppy. Oman kokemukseni perusteella lopulta hyvin harva epäily osoittautuu sen arvoiseksi. Asia on kuitenkin hyvä selvittää mielenrauhansa takia, mutta elämään ei muuten kuulu menneiden murehtiminen, ja tulevasta tietää vielä vähemmän! Tsemppiä!

1_s

Anonyymi
10. heinäkuuta

Minulla oli ulkomailla suojaamaton seksikontakti melko tarkkaan 5 vuorokautta sitten, ja sain siihen heti paikalliselta lääkäriltä varmuuden vuoksi lyhyen antibioottikuurin (Avelox 400 mg x 3) tippuria ym. vastaan. Sen jälkeen on ollut useana päivänä lämpöilyä, noin 37,1 - 37,5. Myös maha on ollut löysällä.



Mitä tästä on pääteltävissä? Johtuuko lämpöily ja mahan löysyys tuosta kuurista, vai voiko tässä olla joku mahatauti, vai kenties ensioireita jostakin seksitaudista, kuten mykoplasmasta tai HIVistä? Testiajat on vetämässä tarkempiin tutkimuksiin.

13_s

10. heinäkuuta

Etenkin vatsan löysyys ja joskus lämpöilykin ovat tyypillisiä antibioottihoidon sivuvaikutuksia. Mukana voi olla lisäksi muukin kuumeilun aiheuttava tekijä, mutta todennäköisesti oireesi ei ole yhteydessä epäilemääsi seksikontaktiin. Satunnaisessa suhteessa olisi hyvä aina suojautua kondomilla ja tässä tilanteessa olette lääkärisi kanssa päätyneet ennaltaehkäisyyn. Kertomuksesi perusteella syntyy käsitys, että kyse on vain antibioottihoidon sivuvaikutuksista.

1_s

Anonyymi
11. heinäkuuta

Olen seurustellut 6 vuotta tyttöystäväni kanssa. Olen huolissani tyttöystäväni sekä omasta terveydestäni.



Ollessani n. 10:n vuotias poika, harrastin suu-seksiä `edestä ja takaa` (2) pojan ja (1) tytön kanssa.

Kävin tutkimuksissa (02/09) aids, hiv ja tippuri tauteja ei todettu olevan. Kumppanillani ei myöskään ole todettu tauteja.



Voidaanko turvallisin mielin harrastaa seksiä?

Voiko mikään tauti puhjeta esiin näin monen vuoden takaa?

1_s

Anonyymi
14. heinäkuuta

kuinka nopeasti voi saada ensimmäisiä oireita sukupuoli taudeista. jos esi merkiksi harrastaa yhdyntää tänä yönä oireileeko se jo samana päivänä. kyselen sillä kaveri sano saman päivän iltana, et sillä kutiaa paikat. hyvä, et kerto, mut haluan tietää voinko olla tartuttaja jos oireet tuli melkein heti. ja minulla ei ole mitään oireit. ja sitä edellinen yhdyntä on ollut vappuna

13_s

14. heinäkuuta

Varmaankin kysymys on muista kuin sukupuolin aiheuttamista oireista. Myös tavalliset epäpuhtaudet, ihon hautuminen kuumalla ilmalla ym ovat ensisijaisia aiheuttamaan kuvaamiasi oireita. Sukupuolitaudin ensioireet syntyvät yleensä vasta päivien-viikon kuluttua tartunnasta. Kesä on tietysti hyvin aktiivista aikaa ja kaislikossakin suhisee. Kuitenkin noin ihan perushygienian kannalta juoksevassa vedessä pesytyminen ennen ja jälkeen on hyvä asia molempien kannalta ja ehkäisee kutinoilta ja tavallisiltakin tulehduksilta. Varsinkin kauniimman sukupuolelen kannalta asia on tärkeä, koska hän voi saada kaikenlaisista epäpuhtauksista emätintulehduksen. Tosimies siis liittää kesäleikkeihin nämä peseytymisrituaalit.

1_s

Anonyymi
22. heinäkuuta

liittyykö kirkas verinen vuoto emättimestä mihinkään sukupuolitautiin? sitä on nyt ilmennyt kahtena päivänä virtsaamisen yhteydessä.



harrastin suojaamatonta seksiä n. viikko sitten ja emättimen kutinan vuoksi (pitempiaikainen vaiva) olen käyttänyt hiivasienivoiteita.



pitäisikö todenteolla huolestua ja mennä lääkäriin?

13_s

22. heinäkuuta

Kirkas verinen vuoto ei välttämättä tarvitse liittyä mihinkään sukupuolitautiin vaan enemmänkin esimerkiksi kuukautiskierron vaihteluun ja mahdollisiin poikkeamiin siinä. Sukupuolitaudin oireet kuitenkin varsinkin naisella voivat olla miehiä vähäoireisempina (esim.klamydia). Kun kuitenkin tavallisuudesta poikkeavia oireita (kutina) ilmenee kuvaamasi tilanteen jälkeen, olisi aiheellista käydä testeissä, koska oireiden perusteella asiaasi voi olla muuten vaikeaa päätellä. Ilmaisemalla epäilysi pääset joustavasti esimerkiksi terveyskeskuksesi ilmaiselle sp-vastaanotolle.

1_s

22. heinäkuuta

Aamulehti uutisoi Tampereen Kaupungin suunnittelevansa kaupungin sukupuolitautiyksikön lopettamista keskitettynä palveluna ja hajauttamaista sitä terveyskeskuslääkäreiden vastaanotoille. Lääkärit ja hoitajat vastustavat muutosta ja ovat keränneet addressia poliklinikan säilyttämiseksi perustellen erikoisyksikön tarpeellisuutta korkeilla käyntimäärillä ja työn tehokkuudella. Hoitohenkilökunta pelkää, että sukupuolitautien määrä kääntyisi tämän jälkeen kasvuun. Mitä mieltä olette, olisiko parempi, että kaupungissa olisi tähän asiaan yksi toimiva yksikkö, joka päivystäisi näissä asioissa vai voisitteko mennä omalle lääkärille myös epäiltäessä sukupuolitautia. Hoitohenkilökunta pelkää, että kynnys mennä omalle lääkärille nousee.

1_s

Anonyymi
25. heinäkuuta

Harrastin seksiä n. viikko sitten erään pojan kanssa, sekä suojattua että suojaamatonta. Suojaamattoman suuseksin aikana poika laukesi suuhuni. Muutaman päivän kuluttua kyseisestä tapahtumasta kurkku tuli erittäin kipeäksi ja yhden illan/yön ajan oloni oli kuumeinen (joskaan kuumetta ei ollut), lihaksia ja päätä särki. Seuraavana aamuna kaikki nämä "oireet" tosin oli poissa, mutta kurkkukipu on säilynyt. Enää ei tokikaan niin pahana kuin viikon alussa, mutta ei kuitenkaan ole vielä ihan normaalisti toimiva.
Olen kuitenkin kauhuissani lukenut esim. hiv:in alkuoireita ja tuntuu niinkuin lähes kaikki oireet olisi ilmaantunut minullekin. Voiko siis olla mahdollista, että olen jonkin sukupuolitaudin napannut ja voiko hiv:issä tämä "kuumeinen" olo kestää vain yhden yön verran?

13_s

25. heinäkuuta

On mahdollista, että oireesi johtuvat normaalista virustaudista. Kun kurkkusi kuitenkin kipeytyi tapahtuman jälkeen, voisit käydä lääkärissä sitä näyttämässä. Terveyskeskuksesi sukupulitautivastaanottoa kyselemällä pääset joustavasti käymään vastaanotolla. HIV alkuoireista kertomasi perusteella tuskin on kysymys. Selvittämällä asiasi kyllä selviää parhain päin. En usko, etteikö kaikki saada hyvin hoidettua, kunhan tartut toimeen.

1_s

Anonyymi
7. elokuuta

Kuinka pian mahdollisesti saatu sukupuolitauti näkyy virtsakokeissa?

13_s

7. elokuuta

Sukupuolitaudit, ensisijaisesti klamydia on nähtävissä noin viikon kuluttua tartunnasta virtsasta tehtävästä PCR-testistä, joka on sinänsä vaivaton seulontamenetelmä varsinkin nuorille aikuisille. Ruotsissa on saavuttanut suosiota kotiin tilattava testipaketti, joka lähetetään edellen postitse laboratorioon analysoitavaksi. Ilmeisesti myös Suomessa on myös tarjolla samanlainen mahdollisuus.
Meillä Suomessa on kuitenkin joustava mahdollisuus käydä lähimmässä terveyskeskuksessa sukupuolitautien vastaanotolla jonottamatta, jossa testin tekeminen ohjataan niin, että näytteenotto saadaan onnistumaan oikein. Vastaanotolla käynnissä sukupuolitautiepäilyn vuoksi ei ole mitään hävettävää vaan se osoittaa vastuullisuutta itsestään ja lähimmäisistään. Ymmärrettävästi kynnystä voi joskus olla asian hoitamisessa, mutta ainakaan henkilökunnan takia ei kannata jännittää. Terveydenhuoltohenkilökunta on niin rutinoitunutta asioihin,että heille on aivan sama, tiedusteletko muuta arkipäiväistä asiaa vai oletko tulossa testeihin. Turha asiaa on kierrellä ja tilailla testejä kotiin. Reippaasti vain asiat hoitoon!

1_s

Anonyymi
14. syyskuuta

minulla on todettu bakteerivaginoosi, olen käyttänyt 2 dalacin kuuria ja kerta-annos flagylia 2mg. kutina on edelleen. hiivaa ei ole eikä trikomoniasia. todettu valkovuotonäytteellä. klamydia ja tippuri näytteet myös negatiivisia.ennen oireiden alkamista pesin itseni sadevedellä,jossa varmaanik oli bakteereita. olisiko tartuna voinut tulla siitä? harrastin myös yhdntää jolloin minulla oli kuukautiset. oireet olleet kuukauden.

13_s

14. syyskuuta

Jos oireet jatkuvat vaivaavina hoidon jälkeenkin pidempään, voi olla hyvä käydä vielä esimerkiksi oman lääkärin vastaanotolla, joka määrittelee tilanteen ja mahdolliset jatkosuositukset, vaikkei kysymys lienekään varsinaisesta sukupuolitaudista.

1_s

Anonyymi
19. syyskuuta

voiko papa kokeen tulossa näyttää väärin jos on dalacin kuuri ollut päällä ku koe on otettu, mainitsin kyllä lääkärille siitä, kokeen tulos tuli ja luokka oli 1. oireet alkoivat taas. valkovuoto ja kutina. ei hiivaa. ei sukupuolitauteja. olen aivan stressaantunut tämän kans. dalacin kuuri oli määrätty bakteerivaginoosiin.

13_s

23. syyskuuta

Papa-kokeen osoittaessa puhtausastetta 2 ylimääräisen bakteerikasvun merkkinä määrätään hoidoksi joskus antibioottikuuri, jolla puhtausaste paranee. Antibioottikuurillasi on ilmeisesti tämäntyyppinen tarkoitus ja ilmiö on tavallinen miltei kaikilla naisilla. Luokka 1 ei voi olla väärin vaan osoittaa sen hetkistä "puhtausastetta". Voit käydä lääkärin vastaanotolla, jos oireet jatkuvat normaaleista tuloksistasi huolimatta. Usein myös aika voi parantaa lievät oireet, vaikka antibioottikuuri onkin jo nautittu.

1_s

Anonyymi
23. syyskuuta

kiitoksia paljon sinulle tohtori, on mahtavaa että tälläinen "palsta" on olemassa!

1_s

Anonyymi
29. syyskuuta

minulla on oireina virtsatien paassa oleva lieva kivuntunne, kuumotus virtsaputkessa yleensa virtsaamisen jalkeen (ei kirvelya virtsatessa), vihlovaa kipua etureisissa, kipua alavatsassa seka joskus jomottavaa tunnetta kivesten ja peraaukon valissa.

nyt oireita on ollut jo 8 paivaa ja tanaan tunsin myos vatsakipua, pahoinvointia seka yolla nousi kuume. (voi johtua varmaan myos ruuasta)

noin 3 paivaa ennen ensimmaisten oireiden alkua entuudestaan tuntematon nainen hieroi minun penistani ja kaytti liukasteena omaa sylkeaan (myos virtsaputken suulle). olenko voinut saada sukupuolitaudin tasta kontaktista?

viela lisaksi haluaisin mainita, etta minulla todettiin kevaalla eturauhasen tulehdus.

13_s

30. syyskuuta

Yleisellä tasolla arvioituna esittämäsi oireet sopivat hyvin eturauhastulehdukseen, jossa oireilu voi esiintyä useassa paikassa alapäätä. Kylmän ilman merkkinä nipistely virtsaputken päässä sekä kipu kivesten seudulla, väsymys, sairauden tunne ja lievä lämpöily ovat tyypillisiä eturauhasoireita, joita esiintyy tyypillisesti toistuvaan eturauhasen tulehdukseen liittyen.
Sukupuolitaudin mahdollisuus on tietysti aina olemassa partnerin kanssa, jota ei tunne, eikä suojautuminen ole riittävää. Kohdallasi sukupuolitaudin mahdollisuus on kuitenkin vähäinen kertomuksesi perusteella. Täydellinen varmuus sitten syntyy ainoastaan tekemällä sukupuolitaudin testit jotka kertovat tilanteesi 100% tarkasti.

1_s

Anonyymi
8. lokakuuta

hei. olen ollut 3 eri ihmisen kanssa ja nyt emättimen seudulla on noin puoli senttia alkaisialtaan pallo joka liikkuu kun sitä liikuttelee. voiko se olla jokin sukuouolitauti? onko voinut tarttua peniksen nuolemisesta tai siitä että muna on ollut kohdun suulla ilman kondomia. mutta ei sisällä kokonaan. voiko se olla jokin tauti? muita oireita en ole huomannut mutta ehkä on lliloja verisuonia tullut alaseudulle esiin enemmän.

13_s

8. lokakuuta

Alkaneiden oireittesi perusteella olisi aiheellista käydä tutkituttamassa asia. Sisätutkimuksen perusteella mahdollinen syy oireisiin on mahdollista tulla esille. Ota rohkeasti yhteyttä omaan lääkäriisi!

1_s

Anonyymi
9. lokakuuta

voiko sitä muilla tavoin saada selville, koska en haluaisi taas mennä tutkimuksiin kun se on ahdistavaa koska minut on raiskattu.

13_s

9. lokakuuta

Valitettavasti ei. Tässä tapauksessa olisi erityisen tärkeää, että jaksaisit tuettuna vielä käydä mahdollisimman pian perusselvityksissä ja neuvottelisit asiasta poliisin lisäksi oman terveyskeskuspäivystyksen kanssa tutkimusten läpikäymisestä. Voi olla, että suuremmilla paikkakunnilla asian selvittely on keskitetty tietylle taholle. Omaan terveyskeskukseesi soittamalla saat tästä varmasti tiedon.

Hyödyllisiä verkostoja, joihin voi olla yhteydessä mm.rikosuhripäivystys (www.riku.fi) sekä väestöliiton palvelut, raiskatun naisen tuki ry. Toivottavasti et joutuisi nyt olemaan yksin, vaan saisit tukea ja voimia lähipiiriltä asiasi hoitoon ja tilasi purkamiseen.

1_s

Anonyymi
9. lokakuuta

Juu. kiitos.

1_s

Anonyymi
14. marraskuuta

Olen perusterve 23v mies ja ollut yhden naisen kanssa sukupuoliyhteydessä kaikenkaikkiaan. Nainen on oireeton mutta ollut 7 miehen kanssa kaikenkaikkiaan. Olen huomannut aikasemmin peniksessäni pieniä näppyjä jotka ovat ns fordyce spotseja ilmeisesti ennenkuin olin kenenkään kanssa ollut sukupuolikontaktissa. Mutta nyt 2kk aikana muutamien yhdyntöjen jälkeen (nainen käytti pillereitä) näitä näppyjä on levinnyt myös terskan alueelle. Mitään muita oireita ei ole, näpyt eivät syyhyä tai muuta, huomasin muutamat näppylät virtsatessa. Pitäisikö huolestua? Itseäni huolestuttaa ajankohta kun en ole harrastanut 23 vuoden aikana lainkaan yhdyntöjä ja sitten kun alkaa niin nuo leviävät. Voiko nuo aiheutua ihan mekaanisestakin toiminnasta? Tutkin eri sukupuolitautien oireita ja mikään ei suoranaisesti osunut niistä. Jos olisi paikka johon kuvan voi lähettää niin auttaisi varmaan tulkintaa. näpyt ovat ihon värisiä alle millin kokoisia ja noin 10kpl on terskan alueella joita ei ennen ollut.

13_s

14. marraskuuta

Terskan pinnalle voi kehittyä melko herkästi ärsytystä, erilaisen mekaanisen hankauksen ja esimerkiksi vain saippualla pesunkin seurauksena. Yhdynnän jälkeen olisi hyvä peseytyä pelkällä vedellä, joka on täysin riittävää alapään limakalvojen hoitoa. Saippua vain turhaan ärsyttää herkkää limakalvoa ja esinahan sisäpintaa ja altistaa mm. limakalvon ja terskan ärsytysnäppylöille. Aika usein syynä siis on liian perusteellinen saippualla pesu. Puhdas vesi on limakalvolle hyvä puhdistaja eikä toistuvakaan pesu ja suihkuttelu vahingoita sitä koskaan, päinvastoin. Voisit miettiä asian tätäkin puolta. Jos oireet kuitenkin jatkuvat , käy vielä näyttäytymässä lääkärilläsi.

1_s

Anonyymi
26. marraskuuta

Paljastaako papa-koe tippurin? Luin, että papa-kokeesta näkee ainakin papillooma- ja herpesviruksen, bakteerivaginoosin ja hiivatulehduksen, mutta minua jäi vaivaamaan että tarvitseeko minun käydä erikseen jossain testissä saadakseni tietää onko minulle muita sukupuolitauteja? Klamydiahan testataan virtsasta, mutta kai nyt tippurinkin tai kupankin näkee papa-kokeesta?

13_s

26. marraskuuta

Papa-koe kuvastaa lähinnä emättimen limakalvon solukudosmuutoksia, eikä se siten sovellu varsinaisen sukupuolitaudin selvitykseen, vaikka tiettyjä mainitsemiasi tulehdusmuutoksia sen perusteella saattaa ollakin mahdollista tunnistaa.
Jos epäilee ensisijaisesti sukupuolitautia, kannattaa ehdottomasti käydä varsinaisissa testeissä, joita saa ilmaiseksi mm. omasta terveyskeskuksesta joustavasti, kun ilmoittaa epäilyn sukupuolitaudista. Papa-kokeen informaatioon ei kannata tässä yhteydessä täysin luottaa vaan se on lähinnä viitteellinen.

1_s

Anonyymi
6. joulukuuta

minulla todettiin klämydia joka oli oireeton,sain lääkkeet ja hoidon jälkeen on tullut kutinaa ja punotusta.nyt mietin johtuuku kutina taudin paranemisesta vaiko olisiko minulla kenties joku muuki sukupuolitauti?

13_s

7. joulukuuta

Kohdallasi kutina ja punoitus voi johtua muustakin syystä kuin klamydiatartunnasta. Lopullinen syy voi olla hankala selvittää, jos oireet rauhoittuvat itsestään. Tietysti esimerkiksi pieneliöt, kuten satiaiset voivat aiheuttaa kovaa alapään kutinaa ja ärsytystä. Tämä on kuitenkin helposti lääkärin tunnistettavissa ja lievempi oireilu voi helpottua myös itsestään. Usein vain aika näyttää, miten oireet lopulta kehittyvät.

2_s

8. tammikuuta

Harrastin n. viikko sitten suojaamatonta suuseksiä ja muutamaa päivää myöhemmin kurkkuni hieman kipeytyi ja myös imusolmuke oikealla puolella kaulaa turposi hieman. Nielu on myös turvonnut ja mielestäni siellä näkyy muutama ikään kuin kuopalla oleva vaaleampi kohta, kurkussa on muutenkin hieman valkoista peitettä. Nieluviljely angiinan varalta on otettu, samoin tulehdusarvot. Molemmat normaaleja. Voiko minulla olla esim. herpes? Kuumetta tai muuta oireilua ei ole (pää hieman kipuillut). Näkyisikö herpes tai muu sukupuolitauti nieluviljely-näytteessä? Kuinka pian herpes tai kondylooma yleensäkään näkyy testeissä?

2_s

8. tammikuuta

ps. toinen osapuoli oli oireeton, voiko silloinkin kuitenkin saada herpes-tartunnan?

13_s

8. tammikuuta

Herpeksen itämisaika on noin 4-7 päivää ja kondyloomassa hiukan pidempi. Se ei näy tavallisessa nielun bakteeriviljelynäytteessä vaan diagnoosi on usein kliininen eli ulkoisen tutkimuksen perusteella todettu. Onneksi herpeksen aiheuttama nielutulehdus ei ole kovin yleinen.

Suosittelisin nykyaikana välttämään erilaisia suojaamattomia sukupuolikontakteja, joissa tartunnan mahdollisuus on aina olemassa, jos toista osapuolta ei tunne riittävän hyvin. Vakiintuneessa suhteessa tilanne on täysin erilainen, kun tuntee läpikotaisin kumppaninsa. Alkuvaiheen seurustelussa tai satunnaisessa suhteessa, jos sellaiseen ajautuu, kannattaa ottaa nämä perusperiaatteet huomioon riittävän suojauksen takaamiseksi ja välttää tartunnan saamista erilaisista kanssakäymisen muodoista.

Jos epäilee herpestulehdusta tai muuta sen tapaista nielussa, voi olla hyvä näyttää asiaa lääkärilleen, joka arvioi tilannetta suoran tutkimuksen perusteella.

1_s

Anonyymi
8. tammikuuta

viikko sitten olin seksisuhteessa erään henkilön kanssa. nyt on alkanut hieman kutisemaan alapäästä ja vähän punoitusta terskassa. luulen että se on johtunut huonoista kalsareista, mutta onko syytä pelätä mitään vakavempaa?!?

2_s

9. tammikuuta

Olen käynyt asian vuoksi tk:ssa, jossa sairaanhoitajan mielipide oli, että se on tavallista nielutulehdusta. omasta mielestäni nielu näyttää oudon "muhkuraiselta." Lisäksi siellä on vaaleita pisteitä ja läikkiä. Nielu on näyttänyt samalta n 5 päivää, ei ole mennyt huonompaan tai parempaan. Ikinä ennen en ole kyllä tälläistä nielutulehdusta kokenut, jos se siis sitä on.

13_s

9. tammikuuta

Kun tilanne on tämäntaustainen, saattaisi asian selvittämisessä laboratoriokokein olla hyötyä, varsinkin jos oireet eivät rauhoitu. Periaatteessa muitakin mahdollisuuksia kurkkukivun taustalla on kuitenkin edelleen olemassa. Olisiko mahdollisuus varata aika lääkärille vielä asian selvittelyä varten. Toinen mahdollisuus on jäädä tilaa seuraamaan spontaanin paranemistaipumuksen ollessa todennäköinen, mutta tämäntyyppiseen asiaan, joka vaivaa poikkeavalla tavalla, ei lisätutkiminen varmaankaan olisi pahasta.

1_s

Anonyymi
26. tammikuuta

Harrastin suojaamatonta seksiä reilu kaksi viikkoa sitten ja nyt huomasin alapäässä näppylän. Oireita ei ole, mutta olen huolissani. Voisiko minulla olla sukupuolitauti vai voiko olla harmiton näppylä? Pitäisikö käydä gynekologilla tai terveyskeskuksessa tämän takia? En ole ennen käynyt gynekologilla.

13_s

26. tammikuuta

Yleislääkäri varmasti pystyy auttamaan asiassasi joustavasti/tyhjentävästi eteenpäin, jolloin saat selvyyden sinänsä mieltä askarruttavaan kysymykseesi.

1_s

Anonyymi
27. tammikuuta

Olen harrastanut suojaamatonta seksiä noin vuosi sitten. Ennen sitä minulla on ollut runsas valkovuoto aina menkkojen jälkeen ja taas ennen menkkoja ei ole tullut vuotoa. Yhdynnän jälkeen valkovuoto on ollut samanlaista. Ongelmana on se, että alavatsaani koskee joskus runsaan valkovuodon aikana. Onko minulla mahdollisesti sukupuolitauti ja mikä se voisi olla? onko vuoden jälkeen mitään mahdollisuutta hoitaa tautia ja pystynkö saamaan enään myöhemmässä iässä lapsia? Voiko kipu johtua jostain muusta muin sukupuolitaudista?

1_s

Anonyymi
2. helmikuuta

Olin suojaamattomassa yhdynnässä johon kuului myös suuseksiä. Testeissä kävin n. 5-6 viikkoa tapahtuneen jälkeen. Minulta otettiin verikoe sekä näyte kohdunkaulasta, muttei virtsatestiä eikä näytettä suusta. Tulokset olivat negatiivisia, eikä minulla mielestäni ollut oireita, mutta edelleen mietityttää kuinka varmasti olen terve. Kannattaako mennä uudestaan samoihin testeihin ja pyytää nyt näyte myös suusta ja virtsatesti?

nim. pelottaa

13_s

3. helmikuuta

Jos esiintyy epäilyä vaikka vuodenkin jälkeen mahdollisesta tartunnasta syntyvästä piilevästä sukupuoli-infektiosta, kannattaisi asia toki selvittää ja hakeutua esimerkiksi terveyskeskukseen tarvittaviin sukupuolitautikokeisiin.
Jos otetut sukupuolitautikokeiden alustavat tulokset ovat olleet normaalit, voi tuloksilla rauhoittaa mieltään. Useat sukupuolitaudit voivat olla naisella vähäoireisia tai jopa oireettomia, ja näin voi tietysti olla virtsatieinfektionkin suhteen. Pidän kuitenkin virtsatieinfektion kohdalla oireettomuutta aika hyvänä indikaattorina, ettei sellaista virtsatieinfektiota välttämättä olisi. Oireita saattaa virtsatieinfektion seurauksena sitten syntyä, jos infektio edetessään pahenee. Luonnollisesti piileväkin virtsatieinfektio kannattaa hoitaa, mutta sen pikainen selvittäminen ei ehkä ole yhtä kiireistä, kun seuraukset naisen elimistölle eivät yleensä ole niin vaarallisia, kuin sukupulitautien kohdalla. Toki virtsakoe on naisille suoisteltava koe sinänsä jos epäilee virtsatietulehdusta. Koe olisi hyvä antaa aamuvirtsasta.

1_s

Anonyymi
9. helmikuuta

Jos ei ole ikinä harrastanut minkäänlaista seksiä, voiko olla mitään sukupuolitautia?

13_s

9. helmikuuta

Sukupuolitauti määritelmänsä mukaan tarttuu sukupuoliteitse. Siten tartunta ei ole mahdollista ilman sukupuolista kanssakäymistä. On tietysti sukupuoliteitse tarttuvia infektioita, jotka eivät ole klassisia sukupuolitauteja, mutta jotka saattavat levitä yleisimmin sukupuolisen kanssakäymisen,mutta myös muuten puutteellisen hygienian välityksellä. Tällainen on esimerkiksi trichomas-alkueliön tartunta (ks trikomonas-infektio). Kysymyksessä on sukupuoliteitse tarttuva sairaus, joka on varsinkin kehitysmaissa hyvin yleinen infektio.

1_s

Anonyymi
26. helmikuuta

Oon menossa virtsatestiin ens viikolla ja tuli mieleen että näkyykö nielussa oleva tartunta virtsatestissä? pitääkö pyytää esim nieluviljelyä kun menee laboratorioon vai tarviiko siitä soittaa lääkärille erikseen.

13_s

27. helmikuuta

Nielussa oleva mahdollinen tartunta ei näy virtsatesteissä, jos epäillään sukupuolitautia. Tällöin näyte tulisi ottaa myös nielun limakalvolta, josta se kasvatettuna osoittaa, onko kysymys mahdollisesta sukupuolitaudista. Käytännössä alapään positiiviset löydökset lienevät olevan pääasiallisia sukupuolisairauden löytöpaikkoja ja toisaalta, että läheskään kaikki nieluoireet eivät tarkoita sukupuolitautia. Perusteltuna lääkärin määrittämänä epäilynä voi joskus myös olla tarpeen määrittää nielunkin bakteerikanta, jos epäillään sukupuolitautia.

1_s

Anonyymi
10. maaliskuuta

Onko ylireagointia mennä sukupuolitautitesteihin, jos ei mitään oireita ole ? Ns. riskikontakti on tapahtunut, kun olen harrastanut suuseksiä ilman kondomia partnerin kanssa, joka nyt ei ihan 100% varmaksi osaa sanoa kaikkien edellisten partnereidensa puhtaudesta.

13_s

11. maaliskuuta

Mielestäni ei ole ylireagointia varsinkin jos asia vaivaa. Nuorilla ihmisillä oireeton sukupuolitaudin kantajuus ei liene harvinaista. Riskikontaktista voi ja kannattaa toki jatkossa ottaa oppia ja suojautua, jos ajautuu satunnaiseen suhteeseen. Samaa virhettä ei kannata tehdä useampaa kertaa varsinkin, kun se aiheuttaa jälkeenpäin selvittelyjä. Vakituisessa suhteessahan tällaisia ongelmia ei yleensä ole. Rohkeasti vain selvittämään asia.

1_s

Anonyymi
14. maaliskuuta

olen hieman yli parikymppinen mies viikko sitten olin suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä minulle täysin tuntemattoman naisen kanssa, jonka kanssa kuitenkin selvitin asiaa seuraavana päivänä. hän oli juuri eronnut pitkäaikaisesta parisuhteesta, joten luultavasti mitään tauteja ei ole edes mahdollista tarttua. itselläni ei ole ennen mitään ollut myöskään. olen kuitenkin jossain määrin katastrofi-ajattelija ja en usko että pystyn jatkossa harrastamaan seksiä muutakuin jonkun henkilön kanssa jonka tunnen hyvin. haluaisin mennä sp-testeihin, mutta en tiedä milloin olisi hyvä aika ja saisin myös varmuuden "puhtaudesta" ? hirveästi pelottaa että löytyisi jopa hiv, vaikka se olisikin kaikkein epätodennäköisin. olisi helpottavaa kuulla jotakin kannustuksen sanoja

13_s

14. maaliskuuta

Yhteiskuntamme on nykyisin niin täynnä kaikenlaista vaara-ja riskitietoa, että se herättää epävarmuutta ja saattaa vaikuttaa haitallisesti elämään "jokaisessa käänteessä". Yleistäen voidaan sanoa, että sukupuolitaudit ovat yleensä nuorten, aktiivisessa vaiheessa olevien nuorten ihmisten keskuudessa selkeästi yleisempiä, kuin esimerkiksi vanhempien, jo vakiintuneessa suhteessa elävien keskuudessa. On tietysti totta, ettei mikään ole varmaa satunnaisissa suhteissa iästä riippumatta.
Onneksi HIV ei vielä ole aivan jokapäiväinen tarttuva seuralainen. Satunnaisiin suhteisiin liittyy luonnollisesti riskinsä, joka vakiintuneissa suhteissa elävillä ovat huomattavasti vähäisempiä ja jonkinlaista maalaisjärkeä meidän tulee käyttää arvioidessamme yleisesti tartunanmahdollisuutta tällaisissa tilanteissa. Jos ja kun vastaavat tilanteet tuntuvat jälkikäteen ahdistavilta, voi niitä etukäteen välttää riittävällä suojautumisella, mikä on aina suositeltavaa muutenkin satunnaisissa kontakteissa.
Yleisesti HIV itämisaika on mahdollisesta tartunnasta käsittääkseni muutama kuukausi (2-3kk), jonka jälkeen testaamisella saavutetaan kohtuullista luotettavuutta. Muissa sukupuolitaudeissa, itämisaika on muutama päivä- reilu viikko, jonka jälkeen oireita saattaa esiintyä.

13_s

14. maaliskuuta

Jos epäilee tavanomaista sukupuolitautia, riittää yleensä muutama viikko mahdollisesta tartunnanhetkestä odotusajaksi, jonka jälkeen testaaminen on järkevää. HIV-tapauksessa odotusaika on valitettavasti kuukausia, ennenkuin mahdollinen tartunta ja sen mukana mitattava immunisaatio syntyvät.
Elämää ei tarvitse eikä kannata pilata mahdollisen tartunnan miettimiseen, jos siihen ei ole riittäviä perusteita. Omalla vastuullisella käytöksellä tämän asian kontrolloiminen helpottuu. Nuorilla ihmisillä satunnaiset suhteet ovat selvästi yleisempiä, mutta ikääntyessä sukupuolikäyttäytyminen yleensä rauhoittuu sille tasolle, etteivät normaalit sukupuolitaudit yleensä ole nuorten tavoin yhtä yleinen riesa. Vanhemmiten myös ihmisten käyttäytymisessä tapahtuu ehkä kasvamistakin käyttäytymistavoissa, joissa satunnaisten suhteiden määrä dramaattisesti putoaa ja usein myös loppuu parisuhteen vakiinnuttua. Ilman avioliittoakin voi olla vakiintunut sukupuolielämä, mikä lienee yleisen tartunnan välttämisenkin kannalta tavoiteltavaa puhumattakaan muista asiaan liittyvistä arvoista.

1_s

Anonyymi
25. maaliskuuta

Minulla todettiin viisi vuotta sitten klamydia ja se löytyi tavallisen gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Sain lääkityksen, jossa tuli ottaa neljä (4) tablettia yhdellä kertaa. Tämän jälkeen antibiootteja ei enää tarvittu ja kontrollinäyte (virtsanäyte)oli puhdas. Nyt viiden vuoden kuluttua, kun olen löytänyt uuden kumppanin, kävin laboratoriossa, jossa tutkittiin kaikki seksitaudit (myös klamydia virtsanäytteestä). Kaikki olivat negatiivisia. Olen kuitenkin miettinyt, että onko tämä syömäni antibiootti tappanut myös mahdollisesti nielussa tai peräsuolessa olevat klamydia bakteerit? Olin lukevinani että näiden alueiden hoito voisi vaatia pitempi aikaista kuuria, toisissa paikoissa taas lukee, että kuuri tappaa bakteerit kaikilta alueilta. Olen myös lukenut että testi voidaan ottaa peräaukonseudulta. Haluaisin siis tietää voiko peräsuolessa edelleen olla bakteereja? Tuleeko minun olla huolissani?

1_s

Anonyymi
27. maaliskuuta

penikseni ulkopinnassa on kipeää punoittavaa finnimäistä (märkiviä näppyjä) ihottumaa, joka kutisee ja on todella arkaa. Mikä voisi olla kyseessä, sukupuolitauti vai tarttunut hiivatulehdus? Mitä tehdä?

1_s

Anonyymi
6. huhtikuuta

Hei!



Kävin klamydiatestissa viikko altistuksen jälkeen...Voinko luottaa negatiiviseen tulokseen?

1_s

Anonyymi
5. toukokuuta

m

1_s

Anonyymi
5. toukokuuta

mulla on kirvelyä peniksessä virtsatessa ja muutenkin, ei ole klamydia ja sain lääkkeet virtsatulehdukseen, mutta ei ole oikein auttanut. Mikä voisi olla kyseessä? eikai hiv tai mikään muu s-puolitauti ?

1_s

Anonyymi
4. kesäkuuta

Jos harrastaa suuseksiä eri miehen kanssa n. 2 kuukauden jälkeen voiko tulla mitään tautia?

1_s

Anonyymi
7. syyskuuta

Harrastin suojattua seksiä, mutta lopussa nainen otti kondoomin pois ja halusi suuhun. Miten on, tartuuko seksitaudit helposti näin.

2_s

8. kesäkuuta

Minun on tähän kyselytulvaan pakko myös kirjoittaa oma kysymykseni :)) Olen nuori, alle parikymppinen nainen ja valitettavan usein kondoomin käyttö unohtuu. Kuitenkin kävin testeissä, jotka olivat täysin puhtaat, mutta juuri sen jälkeen se kumi unohtui taas ja testit nollautui niin että hujahti. Minulla oli hiiva ennen viimeisintä seksikertaani, joka kuitenkin lakkasi oireilemasta hieman sitä ennen. Nyt, viikko jälkeenpäin, esiinty kutinaa emättimen aukon luona, välilehdissä, suurinpiirtein kaikessa. Hapanjogurtti auttoi, joten epäilen vain että hiiva on uusiutunut, sillä harrastimme paljon suuseksiä. Epäilyksiä tuli kuitenkin sillä kurkkuni on kipeä, ääni hieman käheä, vaikkei muita oireita ole. Tietenkin voi olla kyse myös vaan tarttuneesta taudista joka on perheessämme käväissyt, ja osalla vieläkin nuhaa. Kunhan kselen. Sillä minulla on myös epämääräistä vatsakipua, jota kuitenkin esiintyy muulloinkin silloin tällöin.

Epäilisin että kyseessä on uusiutunut hiiva ja kurkkukipu johtuu joko äkkinäisestä tupakoinnin lisääntymisestä tai tarttuneesta flunssasta. ym. alavatsakivut on normaaleja. Kun kuitenkin seksistä on alle viikko, ei kovin moni tauti siinä ajassa idä. Periaatteessa tippuri tai klamydia sopisi ehkä oireisiinkin.

Näkyvätkö ne testeissä milloin eli monenko viikon päässä tartunnasta?

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia