Olen 29-vuotias pankissa työskentevä nainen Etelä-Suomesta. Ongelmanani ovat toistuvasti kipeytyvät niskat ja hartiat. Tuntuu, kuin ne olisivat betonia ja särky on välillä kova. Kädet ovat iltapäivisin puuduksissa. Olen muuten terve ja harrastan säännöllisesti kävelyä. Onko syy verenkierron häiriintymisessä? Jännitänkö liikaa? Altistaako pankkityö niskavaivoille? Olisiko minun jäätävä kotiin lepäämään?
nim Dolly

Vastaus: Niska-ja hartiavaivojen hoito

Hei! Ongelmasi koskettaa useita työssäkäyviä ihmisiä, varsinkin toimistotöissä työskenteleviä naisia. Tällaisessa työympäristössä haasteena ovat staattiset työasennot, jossa lihakset jännittyvät ja verenkierto lihasjännityksestä johtuen ei ole riittävää. Mitä harjoitetummat ja isommat lihakset ovat, sitä enemmän ne sietävät staattista lihasjännitystä ja siitä syntyviä oireita. Miehillä staattisesta lihasjännityksestä syntyvät vaivat ovat helpommin siedettäviä johtuen juuri tästä syystä, suuremmasta niska-hartiaseudun lihasmassasta ja lihaksen kestävyydestä.

Tiettyyn pisteeseen asti oikealla toimistoergonomialla voidaan ehkäistä huonojen työasentojen kuormittavaa vaikutusta. Sen lisäksi tarvitaan staattisessa työssä asentojen vaihtoa, pientä tauotusta ja jaloittelua työpäivän aikana ehkäisemään staattisten työasentojen aiheuttamaa kuormitusta. Myös taukoliikuntaa on osattu yhä enemmän soveltaa työpäivän yhteyteen onnistuneesti.

Suuri osa niska-hartiaseudun vaivoista syntyy ylävartalon lihasten staattisen kuormituksen perusteella, eikä välttämättä siihen liity varsinaista muuta syytä tai sairautta. Nuoremmilla ihmisillä varsinaiset tukirangan kulumaongelmat ovatkin harvinaisempia ja yleistyvät vasta iän myötä. Niskojen kulumasairaus lisää myöhemmin oireita ja saattaa vanhemmiten aiheuttaa käsien puutumisoireita, jos kaularangasta käsiin johtavat hermojuuret ahtautuvat kulumamuutosten vuoksi. Käsien puutumista esiintyy toisaalta nuoremmillakin ihmisillä lihasjännitykseen liittyen, eikä se automaattisesti merkitse hermon pinnetilaa.

Säännöllinen ylävartaloakin harjoittava liikunta on yksi parhaista ennaltaehkäisevistä ja hoitavista keinoista staattisen lihasjännityksen hoidossa. Erityisinä suositeltavina ja hoitavina liikuntalajeina toimivat kuntonyrkkeily, reipas kävely sekä hiihto. Jokaisen tulee kuitenkin itse löytää sopiva rentouttava liikuntalaji, joka sopii myös muuten hänen tavoilleen. myös nukkumishygieniaan tulee kiinnittää huomiota, sillä vietämme kolmasosan elämästämme sängyssä. Tyynyn tulee olla paksu ja sallia riittävän pään kohoasennon, jotta niskat eivät yön aikana rasittuisi. Matala tyyny altistaa niskan ja hartian seudun jännitystiloille vaikka tuntuisikin aluksi paremmalta.

Mikäli omahoidolla ei saada riittävää parannusta aikaan, voi lääkärin kanssa neuvotella kipua vähentävistä ja lihaksia rentouttavista lääkehoidoista. Lihaksia rentouttavilla lääkehoidoilla on joidenkin selvitysten mukaan saatu apua ylävartalon lihasten rentoutumiseen, mutta täsmälääke se ei välttämättä ole. Pahemmissa ja kroonistuneissa tilanteista fysikaalisesta hoidosta tai esimerkiksi osteopaatin tutkimuksesta saattaa olla hyötyä tilanteen hoidossa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
8. heinäkuuta

Hei. Tapahtumat etenivät seuraavasti: su 28.6. klo 8-14 500 kilometrin ilmastoimattomalla autolla ajelu ikkunat auki (helle-keli). Maanantaina niska jäykkä, illalla salibandytreeni ilman venyttelyä. Ma-ti-yönä huonosti nukuttu kivun takia, ti-aamuna niskat jumissa, pää ei käänny, voimakas kipu.Lääkäri tiistaina 30.6. viikko sairaslomaa, burana 800mg *3 vuorokaudessa, sirdalud 4mg puolikas aamulla, puolikas päivällä, kokonainen yöksi. Neljän päivän päästä olo kohenee hetkeksi ja lääkitys lopetetetaan. Kuuden päivän kohdalla olo taantuu takaisin alkutilanteeseen ja pahempaankin. Lääkärikäynti, uusi sairaslomaviikko, lisälääkkeeksi joku voide sekä panacod kipuun "kipukierteen katkaisemiseksi".Onko oikeat ohjeet ja mitä voisin itse tehdä, että tästä selviytyisin. Kivut ovat todella kovat ja vitutus vielä hirveämpi. terv. päätetyöläinen, nainen, 29vee

13_s

TriDoc
8. heinäkuuta

Kuvaamassasi selostuksessa ovat esitetty tyypillisimmät lääkärin tarjottavissa olevat hoitoelementit (särkylääke, lihasrelaksantti,sairausloma), joilla tämäntyyppisessä tilanteessa yritetään tilannetta lievittää. Jos näillä ei ole riittävää vaikutusta, olen usein suosittanut fysikaalisten hoitomenetelmien lisäämistä hoitoon (hieronta, fysioterap käsittely, osteopaatin käsittely). Fysioterapia saattaa auttaa toipumisessa hankalasta tilanteesta tai lukkotilanteesta, joka toisinaan saattaa päästä syntymään hyvin kuvaamistasi seikoista johtuen. Olisiko muita kommentteja, millä tämäntyyppistä tilannetta on saatu laukaistua?

1_s

Anonyymi
15. heinäkuuta

Ei taida olla kellään lisättävää. 2 viikkoa ja 3 päivää kulunut - jo hellittää. Onneksi. Valitettavasti meni kyllä kipulääkkeistä vatsa sekaisin, että nyt hoidellaan sitä. Toivottavasti opin jotain = ikkunat kiinni!

13_s

TriDoc
16. heinäkuuta

Naisilla veto voi staattisen näyttöpäätetyön ohella vaikuttaa miehiä herkemmin lihasten jumiuttumiseen johtuen sirommasta lihasrakenteesta. Lihasvoiman,jäntevyyden ja ylävartalon liikkuvuuden lisäämisellä on todennäköisesti myönteisiä vaikutuksia tilan ennaltaehkäisyssä ja omahoidossa. Niin erikoiselta kuin ehkä kuulostaa, esimerkiksi kuntonyrkkeily olisi lavan seudun "avaajana" erittäin hyvä liikuntamuoto (muita mm. soutu ja jumppa).Kuitenkin kaikenlainen liikunta jo sinällänsä vaikuttaa tämäntyypppisiin tiloihin ennaltaehkäisevästi.

1_s

Anonyymi
10. lokakuuta

miten selvitä sellaisesta kun olen lievästi kehitysvammainen ja minun on vaikea hyväksyä että perheeseemme ei voida saada tervettä lasta koska ,emme pysty itsemme lisäksi elättämään. muita ja lasten näkeminen sattuu ja pitäisi vaan pystyä hyväksymään asia .Olen ensi vuonna jo 40 vee.

1_s

Anonyymi
10. lokakuuta

missä voin jutella muiden ihmisten kanssa jotka ovat samassa tilanteessa.Haluamme lapsen mutta siihen pitää olla normaali työpaikka ja rahaa ja vastuu on suuri.

1_s

Anonyymi
28. marraskuuta

Terve! Olen 15-vuotias poika. Eilinen oli täysin normaali päivä, en tehnyt mitään äkkiliikkeitä tai muuta ihmeellistä ja aamulla heräsin hirveään niskakipuun. Käänsin päätä vasemmalle ja kipu oli hirveä, sitten käänsin päätä oikealle ja se jymähtikin siihen. Nyt en kärsi kääntää päätä ollenkaan vasemmalle, ja joudun koko ajan olemaan katse oikeaan päin. Veljellä ollut sama minun ikäisenä, ja kesti 4 päivää ennen kuin helpotti. Mitä voisin tehdä? :S

13_s

TriDoc
28. marraskuuta

Kova niskojen lihasten väsyminen ja kipeytyminen voi aiheuttaa melko ankaran niskojen jämähtämisen ja liikuttelun vaikeutumisen. Vaikeasta niskojen liikkumattomuudesta käytetään nimitystä torticollis. Siinä tyypillisesti pää ei juuri käänny ollenkaan sietämättömän kivun vuoksi. Yleisesti jos ei esiinny muita kuume-tai tulehdusoireita, voi oman voinnin ja harkinnan mukaan tilannetta seurata ja sen pitäisi helpottaa muutamassa päivässä. Särkylääkkeistä saattaa olla jonkinverran hyötyä kipua lievittämään.

Jos niskakipuun liitty vähänkin muuta yleiskuntoa huonontavia oireita ajatuksella, ettgä kysymys voisi olla muustakin kuin lihasten aiheuttamasta niskojen liikkumattomuudesta oireena kuumetta ja ylähengitystieoireita, olisi asian suhteen hyvä käydä lääkärin tutkimuksessa ja varmentua, ettei pahemmasta ole kysymys.

1_s

Anonyymi
23. helmikuuta

Hei!

Minulla on päänsärkyä nyt viidettä päivää. Kirkkaat valot, äänet pahentavat tilannetta. särkylääkkeet auttavat hetkeksi. Nyt tullut mukaan pahoinvointia sekä ruokahaluttomuutta. Silmät kiinni on hyvä olla. Mikä neuvoksi???

1_s

Anonyymi
6. huhtikuuta

Välillä ihan ok olo, sitten yhtä-äkkiä niskat ja hartiat "pamahtavat" lukkoon (aivan kuin olisi jännittänyt niitä koko päivän) ja lisäksi ilmaantuu "nuha" eli nenä on aivan tukossa. Olisikos syytä käväistä lääkärissä (tosin terveyskeskuksessa olivat sitä mieltä ettei se mitään vakavaa ole)? Tätä on jo jatkunut ainakin vuoden verran, parhaimmillaan hyvä jakso on ollut ehkä kuukauden max...

2_s

N1974
9. kesäkuuta

Kun saa jumpalla ja venyttelyllä parempaan kuntoon niin yksi hyvä vaihtoehto on käydä säännöllisesti hierojalla kerran kuussa - siinä omat konstini. Pitää vaan muistaa jumpata silloinkin, kun oireita ei ole. Hyvä on myös työpaikalla järjestettävä taukojumppa!

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia