Hei! Olen 43-vuotias virkanainen, tällä hetkellä yksinhuoltaja. Ongelmanani on jatkuva valkovuoto, joka lisääntyy pienestäkin stressistä. Välillä olen oireeton, mutta useimmiten ongelmana on kutina, ja kirvelevä tunne alapäässä. Miten pääsen valkovuodosta eroon?

Nim. Kati

Vastaus: Valkovuodon selvittely

Hei Kati! Useimmiten pitkittynytkin valkovuoto on fysiologinen ilmiö, mikä syntyy normaalin hormonitoiminnan vaihtelun seurauksena. Emättimessä on aina periaatteessa hiukan miedon tuoksuista valkovuotoa, mutta sen lisääntyminen voi johtua useastakin syystä. Tavallisimpia niistä ovat stressitilojen laukaisemat hiiva-infektiot, erilaiset hygieniset tekijät, paine, pitkään istuminen ym arkipäiväiset tekijät.

Valkovuoto voi joskus liittyä tulehdukseen tai harvemmin olla ensimmäinen oire kasvaimesta. Normaali valkovuoto on runsaslimaista ja usein miedon hajuista, miltei hajutonta. Tavallisin emättimen tulehdusta aiheuttava infektio on candida albicans sienen infektio, joka on tavallisin emättimen infektioista. Sen voi nykyisin hoitaa joko paikallisilla sienilääkkeillä tai jopa yhdellä suun kautta otettavalla sienilääkkeellä.

Pistävä haju tai kupliminen viittaa puolestaan merkittävään bakteerikasvuun ja siten tulehdukseen. Tällaiseen tilanteeseen liittyvä valkovuoto alkaa usein äkillisesti ja runsaana niin, että alusvaatteet usein likaantuvat. Oireet ovat niin runsaat, että ne johtavat gynekologiseen selvittelyyn. Selvittelyn perusteella voidaan määrätä sopiva antibioottihoito.

Vanhemmalla iällä luontaisen estrogeenivaikutuksen vähentyessä laktobasillikanta voi hävitä ja tilalle syntyy mm kokkibakteereista kanta, joka voi aiheuttaa ärsytystä ja tulehdusta emättimessä. Tulehduksen tehokkainta hoitoa ovat erilaiset paikalliset estrogeenivalmisteet, joilla limakalvon ärsytystä vähennetään ja palautetaan entinen bakteerikanta.

Verinen erite ja kuolleita kudoksia valkovuodon seasssa voi olla merkki pahanlaatuisesta kasvaimesta. Tämä ei tarkoita, että verinen erite poikkeuksetta liittyisi pahanlaatuisiin kasvaimiin. Verenvuoto on tavallista muutenkin varsinkin kuukautisten aikana. Pitkittyessään tilanne vaatii aina gynekologista selvittelyä.

Käsin tehtävän sisätutkimuksen, Papa-kokeiden ja sytologisten tutkimusten sekä ultraääniselvittelyjen avulla pitkittynyttäkin valkovuotoa voidaan selvitellä ja syy saada selville. Suurimmalla osalla valkovuodosta kärsivillä naisilla oireet syntyvät tavallisimpien ja helppohoitoisimpien aiheuttajien toimesta, mutta varsinkin ikääntymisen myötä harvinaisempien syiden osuus kasvaa. Gynekologin säännöllisesti suorittama sisätutkimus on tässä parasta ennaltaehkäisyä.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
3. tammikuuta

Olen 19-vuotias ja olen kärsinyt noin vuoden verran jatkuvasta ja lähes jokapäiväisestä runsaasta valkovuodosta. Pelkään että minulla on jonkinasteinen kohdunkaulan syöpä. Ottavatko terveysasemat vastaan jos sanon epäilykseni?

13_s

TriDoc
3. tammikuuta

On yleistä ja täysin ymmärrettävää, että nuorena koetut erilaiset oireet niitä vähääkään sinänsä vähättelemättä koetaan joskus vakavana ja samalla merkkinä vakavasta piilevästä sairaudesta. Onneksi useinkaan näin ei ole, kun asia sitten saa selvityksen ja selityksen lääkärin vastaanotolla.
Sinun kannattaa toki käydä omalla terveysasemallasi lääkärin vastaanotolla, koska epävarmuus on huono seuralainen. Voin kuitenkin antamiesi vähäisten esitietojejesi pohjalta sinänsä rauhoittaa Sinua tekemästä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Onneksi seurauksellinen syy-yhteys syövän ja pitkään jatkuneen valkovuodon välillä on nuorella naisella vielä aika hataralla pohjalla ja muut, tavallisemmat ja vaarattomammat syyt ovat moniverroin todennäköisempiä. Asia saa vielä ratkaisun, kun se on sitten aikanaan selvitetty. Sinun kannattaa ajanvarauksen taustalla olevan pitkään jatkuneen valkovuodon ja keskustella sitten syövän todennäköisyysasiat halki vastaanottavan ja tutkivan lääkärin kanssa saaden tilanteeseesi oikean ja suoran vastauksen. Hyvää alkavaa viikkoa ja rohkeasti vain hoitamaan asiaa!

1_s

Anonyymi
6. tammikuuta

Voiko trikomoonas tulehdus emättimessä aiheuttaa myös voimakkaita niveloireita? Itselläni todettiin se, ja olen parasta aikaa lääkekuureilla. Jo ennen toteamista alkoivat lonkkani särkeä. Nyt myös vasemman käden keskisormi on aivan turvoksissa ja niveliä särkee, mutta ei kuitenkaan kuumota. Sormi on paksu ja liikerajoitus huomattava. Entäs vaikuttaako ko. elukka myös imusolmukkeiden suurentumiseen? Kävin gynekologilla hiljakkoin, joka täysin yllärinä löysi tämän ko. elukan papa-kokeen yhteydessä. Vastauksesta kiitollinen. Nimim. kasvualusta

1_s

Anonyymi
17. helmikuuta

Olen 32-vuotias (lapseton) nainen ja haluaisin kysyä valkovuotoon ja pitkiin kuukautisiin liittyen. Koko aikuusuuden ajan teinistä asti minulla on ollut jonkunlaista valkovuotoa, mutta vanhempana sitäkin enemmän. Kuukautiset ovat olleet aina säännölliset ja kesto noin viisi päivää. Vuosi sitten kävin PAPA-kokeissa ja se oli normaali. Bakteerit otettiin kanssa ja muistaakseni se oli suhteellisen puhdas, mutta joitain epäpuhtauksia oli. Kuitenkaan en antibioottia tms saanut. Menin sinne alunperin, kun epäilin minulla olevan bakteeri vaginoosi tai jotain muuta kun kuukautiset kestävät 10-14 päivää ja paljon valkovuotoa. Sain e-pillerit kuukautisiin, mutta söin niitä noin kolme kuukautta, koska ehkäisyä en tarvitse. Sen jälkeen kuukautiset kestävät taas melkein pari viikkoa. Verikokeissa hormonit ja crp oli normaali, mutta senkka hieman koholla. Sitäkään ei sitten sen enempää tutkittu. Kun kysyin siitä, lääkäri epäili että jotain kroonista pitkäaikaistulehdusta voisi olla. Yhä edelleen valkovuoto on jokapäiväistä ja välillä tuntuu haittaavan jo seksielämääkin..tulee olo, että pitää käydä pesulla juuri ennen vaikka ihan normaalisti peseydynkin. Välillä tuntuu, että valkovuotoa tulisi myös virtsaputkesta, muita virtsaamisoireita ei ole. Voiko olla mahdollista? En usko, että mikään sukupuolitauti on ja luulisi että ne tsekattiin myös vuosi sitten. Minulla on ollut sama kumppani koko ajan (nainen). Mikähän mua voisi vaivata? Mistä voi johtua vuoto virtsaputkesta? Täytyykö tilata taas aika gynekologille? Ja mitä siellä pitäisi tutkia jotta oikea syy löytyisi? Kiitos vastauksesta etukäteen.

13_s

TriDoc
17. helmikuuta

Valkovuodon selvittely perustuu aika pitkälle sitä aiheuttavien mahdollisten infektiosairauksien (joskus sukupuolitautien ja yleisimmin muiden infektioiden aiheuttamana) ja muiden hormonaalisten tilanteiden poissulkemiseen, kuten kohdallasi on jo tehtykin. Melko usein syntyy käytännössä tilanteita, jossa tutkimusten perusteella ei löydetä selkeää valkovuodon syytä ja siten kyetään poissulkemaan tällaisen aiheuttama infektio. Tieto ei välttämättä helpota potilasta, jos oireet kuitenkin jatkuvat. On mahdollista, että stressi, väsymys, unenpuute, matala fyysinen kunto voivat jossain määrin olla yhteydessä ko oireeseen. Usein tähän auttaa vain aika. Sinänsä valkovuoto-oire on aika yleinen ja miltei kaikilla naisilla esiintyy ainakin ajoittain vaihtelevasti valkovuotoa. Mikä sitten on lopulta normaalia ja mikä poikkeavan runsasta, voi joskus olla vaikeaa määritellä. Kuukautishäiriön vuoksi gynekologin säännöllinen kontrollointi ja hoito ovat toki kohdallasi tarpeen ja sillä voi olla vaikutusta myös vakovuoto-oireeseen.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia