Hei! Olen 51-vuotias mies pääkaupunkiseudulta. Olen sairastanut lievää astmaa koko ikäni ja käytännössä olen tarvinnut vain laajentavan lääkkeen kesäaikaan. Nyt yskä ja ahdistuksen tunne on ensimmäisillä pakkasilla jälleen pahentunut ja kävin lääkärissä uusimassa myös hoitavan lääkkeen. Lääkäri pyysi harkitsemaan hoitavan lääkkeen käytön lisäämistä myös kesäaikaan. Minulla ei kuitenkaan ole kesäisin juuri mitään oireita. Miten minun tulisi menetellä? Astmasta minulla ei ole ollut muutoinkaan juuri harmia.

Nim. Eki

Vastaus: Astmalääkityksen tehokas käyttö

Hyvä Eki!

Kuvasit hyvin säännölliseen astmalääkityksen käyttöön liittyvät koetut ongelmat. Astman peruslääkitykseen kuuluu ensisijaisesti keuhkoputken limakalvoa hoitava lääke, joka on suun kautta inhaloitava kortikoidivalmiste joko suihkeena tai pulverina. Sen vaikutukset kohdistuvat suoraan limakalvon tulehtuneeseen pintaan vähentäen tulehdusreaktiota ja normalisoiden limakalvon rakennetta.

Keuhkoputkea laajentava lääke puolestaan ei vaikuta suoraan tulehdukseen, mutta supistaa tulehtunutta, paksuuntunutta ja tukkoista keuhkoputkea laajentaen keuhkoputken läpi kulkevaa ilmatilaa helpottaen hengittämistä ja vähentäen tukkeutuneeseen keuhkoputkeen liittyvää vinkumista.

Jos nauttii pelkästään keuhkoputkea laajentavaa lääkitystä, jää hoitavan lääkkeen limakalvoa hoitava ja tulehdusta poistava vaikutus pois. Kun laajentavan lääkkeen vaikutus lakkaa, voi tulehtunut keuhkoputki reagoida entistä herkemmin ympäristön ärsykkeille. Tämän vuoksi olisi hyvin tärkeää käyttää molempia lääkkeitä tai ensisijaisesti ainakin hoitavaa lääkettä, jonka optimaalisen annostelun onnistuessa laajentavan lääkkeen käytön tarve pitäisi teoriassa poistua.

Näin ei käytännön elämässä välttämättä käy. Tarvetta on suurella osalla astmaatikoista molempiin lääkityksiin. Ympärivuotinen inhaloitava kortisonivalmiste on siis astman hoidon perusvalmiste myös kesäaikaan, vaikkakin vain pienenä mutta säännöllisesti annosteltuna. Näin ehkäistään muutoin hiljaisenakin muhivaa keuhkoputken limakalvon tulehdusta ja edistetään keuhkoputken terveyttä vähentäen laajentavan lääkkeen käyttöä.

Sinun kannattaa säännöllistää hoitavan lääkkeen käyttöä myös kesäaikaan, vaikkakin pienemmällä annoksella. Sen ansiosta keuhkoputken limakalvon tulehdus vaimenee, astma tasapainottuu ja laajentavan lääkkeen tarve ja syksyiset oireet todennäköisesti jäävät laajennetulla hoidolla pois. Neuvottele oman lääkärisi kanssa asiasta!

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia