Olen 40-vuotias naimissa oleva nainen. Käytän kierukkaehkäisyä. Ongelmanani on kuukautisaikaan kova selkäsärky. Olen miettinyt, johtuuko kipuni selästä vai liittykö se jotenkin kuukautisiin ja synnyttimiin?
Alan olla oireen kanssa melkoisissa paineissa.

Jaana -68

Vastaus: Naisen selkäsärky

Hei Jaana! Selkäsärky on melko tavallinen oire hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Lääketieteellisen kokemuksen mukaan 1/3 gynekologisista potilaista, jotka kertovat selkäsärystä löytyy taustalla gynekologinen ongelma. Sittenkin useammin selkäsäryn taustalla on luusto-tai lihasperäinen selän kiputila tai virtsatieperäinen syy, useimmiten infektio.

Selkärankaperäisen kiputilan takana voi olla lantion tai lannerangan kuluma, niveltulehdus, selkärangan kiertymä tai nikamanluiskahdustauti. Virtsatieperäisenä syynä voi olla virtsatiekivi, virtsagteiden muu tukos, kasvain tai piilevä tulehdus.

Gynekologinen syy voi johtua sisäsynnytinelinten erilaisista tulehduksista, tukoksista, kinnikkeistä tai kuukautishäiriöihin liittyvistä tiloista (premenstruaalinen häiriötila, endometrioosi, kuukautiskipu). Hoito toteutuu aiheuttajan mukaan.

Kaikenkaikkiaan selkäkivun selvittely on haastava ongelma ja etenee usein erilaisten sairauksien poissulkuperiaatteella gynekologin, kirurgin ja yleislääkärin yhteistyöllä. Jos yleistilasi heikkenee tai oireisiin liittyy kuumeilua tai muuta hälyttävää, muuttuu ongelma äkilliseksi ja vaatii yleensä päivystysluontoista selvittelyä, koska taustalla voi olla äkillistä hoitoa vaativa tilanne.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
16. helmikuuta

Hei!

Olen 50-vuotias. Minulla oli viimeksi kuukautiset 11 kk sitten. Nyt minulla on veristä vuotoa. Vuoto alkoi ensin vaalen ruskeana ja tummui myöhemmin. Muistuttaa kuukautisten keski- ja loppupuolen vuotoa. 11 kk sitten minulla oli n. kolmen kuukauden välein kuukautiset ja ne olivat tosi runsaat. Onko minulla mahdollisesti nytkin kuukautiset, mutta niukat? Minulla ei ole ollut mitään kipuaja ym. Minulla ei ole myöskään vaihdevuosioireita kuten hikoilua. Normaaliako?

1_s

Anonyymi
11. heinäkuuta

Ilmeisesti kysessä on ennakoivat vaihdevuosioireet, jotka ilmenevät joko vuodon harventumisena, runsautena tai tiputteluna ym. Minusta sinun kannattaisi käydä gynekologilla, joka tutkii asian. Iselläni oli jo alle viisikymppisenä tiputteluvuotoa, joka oli tosi rasittavaa, muita oireita ei ollut. Minulle laitettiin keltarauhashormonikierukka, koska ensimmäisenä keltarauhashormoni alkaa vähentyä ja saa aikaan vuoto-oireita. Sain avun tiputtelut loppui siihen, kuten myös muut vuodot, joita en kyllä kaivannut. Lääkäri parhaiten tietää ja oma kokemus asiasta mikä sopii kenellekin.

2_s

f32-3513
8. syyskuuta

Hei olen 23 v nuori nainen kärsin kovista alaselänkivuista. Olen käynyt fysioterapeutille siitä oli vähän aikaa apua mutta nyt selkäsärkyni ovat hirveät. Olen myös todella lihava ja joudun pöäivittäin ottamaan kipulääkkeen MITÄ TEE AUTTAKAA

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia