Hei! Olen 24-vuotias kilpirauhasen vajaatoimintaa vuodesta 2003 sairastanut nainen. Säännöllisenä lääkityksenä käytän thyroxin 0.1 ug 1 tbl päivässä. Kilpirauhashasarvoni on tarkastettu säännöllisesti ja ne ovat viitearvoalueella. S-T4V oli 12 ja TSH 4.2. Minua on vaivannut jatkuva väsymys jo pidemmän aikaa. En millään meinaa päästä aamuisin sängystä ylös. Voiko oireet johtua kilpirauhasen vajaatoiminnnasta, vaikka arvot ovatkin kunnossa? Voiko väsymykseni taustalla olla jokin muu syy? Olen tiheästi käynyt perusverikokeissa eikä niissä ole löytynyt hälyttävää. Miten minun pitäisi toimia?

T Sonja

Vastaus: Väsymyksen selvittely

Väsymys oireena on keskeinen kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvä oire. Toki väsymys on oireena muutenkin yleinen ja sen taustalta löytyy monia fyysisiä sekä psyykkisiä syitä. Väsymyksen selvittely on joskus haaste myös lääkärille. Tuon ensin esille joitakin muita sairauksia, jotka voivat olla väsymysoireen taustalla ja palaan lopuksi kysymykseesi.

Väsymyksen selvittely alkaa kliinisen tutkimuksen lisäksi perusverikokeiden selvittelyllä. Väsymyksen taustalla saattaa joskus olla verensokerin koahoaminen ja alkava diabetes. Silloin lisäoireina voi olla janotusta ja lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta. Nuoruusiän diabetes puhkeaa yleensä 33 ikävuoteen mennessä ja tästä eteenpäin syntyvät verensokerin häiriöt ovat yleensä aikuisiän diabetekseen liittyviä. Tarkkaa ikärajaa ei näiden kahden daibetestyypin välillä voida kuitenkaan määritellä.

Krooninen piilevä niveltulehdus tai autoimmuunisairaus voi aikaa myöten oireilla väsymyksenä. Potilaalla voi alkaa olla tarve ylimääräisille iltapäiväunille. Alkava selkärankareuma voi joskus olla vähäoireinen, lievää selkäsärkyä ja väsymystä. Nivelreumassa puolestaan väsymykseen liittyy aamuisin jalkaterien tai kämmenten pienten nivelten liikutteluarkuus tai turvotus. Oireet yleensä helpottavat päivän mittaan. Myös muissa kroonisissa tulehduksellisissa suolistosairauksissa kuten chronin taudissa ja haavaisessa paksunsuolen tulehduksessa väsymys voi liittyä alkavaan sairauteen omana oireenaan.

Väsymyksen syynä voi olla myös anemia. Normaali hemoglobiiniarvo on n 120-170 vaihdellen hieman sukupuolen mukaan. Alhaiseen hemoglobiiniarvoon liittyy kalpeutta, väsymystä, huimailua ja jaksamisen puutetta. Useimmiten kyseessä on raudanpuutteesta johtuva anemia. naisilla runsas kuukautisvuoto voi altistaa anemian syntymiselle. Alhaisen hemoglobiiniarvon taustalla voi syntyä joskus myös sairaalatutkimusten tarve, kun kyseessä on harvinaisempi anemian muoto.

Tavallisimpia väsymyksen syitä ovat vuorokausirytmin häiriöt, kiire, stressi, ja univaje. Uniapneataudissa unen laatu huonononee syvän unen puuttumisen myötä ja ihminen voi herätä aamuisin väsyneenä ikäänkuin ei olisi nukkunut ollenkaan. Uniapneataudille altistaa ylipaino ja kuorsausongelmat. Tavallinen kuorsaus ei välttämättä merkitse alkavaa uniapneatautia, vaan tärkeimpänä oireena uniapneasairauden selvittelylle on aamulla herätessä kova väsymys ja päiväaikainen nukahtelutaipumus.

Väsymystä voi liittyä myös piileviin virustauteihin, jotka eivät aina anna ylähengitystieoireita vaan voivat tuntuna esimerkiksi nivelkipuna ja väsymyksenä. Tyypillistä on oireiden helpottaminen päivien/ viikkojen kuluessa. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi myös syntyä tällaisen sairastetun virussairauden jälkeen. Usein kilpirauhasen kehittynyt vajaatoiminta voi myös aikaa myöten korjautua itsekseen ja vajaatoimintalääkityksestä voidaan luopua. Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy väsymyksen lisäksi, palelua ja huimausta, jotka eivät välttämättä täysin korjaannu, vaikka lääkityksellä saavutettaisiinkin kilpirauhasen normaalitoimintaa vastaava taso. Iso osa kilpirauhasen vajaatoimintaa potevista ihmisistä oireilee herkästi pienellekin kilpirauhasen arvojen vaihtelulle. Oireet ovat hyvinkin yksilöllisiä ja moninaisia niin, että niiden tulkinta vaatii yleensä pitkää ja kiinteää hoitosuhdetta. On siis mahdollista, että ainakin osa kokemistasi väsymysoireista voivat liittyä klilpirauhasen vajaatoimintasairaukseen, jossa tapahtuu oikeasta lääkityksestä huolimatta vaihtelua. Jos tilanne jatkuu pitkään häiritsevänä, suosittelisin Sinulle kilpirauhasen sairauksiin erikoistuneen sisätautilääkärin vastaanottoa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
19. tammikuuta

Jos sulla on TSH noin korkea, sun pitää lisätä Thyroxin-lääkitystä. TSH:n olisi hyvä olla lähempänä nollaa - tosin monet lääkärit virheellisesti väittävät sen olevan liian matala ja vaarallista.Jos et sillä saa oireita taittumaan, suosittelen vaihtamaan Armour Thyroid nimiseen lääkkeeseen.

1_s

Anonyymi
22. tammikuuta

Nuo kilpirauhasarvot ovat sellaiset, että varmaan olisi syytä nostaa hieman lääkeannosta. En ole lääkäri, mutta käytän itsekin Thyroxinia. Luulisin, että voisit paremmin, jos TSH olisi alle 2. Jokaisella on se yksilöllisesti sopiva taso ja kokeilemallahan se parhaiten selviää.

1_s

Anonyymi
2. lokakuuta

Mitkä sun nykyarvot on? Itselläni löytyi vuosikausien oireilun jälkeen kilpirauhasen vajaatoiminta vaikka arvot oli viitearvoissa alunperinkin. Ths pitäis lääkityksen alettua olla miltei nolla tai jopa mittaamaton, mut tärkeämpää on, että moni voi hyvin vasta kun T4V ja varsinkin T3V on viitearvojen yläpäässä. T3V on tärkein, koska se näyttää miten tyroksiini oikeasti vaikuttaa. Itse sain lääkityksen arvoilla Ths 1.7, T4V 11 ja T3V 3.7. T4V ja T3V olivat siis viitearvojen alalaidassa. Tavalliset lääkärit ei vajaatoimintaa tajunneet, mutta Tampereen Koskiklinikan endo huomasi sen heti

1_s

Anonyymi
20. lokakuuta

Olen saanut kilpirauhaslääkityksen 2006 arvoilla tsh 3,7 ja t4v 14. Tyroksiinilääkityksestä huolimatta olin väsynyt, enkä jaksanut hoitaa kotia, lapsia, käydä töissä ja olin jatkuvasti ärtynyt ja alakuloinen. Minun pelastukseni oli sisätautien erikoislääkäri, joka määräsi minulle liothyronin-lääkkeen tyroksiinin rinnalle. Vointini on tällä hetkellä oikein hyvä. Arvoista sanoisin minäkin, että tsh on oltava alakantissa ja t4v viitteen ylärajalla, jotta olo pysyy hyvänä.

1_s

Anonyymi
17. marraskuuta

Hei! Mulla väsymys ja nilkkojen jäykkyys pääoireina. mun arvot on s-t4-v 12.7 ja tsh 1.44 lääkärin mielestä ok. pitäisikö toi kolmas arvo mitata.

1_s

Anonyymi
1. tammikuuta

Minulla aloitettiin Thyroxin 1 tabl aamuisin. Tsh oli 26,87. Miten nopeasti lääke alkaa vaikuttamaan ? Viikon- kahden päästä pitäisi nostaa 2 tabl/pvä. oireeni kamalat.

Olen 10kk kärsinyt liikatoiminnasta ja sain radiojodia. Raj vaikutus alkoi vasta 4 kk:n kuluttua ja nyt tsh aika korkea. Neuvokaa minua,jotka olette kärrsineet vajaatoiminnasta kauan.

13_s

TriDoc
3. tammikuuta

Kilpirauhasen liikatoiminnan yhtenä rutiininomaisena hoitona käytetään radiojodihoitoa, jonka vaikutus on kilpirauhasen liikatoimintaa ehkäisevä ja sivuvaikutuksena saattaa joskus syntyä jopa kuvaamasi kipirauhasen vajaatoimintatilanne.

Kilpirauhasen liikatoiminnan hoidossa kuvaamasi tilnne syntyy siis yksilöllisen hoidolle reagoinnin tuloksena huolimatta siitä että hoito olisi hyvin suunniteltu ja toteutettu. Joskushan toki voi saattua hoidon toteutuksessa esimerkiksi virheellinen mitoistus tai annostelu, mutta tästä tuskin on kohdallasi kysymys. Biologiassa yleensäkin hoidot ja niiden vasteet eivät ole samalla tavalla mekaanisten lakien alaisia, kun esimerkiksi koneen suhteen, jossa viallisen toiminnon korjaaminen on yleensä tyhjentävästi mahdollista. Hoidot ja lääkkeet ovat muuttuneet onneksi entistä tarkemmiksi, mutta hoidolle vääränlaista reagointia tai ei-toivottua hoitovastetta esiintyy vielä hyvin paljon lääketieteen piirissä, mikä usein hämmentää ihmisiä, eikä tietysti ole koskaan toivottu sen kummemmin hoidettujen kuin hoitavien tahojen puolelta.

Vajaatoimintaoireiden pitäisi alkaa annetulla kilpirauhaslääkityksellä helpottamaan jo viikon kuluessa.

1_s

Anonyymi
24. tammikuuta

Minulla aloitettiin Thyroxin ensin 1 tabl/pv ja nyt nostettiin 2 tabl/pv.

Kuinka voi olla mahdollista, että ensin TSH oli 26,87 ja 3 vkon päästä oli noussut 44,13:sta ?

Nyt Thyroxin 25 mikrog nostettiin otettavaksi 3 tabl/pv ja vkon päästä pitäisi nostaa 100mg/pv. Onko nosto liian kova ? Minulle tulee jo vähemmästäki rytmihäiriöitä ja huono-olo. Onko normaalia oirehdintaa vai onko jopa psyykkistä?

1_s

Anonyymi
25. helmikuuta

Olen syönyt kolmisen viikkoa thyroxinia 2 pilleriä päivässä. Noin pari tuntia pillereiden ottamisen jälkeen seuraa väsymys ja lamaantuminen joilloin en jaksa enkä pysty tekemään oikein mitään. Tälläista olotilaa kestää noin 6-7tuntia enkä illalla en ole sen pirteämpi mutta jaksan jo vaikka asuntoa siivota. Kokeilen annoksen nostamista mutta siitä seurasi vain pahempi väsymys. Kävin verikokeissa ja arvot olivat jo paremmat. Mutta oloni ei ole parantunut. Mistä voisi johtua?

1_s

Anonyymi
10. maaliskuuta

Olisi myös kiinitettävä huomiota järkevään ja terveelliseen ruokavalioon
Ei yksin kannata tuijottaa sitä mitkä arvot on kilpirauhasessa, tähän ei kiinitetä tarpeeksi tai ei ollenkaan nykyisessä koululääketieteen terveyden hoidossa, lue kirjoja mikä on ihmisen luonnollinen ravinto,
se ei välttämättä ole pika-teollinen moskaruoka josta on suurin osa ravinteista huuhdottu viemäriin, olet sitä kokonaisuudessaan mitä syöt,
jos rakennat talot tiileistä, kait myös tilaat laastin siihen myös, itsesi sinä rakennat sillä mitä syöt, tosi on.

1_s

Anonyymi
7. kesäkuuta

Niin. Minulla on aikamoiset oireet. Olen todella väsynyt, aina. Aivan sama nukunko paljon vai vähän. Yleensä nukun yössä 8-9 tuntia. Kun tulen töistä kotiin voin nukkua helposti, ilman, että yöunet kärsivät 2-3 tuntia.

Ruokailuni ja ruokamääräni on mielestäni ihan normaalia, tosin olen alkanut pelätä syömistä. Sillä minä vain lihon ja lihon. Mikä on mielestäni outoa, koska meillä käytetään rasvatonta maitoa, (sitäkin vain kahvin kanssa, ruokajuomana on vesi) rasvatonta juustoa, beceliä, ruisleipää, oliivi-öljyä ruoanlaitossa jos tarvii, ei minkäänlaisia leikkeleitä, ei sianlihaa missään muodossa ainoastaan nautaa, kalaa, kanaa, kalkkunaa. Liikun 3-4 x viikossa ½-1 h, enempää en jaksa (kävelen, pyöräilen, steppailen stepperillä). Ja minä vain lihon.

Hiuksia lähtee aika runsaasti. Silmäluomet ja silmänympärykset ovat varsinkin aamuisin turvoksissa, samoin sormet. Iho on tosi kuiva. Rasvaus ei auta. Ihottumaa tulee varsinkin nilkkoihin ja ristiselän alueelle. Niihin annetaan hydrocortisonia. Ei auta kuin hetkellisesti. Ihottumaa tulee ja sitten se häviää kunnes taas tulee uudelleen. Raavin niin, että menee verille. Sitten mä itkeskelen. Ihan ilman mitään syytä. Kaikki on elämässä hyvin ja minä vain märisen.

TSH oli 5 kuukautta sitten 3,1, T4V ei otettu. 3 kuukautta sitten TSH 2,89 (söin ja join kun en tiennyt ettei niin saa tehdä ennen testiä), T4V 14. Sanoivat, että kaikki on ok. Kävin työterveyslääkärillä, sanoi heti, että minulla on mielenterveysongelmia. Tyrkytti mielialalääkkeitä. Minä kieltäyidyin niistä. Teetätti masentuneisuus testin. Oli silminnähden pettynyt kun sain pisteitä vain 1. Ja tuon yhdenkin pisteen siitä syystä, että lääkäri vastasi puolestani kysymykseen koska siihen oli pakko vastata. (Lieväänkin masennukseen olisi tarvittu vähintään 17 pistettä) Sitten hän tyrkytti minulle psykologin apua. Kieltäydyin siitäkin. Tunnusteli kilpirauhasen, ei omasta mielestään tuntunut miltään.

Minua palelee jatkuvasti. Aamulämmöt ovat monesti 35,8 ja niillä paikkeilla. Varsinkin kuukautisten aikaan. Muutoin 36,2-36,3. Että mitä minä teen? Mikä minulla on? Mitkä ovat suositusarvot? Kenen puoleen käännyn? Kuvittelenko vain, että voisi olla jotakin kilpirauhaseen liittyvää?(Ai niin, mainittakoon, että olen 36-vuotias.) Kuukausi sitten kävin verikokeissa:Tällä kertaa TSH oli 2.94 ja T4V 13, T3V 4.5. Sitten jotakin arvoja mitä en ymmärtänyt? Hb-A1C, viite 4-6%, minulla 5.9%. Ja vielä B-HbA1C, viite 20-42, minulla 41. Lääkäri sanoo vaan, että kaikki on ok. Mutta onko? Olo ei ole hyvä, ei sitten alkuunkaan. Sain lääkäriltä nesteenpoisto lääkkeet. => lihoin vajaassa kuukaudessa 6 kg. Ei pissata yhtään sen enempää kuin normaalisti, käyn muutenkin tiheästi vessassa virtsaamassa. Niin, mitäpäs tässä. Mukavaa on....?

1_s

Anonyymi
7. heinäkuuta

Kannattaisi mennä sisätautilääkärille, joka ymmärtää paremmin kilpirauhasen päälle.

1_s

m48-3494
29. elokuuta

väsyttää aina kauhiast vaa sitkun pitäs nukkumaa ruveta uni ei tuu

4_s

Eva
29. elokuuta

tuttu juttu..oisko elimistö ylikierroksilla?

2_s

f57-5509
12. joulukuuta

Mua väsyttää ihan kauheasti ja olin kuukauden verran ilman mölleriä, aloitin tänään taas kaksi kapselia päivässä. Toinen sydämmelle ja toinen ihan omega möller tuote. Toivottavasti auttaa edes vähäsen. Kokeilkaa ;) D- vitamiinin puutos aiheuttaa väsymystä ja monen muunkin vitamiinin. Myös mieli ala lääkkeet ja rauhoittavat lisää paljon väsymystä.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia