Hei! olen 32-vuotias nainen Uudeltamaalta. olen aikuisopiskelija ja asun vielä yksin. Minulla on ollut toistuvaa keskellä vatsaa tuntuvaa kouristelevaa kipua, joka kestää yleensä vain muutamia minuutteja, kunnes häviää. Kärsin esiintymisjännityksestä, johon liittyy ajoittain myös pissitysoireita ja vessaan menon tarvetta. Kouristeleva kipu syntyy usein aamuisin, kun olen lähdössä luennolle. Onko kyse vakavasta sairaudesta. Tulisiko minun mennä asian vuoksi tutkimuksiin?
T Armi

Vastaus: Toistuva vatsakipu

Hei Armi! Kerron sinulle hieman toiminnallisista vatsan toiminnan häiriöistä ja lopuksi vastaan kysymykseesi. Toistuva vatsakipu voi olla monesta syystä johtuvaa. Ihminen on kokonaisvaltainen olento, jossa sekä ruumiilliset että henkiset oireet voivat sekoittua keskenään. Tämä vaikeuttaa usein oireiden tulkintaa ja voi johtaa virhearviointeihin ja väärinkäsityksiin oireiden alkuperästä.

Säännöllisesti johonkin tapahtumaan tai toimintaan liittyvä kohtauksellinen oire viittaa toiminnalliseen syyhyn. Toisin sanoen on mahdollista, että täysin fyysisinä koetut oireet voivat saada alkunsa tiedostamattomasta tunne-elämän reaktiosta. Jossain määrin muita tällaisia fyysisiä reaktioita voivat olla esimerkiksi kohtauksittainen verenpaineen nousu, hikoilu, päänsärky tai migreenioireet. Lisääntynyt itsetuntemus oman kehon toiminnasta auttaa huomaamaan näitä piirteitä ja niitä oppii myös säätelemään ja tulkitsemaan ajan kanssa.

Ihmisten kokemista vatsaoireista suuri osa on ns. toiminnallisia vaivoja, jotka jossain määrin saattavat liittyä ulkoiseen tilanteeseen, stressiin, rasitukseen, tiedostamattomaan reagointiin tai mielialaan. Osaavissa käsissä niiden selvittelyyn ei yleensä tarvita kalliita erikoistutkimuksia ja oireiden alkuperän selviäminen koetaan yleensä vapauttavana tai helpottavana.

Jos vatsakipu ei liity mihinkään säännöllisesti toistuvaan tilanteeseentai toimintaan, vaan tulee itsenäisesti, viittaa se enemmän ruumiillisesta syystä johtuvaan alkuperään. Kivun esiintyminen ja oireiden intensiivisyys pitkälti määrittelevät, milloin yhteys otetaan lääkäriin jatkotutkimuksia varten. Tällaisessa tilanteessa erilaisia vaihtoehtoja on monia.

Lääkärille tärkeää tietoa vatsakivun selvittelyssä on oireiden kesto, niiden paikallistuminen, laatu ja intensiivisyys. Erilaiset imeytymishäiriöt, laktoosi-intoleranssi, suoliston limakalvon yliherkkyys-, tulehdus-ja ärsytystilat sekä virustaudit ovat yleisiä syitä vatsakivun taustalla. Lisätietoa saadaan käsin tehtävällä vatsan tutkimisella, jossa on mahdollisuus selvittää vatsanpeitteen läpi tuntuvat poikkeavuudet ja saada suoliääniä kuunnellen yleiskuva suoliston aktiivisuudesta. Sairauden määrittelyn apuna käytetään usein tulehdus- ja vatsan elinten toiminnasta kertovia markkereita määrittämään toiminnallista tilannetta ja kertomaan mahdollisesta piilevästä tulehduksesta.

Osaavalla selvittelyllä, kuuntelemalla ja tutkimalla käsin päästään jo hyvin pitkälle oireiston alkuperästä, mutta joskus tulehduskokeiden ohella tarvitaan erikoistutkimuksia. Näitä ovat vatsan ultraäänitutkimus, jonka avulla voidaan selvitellä vatsan elinten kuvantumista, toiminnallista tilaa ja mahdollisia tulehdus- tai muodonmuutoksia. Jos epäillään suolensisäistä ongelmaa, voidaan harkita peräsuolen kautta käsin tehtävää paksunsuolentähystystä.

Mahdollisuuksi selvitellä vatsan ongelmia on siis monia. Usein potilaalla on jonkinlainen hämärä ennakkoaavistus vaivasta, koska on itsenäisesti saapunut selvittelyyn. Kysymyksessäsi tuot esille oireen liittymisen hankaliin tilanteisiin. Jos yleislääkärin vastaanotolla selvittelyissä ei ole todettu selkeää löydöstä oireilun takana, pitäisin vaivaasi kertomuksen perusteella toiminnallisena. Asiayhteyden oivaltamisen kautta itsetuntemus kehon reagoinnista yleensä paranee, mikä avaa mahdollisuuden oireiden itsenäiseen säätelemiseen ja vähentämiseen.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
13. tammikuuta

Hei! Toisen vanhempani suvussa on paksunsuolensyöpää aiheuttava geenivirhe. Omalla äidilläni sitä ei ole (on tutkittu). Voiko geenivirhe hypätä yli sukupolven? Joskus tarkkailen aivan sairaanloisesti oman suoleni toimintaa.

1_s

Anonyymi
7. elokuuta

En ole varma hyppääkö geeni virhe sukupolven yli. Paksunsuolensyöpä kuitenkin aiheuttaa muitakin oireita kuin ummetus/ripuli. Esim vatsakivut. Mutta vatsavaivoja voi aiheuttaa myös ylim. stressi

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia