Hei! Olen 55 -vuotias mies. Ongelmanani ovat 2 vuoden ajan vaivanneet peräpukamat, jotka välillä tuntuvat olevan poissa, mutta pidempään istuessa alkavat jälleen vaivata. Joskus kova ja arka pukama tuntuu sormella kokeillen peräaukon vieressä, joskus se on taas hävinnyt. Onko mitää tehtävissä peräpukamavaivan helpottamiseksi?

nim. Make

Vastaus: Peräpukamien hoito

Hei Make! Peräpukamat syntyvät peräaukon seutuun laskimolaajentumina. Samalla mekanismilla syntyviä laajentumia on myös säärissä ( suonikohjut) sekä ruokatorvessa. Laskimolaajentuvat syntyvät, kun laskimoissa kulkeva veri pakkautuu ja aiheuttaa lisääntyneen paineen seurauksena laskimoiden seinämien laajentumia ulospäin näkyvinä pallukoina.

Peräpukamat voivat olla peräaukon sisäisiä tai sitten ulkoisia, jollloin ne näkyvät yleensä selkeinä pallukoina peräaukon vieressä. Pukama on tavallisesti punoitteleva ja pinkeänpaineisen arka, mikä aiheuttaa luonnollisesti kipua varsinkin istuessa. Kävellessä vaiva yleensä helpottaa.

Peräpukamien ensihoitona on totutusti käytetty kortisonia sisältäviä peräpuikkoja ja voiteita, joiden vaikutus ärtyneeseen pukamaan on ärsytystä ja tulehdusta rauhoittava ja "kuivattava". Usein peräpuikoista voi saada ainakin väliaikaista apua pukamien rauhoittamisessa. Myös jaloittelu ja istumisen sääteleminen voi olla tärkeää hoidossa. Käytännön kokemuksen perusteella liikunta on tehokkaasti pukamavaivaa helpottavaa hoitoa, jolla vilkastunut verenkierto helpottaa pukamien sisäistä painetta. Myös paikallaan ollessa voi mielikuvaharjoittelun avulla peräaukon suulla kuvitella puristavansa kynää. Tällainen pumppaava peräaukon puristusliike parantaa laskimoverenkiertoa ja vähentää turvotusta.

Peräpukamien hoidossa auttaa yleensä aika, säännölliset elintavat, liikunnan säätely sekä kevyt kasvispitoinen ruokavalio ja laihdutus.Ummetus ja kovat ulosteet provosoivat pukamavaivoja, jolloin ulostetta pehmentävistä valmisteista on hyötyä oheishoitona. Joskus vaiva kuitenkin pahenee siinä määrin, että tarvitaan kirurgisen hoidon arviota. Erityisesti raskauden aikana lieväasteinen pukamavaiva voi pahentua merkittävästi. Tuolloin raskauden kestäessä pukamavaivaa ei yleensä pystytä lievittämään suihkutteluhoitoa enempää ja kirurgiset toimenpiteet joudutaan siirtämään raskauden jälkeiseen aikaan.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
10. huhtikuuta

voiko peräpukamat olla kutiavia,ns. kihomatoja ei ole,kutina on aivan peräaukon ulkopuolisella ja osittain sisäpuolella? mikä neuvoksi

13_s

TriDoc
11. huhtikuuta

Kutina oireena voi olla merkki lievästä ärsytyksestä, mutta myös limakavon paranemiseen liittyvästä oireesta. Peräpukamavaivassa ehkä kipu (jomotus) ja paine on tyypillisin oire. Tulehtuneen limakalvon toipuminen voi viestiä kuvaamallasi kutinalla. Oireenmukaisesti peräpukamavaivoja voi helpottaa seuraavilla itsehoitolääkkeillä. Muistutan, että peräpukamadiagnoosi olisi hyvä ensin varmentaa lääkärin vastaanotolla, silloin kun epävarmuutta on oireiden aiheuttajasta. Kutiavaa peräaukkoa voi helpottaa kutinaa helpottavalla itsehoitolääkkeillä. Faktu voiteet ja peräpuikko vaikuttavat usein kutinaoireita ja muita peräpukamaoireita vähentävästi. Puuduttavilla valmisteilla oireet voidaan jopa poistaa määräajaksi(xyloproct voide ja peräpuikot). Voimakkkaaseen tulehdukselliseen peräpukamavaivaan scheriproct ja hädensa peräpukamavoiteet ja puikot ovat käyttökelpoisia. Nämä kaikki mainitut peräpukamalääkkeet ovat itsehoidollisia ja vapaasti apteekista ostettavia ja käytettävissä nimenomaan oireiden lievitykseen niitä seuraavien ohjeiden mukaan.

1_s

Anonyymi
24. huhtikuuta

Poistaako peräpukamavoiteet, kuten scheriproct ja hädensa näkyviä, ulkoisia pukamia? Onko vaikutus tehokkaampi, jos käyttää samaan aikaa peräpuikkoja?

13_s

TriDoc
24. huhtikuuta

Kortisonipohjaiset peräpukamavoiteet, kuten scheriproct ja hädensa ikäänkuin "kuivattavat" pinkeitä pulleita ja tulehtuneita pukamia niin, että tulehdus ja pinkeys poistuvat ja niistä tulee enemmän ohuempia "rusinan pinnan" kaltaisia, helttamaisia ulokkeita, jollaisia ulkoiset vanhat peräpukaman jäänteet usein tapaavat olla. Vaikutus voi olla parempi, jos käyttää samaan aikaan saman valmisteen peräpuikkoja.

7_s

siskolikka
4. toukokuuta

Minua vaivaa silloin tällöin öisin oikealla kyljellä maatessani ensin pohjelihaksessa tuntuva, sitten siitä ylös päin aina lonkkaan asti ulottuva kipu, johon herään yöllä. Jotenkin tuntuu, että lonkan kohdalta patja painaa. Kyljen vaihto auttaa ja kävely. Joskus kipu/pakotus on todella kovaa, enkä saa nukuttua. Olen 52 v. nainen. En usko issiakseksi, koska päivällä tätä kipua ei ole. Magnesiumia kokeilen ja nyt parina yönä sitä ei ole ollut.

1_s

Anonyymi
24. toukokuuta

Kannattaisi varmasti vaihtaa patja sänkyysi, sillä oireet kuulostavat hermojuuren puristukselta selän alimmaisten nikamien välissä. Huono patja saa selän väärään asentoon ja hermo puristuu tämän takia. Tämä siksi koska mainitsit ettei päivällä ongelmaa ole. Hermokipu tulee pohkeen ulkosyrjään, polvitaipeeseen ja viiltävästi tai vihlovasti takareittä pitkin pakaraan ja lonkkaan, jopa nivuseen etupuolelle lonkan koukistajan sisäreunaan. Kokeile patjan vaihtoa, mikään ei voita yöunia kunnon sängyssä.

7_s

siskolikka
25. toukokuuta

Kiva juttu, sillä vaihdoin juuri patjan uuteen joustinpatjaan. Avaruuspatja (nimeä en mainitse mainostamisen pelosta)varmaan olisi oikea... Nyt kipu on ollut ehkä magnesiuminsyönnin takia poia. Jos liikun päivällä ja vaellusten jälkeen se on yölä kipeä. Rahaa pitää ansaita ennen patjan ostoa. Poikani aamuinen niskajäykkyys loppui tämän patjan oston jälkeen.

1_s

Anonyymi
25. kesäkuuta

Sain lääkäriltä (gastrokirurgi) Arcoxia 90 mg 1 tabletti päivässä -kuurin peräaukon suulle ilmestyneen kovan ja aristavan pallukan hoitoon. Kyseessä on siis verihyytymä, jonka pitäisi poistua vähitellen itsekseen. Onko Arcoxia-lääkkeellä itsessään pattia pienentävä vaikutus vai onko kyseessä pelkästään kivun lievitys? Onko Arcoxian käytön aikana turvallista harrastaa hikoilua ja hengästymistä aiheuttavaa kuntourheilua? Unohdin kysyä nämä asiat lääkäriltä...

13_s

TriDoc
25. kesäkuuta

Uskoisin, että molempia. Todennäköisesti se vähentää kivun lievityksen lisäksi kudosturvotusta ja siten (toivottavasti) auttaisi kokonaistilannetta. Voit rauhassa tehdä suunnitelmasi mukaiset liikuntasuoritukset. Arcoxia ei rajoita sitä millään tavalla, jos muuten vaivasi sen sallii.

7_s

siskolikka
3. heinäkuuta

Minulla oli järkyttävät peräpukamat alateitse tehtävän kohdunpoiston jälkeen. Ihmettelin, kun päästivät sairaalasta pois katsomatta, toimiiko suoleni. Jouduinkin sinne takaisin, koska leikkausveri jäi vatsaonteloon ja nostatti kuumeen. Makasin ja liikuinkin sairaalassa viisi päivää, mutta en riittävästi. Kotona iskivät valtavat peräpukamat. Söin leseitä, luumuja, agiokuria, ulostuslääkkeitä jos minkälaisia. Kipu oli ihan hirveä, asteikolla 1-10, 9. Särkylääkkeetkään eivät kovin auttaneet. Olen aina syönyt leseitä ja kuituja. Kun en uskaltanut leikkauksen jälkeen ponnistaa ja olin paikoillani, niin osasin jo pelätä näitä vaivoja. Joskus 80 luvulla näitä oli paljon ja odotus- sekä synnytyksen jälkeen. 24 vuotta pysyivät poissa liikunnan ja leselisän ja kuitupitoisen ruoan vuoksi. Leikkauksen jälkeen muu ei koskenutkaan, vaan tämä pukamavaiva niin, että kyyneleet olivat silmissä. Kaikki edellämainitut lääkkeet olivat käytössä. Lisäksi äitini kehotuksesta otin kylmäpuristettua öljyä lusikallisen päivässä. Nyt kun pystyy liikumaan niin tekee kaikkensa, ettei noita vaivoja saisi eikä niitä toivo kenellekään.

6_s

Kata
3. heinäkuuta

Ihan yleisvinkkinä kaikkien edellisten lisäksi; kannattaa suihkuttaa alapäätä, tietysti erityisesti peräaukon seutua aina ulostamisen jälkeen. Helpottaa kipua ja estää tulehduksia. Vaiva ikävä ja kivulias, jos reseptivapaat lääkkeet eivät auta, niin lääkärin luokse arviointiin vaan!!

1_s

Anonyymi
27. elokuuta

Hei, miten sitten noista ulkoisten peräpukamien takia tulleista "ulkoisista"rusinoista mahtaa päästä eroon?

1_s

Anonyymi
17. syyskuuta

Ne menee itsekseen pois. Hitaasti vain.

1_s

Anonyymi
15. joulukuuta

Ongelmanani ovat ulkoiset pukamat. Myös sisäisiä pukamia on. Sisäisiä pukamia on hirtetty 4 kertaa, mutta ovat aina uusineet kuukauden sisällä. Sheriproct-suppo auttaa muutamaksi tunniksi, mutta usein suppo pullahtaa pois peräsuolesta ja välillä suppo vain ärsyttää peräsuolta vain enemmän. Nyt ulkopuoliset hemorroidit haittaavat kävelyä jo muutaman sadan metrin matkalla. Lyhyen kävelyn aikana peräaukolla tuntuu kuin olisi neuloja ja pukamat alkavat heti vuotaa. Myös ulostemassaa valuu kävellessä ulkopuolelle. Mikä neuvoksi tällaisessa tilanteessa? Pukamat ovat vaivanneet pikkulapsesta saakka. Uloste on löysää lähes ripulimaista ja joudun aamuisin ulostamaan noin 5 kertaa.

13_s

TriDoc
15. joulukuuta

Kroonistuneita, toistuvasti tulehtuvia, vuotavia,oireilevia ulkoisia ja sisäisiä peräpukamia hoidetaan myös leikkauksilla. Kuvauksesi mukainen tilanne vaikuttaa pitkälle ja hankalaksi kehittyneeltä ja vaatisi arviointia, voisiko vaivaasi hoitaa leikkauksella.
Naisilla esiintyvät pukamavaivat pahenevat usein raskauden aikana, mikä voi aiheuttaa hankalia tilanteita, koska raskaus estää leikkaushoidon. Sinun kannattaisi harkita hakeutumista joko omalääkärin vastaanotolle, joka arvioisi leikkausmahdollisuuksiasi ja harkitsisi mahdollisesti kirurgin konsultatiota julkisessa sairaalassa. Toinen vaihtoehto on hakeutua suoraan yksityisen suolistokirurgin vastaanotolle. Kirurgi pystyy suorittamaan ainakin sisäisten pukamien suhteen melko vaativiakin hoitotoimenpiteitä vastaanotollaan, mutta laajempi leikkaushoito vaatii yleensä sairaalatason suunnittelua ja lähetteen siis yksityiseltä vastaanotolakin sairaalaan, jos puhutaan laajemmasta leikkauksesta.

1_s

Anonyymi
29. joulukuuta

Minulla on ulkoinen peräpukama, joka koskettaessa on kipeä mutta mikäli sitä ei "sohi" pesun aikana se ei vaivaa yhtä paljon. Sen sijaan minulla tulee muutaman kerran päivässä kohtauksia, joka tuntuu peräsuoleni sisällä oikean pakaran puolella, aina samassa kohdassa. Nämä kohtaukset ovat kuin neulan pistoja ja rauhottuvat kun pidän kädellä kiinni pakarasta. Kuuluvatko tämän kaltaiset kohtaukset peräpukamien oireisiin vai onko kyse jostain vakavammasta?

1_s

Anonyymi
8. maaliskuuta

Itselläni on ensimmäistä kertaa elämässäni pukama/pukamia , ne eivät pahemmin satu , lähinnä vähän kutiavat ja tuntuvat epämukavilta. En oikein tiedä miten niihin suhtautua, kuinka kauan niiden häviäminen kestää ja kuinka paljon niitä voi tulla kerralla ? Tällähetkellä on yksi vähän isompi mikä tulee ulos ja jota aina painelen sisälle mutta sisäpuolella tuntuu mielestäni useampia pieniä.

1_s

Anonyymi
9. maaliskuuta

Minulla on yksi pienenhkö peräpukama, ollut jo kauan ja ei vaivaa muuten kuin ulostaessa tulee kunnolla ulos, ja hankaloittaa pyyhkimistä. Kipeä se ei ole ollut.Haluaisin eroon ko. vaivasta. Voiko tuollaista pientä pukamaa poistattaa vai täytyykö tyytyä osaani?

1_s

Anonyymi
11. maaliskuuta

mikä neuvoksi minulla on pahat mitä on koskaan ollut ulkoiset pukamat sattuu kun kävelee ja ei pysty istuun lainkaan

1_s

Anonyymi
11. maaliskuuta

kirurgi ns. hirttää kivuliaat peräpukamat

1_s

Anonyymi
15. maaliskuuta

itsellänikin on taas tullu yks ulkonen, viimeks oli kesän loppupuolella, 2viikossa sen sai pois käymällä suihkussa aktiivisesti (kylpyamme aina parempi) ja liikkumalla aktiivisesti myös, taas aivan käsittömän arka kutiamaan ja nukkuminen vaikeutuu tämän kautta mutta kerran koettu aikasemmin niin eiköhän tää tästä!

1_s

Anonyymi
19. maaliskuuta

minun siskoltani leikattiin kivuliaat peräpukamat ja nyt on olleet hyvät ja rauhalliset.meillä on se suvussa.odotan juuri lääkärille menoa.olen yrittänyt ruokavaliolla mutta ei ole auttanut.ehkä mullekin leikkaus edessä.ei siis tarvi tuhaan piinata itseään kyllä siihen on apua saatavissa.mutta on varmaan liikuttava enemmän ja syötävä enempi kasvis ruokaa.

1_s

Anonyymi
11. huhtikuuta

itse pääsin eroon ulkoisista peräpukamista ostamalla liukuvoidetta ja anustapin.

1_s

Anonyymi
14. huhtikuuta

Minulla ovat olleet yli 30v, mutta nyt aktivoituivat kunnolla pitkäaikaisen autossa istumisen johdosta.Tänään kirurki totesi, ettei kumilenksut enää auta. Peräsuoli ensin tähystetään kokonaan ja sitten puukkoa!. Itsellä on tulehdusta, kun on märkivää ja haavakin näkyy.Sain peräpuikkoja,voidetta ja viikon antibioottikuurin.Nyt odotan tähystyskutsua. Kirurgi laittaa sen kiireellisenä.20v sitten lait.kuminauhat, saman viikon aikana tulivat pois.

1_s

Anonyymi
8. toukokuuta

minulla on ollut silloin tällöin pukamia ja olen käyttänyt,brbanthenia,s inkosalia,seridopektiä,v aselliniä ja vielä yhtä toista lääkettäkin kutakin yhtä kerrallaan. nyt nämä eivät tehoa mikään. tuntuu jo krooniselle kun ollut 2kk. pesin viikon ajan joka ulostuksen jälkeen . ei auttanut. ei jaksa enää sillai. pistää hirveesti haavoihin yöllä ja päivällä. välillä tuntuu aukon sivussa kova nuppula liekä pukama,haavat on kipeempiä.lääkäri tutki 3vv sitten kun ei ollut paha ja antoi lääkettä.mitähän seuraavaksi nyt tekisin?

4_s

Eva
8. toukokuuta

Jospa menisit lääkäriin. Sukulaisnaisella pukamat hirtettiin, jopa auttoi!

6_s

Elisa
9. toukokuuta

Lääkäriin vain, ei siinä muu auta, myös minun mieheltäni pukamat hirtettiin, heti helpotti!

1_s

Anonyymi
19. toukokuuta

Mulla pukamien hirtto edessä ensi viikolla, iik. Mutta itse ihmettelen sitä, että pukama vaivojen yhteydessä on myös ylävatsakipuja. Voiko ne ärsyttää myös vatsalaukun toimintaa? Pukama vuotaa kamalasti verta ja siksi hirttoon. Samoin tuntuu välillä kuin joku iskisi puukon peräsuoleen kun kävelee tai istuu ja kakkosella käyminen tietty vaikeeta yms. Synnytyksen jälkeen pukama oli kananmunankokoinen ja aivan kamala, mutta vetäytyi ja katosi itsestään muutamassa päivässä. Onkohan tämä nyt se sama pallura mikä vaivaa..

Onko hirton jälkeeen kipuja ja onko saikkua vai suoraan töihin?

1_s

Anonyymi
12. kesäkuuta

Haluaisin tietoa sellaisilta, joilla on leikattu pukamat. Onko ne kuin kauan kivuliaat leikkauksen jälkeen? Kai on kun sieltä leikataan, mitä tarttee käyttää joka päivä.Minulla se on edessä elokuussa.Kirurgi sanoi, että saikkua tulee n. 1kk ja eka viikko on vaikea. Tuleeko ne mahdollisesti pian uudelleen? Silloinhan koko leikkausrumba olisi melko turha.!

1_s

Anonyymi
5. heinäkuuta

Itsellkeni on tullut selvästi tuntuva aika suuri pallukka peräaukon viereen, epäilen vahvasti sen olevan peräpukama. On se minulle muutamia kertoja tullut pienenä lähes huomaamattomana, mutta sitten yks kerta kun käytin pitkäastäaikaa stringejä kokopäivän tuo tuli. Kamalan kipeä ja käveleminen ei todellakaan auta! Koitan nyt tästä selvitä, mutta kun its eolen vasta 17v, minua ainakin hävettää paljon näytellä anustani lääkäreissä, vaikka olisihan se tietenkin parasratkaisu.

1_s

Anonyymi
27. heinäkuuta

Minulla leikattu noin 10 vee sitten. No olihan se kipee pitkään, mut vaikeinta siinä kuitenkin on se ensimmäinen ulostus. Sitä tehtiin pitkään ja hartaasti ja sattuu ihan pirusti. Tänne asti ollut tosi hyvässä kunnossa, mutta nyt tuntuu yks paukama olevan.

1_s

Anonyymi
28. elokuuta

Ei sitä lääkäriä kannata hävetä. Itse kävin näyttämässä ahteria lääkäriä viime viikolla ja kyljellään vaan köllöttelin. Kyllä naisihmisella turha kainous viimeistään raskauden ja synnytksen myötä hälvenee. Perse eellä lekurille vaan, mars, mars! :-)

1_s

Anonyymi
28. elokuuta

Millainen toipumisaika/saikku tarvitaan

a) hirttämisen

b) leikkauksen jälkeen?

Joku puhui täällä kuukaudesta leikkauksen jälkeen, onko tosiaan näin? Verisysteemistähän tässä on kyse, joten voihan se olla...

1_s

Anonyymi
30. elokuuta

MOi,Olin hirttotoimenpiteessä n. 10 vuotta sitten. Toimenpide ei ollut muuta kuin epämukava, päivä meni hyvin ja illalla alkoi särky. Toimenpiteen jälkeen sain ohjeeksi ottaa tarvittaessa buranaa ja ohjeessa sanottiin että todennäköisesti pystyt menemään töihin seuraavana päivänä. Minä olin niin kipeä etten ikinä. Sairaslomalla olin useamman viikon. Minun olisi pitänyt mennä kuukauden päästä uudelleen koska eivät saaneet kaikkia kerralla pois, mutta ilmoitin lääkärille että tulen seuraavan kerran vain jalat edellä. Kokonaistoipuminen (ettei enääsattunut vessassakäynti) kesti varmaan 2,5 kk. No, ylihuomenna menen sitten uudelleen, toivottavasti en jalat edellä. Pakko mennä kun olen vuotanut verta tosi pitkään ja yleiskunto alkaa olla aika heikko. Mutta kyllä pelottaa ihan hirvittävästi....

6_s

Elisa
30. elokuuta

Avomiehelleni on tehty pukamaleikkaus, toipuminen kesti noin pari viikkoa. Mutta vaiva uusiutui sen jälkeen melko nopeasti. Seuraava toimenpide oli hirttäminen. Siitä hänellä ei ole mitään huonoa sanottavaa, oli täysin toimintakykyinen jo seuraavana päivänä.

6_s

Elisa
30. elokuuta

Edellisestä kerrastasi on jo kymmenen vuotta, ehkä toimenpide tehdään tänään toisin, koska kuten edellisessä viestissäni kerroin, avomieheni ei kokenut mitään vastaavaa oman hirttohoitonsa jälkeen, päinvastoin, hän sanoo olevansa erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

1_s

Anonyymi
4. syyskuuta

hei,
olen 17 tyttö, ja olen huomannut peräaukossani olevan pukaman. En ole kiinnittänyt siihen minkäänlaista huomiota koska se on ollut kivuton. Mutta nyt yksi aamu siitä rupesi tulemaan verta... ei mitenkään suuresti mutta tuli kumminkin... nyt en oikein tiedä miten toimia, kannattaisiko käydä lääkärissä vai antaa asian olla?

6_s

Elisa
4. syyskuuta

Kokeileppa ensin vaikka apteekista saatavia voiteita, voit tietysti näyttää pukamaasi lääkärille, mikäli asia vaivaa kovasti tai pukama äityy kipeäksi, minulle niitä joskus on tullut, mutta ovat kyllä hävinneet itsestään. Myös alasuihku aina vessakäynnin jälkeen auttaa varmasti vaivaan.

2_s

f27-4915
15. heinäkuuta

Ihan mielettömän noloa kysellä tällistä, mutta tarvitseeko minun olla huolestunut? Mulla on ollut, juuri tuossa peräaukon ja emättimen välissä, joku peukalon kokoine patti. Se on kova. Voiko se olla peräpukama?

6_s

m47-388
9. maaliskuuta

Odottelen pääsyä pukamaleikkaukseen. Pukamat ovat peräaukossa, sen reunoilla ja pullistuvat ulostaessa. Muuten niitä ei havaitse. Onko tietoa millainen on leikkaustoimenpide, onko kipeä jälkeenpäin ja kuinka pitkään? Miten pitkä sairasloma tulee?

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia