Tietääkö kukaan, miten särkylääkkeitä tulisi syödä, että ne vaikuttaisivat? Pitääkö särkylääkkeitä ottaa säännöllisesti kuurina vai voiko ottaa vain sillloin kun kipua tuntuu?

Terveisin epätietoinen mummeli

Vastaus: Särkylääkkeiden käyttäminen

Särkylääkkeitä otetaan tilanteissa, jossa kipu tai särky yllättää ja niitä voidaan hyvin käyttää oireenmukaisena ja tilannekohtaisena lievittävänä lääkityksenä. Pitkittyneissä kipu-ja tulehdustiloissa säännöllisesti otettuna särkylääkkeestä tosin voi olla enemmän hyötyä tulehduksen vähentämisessä kuuriluontoisesti nautittuna, esimerkiksi 7-10 pvän kuurina samaan tapaan kuin antibioottikin, mutta antibiootin kaltaista kuuriluontoista tarvetta tähän ei ole samalla tavoin.

Tällaisia kroonisia kiputiloja ovat erilaiset jännetulehdukset, jänteen kiinnittymiskohdan tulehdukset ja muut tuki-ja liikuntaelimistön tulehdukselliset kiputilat. Leikkauksenjälkeiseen kovaan kipuun kuuriluontoisesti nautitusta kipulääkityksestä on yleensä apua ja se estää myös pahoinvointia. Sivuvaikutuksena on muistettava vatsan ärsyyntyminen, joka voi olla este tällaiselle kuuriluontoiselle käytölle.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
29. marraskuuta

Muistathan "Vain otettu lääke auttaa!" Monet pitkäaikaissairaat nivelrikkoiset pelkäävät kipulääkkeitä ja säryn haitatessa liikkumista kunto huononee.Nivelneuvolassa Turussa viikottain tulee potilaita joilla selvästi tarvetta lisätä lääkitystä . Nivelrikon käypähoitosuositushan antaa selvän hoitoportaan nivelrikon lääkityksessä.Liike on lääke! Nivelneuvolassa voi keskustella myös särkylääkkeistä endoproteesihoitajien kanssa joka maanantai klo 17-19 Aninkaistenk.16, 20100 Turku

1_s

Anonyymi
29. marraskuuta

Nivelneuvola on täysin maksuton palvelupiste Turussa aivan keskustassa nivelrikkoisille. Paikalta saa erilaisia potilasohjeita,vertaistuk ea,tekonivelnäyttely,liu kuestenäyttely, endoproteesihoitajan vastaanotto jne
Neuvola on osa Turun Seudun Nivelyhdistys ry toimintaa Toimistossa vertaistukea joka arkipv klo 10-14 ja maanataisin klo 17-19 paikalla aina endoproteesihoitaja.
Nivelet norjina !

1_s

Anonyymi
25. helmikuuta

Hei! haluaisin kuullA lonkan nivelikon kokeneilta, että kuinka prosessi alkoi ja kuinka kauan siihen meni, että sai uuden lonkkanivelen. Itse olen menossa vasta mt-kuvauksiin lonkan vuoksi sillä selkäni on leikattu neljästi eri väleistä ja nyt on ankarat kivut istuessa, maatessa, kavellessä siis melkein kaikissa toiminnoissa myös lonkassa. Auttoiko lonkkaleikkaus ? Kuinka kauan toipuminen kestää? Entä asuminen kaksikrroksisessa talossa

1_s

Anonyymi
18. toukokuuta

Itselläni on kyynärpään murtumisen jälki seurauksena jäänyt nivelkipuja. Kipu kiusaa eniten öisin ja päivällä pieniä hetkiä kerrallaa aivan yllättäen. Kipuihin syön buranaa ja panadolia mutta pitäiskö niitä syödä heti aamusta esim. vaikka käsi ei sillä hetkellä ole kipeä, jotta välttyisin kivuista päivän aikana?
Onko kenelläkään kokemuksia särkylääkkeiden päivittäisestä käytöstä?

1_s

Anonyymi
24. toukokuuta

Onko odotettavissa pahojakin vieroitusoireita kun lopetan seuraavien lääkkeiden syönnin: Tradolan 150mg (0,5-1kpl 2 x vrk) Sirdalud 4mg (2-3kpl/vrk) Voltaren Rapid 50mg (2-3kpl/vrk) Panacod 500mg (2-3/vrk) Lyrica 75mg (2kpl/vrk) Olen syönyt näitä määriä 3-4 viikkoa, Sirdaludia n.2kk, Voltarenin lopetin jo 2 viikkoa sitten. Olen välillä myös saanut pistoksena Norgesic:ia, Tramalia, Voltarenia sekä Oxanestiä 5mg kerralla hermokipuihin selän takia. Miten kannattaa lopettaa/vähentää lääkitystä, vai voiko kyseiset määrät laittaa kerralla poikki?

13_s

TriDoc
25. toukokuuta

Kipulääkityksesi koostuu voimakkaasti vaikuttavista kipulääkkeistä sekä muista tulehdusta poistavista särkylääkkeistä, joiden teho on kuitenkin usein miltei yhtä hyvä. Voimakkailla kipua poistavilla valmisteilla voi esiintyä jo käytön aikana erilaisia sivuvaikutuksia, unettomuutta, painajaisia, sekavuutta, väsymystä ym. Senkin vuoksi olisi edullisinta pyrkiä kivun salliessa yksinkertaistamaan särkylääkitystä niin, että siirtyisi aina kivun salliessa käyttämään säännöllisemmin tavanomaisia kipulääkkeitä kuten käytössäsi olevá Voltaren esimerkiksi. Voimakkaat kipulääkkeet tulisi rajoittaa vain tilanteeseen, joissa tila tarvitsee intensiivisen kivun lievitystä. Kipulääkityksen vähentämisessä suositan annoksen pienentämistä pikkuhiljaa kivun salliessa niin, että 4-7 pvän kuluessa ns "kovat kipulääkkeet" olisivat poissa käytöstä. Pidempään käytettynä kovilla kipua poistavilla opiaattivalmisteilla voi olla riippuvuutta aiheuttavaa vaikutusta.

1_s

Anonyymi
25. toukokuuta

Olen omatoimisesti vähentänyt esim. Tradolanin määrää, mutta nyt kivut palautuivat entistä pahempana. Onko vaarana normaaliannoksia syömällä toleranssin nousu niin, että lääke ei vaikuta enää ollenkaan? Esim. juuri Tradolanin kohdalla? Tietysti toleranssien nousu on yksilökohtaista, kuten taitaa myös sivuvaikutusten kohdalla olla. Miten pitkään voin Tradolania "turvallisesti" syödä, minulla on edessä vähintään heinäkuun loppuun saakka kestävä lääkitys, jonka jälkeen pääsen erikoislääkärille selkäni takia. Onko n.3kk käyttöaika jo riippuvuutta aiheuttava, vai onko sekin kiinni yksilöstä sekä syödyistä määristä? Sivuvaikutuksia minulla on ainakin unettomuus, tai itseasiassa keskellä yötä heräily.

13_s

TriDoc
25. toukokuuta

Tramadolin aloitusannos on 100mg kahdesti päivässä. Jos sillä ei saada riittävää vaikutusta, voi annosta suurentaa aina 200mg kahdesti päivässä, kunnes kivut hellittävät. Tramadoli aiheuttaa harvemmin riippuvuutta, mutta se on mahdollista pidempiaikaisessa käytössä. Myös toleranssia saattaa ajanmittaan kehittyä, mutta se on yksilöllistä. Tietty perusvaikutus käsittääkseni lääkkeellä säilyy, eikä tarvitse pelätä kipujen pahenemista lääkkeen lopettamisesta johtuvana. On potilaita, jotka ovat käyttäneet kolmekin kuukautta ko lääkettä ilman sivuvaikutuksia. Mutta käyttö näillä voimakkailla kipulääkkeillä tulisi rajata niin lyhyeksi aikaa kuin se kivun rajoissa on mahdollista. Sivuvaikutuksia on miltei kaikilla lääkkeillä ja useinmiten ne ovat hallittavissa. Tärkeää on säännöllinen kontakti hoitavaan lääkäriin kyseisten lääkkeiden kanssa, ja kannattaa käydä säännöllisesti läpi lääkehoidon toteutus oman tilan ja toipumisen valossa. Jos yhteistyö pelaa hyvin, ovat lääkehoidon riskit paljon vähäisemmät potilaalle.

1_s

Anonyymi
26. toukokuuta

Niin harmillista kuin se onkin, joudun syömään näitä kovempia kipulääkkeitä vielä ainakin muutamia kuukausia ennenkuin saan erikoislääkärin apua selkävaivaani. Mielelläni en lääkkeitä syö, mutta kivun takia on pakko kun töitäkin pitää näin yrittäjänä tehdä. Ihmettelen vaan näitä viiveitä erikoishoitoon pääsyssä, pitääkö ihmisen todellakin vaan kärsiä ja syödä lisää lääkkeitä kipuihinsa, vai missä menee se raja kun sairaalajonot ohitetaan? Silloinko kun olen "halvaantunut" liikuntakyvyttömäksi ja kipu vie tajun? Kaukana ei tuosta liikuntakyvyttömyydestä olla, stoppeja tulee kivun takia normaaliin liikehdintään tämän tästä. Meni aika off-topiciksi, mutta menköön... Jatketaan lääkitystä ja lisätään annoksia.

13_s

TriDoc
26. toukokuuta

Erikoissairaanhoitoon pääsystä on käytännön lääkärinkin näkökulmasta muodostunut eräänlainen "rautaesirippu", jota ei niin vain läpäistä. Erityisesti jonottaessa sairauden pahenemista ei voi aiempaan tapaan jouduttaa yhtä tehokkain keinoin kuin aiemmin. On tietysti luonnollista, että kallimpaa erikoissairaanhoitoa yritetään annostella järkevästi. Käytännön toteutuksessa on kuitenkin ristiriitoja. Kevääseen 2008 saakka meillä kaikilla kansalaisilla oli mm.erikoismaksuluokkaoikeus, joka tarkoitti käytännössä suoraa mahdollisuutta hakeutua oman valitun sairaalalääkärin hoitoon. Toisin kuin luullaan, erikoismaksuluokan potilaiden maksut olivat varsin kohtuulliset, karkeasti noin 1/3- 1/4 yksityisen puolen hinnoista. Erikoismaksuluokkaoikeus lakkautettiin "epätasa-arvoisena", mutta lisäsikö hintojen kolmin-tai nelinkertaistuminen tasa-arvoa, jos on kiire päästä nopeammin ohi jonojen. Käsittääkseni suurempi osa ihmisistä pystyi tuolloin hakeutumaan EML-hoitoihin kuin nykyään muualle yksityiselle puolelle. Kun ihminen on vakavasti sairas, joutuu hän usein turvautumaan jonojen ohitukseen. Mielestäni tämä joustavuus on viime vuosien uudistusten seurauksena kärsinyt, koska nyt lähettävän lääkärin näkökulmasta tuijotetaan ehkä enemmän jonossaoloaikaa sairauden laadun kustannuksella! Sairaalalääkärit yrittävät jonojen hallinnassa toki parhaansa, mutta hoitotakuu-laki saattaa suitsia heidän toimintaansa enemmän mekaanisen yhtenäiseksi, jolloin yksilöllinen arviointi kärsii. Sairaus on kuitenkin lopulta yksilöllinen ja inhimillinen asia! Omasta mielestäni ennen oli mahdollisuus käyttää paikallista lääkärin harkintaa hoitoonpääsyn kriteereinä, mutta nyt kaikesta hoitoonpääsyyn liittyvästä on tehty yhteiset kriteerit, joita tulkitaan välillä monenlaisia ajatuksia herättävällä tavalla.Tietysti asiat ja kokonaisuudet ovat hankalia, mutta yritän kirjoittaa oman kokemukseni käytännön lääkärin näkökulmasta.

1_s

Anonyymi
26. toukokuuta

Kiitos hienosta kannanotosta asiaan liittyen. Itselläni kunnallisen puolen lääkäri otti asiani heti työn alle, koska kerroin käyneeni yksityisellä ja sieltä saamani lähetteet. Oireeni ovat seuraavanlaisia: oikean jalan refleksiheijaste polvesta on täysin kadonnut, joka yksistään viittaa juurihermo-vikaan. Yksityisen puolen lääkäri lähetti minut oikean pakaran ultraäänikuvaukseen, jota kunnallinen lääkärini kommentoi sanoilla "tässä on haettu euroja lähettävän lääkärin taskuun", joka mielestäni piti hyvin paikkaansa. Löydös uä:stä oli normaali, vasen ja oikea puoli symmetriset eikä tulehduksia näkynyt. Yksityinen lähetti minut myös enmg-tutkimukseen, johon en mennyt, koska kunnallinen lääkäri passitti minut rtg-kuvaan, josta löydöksenä kolmessa nikamavälissä kulumaa/välilevyn pullistumaa, joista yksi nikamaväli painaa juurihermoa, josta kipuoireet oikeaan jalkaan. -> Lähete fysiatriselle, jossa ajat menevät yli 2kk päähän. Fysiatrisella ajanvaraushoitajan toteamus oireisiini ja lääkitykseeni oli että jatka samaan malliin kunnes pääset aikaasi tänne. Liikkuminen, istuminen, nukkuminen, virtsaaminen yms. normaalit toiminnat ovat erittäin vaikeita kivun takia, virtsaaminen "tunnotonta" ja vaikeaa - ei kipuja tässä toimessa - rakon hallinta epänormaalia. Särkylääkettä menee päivittäin ja vaihtelevasti, kuitenkin koko ajan yli lääkärin määräämän reseptin, kuitenkin omaehtoisesti lääkärin suostumuksella nostetuilla annoksilla. Kipupiikkejä ja opioidilääkitystä joudun hakemaan pari-kolme kertaa viikossa päivystysajoilla kunnallisesta terveyskeskuksesta, ei siinäkään tunnu olevan oikein mitään järkeä, juosta joka toinen päivä lääkittävänä kivun takia. Tradolan on vahvin lääke mitä "omalääkärini" on minulle määrännyt, lisäksi menee Triptyl 20mg ed., mutta se ei tunnu auttavan yhtään. En tiedä edes mitä seuraavaksi lääkäriltäni pyydän, sillä Tradolankin oli lääke jota itse osasin ehdottaa - samoin Triptyl. Vaikea tilanne minulle, lääkkeet loppu enkä lisää haluaisi syödä, mutta pakko on koska kipu ei anna muuten tilaa edes normaaleille päivittäisille toimille.

13_s

TriDoc
26. toukokuuta

Kysessä on ilmeisesti siis lannerangan välilevyrappeumasairauden (= lannerangan nivelrikko) komplikaationa syntynyt lannerangan välilevypullistuma, joka ilmeisesti aiheuttaa oikean polven jänneheijasteen sekä koko oikeaan alaraajaan säteilevän heijastekivun. Lisäksi mukana on virtsaamisvaivoja. Tilanteesi on pelkästää kivun kannalta hanakala varsinkin, kun välilevypullistuman paras hoito on tilan seuranta ja spontaanin paranemisen odottaminen. Toiseksi paras hoito on sitten leikkaus lähinnä siksi, että leikkausalueelle jää yleensä haittaava arpikudos joka voi vuorostaan kipuilla. On kuitenkin tilanteita, jossa nopea leikkaus on tarpeen. Jos syntyy sulkijalihaksen tunnottomuus ja halvaus ( ns ratsupaikka-anestesia), jonka seurauksena uloste ja virtsa laskevat alle, on syytä konsultoida kirurgia päivystysluontoisesti. Virtsavaivojen vuoksi tilannettasi kannattaa seurata tarkemmin. Välilevytyrän paranemisen suhteen kannattaa kärsivällisyys ja itsensä pitäminen hyvällä tuulella, mikäli se on mahdollista. Jos suhtautuu optimistisesti tilanteeseensa kaikesta hankaluuksista huolimatta, on palautuminen todennäköisesti nopeampaa. Toipumisen odotusta!

1_s

Anonyymi
17. kesäkuuta

Itsellä todettiin noin 4vuotta sitten vasemmassa kädessä tenniskyynärpää ja oikeassa kädessä tennis ja golfkyynärpää nyt kaksi kuukautta sitten todettiin nivel kipu oikeassa kädessä ranteen luussa pikkurillin puolelta. Nyt kipu ei ole helpottanut käden kipua ei voi kuvailla enää koska muut kivut ovat yhtä aikaa päällä. Olen 32v. rakennusmies olen sairastanut vuodesta -79 epilepsiaa ja en enään tiedä mitä tekisi kun oma lääkäri käski siirtyä toimiston puolelle töihin sanoi suoraan ettei ole rakennus puolelle tai muuhun jossa vaaditaan kädellä tehtäviä töitä. onko minulla mahdollisuus hakea eläkkeelle koska minulla tuskin on toivoa työelämässä...

13_s

TriDoc
17. kesäkuuta

Hei!
Yleensä tenniskyynärpää ja golfinpelaajan kyynärpää ovat hyvänlaatuisiksi katsottavia sairauksia, joiden yleinen paranemistaipumus on kohtuullisen hyvä. Harvemmin nämä sairaudet kroonistuvat niin hankaliksi, että edessä on mm. leikkaus ja siirtyminen kevyempiin töihin. On kuitenkin tilanteita, joissa kipuilu kroonistuu siinä määrin, että siirtyminen kevyempiin töihin on järkevää.
Kerroit sairastaneesi lapsuudesta asti epilepsiaa ja olet kokonaisuudessa vielä nuori mies. Jos sinulla on oma työterveyshuolto järjestettynä, kannattaisi ottaa yhteys omaan työterveyslääkäriin tilanteessasi, jotta voisitte käydä ongelmaasi syvemmin läpi. Suomessa työeläkejärjestelmämme perustuu jäljelläolevan työkyvyn määrittämiseen ja tarvittaessa uudelleenkoulutukseen siinä vaiheessa, jos työkykyä on vielä jäljellä kevyempään työhön. Asian selvittely ja pohtiminen vaatii kuitenkin työterveyshuollon selvittelyä ja arviota, jonne sinun kannattaa nyt hakeutua.

1_s

Anonyymi
7. heinäkuuta

Terve taas!
noiden epilepsian ja golf/tenniskyynärpää kipujen lisäksi ilmeni uusia kipuja nyt kumpikin käsi ja jalat puuttuu aamuisin niin kuin (märkä rätti) puutuminen poistuu heiluttelemalla jos ylös pääsee sängystä oikean käden ranteessa ilmeni vihlovaa kipua ja lisäksi toisinaan sormien nivelet tupoavat ja niitä särkee aamuisin noin tunnin pari... mistä oikein on kyse???? lääkärit eivät tee mitään vaikka suvussani on todettu ainakin äidillä ja mummolla reuma. minulle
kerrotaan vain että olet liian nuori sairastamaan reumaa ja jos kipu jatkuu 4viikkoa niin sitten voidaan ehkä tutkia.

1_s

Anonyymi
21. heinäkuuta

Hei !

Onko Pancodin pitkäaikainen käyttö miten haitallista mahalle yms.Vaihtoehtoinen lääke minulle on myös Panadol 1 Forte.Käytän lääkkeitä polvikipuihin. Olen syönyt aiemmin Arcoxia 90 ,1 tab. päivässä ja se oli ihan hyvä,mutta nyt olen joutunut muiden syiden takia lopettamaan sen käytön.

13_s

TriDoc
21. heinäkuuta

Vatsaongelmat parasetamolin suhteen ovat melko harvinaisia, siis promilleluokkaa lähinnä, jos noudattaa ohjeen mukaisia annoksia. Parasetamolin käytössä ja annostelussa on myös oltava varovainen, jos on todettu maksan tai munuaisen vajaatoimintaa. Parasta on ensin keskustella lääkärin kanssa. Jos mitään vajaatoimintaa ei ole todettu parasetamoli on ohjeen mukaan otettuna hyvä särkyä vähentävä lääke.

11_s

Bella-Malla
6. lokakuuta

Parasetamoli on mulle ainoa mahollinen tulehdukipulääke ja niistä nimenomaan Panacod, joka onneksi on nykyään korvattava. Nivelrikkokipuihin se auttaa ihan hyvin, mutta fibromyalgiakivun hoitoon ei vielä tehokasta lääkettä ole löytynyt.

11_s

Tarja-2705
28. lokakuuta

Minulla on panadol 1mg 1-3 kertaa päivässä tarvittaessa, Triptyl 100 mg illalla. No lyriza on mulle määrätty jatkuvaan käytettäväksi, mutta hinta vuodessa muutaman euron alle tuhat euroo, ei näillä eläkeläisen tuloilla niitä ostella 3 kk annos on yli 200€.

Eli täytyy vaan kipuja kuunnella, .
Hyvää syksyistä keskiviikkoa

7_s

Jambo76
4. tammikuuta

Rannekanavaoireytymä.
Molemmat kädet leikattu .6kk välillä. Valitettavasti menin todella myöhään lääkäriin käsieni kanssa molempiin käsiin oli tullut jo keski-vaikea hermovaurio!
Kumpikin leikkaushaava tulehtui, vasen tosi vaikeasti, jouduttiin tekemään 2 puhdistusleikkausta.
Kädet tosi kipeät ja kuntoutus alkaa tammikuun lopussa 2010. Motoriikkaa, voimat ja tunto on mennyt käsistä fysiatria polilta tutkimuksissa haitta-aste on tällä hetkellä 76%!!!
Kova kipulääkitys meneillään, ja kipupolilta kokeilevat uusia hermokipulääkkeitä. 2x300mg Lyrica, 3x2tbl Panacod, tarvittaessa illalla 1x2mg Rivatril. Kokeiltu on Tramium 150mgx2+nopea tramadoli 2x50mg Celebra, Triptyl 25-75mg iltaisin, noritren ja kaikkia muita trisyklisiä on kokeiltu ei sovi, nyt pahat sivuoireet trileptal 2x150mg lääkkeestä, jodin tk:hon tarkkailtavaksi!
Ei näytä ruusuiselta 33v. isukin elämä tällähetkellä!

13_s

TriDoc
4. tammikuuta

Edessäsi on hidas, mutta, näin täytyy uskoa, todennäköisesti tuloksia tuottava kuntoutusjakso, joten tärkeää on olla optimistisella mielellä, koska se mahdollistaa myös parhaan fyysisen paranemisen. Muutokset tulevat joskus vain tuskastuttavan hoitaasti ja periodi vaatii ihan omanlaista asennoitumista. Huumorin viljeleminenkään ei ole yleensä haitaksi. Tsemppiä ja pitkäjänteisyyttä kuntoutukseen!!

1_s

Anonyymi
10. huhtikuuta

et todennäköisesti siedä sitä kipua kuin minä eli koska astmalääkkeni eivät ole koskaan suosineet sopivia kipulääkkeitä niin otin omat käyttöön eli kalja ja viina (lääkärini aikoinaan sanoi,että kipulääkkeet

eivät sopineet astmalääkityksineeni,käyvät maksan päälle eli päätin ,että miellummin pilaan maksan viinalla kuin lääkkeillä eli ei tartte ottaa joka päivä .minä kestän kivut.Otan mielummin kaljaa kuin kipulääkettä.En ole holisti,jos niin kuvittelit.Eläkepäiviä vaan ootan .kuiteskin vielä oltava töissä,kunhan sairasloma loppuu.Yksin asuvalla on vaan erilaiset ajatukset kuin perhellisillä.Tietty oon jo mummoiän saavuttanut ja lapsenlapsiakin sama määrä kuin lapsia eli 4

Nytkin tsemppiä vaan kaikille.

Terveisin anonyyminä ,tiedä häntä vaikko oltais tuttuja tai joskus tavataan

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia